خرید و فروش ارز در بازار ایران متوقف شد
سکوت دولت محمود احمدینژاد در قبال بحران ارزی موجب بروز انتقاداتی شده است
محمد کشتیآرای، رییس اتحادیه طلا و جواهرفروشان ایران، به سایت خانه ملت، وابسته به مجلس ایران، خبر داده است که "به دلیل نامشخص بودن قیمت طلا و دلار، خرید و فروش دراین بازار متوقف شده است."
آقای کشتیآرای همچنین این نظر را که دلالان مسئول جهش کنونی قیمت ارز هستند رد کرده است.
شاهدان عینی به بیبیسی فارسی خبر دادهاند که اگرچه صرافیها بسته هستند، اما دلالان ارز در چهارراه اسلامبول و میدان فردوسی همچنان مشغول معامله ارز هستند. به گفته این شاهدان ماموران پلیس هم در محل مستقر هستند.
در حالی که التهاب بازار ارز ایران آن را به تعطیلی کشانده، دولت عملا سکوت کرده و سیاست مشخصی برای مقابله با بحران ارزی اعلام نکردهاند.
سکوت دولت انتقاد رسانههای ایران را نیز به دنبال داشته است. از جمله حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان، در یادداشتی ضمن انتقاد از سکوت مقامات اقتصادی دولت، از آنان بابت این که کنترل بازار ارز را به دست "مافیای شناختهشده" سپرده اند، انتقاد کرده است.
آقای شریعتمداری در مورد این "مافیای شناختهشده" توضیح بیشتری نداده است.
مریم حاجنوروزی، دبیر اقتصادی خبرگزاری فارس هم در یادداشتی درباره سکوت دولت پیرامون بحران ارز پرسیده است: "آیا این سکوت علامت رضا است به آزادسازی نرخ ارز؟ و یا ابهام و استیصال در راس هرم تصمیمگیران اقتصادی؟"
'شرایط جنگی'
در روزهای گذشته واکنش عمده مقامات اقتصادی دولت بر فعالیت مرکز مبادلات ارزی تکیه داشته و آنان مکررا اظهار امیدواری کردند که دو هفته پس از آغاز به کار این مرکز قیمت ارز پایین خواهد آمد.
در این مرکز ارز با قیمتی پایینتر از قیمت بازار آزاد، ولی گرانتر از نرخ ارز دولتی، فروخته میشود.
با وجود خوشبینیهای مقامات اقتصادی، برخی فعالان اقتصادی و نمایندگان مجلس ایران به اثربخشی این راه حل امیدوار نیستند.
یحیی آل اسحاق، رییس اتاق بازرگانی تهران، گفته است که دولت به برنامه اعلامشدهاش درباره مرکز مبادلات ارزی متعهد نبوده و نرخ ارز در این مرکز به جای نزولی بودن تابع بازار آزاد بوده است.
ابراهیم نکو، نماینده مجلس ایران هم این مرکز را طرحی شکستخورده توصیف کرده است. آقای نکو از بررسی طرحی دوفوریتی خبر داده است که به موجب آن معامله آزاد ارز محدود خواهد شد.
هفته گذشته نیز نادر قاضیپور، نماینده دیگر مجلس از بررسی این طرح خبر داده بود، اما تاکنون جزئیات آن منتشر نشده است. آقای قاضیپور به خبرگزاری مهر گفته است: "ما با این طرح میخواهیم عدم کفایت اقتصادی رییس جمهور را مطرح و تاکید کنیم که او نمی تواند بازار را مدیریت کند و این آشفتگی را سامان دهد."
احمد کریمی اصفهانی، دبیرکل جامعه اصناف و بازار، دولت را بیکفایت و غیر صادق توصیف کرده و گفته که دولت برای تصمیمگیری درباره بازار ارز هیچ صلاحیتی ندارد.
یحیی آلاسحاق نیز به تندی از کندی دولت در تصمیمگیری برای مقابله با بحران ارز انتقاد کرده و گفته است: "در شرایط جنگی، بی انضباطی را به دادگاه نظامی می کشانند".
او همچنین توصیه کرده که اگر مقاماتی که توانایی کنترل بحران را ندارند از سمتهای خود کنارهگیری کنند.
محمد نهاوندیان، رئیس اتاق بازرگانی ایران هم گفته که نوسانات نرخ ارز امکان برنامهریزی را از فعالان اقتصادی گرفته است.
التهاب بازار ارز آن را به تعطیلی کشانده است
ناصر ریاحی، رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو نیز به مشکلات ارزی این صنف اعتراض کرده و گفته است که بانک مرکزی متوجه "فاجعهای" که ممکن است در زمینه دارو اتفاق بیفتد نیست.
'نهادهای امنیتی با اخلالگران برخورد کنند'
در حالی که بسیاری از نمایندگان مجلس عملکرد دولت را مسبب التهاب بازار ارز میدانند، مهدی غضنفری، وزیر صنعت، معدن و تجارت گفته افزایش نرخ ارز یک موضوع صرفا اقتصادی نیست و "مسائل امنیتی، سیاسی و فرهنگی" نیز در آن نقش دارند.
آقای غضنفری گفته است از نهادهای امنیتی انتظار دارد با "سرشاخههای ایجاد اختلال در بازار ارز" برخورد کنند.
حسینعلی حاجی، نماینده مجلس نیز از دستهای پنهان و مافیای ارزی سخن گفته که بازار ارز را دچار اختلال کردهاند.
غلامحسین محسنی اژهای، دادستان کل کشور هم در این زمینه گفته است که با اخلالگران بازار سکه و ارز برخورد جدی خواهد شد. آقای اژهای گفته است تاکنون هیچ یک از پروندههایی که در این زمینه در دستگاه قضایی ایران بررسی شده است، اهمیتی به اندازه شدت نوسانات بازار ارز نداشتهاند.