ایران تهدید کرد روابطش با امارات را قطع میکند
رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفته است که "تداوم و تکرار ادعاهای بیاساس امارات درباره جزایر سهگانه ایرانی و اساسا هر کشوری که به جای تاکید بر مشترکات، به اختلافات دامن بزند، به طور طبیعی باید تاثیر منفی بر بخشهای مختلف روابط با ایران بگذارد."
سخنگوی وزارت خارجه ایران به خبرگزاری خانه ملت وابسته به مجلس ایران گفته است "اگر طرح ادعاهای بیاساس ضد ایرانی به حدی برسد که تامین منافع ملی در کاهش یا قطع روابط سیاسی باشد، این اقدام با مشاوره و بر مبنای کاری تخصصی و کارشناسی انجام خواهد شد."
دو روز پیش از تهدید ایران به قطع روابط سیاسی با امارات، شیخ عبدالله بن زیاد آل نهیان، وزیر خارجه امارات متحده عربی از جامعه جهانی خواسته بود تا ایران را برای گفت وگو بر سر حاکمیت بر جزایر سه گانه ابوموسی، تنب کوچک و تنب بزرگ مجاب کند.
امارات متحده عربی اخیرا در جریان برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل متحد، ادعاهایش درباره جزایر سه گانه تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی را تکرار و ایران را به اشغال این جزایر متهم کرد.
پس از دیدار محمود احمدی نژاد از جزیره ابوموسی در بهار سال جاری، که به فراخوانی سفیر امارات در تهران منجر شد، فشار این کشور بر ایران بر سر حاکمیت بر جزایر سه گانه، به طور کم سابقهای افزایش یافته است.
کمتر از سه ماه پیش، در پی دیدار باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا با محمد بن زائد آل نهیان، ولیعهد امارات متحده عربی در واشنگتن، دو کشور با صدور بیانیه مشترکی خواهان یافتن راه حلی مسالمت آمیز برای مناقشه بر سر مالکیت جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک شدند.
ایالات متحده اعلام کرده که قویا از ابتکارعمل امارات متحده عربی برای مذاکره مستقیم با ایران بر سر جزایر سه گانه یا ارجاع این مناقشه به محاکم یا مجامع بین المللی حمایت می کند.
اختلاف امارات متحده عربی و ایران بر سر مالکیت سه جزیره تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی در خلیج فارس در دو دهه اخیر تنش آفرین بوده است.
ایران جزایر سه گانه ابوموسی، تنب بزرگ و کوچک واقع در آب های خلیج فارس را بخشی "جدایی ناپذیر" از خاک این کشور می داند و بارها اعلام کرده است که گفت و گو بر سر مالکیت این جزایر را به هیج وجه قابل طرح نمی داند.
سه جزیره ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک تا سال ۱۹۷۱ میلادی تحت الحمایه بریتانیا بود اما پس از عقب نشینی نیروهای نظامی بریتانیا از خلیج فارس، جزایر تنب بزرگ و کوچک به ایران عودت داده شد.
تا قبل از خروج نظامی بریتانیا از خلیج فارس، شیخ نشین هایی که بعدا امارات متحده عربی را تشکیل دادند تحت قیمومیت آن کشور قرار داشتند و مطابق تفاهم نامه ای که میان ایران و بریتانیا امضا شد، جزیره ابوموسی تحت حاکمیت مشترک ایران و امارات قرار گرفت.
ایران میگوید این جزایر از نظر تاریخی به این کشور تعلق داشته است و در مقابل، امارات متحده عربی مدعی حاکمیت بر این جزایر است.
مقام های ایران می گویند مالکیت ایران بر این جزایر قابل مذاکره نیست اما در عین حال "برای رفع سوء تفاهم ها" با امارات آمادگی دارند