آیا چنته اپل خالی شده؟

عرضه نخستین گوشی آی فون انقلابی در عرصه تلفن های هوشمند بود

امید فراستی

کلیک فارسی

نازک تر، کشیده تر، قوی تر، سریعتر ... اینها صفاتی هستند که می‌شود بر اساس شایعات به آی‌فون تازه‌ای که اپل تا ساعاتی دیگر در سانفرانسیسکو رونمایی می کند، نسبت داد.
آیا محصول تازه که احتمالا آی‌فون ۵ لقب خواهد گرفت، انقلابی است؟ آیا طرفداران سینه چاک اپل را راضی خواهد کرد؟ آیا همچنان می تواند مشتری ها را "شگفت زده" کند؟ آیا می تواند یک تنه با لشگر گوشی های پر قدرت و محبوب رقبایش رقابت کند؟

اینکه در یک دوره کوتاه چند بار می توان محصولی انقلابی وارد بازار کرد سوال مهمی است اما برای مصرف کنندگان عادی آنچه اهمیت دارد این است که به نیازهایشان پاسخ داده شود. مصرف کنندگان، محصولات مختلف را با هم مقایسه می کنند. در این میان کارایی آنها در کنار جذابیت‌های ظاهری و قیمت، مهمترین عوامل تعیین کننده هستند.

اپل تا الان توانسته است به دلیل پیش‌قدم بودن در تولید یک گوشی لمسی، کارآمد و خوش ساخت، جذابیت زیادی برای مصرف کنندگان داشته باشد اما رقبای این شرکت بیکار نبوده اند. ماه گذشته برای نخستین بار سامسونگ در زمینه فروش گوشی گالاکسی اس ۳ در آمریکا از آی‌فون پیشی گرفت. هرچند فروش آی‌فون تازه ممکن است از اهمیت این برتری بکاهد ولی دشواری رقابت در این عرصه را به خوبی نشان می دهد.


رقابت با گوشی های متنوع ساخت شرکت های رقیب هر روز سخت تر می شود

یکی همچون بقیه

اگر بخواهیم همچنان بر پایه شایعات قضاوت کنیم، هر آنچه اپل در آی‌فون تازه اش تعبیه کرده، بی‌شک در گوشی های ساخت شرکت های رقیب وجود دارد.

و به همین خاطر بی‌راه نیست که برخی از منتقدین روحیه ریسک پذیری و انقلابی‌گری اپل را در زمینه فن‌آوری زیر سوال برده اند. البته اپل مدتهاست سعی می کند نقش و وزن "مشخصات فنی" را در دستگاه هایی چون آی‌پد و آی‌فون کم جلوه دهد. به باور استیو جابز، مدیر عامل پیشین این شرکت، در دنیای "بعد از رایانه های خانگی" آنچه اهمیت دارد، محیط کاربری و میزان دسترسی به اپ‌هایی است که می توانند در زمینه های مختلف کارساز باشند.

نگاهی به رویه اپل در مورد دیگر محصولاتش شاید جنبه دیگری از روحیه این شرکت را به نمایش بگذارد و میزان انتظارات از آی‌فون تازه را کاهش دهد. تغییرات بنیادی در دیگر محصولات اپل اغلب به کندی اتفاق می افتند. حتی نامگذاری این محصولات هم نشان می دهد اپل هیچ قصدی ندارد تا در زمینه تنوع با دیگران رقابت کند.

لپ‌تاپ‌های اپل سال‌هاست مک‌‌بوک‌پرو خوانده می شوند و آی‌مک سال‌هاست آی‌مک است. چند سال یک بار تغییری جدی و البته نه انقلابی در ظاهر این محصولات اتفاق می افتد و سالی چند بار سخت افزار آنها همراه با روند فن آوری به روز می شود ولی انرژی اصلی اپل در این عرصه‌ها بیش از هر چیز متوجه نرم افزار و محیط کاربری آنهاست.

از این زاویه بعید نیست که به مرور شاهد رویه ای مشابه در مورد محصولاتی چون آی‌فون و آی‌پد باشیم. البته سرعت تغییر در این عرصه به مراتب تندتر است و از همین رو لزوم تغییرات داخلی در آنها بیشتر خواهد بود و گاه این تغییرات داخلی سازنده را وادار می کند تا در ظاهر این دستگاه ها هم تغییراتی اساسی اعمال کند.

در پاسخ به این نظریه البته ممکن است تفاوت ماهوی تلفن‌های همراه با محصولاتی مثل رایانه های خانگی مطرح شود. اینکه اساسا بازار گسترده این محصولات شرکت سازنده را وا می دارد تا به گونه ای متفاوت عمل کند. اینکه کاربران آی‌فون به مراتب فراتر از طرفداران دیگر محصولات اپل هستند و بازار این محصول را نباید با قواعد و فرمول های دیگر محصولات این شرکت ارزیابی کرد. همانگونه که برخورد اپل با آی‌پاد، پخش کننده محبوب ساخت این شرکت، تفاوت های عمده ای با دیگر محصولاتش داشت.


