متهم بیثباتی بازار:سودجویان، آشوبگران، بی.بی.سی یا دولت
بازار ارز تهران هر روز آشفتهتر از پیش میشود عکس از یونس خانی
در پی اعتصاب و درگیری در بازار تهران، روسای اتحادیههای صنفی آن را اقدام «عدایای سودجو» دانسته و محکوم کردهاند و برخی روزنامهها و رسانههای داخلی این اقدام را به «افراد ناشناس و اراذل و اوباش» نسبت دادهاند.
به گزارش خبرگزاری مهر روسای اتحادیههای صنفی ایران در بیانیهای که روز پنجشنبه ۱۳ مهر منتشر کردهاند، با تاکید بر پایبندی به «انقلاب و نظام» گفتهاند که این آثار مخرب تصمیمهای اشتباه دولت است و بازار از روز شنبه بازگشایی خواهد شد.
بخشهایی از بازار تهران روز چهارشنبه در اعتراض به نوسان شدید نرخ ارز تعطیل شد و گزارشهایی از برخوردهای «خشن پلیس و بازداشت تعدادی از معترضان» در خیابانهای اطراف بازار تهران نیز منتشر شد.
اما در حالی که روزنامههای نزدیک به حکومت ایران این اقدامها را به «آشوبگران» وابسته به اسرائیل و آمریکا نسبت دادهاند، رئیس کنونی اتاق بازرگانی ایران و چین و وزیر سابق بازرگانی ایران گفته است «تظاهرات دیروز باید مورد توجه قرار گیرد.»
حبیب الله عسگراولادی در دهمین مجمع عمومی حزب موتلفه اسلامی گفته است که «تظاهرات دیروز بازاریان علیه روش ناپسندی است که به هر بهانهای رونق کسب و کار را از بین برده و قوه مجریه، مقننه و قضائیه باید به این اعتراض توجه کنند.»
روزنامه کیهان در خبر خود نوشته که اعتراض در بازار «با حمایت سایتهای ضدانقلاب و بیگانه مانند بیبیسی و جریان فتنه» صورت گرفته و به نقل از بازاریان نوشته که اراذل و اوباش آنها را مجبور به بستن مغازههای خود کردند.
در خبر این روزنامه به نقل از دبیرکل جامعه انجمنهای اسلامی اصناف و بازار نوشته شده که از روز سهشنبه پیامکهای مشکوکی درباره تعطیلی بازار ارسال شده بود و «بازاریان تمایلی به تعطیلی نداشتند اما طرح ریزیهایی از بیرون شده بود.»
به نوشته کیهان ماموران نیروی انتظامی «پس از متفرق کردن آشوبگران، تعدادی از دلالان ارز و دو تبعه کشورهای اروپایی را که با ظاهر گردشگر در ناآرامیها مشغول جمع آوری اخبار بودند، بازداشت کردند.»
روزنامه جهان صنعت نیز به نقل از احمد کریمی اصفهانی، دبیرکل جامعه اصناف و بازار نوشته است که روسای اتحادیهها و صنوف تصمیم گرفته بودند از روز چهارشنبه کرکره حجرههای خود را به نشانه اعتراض به افزایش نرخ ارز، پایین بکشند.
به گفته او، بازاریان تهران تصمیم گرفته بودند که «به جای آنکه به مغازههای خود در بازار بروند، آرام و دستهجمعی به سمت چهارراه استانبول حرکت کنند تا پس از کسب اطلاع از قیمت دلار به سمت میدان پاستور و ساختمان ریاستجمهوری ادامه مسیر دهند.»
آقای اصفهانی افزوده است اما «در میانههای راه در این حرکت آرام، اخلال و اختلال ایجاد شد و این روند به سلامت پایان نپذیرفت و نیروی انتظامی و یگان ویژه برای حفاظت امنیت وارد کار شده و تجمعکنندگان را پراکنده و دستگیر کردند.»
روزنامه دنیای اقتصاد نیز به نقل از پلیس اماکن تهران نوشته است که بر اساس قانون اگر تعطیلی بازار برای اختلال در امور اقتصادی صورت گرفته باشد، با تایید مرجع قضایی، نیروی انتظامی این واحدها را پلمب میکند.
اعتصاب و تجمع در بازار تهران در حالی صورت گرفت که قیمت دلار از مرز ۳۶۰۰ تومان گذشته و تمهیدات مختلف دولت و مجلس هم تاثیری در کنترل بازار نداشته و تعدادی از نمایندگان مجلس، دولت را متهم کردند که از روی عمد بازار را رها کرده است.
در این زمینه نیز روسای اتحادیههای صنفی ایران در جلسه صبح امروز خود با تاکید بر اینکه «دولت معتقد است که اصناف هیچ گونه جایگاهی در اقتصاد ندارد»، خواستار تامین امنیت واحدهای صنفی و حل مشکلات اقتصادی شدهاند.
به تازگی شمسالدین حسینی، وزیر اقتصاد ایران بار دیگر تصمیم دولت برای جمعآوری بازار غیر رسمی ارز خبر داده و گفته است که «۲۲ نفر سرشاخه اصلی اخلالگری در بازار ارز هستند که شناسایی شدهاند.»
خبرگزاری ایسنا ضمن وابسته دانستن خبرگزاری فارس به نهادهای نظامی و امنیتی این رسانه را متهم کرده است که با انتشار خبرهایی میکوشد که به افزایش قیمت ها دامن بزند و بازار را ملتهب کند.
اسماعیلی احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی نیز از تشکیل ستاد متمرکزی برای بررسی بازار ارز و برخورد با «اخلالگران» خبر داده است.