احتمال حمله نظامی سریع و محدود آمریکا به تاسیسات هستهای ایران
بامدادخبر – دیوید راتکوف، کارشناس امور بینالملل که در دولت دموکرات بیل کلینتون خدمت کرده و ارتباطهای نزدیکی نیز با دولت باراک اوباما دارد، در مقالهای در نشریه آمریکایی فارین پالیسی نوشته که از «یک منبع نزدیک به مذاکرات میان کشورها» اطلاع یافته حمله به تأسیسات هستهای ایران هنوز در دستور کار مشترک آمریکا و اسراییل قرار دارد، و سران این دو کشور، «در زمینه یک حمله کوتاه با بیشترین کارآیی، به سایتهای غنیسازی اورانیوم ایران، به اتفاق نظر نزدیک میشوند».
به نوشتهی رادیوفردا، دیوید راتکوف در این یادداشت که شامگاه دوشنبه (۸ اکتبر-۱۷ مهر) مدعی شده که رییسجمهوری ایالات متحده انجام یک حمله «به دقت جراحی شده علیه سایتهای هستهای ایران» را بررسی میکند.
نویسنده زمان تنها «دو ساعت» را برای چنین حملهای در «خوش بینانهترین» حالت و در صورت لزوم، تداوم آن تنها در یک یا دو روز، ذکر کرده است.
او در ادامه میافزاید: «حملهای سریع و کوتاه نه تنها ناخوشایند نخواهد بود بلکه احتمال موفقیت آن نیز زیاد است و کار سایتهای غنیسازی اورانیوم را فلج خواهد کرد و برنامه هستهای ایران را سالها به عقب برخواهد گرداند بدون آنکه به شهروندان ایران آسیبی برسد و منافعی نیز برای کل خاورمیانه در پی خواهد آورد.»
به نوشته فارین پالیسی، حامیان چنین طرحی میگویند که نتایج این نوع حمله برقآسا، «فراتر از خاورمیانه را تحت تأثیر مثبت قرار خواهد داد؛ عراق را از نفوذ فزاینده ایران رها خواهد کرد؛ برای سوریه و لبنان بسیار مفید خواهد بود و حتی میتواند روند به اغما رفته مذاکرات سیاسی اسراییلی–فلسطینی را زنده کند؛ به کشورهای صادرکننده نفت از خلیج فارس اطمینان خاطر بدهد؛ و همزمان، پیامی قاطع برای روسیه و چین باشد و هژمونی و برتری آمریکا را نیز در منطقه برای یک دهه آینده تأمین کند.»
دیوید راتکوف مینویسد که حامیان حمله سریع بر این باورند که هزینههای این نوع اقدام کم خواهد بود و از درگیر شدن عمقی آمریکا در ایران جلوگیری خواهد کرد به ویژه که اسراییل هرگز به تنهایی قادر به حمله نیست و اگر میخواست حمله کند، آمریکا را عمیقاً درگیر بحران میکرد. به خصوص که آمریکاییها همواره گفته بودند که حمله به سایت غنیسازی اورانیوم فردو در دل کوههای قم، هرگز از دست اسراییل برنخواهد آمد و تنها آمریکاییها با بمبهای فوق سنگین خود قادر به این کار هستند.
آقای راتکوف احتمال حمله از راه به کار انداختن هواپیماهای بدون سرنشین به سایتهای غنیسازی اورانیوم را هم مطرح کرده است.
او تاکید کرده که «اقدام نظامی، باید از جنس آمریکایی باشد؛ چه با همراهی اسراییل و کشورهای دیگر و چه بدون آن».
نویسندهی مقاله در ادامه با اشاره به تازهترین نطق میت رامنی، کاندیدای جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری ماه آیندهی آمریکا که روز دوشنبه در ویرجینیا ایراد شد، اظهار داشته که سخنان آقای رامنی و انتقادهای تند او از اوباما در رابطه با نحوهی برخورد با برنامه هستهای جمهوری اسلامی، ممکن است که در تصمیمگیری اوباما برای رفتن به سوی حمله نظامی سریع علیه ایران اثرگذار باشد.
دیوید راتکوف احتمال داده که انتخاب گزینه «حمله جراحی» و محدود، آسانترین راه برای تیم اوباما در خنثی کردن انتقادهای میت رامنی از سیاستهای دولت اوباما در ارتباط با ایران باشد.
راتکوف در جمعبندی مقاله خود نوشته که «ابعاد حملهای که عملی شود مهم نیست بلکه مسأله مهم فوایدی است که از آن به دست خواهد آمد؛ اینکه گزینه نظامی به یک ابزار دیپلماتیک و حتی یک ابزار سیاسی مبدل میشود».