نیویورکتایمز: آیا ایران از حق خود کوتاه میآید
نیویورکتایمز در گزارشی از روند مذاکرات مربوط به فعالیتهای هستهای ایران نوشته است که این کشور برای حل و فصل اختلافنظرها در این زمینه، طرحی را در "۹ گام" ارائه کرده است.
این نشریه اضافه کرده است که در چارچوب طرح پیشنهادی ایران، پیش از تعلیق فعالیتهای مربوط به غنیسازی اورانیوم، کشورهای غربی باید امتیازاتی را برای این کشور قائل شوند. از جمله تمام تحریمهای مربوط به خرید نفت ایران را لغو کنند.
گزارش شده که ایران در ماه ژوئیه گذشته نیز پیشنهاد مشابهی را به نمایندگان گروه ۱+۵ ارائه کرده بود.
در چارچوب طرح گامبهگام پیشنهادی ایران، همزمان با توقف فعالیتهای مربوط به غنیسازی اورانیوم در حد ۲۰ درصد در یکی از دو تاسیسات هستهای این کشور، تحریمهای اقتصادی لغو میشود.
براساس این پیشنهاد، تولید اورانیوم غنیشده با خلوص متوسط در تاسیسات فردو در گام نهم (پایانی) و زمانی به حالت تعلیق درمیآید که تمام تحریمها لغو شدهاند و روند عادی فروش نفت خام ایران دوباره آغاز شده است.
فعالیتهای بحثبرانگیز هستهای ایران دلیل اصلی اعمال تحریمهای اقتصادی علیه این کشور بوده است.
کشورهای غربی ایران را متهم میکنند که فعالیتهای هستهایش را با اهدافی نظامی دنبال میکند.
ایران همواره این اتهامات را رد کرده است.
تلاش ایران برای جلب حمایت خارجی"پیشنهاد گامبهگام ایران نشان میدهد که مقامات ارشد این کشور سرانجام فشار تحریمها را درک کرده و نگران وضعیت شدهاند."
نیویورک تایمز
به گزارش نیویورکتایمز، ایران در حاشیه نشست اخیر مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک سعی کرده است حمایتهایی را برای اجرایی کردن طرح پیشنهادیش جلب کند.
این نشریه با اشاره به اظهارات پیشین مقامات رسمی ایران که تاکید داشتند تحت هیچ شرایطی از حق ایران برای غنیسازی اورانیوم کوتاه نخواهند آمد، به نقل از یک منبع اطلاعاتی نوشته است که پیشنهاد گامبهگام ایران نشان میدهد که مقامات ارشد این کشور سرانجام فشار تحریمها را درک کرده و نگران وضعیت شدهاند.
با این حال، گزارش شده که آمریکا از طرح پیشنهادی ایران استقبالی نکرده است.
یک مقام رسمی آمریکا گفته است: در چارچوب این پیشنهاد، آنها برای پاسخ دادن به پرسشهای بازرسان اجباری ندارند و همچنین میتوانند سوخت (هستهای) را در داخل خاک ایران نگه دارند و در نتیجه، فعالیتهای خود را در کمتر از ثانیهای دوباره از سر بگیرند.
گزارش شده که آمریکا هنوز رسما پیشنهادی را برای پایان دادن به اختلافنظرها بر سر فعالیتهای هستهای ایران ارائه نکرده است، ولی نمایندگانش در مذاکراتی که قبل از تابستان انجام شد، دیدگاهی کاملا متضاد با پیشنهاد کنونی ایران مطرح کردهاند.
از دید آمریکا، ایران باید فورا فعالیتهای مربوط به تولید اورانیوم ۲۰ درصد را متوقف، ذخایر کنونی اورانیوم ۲۰ درصدی را به خارج منتقل و تاسیسات فردو را تعطیل کند. پس از این مرحله خواهد بود که آمریکا و متحدانش موافقت خواهند کرد که تحریمهای جدیدی را علیه ایران ارائه نکنند و همکاریهایی را نیز در زمینههای غیرنظامی با ایران داشته باشند. اما در عین حال، تحریمهایی که هماکنون اقتصاد ایران را با دشواری روبهرو کرده است، تا زمان توافق نهایی طرفین، به قوت خود باقی خواهند ماند.
نیویورکتایمز نوشته است که محمود احمدینژاد، رئیسجمهور ایران در اظهاراتش در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد حاضر نشد درباره روند مذاکراتی که در جریان است، نظر بدهد، ولی در عین حال گفت که وضعیت اقتصادی کنونی مردم ایران بهتر از زمانی است که او به عنوان رئیسجمهور بر سر کار آمد.