استیو جابز تبحری فوق العاده در شگفت زده کردن کاربرانش داشت

مخفی کاری

یک نکته حاشیه ای در این میان، عنصر "مخفی کاری" اپل و استفاده از این روش به عنوان عاملی مهم در "بازاریابی" محصولاتش است.

کسی در این مورد شک ندارد که استیو جابز به شدت مایل بود تا مخاطبانش را "شگفت‌زده" کند. او این کار را به لطف سیاست مخفی کاری که بر همه اجزای این شرکت حاکم است، انجام می داد. تیم کوک، جانشین جابز چندی پیش گفته بود که می خواهد تلاش هایش را برای مخفی کاری دو چندان کند.

اما آنچه ما با آن روبرو هستیم خلاف این را ثابت می کند. با گذشت زمان و حداقل در مورد آی‌فون هر سال حجم اطلاعات ما بیش از قبل بوده و میزان شگفت‌زدگی مان کمتر. این امر البته شاید تاثیر تعیین کننده ای بر فروش محصولات این شرکت نداشته باشد ولی قطعا جنبه مهمی از جذابیت این شرکت را خدشه دار می کند.

باز هم مشخصات محصول نهایی نشان خواهد داد تا چه حد اطلاعاتی که به بیرون درز کرده اند، صحیح اند و تا چه حد اپل در مخفی کاری موفق. و اگر آی‌فون تازه همان باشد که همه تصورش را می کنند، البته توضیح عدم موفقیت اپل در این زمینه چندان دشوار به نظر نمی رسد. در حالی که برای تولید آی‌فون صدها هزار کارگر در کارخانه هایی در چین هر روز به اجزای مختلف این گوشی دسترسی دارند ممانعت از لو رفتن یکی از آنها به رغم همه تدابیر امنیتی، تقریبا غیر ممکن است.

پاسخ بسیاری از این سوالات را تا چند ساعت دیگر خواهیم گرفت و بعضی دیگر را البته فقط مرور زمان جواب خواهد داد.

