بازار قدیمی شهر حلب در آتش سوخت
+33
رأی دهید
-35
صدها مغازه در بازار قدیم شهر حلب سوریه در جریان درگیری میان نیروهای دولتی و مخالفان روز شنبه ۸ مهر در آتش سوختند.
این حادثه آثار باستانی ثبت شده به عنوان میراث جهانی در سازمان یونسکو را در معرض خطر نابودی قرار داده است.
گروههای فعال سوری همچون دیدهبان حقوق بشر سوریه میگویند که بحران اخیر سوریه که با اعتراضهای مردمی آغاز شد و به جنگی داخلی انجامید، تا کنون بیش از ۳۰هزار کشته بر جای گذاشته است.
اما علاوه بر کشته شدن تعداد زیادی از مردم، بسیاری از گنجهای تاریخی در سوریه قربانی این بحران شدند که بیش از ۱۸ ماه از عمر آن میگذرد. اکنون بخشهایی از برخی شهرهای سوریه، به ویرانه تبدیل شده اند.
معترضان مسلح که سعی میکنند نظام بشار اسد رئیس جمهور سوریه را سرنگون کنند، روز پنجشنبه اعلام کردند نبردی «سرنوشت ساز» برای «آزادی حلب» از دست نیروهای دولتی را آغاز کردهاند.
حلب بزرگترین شهر سوریه و پایتخت اقتصادی این کشور است. در اختیار گرفتن کنترل این شهر امتیازی بزرگ به شمار میآید.
خبرگزاری رویترز به نقل از فعالان سوری گزارش داده است که تک تیر اندازهای دولتی، رسیدن به بازار قدیمی حلب را دشوار میکنند. این بازار اثری باستانی باکف پوش و دیوارهای سنگی و همچنین دروازههای چوبی قدیمی است که یکی از مراکز گردشگری سوریه به شمار میآید.
تصاوری منتشر شده در شبکه اینترنت از شهر حلب، دود سیاه را نشان میدهد که از جای جای شهر به آسمان برخاسته است.
فعالان میگویند آتش سوری احتمالا از بمباران منطقه و همچنین درگیریهای بسیار سنگین روز جمعه ناشی شده است. آنها خاطرنشان میکنند که ۷۰۰ تا یک هزار مغازه در آتش سوختند.
اطمینان حاصل کردن از این روایتها به دلیل جلوگیری از ورود خبرنگاران رسانههای خارجی به مناطق محل درگیری توسط نیروهای دولتی دشوار است.
بخش قدیمی شهر حلب یکی از مناطق سوریه است که سازمان یونسکو آن را به عنوان میراث جهانی به ثبت رسانده است. این بخش اکنون در خطر نابودی قرار گرفته است.
سازمان یونسکو معتقد است که پنج اثر ثبت شده به عنوان میراث جهانی در سوریه از جمله شهر بیابانی تاریخی تدمر، قلعه حصن و بخشهایی از دمشق قدیم، در درگیریها آسیب دیدهاند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه گزارش داده است که نیروهای دولتی و مخالفان، یکدیگر را متهم به آتش افروختن در بازار قدیم حلب میکنند.
شامگاه شنبه درگیریهای سنگینی در نزدیکی پایگاههای نظامی در شهر حلب روی داد. فعالان میگویند که مخالفان در محوطه پایگاه هوایی نیرب با نیروهای دولتی درگیر هستند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه میگوید که درگیریها در نزدیکی پایگاه هوایی نیرب، به آتش گرفتن یک ساختمان این پایگاه انجامیده است.
گزارشها همچنین از درگیریهای سنگین در نزدیکی دروازه انطاکیه و دروازه سنگی که به بخش قدیمی حلب میانجامد روی داد. تاریخ ساخت این دروازه از قرن ۱۲ تا ۱۷ میلادی ارزیابی شده است.
مخالفان میگویند کنترل دروازه را در دست گرفتهاند، اما برخی دیگر از مخالفان از ادامه درگیریها خبر میدهند و میگویند هیچکدام از دو طرف نتوانسته کنترل دروازه را به دست گیرد.
یکی از فعالان در تماس تلفنی با رویترز گفته است: «هیچ کس اینجا پیروزی به دست نیاورده است. وضعیت جنگ است و جنگ و مردم در حال فرار هستند.»
او افزود که جنازهها در خیابانها بر روی زمین پراکنده هستند و مردم از ترس تک تیراندازها از خانههای خود خارج نمیشوند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه میگوید که روز شنبه دستکم ۹۴ نفر در درگیری میان نیروهای دولتی و مخالفان در سراسر سوریه کشته شدند.
شبکه خبری الجزیره گزارش داده است که نیروهای دولتی به منطقه البرزه دمشق پایتخت سوریه با تانکهای خود یورش بردند و برخی از منازل را ویران کردند. به گفته شورای عمومی انقلاب سوریه، نیروهای لباس شخصی هوادار دولت هم بیش از بیست باغ زیتون را به آتش کشیدند.
در منطقه القابون دمشق و شماری دیگر از مناطق پایتخت، نیروهای دولتی اقدام به تخریب منازل معترضان میکنند. تصاویری که فعالان در فضای اینترنت منتشر کردهاند، بولدوزرها و تانکهای ارتش سوریه را در منطقه القابودن نشان میدهد.
دیدهبان حقوق بشر سوریه هم از درگیری شدید میان نیروهای دولتی و گردانهای مخالفان در منطقه العسالی در جنوب دمشق خبر داده است.
رامی عبد الرحمن مدیر این سازمان حقوقی به خبرگزاری رویترز گفته است: «ادامه درگیریها در مناطق جنوبی دمشق نشان میدهد که مخالفان مسلح میخواهند به نظام اثبات کنند که با وجود جو امنیتی حاکم، قادر به تحرک در پایتخت دارند و نظام نمیتواند به وجود آنها پایان دهد.»
درعا، دیرالزور و حمص، از دیگر مناطق سوریه هستند که روز شنبه شاهد درگیری و گلوله باران توپخانهای نیروهای دولتی بودند.