افزایش شدید قیمت دلار و راهکارهای یک گروه تحلیلی برای نجات ریال
افزایش بی سابقه قیمت ارزهای خارجی طی هفته های اخیر و تاثیر آن بر واردات کالا، صنایع تولیدی، نرخ تورم و بالا رفتن هزینه ها سبب شده است که گروه های مختلفی از کارشناسان، پیشنهادهای مختلفی برای بیرون رفتن از بحران ارزی کنونی ارائه کنند.
یکی از این گروه ها، «شبکه تحلیلگران تکنولوژی ایران» است که در نامه سرگشاده ای خطاب به محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری ایران، پیشنهاد کرده است با فروش وسیع ارز به صورت اعتباری برای واردات کالا به التهاب کنونی بازار پایان دهد.
شبکه تحلیلگران تکنولوژی ایران با طرح ۱۴ نکته و پیشنهاد به محمود احمدی نژاد نسبت به عدم تکرار به گفته این شبکه خاطره تلخ سیاست های تعدیل سالهای ۱۳۷۳-۷۴ هشدار داده است.
در آغاز این نامه سرگشاده با اشاره به افزایش قیمت ارز و بالا رفتن نرخ تورم بر کاهش هزینه تولید تاکید شده و گفته شده است که هرگونه سیاست برای کمک به تولید باید به کاهش هزینه آن منجر شود.
در بخش دیگری هم با استناد به آمار رسمی تورم در سه گروه اصلی کالا، خدمات و مسکن، آب و برق و سایر سوخت ها دلیل اصلی تورم کشور در شرایط کنونی، «افزایش قیمت ارز» عنوان شده است.
نویسندگان این نامه تاکید کرده اند که در حال حاضر ابزارهای لازم و مناسب برای کنترل نرخ ارز در اختیار دولت قرار دارد و طی چند هفته گذشته هیچ اتفاق جدیدی در صحنه داخلی و بین المللی رخ نداده که توجیه گر افزایش قیمت دلار از ۲۰۰۰ تومان به ۲۵۰۰ و ۳۰۰۰ هزار تومان باشد.
در این نامه سرگشاده حفظ ارزش پول ملی از جمله وظایف حاکمیت عنوان شده و تاکید شده که نمی توان از این حق مردم که بر گردن حاکمیت است به راحتی چشم پوشی کرد.
«شبکه تحلیلگران تکنولوژی ایران» که به نوشته مسئولین آن مجموعه ای است از ۲۵۰ کارشناس تمام وقت و دارای ارتباط با بیش از ۲۰۰۰ نفر از نخبگان، کارشناسان و مدیران کشور در نامه هشدار آمیزخود به دولت محمود احمدی نژاد پیشنهاد کرده است که با فروش وسیع ارز به صورت اعتباری برای واردات کالا، با نرخی کمتر از قیمت بازار آزاد به التهاب کنونی در بازار خاتمه دهد.
این گروه به گزارش های منتشر شده درباره افزایش نرخ دلار توسط دولت برای تامین منابع لازم جهت افزایش یارانه نقدی نیز اشاره کرده و بعید دانسته که دولت برای جبران کاهش درآمدهای نفت به بالا بردن قیمت ارز اقدام کرده باشد.
در عین حال در این نامه با حمایت از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها تاکید شده که کاهش ارزش مستمر یارانه نقدی برای مردم کاملا محسوس شده و با بالا رفتن قیمت ها، مردم در حقیقت از هدفمندی یارانه ها متضرر شده اند.
نویسندگان نامه پیشنهاد کرده اند که به جای یارانه نقدی، دولت سهمیه مشخصی به صورت انرژی یعنی برق و گاز خانگی یا طلا و یا دیگر کالاهای نقد شونده به مردم بدهد تا تعهدات دولت در پرداخت نقدی یارانه ها کمتر شود.
در پایان نامه با اشاره به ذخایر بالای ارز و طلا درکشور و منابع مسدود شده در صندوق توسعه ملی تاکید شده که هیچ گونه بن بست و وضعیت بحرانی در اقتصاد کشور وجود ندارد و می توان برای کنترل نرخ ارز و تورم اقدام کرد تا هزینه زندگی مردم بیش از این افزایش نیابد.
رادیو فردا