پیش بینی های آمریکا در مورد گزینه های احتمالی حمله اسرائیل به ایران
نشریه «فارن پالیسی» در مقاله ای با عنوان «گزینه انتبه» به اخبار مربوط به حمله احتمالی اسرائیل به ایران پرداخته و سناریوهای دولت آمریکا در این زمینه را بررسی کرده است.
این نشریه می نویسد: با وجودی که هیچکس در دولت آمریکا دقیقا نمی داند که آیا اسرائیل به ایران حمله خواهد کرد و یا نه، مقامات نظامی آمریکا و طراحان جنگی آن کشور خود را برای گزینه های مختلف اسرائیل آماده کرده و در عین حال تلاش می کنند احتمال درگیر شدن نیروهای مسلح آمریکا در یک چنین رویارویی را به حداقل ممکن کاهش دهند.
یک مقام ارشد پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا می گوید: «میزان تبادل اطلاعات نظامی و امنیتی بین آمریکا و اسرائیل در مورد ایران واقعا کم نظیر بوده است. ولی اسرائیلی ها در مورد اقدام نظامی مشخص علیه ایران و طرح های خود در این زمینه همه چیز را کاملا مخفی نگاه داشته اند.» با وجود تقاضاهای مکرر وزیر دفاع آمریکا تا کنون اسرائیل هیچ گونه اطلاعاتی را در این مورد مشخص در اختیار آمریکا قرار نداده است.
در نتیجه در شرایطی که بحث در مورد حمله نظامی به ایران به کرات در سخنرانی های علنی مطرح می شود طراحان و فرماندهان نظامی آمریکا بدون داشتن هیچ اطلاعاتی و بر اساس حدس و گمانه زنی باید تمام گزینه های اسرائیل را در نظر گرفته و تاکتیک های نیروهای مسلح آمریکا برای رویارویی با یک چنین شرایطی را تنظیم کنند.
مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا می افزاید: «آنچه که به ما کمک می کند اطلاعات ما از توانایی و قابلیت های ارتش اسرائیل است. ما خود را به جای آنها گذاشته و حدس می زنیم که در صورت حمله به ایران از چه تاکتیک هایی استفاده خواهند کرد.»
مقامات ارشد نظامی و اطلاعاتی آمریکا می گویند که اسرائیل سه گزینه عمده دارد که یکی از آنها می تواند استفاده از واحدهای عملیات ویژه برای حمله به تاسیسات هسته ای ایران از جمله مرکز هسته ای فردو باشد. عملیاتی شبیه به نجات گروگان های اسرائیل در سال ۱۹۷۶ در اوگاندا که از هم اکنون به عنوان «انتبه ایران» از آن یاد می شود.
با وجود سخنرانی های تند رهبران اسرائیل و تهدیدهای مکرر آنها علیه ایران هیچ تضمینی وجود ندارد که نیروهای مسلح اسرائیل با تمام قابلیت ها و آمادگی خود بتوانند عملیات موفقی را علیه اهداف هسته ای ایران اجرا کنند.
به همین خاطر از نظر شماری از مقامات و کارشناسان نظامی آمریکا هدف اصلی رهبران اسرائیل نه تنها جلب حمایت سیاسی بلکه جلب حمایت نظامی آمریکا و درگیر کردن آن کشور در حمله نظامی به ایران است.
اما از سخنان علنی و غیر علنی مقامات نظامی آمریکا یک نکته را به صراحت می توان دریافت و آن این است که در حال حاضر آنها به اقدام نظامی پیشدستانه علیه ایران هیچ تمایلی ندارند. به این خاطر دیدگاه فرماندهان نظامی آمریکا با رییس جمهوری این کشور یکسان است.
فرماندهان نظامی آمریکا دستیابی ایران به سلاح هسته ای را یک خطر جدی می دانند، آنها با شروع یک جنگ دیگر توسط اسرائیل مخالفند و معتقدند که در صورت اقدام نظامی اسرائیل آمریکا نباید در آن جنگ درگیر شود.
اما برای پرهیز از درگیر شدن در طرح های نظامی اسرائیل مقامات آمریکا باید بدانند که این طرح ها چه می توانند باشند. منابع مطلع در نیروهای مسلح و نهادهای امنیتی آمریکا می گویند که از نظر آنها اسرائیل در حمله به ایران سه گزینه عمده دارد.
اولین گزینه که شاید محتمل تر به نظر بیاید بمباران گسترده و پیاپی مراکز هسته ای ایران و همزمان با آن حملات موشکی با موشک های دوربرد و برد متوسط از نوع «جریکو» است. یک چنین حمله ای ممکن است با یک کارزار جنگ سایبری گسترده همزمان باشد و یا پس از چنین کارزاری اتفاق بیافتد.
اما با توجه به توانایی های اسرائیل کارشناسان و مقامات نظامی آمریکا می گویند چنین عملیاتی دنباله دار نخواهد بود و اسرائیل فقط امکان دارد یک تهاجم گسترده از این نوع را اجرا کند.
گزینه دیگر اسرائیل استفاده از عملیات کماندویی واحدهای ویژه آن کشور برای حمله مستقیم به مراکز هسته ای مهم ایران، نابود کردن تجهیزات و اورانیوم های ذخیره شده و یا ربودن این مواد است. موفقیت یک چنین عملیاتی به پنهانکاری، سرعت و توانایی های دستگاه های امنیتی اسرائیل بستگی خواهد داشت.
به گفته مقامات آمریکا میزان دسترسی اسرائیل به اطلاعات نظامی و امنیتی حساس ایران واقعا بی سابقه است. مقامات نظامی آمریکا هشدار می دهند که واحدهای کماندویی اسرائیل قابلیت های فراوانی دارند ولی چنین عملیاتی در عین حال می تواند بسیار پرتلفات باشد.
گزینه مهم اسرائیل می تواند قطع سر رژیم ایران یا به زبانی دیگر اقدام برای نابود کردن مقامات ارشد حکومت ایران است. چنین عملیاتی به تنهایی نمی تواند به اجرا در آید و باید بخشی از یک طرح گسترده تر برای حملات هوایی و کماندویی به تمامی مراکز حساس باشد. در عین حال چنین عملیاتی حتی در صورت موفقیت نسبی نخواهد توانست برنامه های هسته ای ایران را متوقف کند.
طراحان نیروهای مسلح آمریکا براساس این راهنمای کلی سعی می کنند تاکتیک های مشخص خود را براساس یک اصل تنظیم کنند و آن عدم درگیر شدن در چنین رویارویی نظامی است. به گفته برخی از مشاوران ارشد وزارت دفاع آمریکا دولت اسرائیل در صورت اقدام نظامی علیه ایران از واکنش رییس جمهوری و نیروهای آمریکا تعجب زده خواهد شد.
یک مشاور ارشد پنتاگون می گوید: «اگر اسرائیل جنگ را شروع کند اولین گزینه آمریکا متوقف کردن آن و پیشنهاد دادن آتش بس خواهد بود. پیشنهاد آتش بس گزینه دوم و سوم آمریکا نیز هست. آمریکا از تمام امکانات لازم برای جلوگیری از گسترش جنگ استفاده خواهد کرد و ما برای انجام چنین کاری سه روز فرصت خواهیم داشت.»