بحران نشر در ایران؛ نرخ کاغذ سه برابر شده است
بهگفته مدیر مؤسسه انتشاراتی امیرکبیر، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با رها کردن بازار کاعذ و کتاب، قدمی جدی برای حل بحران بازار کاغذ و کتاب برنداشته است.
به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، احمد نثاری، مدیر موسسهٔ انتشاراتی امیرکبیر، امروز دوشنبه دهم مهرماه با بیان اینکه "گرانی کاغذ و کتاب، دلیلی جز عدم مدیریت مناسب ندارد"، گفت:" وزارت ارشاد این بخش را کاملأ به حال خود رها کرده و هیچگونه مدیریتی بر بازار کاغذ و کتاب ندارد."
وی افزود: "هیچ خبری از اینکه وزارت ارشاد، قدمی جدی در این رابطه برداشته و مثلأ در هیئت دولت لایحهای تنظیم کرده و یا در مجلس و بخشهای پائینتر تحرکی انجام داده، نشنیدیم."
به گفته مدیر مؤسسه امیرکبیر، "با وجود افزایش قیمت ارز و دلار و تحریمها و مسائل دیگر، قیمت کاغذ باید بندی ۶۰ هزار تومان باشد، اما اکنون نزدیک به ۹۵ هزار تومان رسیده است."
وی گرانی کاغد را ناشی از بازار سیاه دانست و افزود: "قیمت کاغذ در چند ماه اخیر، نزدیک به سه برابر شده و این نشانه یک بحران است."
نثاری با تفاوت قائل نشدن بین ناشران مستقل و ناشران دولتی در این بحران، افزود: "وقتی قیمت کاغذ سه برابر میشود، معلوم است که بر قیمت کاغذ اثر میگذارد. مثلآ کتابی که در گذشته ۱۰ هزار تومان قیمتگذاری شده بود، امروز باید دستکم به قیمت ۲۰ هزار تومان فروخته شود."
منوچهر حسنزاده، مدیر انتشارات مروارید، یکی از مؤسسات انتشاراتی دیگر در ایران مهرماه سال جاری در گفتوگو با خبرگزاری مهر گفته بود: "بیش از یک ماهونیم است که بهخاطر مشکلات ناشی از گرانی کاغذ ترمز کار را کشیدهایم و هیچ کتابی برای چاپ نفرستادهایم."
تارنمای خبرآنلاین نیز دوم شهریورماه سال جاری در این زمینه نوشت، انتشارات "دلیل ما" به خاطر گرانی کاغذ از انتشار کتابهای حجیم و بهویژه کتابهای مرجع خودداری کرده و تنها به چاپ کتابهایی با صفحات کم و سفارشی میپردازد.
پس از گذشت نزدیک به پنج ماه از افزایش فزاینده قیمت کاغذ در ایران، علی اسماعیلی، سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در روزهای پایانی شهریورماه سال جاری از تشکیل کارگروه حل مشکل کاغذ در این وزارتخانه خبر داد.
این درحالی است که محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیشتر اعلام کرده بود، مشکل کاغذ باید از طریق وزارت صنعت، معدن و تجارت حل شود.
بحران کاغذ در ایران به اندازهای رسیده است که اعضای انجمن نویسندگان کودک و نوجوان نیز در مهرماه سال جاری ضمن هشدار نسبت به پیامدهای گرانی کاغذ و هزینههای نشر بیانیهای صادر کردند و در آن نسبت به خطر افتادن حقوق مادی و معنوی نویسندگان و پدیدآورندگان هشدار دادند.
نویسندگان کودک و نوجوان در این بیانیه خواستند تا برای معضل کاغذ چارهجویی شود. آنها خواستند تا کاغذ در زمره کالاهای اساسی قرار گیرد و کاهش بهای آن در اولویت قرار گیرد.