+61
رأی دهید
-47

alimardankhan - بوخوم - آلمان
تا وقتی که اپل یه موبایل رو به قیمت دو تا موبایل میفروشه. چنتش هیچوقت خالی نمیشه.
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 09:23
salmonella - اصفهان - ایران
همچین معلومم نیست چنته اش خالی باشد.از برادران خودم میخواهم در خواندن مطالب این سایت تعجیل ننمایند و با درایت بیشتری مطالب را مطالعه نمایند و حتما نظرات من را هم مطالعه کنند تا خدایی ناکرده دچار عارضه نشوند
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 09:25
golden ari - ایران - تهران
ای آفون چیزی برای گفتن ندارد فقط یک قوطی کشیده تر میده بیرون، نوکیا هم یک زمانی‌ واسه خودش پلنگی بود الان یه گربه مرده هم نیست،‌ای آفون هم دیر و زود داره ولی‌ سوخت و سوز نداره، دکّانش جمع خواهد شد، برو واسه سامسونگ،
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 09:12
iSam - لندن - انگلستان
golden ari - ایران - تهران. ببین قدیما میگفتن یارو اصلا حالیش نیست، الآن اینو دقیقا تو پست خام و نپختت دیدم.
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 09:48
هومان سام - هانوفر - آلمان
من با این حال که ایفون 4 اس خریدم ولی سامسونگ و به اپل از همه لحاظ ترجیح میدم و از اپل اصلا خوشم نیومد. مخصوصا سامسونگ گالاگسی نوت
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 10:31
Geelongcat - سیدنی - استرالیا
بگذارید از قول آرتمیس کامنت بذارم.(طفلکی خسته شده امروز): "این اسلامیون ساندیس خور و آان قلابیون سال‌هاست که مخ ملت را با این اراجیف پر کرده اند. اپل آیفون یا سامسونگ بهانه است. موضوع این است که این این ساندیس خور‌ها با دروغ و ریا قسط پر کردن شکم خود و اربابانشان را دارند. ننگ بر شما. شرم بر شما...."
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 10:36
altair - شهر باران رشت - ایران
واقعا میتونی سامسونگ رو با اپل مقایسه کنی ؟. لیاقتتون همون سامسونگه
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 10:52
golden ari - ایران - تهران
تiSam - لندن - انگلستان. تقریبا عین همین حرفهارو راجب نوکیا هم شنیدم، و اینرا هم بدان که بیشتره قطاعت آیفون ساخت سامسونگ هست و واسه همین هم سامسونگ اونو کپی کردو‌ با سیستم عامل اندروید داد تو بازار حال آیفون رو گرفت، بیشتره دوستام هم دارند آیفون‌شان را با سامسونگ عوض میکنند. برو با گالکسی اس‌۳ کار کن ببین یعنی‌ چی‌، الکی‌ پای یه مارک وای نستا. دوما قرار داد سامسونگ با Garmin و GPS توپش هم منو کشته.
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 11:55
Azadikhah - تكسل - هلند
آیفون ۵ که بیاد بازار می‌بینید که چطوری گوشیهای هوشمند دیگر را می‌ترکونه!البته همین الانش هم دست کمی‌ اپل از اونها ندارد.
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 13:40
iSam - لندن - انگلستان
golden ari - ایران - تهران. ببین این مارک رو که میگی از ۱۹۸۴ تا الآن مشتریشم و .. (اون موقع شما فکر کنم اصلا وجود نداشتی) از آیفون ۵ به اینور هم اپل رسما اعلام کرد که دیگه هیچ قطعه سامسونگی در آیفون نیست. ضمنا اگر سامسونگ با Garmin قرارداد داره، اپل با یک ماهواره بزرگ قرارداد بشته و مستقل داره از اون استفاده میکنه. ضمنا اگر بنز نباشه، هیوندای هیچوقت نمیتونه ازش کپی بزنه. عزیز جان من رشته تخصصیم Communication Programing هست و بهت میگم خام نباش.
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 14:36
lpeesheel - همیلتون - کانادا
باور کنید نه اپل مال بابامه نه سامسونگ نه اچ تی سی. ولی کامنت ها خداست!!! اینکه یه عده اپل باز هستن و یک عده دنبال فن آوری بالاتر به هر اسمی هستن سلیقه ی شخصی هست ولی وقتی یک نگاه اجمالی به سایتهای متخصص فن آوری مبایل میکنید میبینید که بلک بری روزی بالغ بر ۶۰ درصد بازار گوشی های اسمارت رو داشت با آمدن اپل به ۳۰ و ۲۰ درصد تقلیل پیدا کرد و سهم اپل تا ۵۵ درصد بازار بالا رفت. بعد اندروید میاد که ظرف فقط دو سال از ۵ درصد بازار خودشو به ۵۰ درصد و سه ساله به ۶۵ درصد بازار جهانی ارتقا میده و سهم اپل میشه فقط ۲۵ درصد!!! جالبه که اندروید کاملا به موفقیت خودش ایمان داشت و اولین تصویر تبلیغاتیش همون موجود سبز کوچولو بود که داشت یک سیب رو میخورد!!! حالا ببینیم اپل امروز چکار میکنه !
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 15:13
lpeesheel - همیلتون - کانادا
اینم برای دوستمون که میگه تا وقتی اپل به دو برابر قیمت میفروشه چنتش خالی نیست. بهتره بگیم تا وقتی مردم حاضرند سیستم ایسوس رو با مارک اپل به دو برابر قیمت خود ایسوس بخرن!!!!!!! نه چنته ی اپل خالی هست نه ایسوس!!!! اپل فقط طراحی اپ و ظاهری میکنه در حالیکه تمام (دقت کنید تمام) قطعات سخت افزاری الکترونیکیش ساخت ایسوس هست!
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 15:18
hamid411 - لس آنجلس - آمریکا
golden ari - ایران - تهران. می‌شه بگی‌ کدوم قطعات آیفون ساخت سامسونگ هستش!؟ پروسسور رو سامسونگ میسازه فقط , ولی‌ طراحی سیلیکون و چیپ رو خود اپل انجام میده، من نمیدونم ما ایرانیها چرا همه چیز رو غیرتیش می‌کنیم؟! حال آیفون رو گرفت؟!؟! مگه سر محل دعواست که بخوان حالگیری کنن؟ اگر پرداخت غرامت ۱ بیلیون دلار تو دادگاه به اپل حالگیری بوده، پس قربونت بیا حال منهم بگیر! در ضمن خیلی‌ از چیزهایی که داری تو اندروید استفاده میکنی‌ تو مرحله بعدی دادگاه از اندروید حذف می‌شه، چون اونها هم طراحی اپل بوده. یعنی‌ منطقت منو کشت!! "بیا ببین دوستام دارن آیفون رو با اس‌۳ عوض می‌کنن پس سامسونگ بهتره!!!!"
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 15:23
mountainman - استکهلم - سوئد
دوتا شرکت کارشون درسته اگه این دوتا رقابت نمیکردن قیمت موبایلها با این تکنولوژی که توشون هست اینقدر پایین نبود و هرگز موبایلها به این پیشرفتگی که امروز شاهد هستیم نمیرسیدن.
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 15:30
Dracula - ترانسیلوانیا - رومانی
golden ari - ایران - تهران. معلپمه یه چیزایی تو قصه ها شنیدی...کی گفته بیشتر قطعات آیفون رو سامسونگ میسازه؟اون آیفون اولیه و شاید 3GS بود که بعضی قطعاتش مثل پروسسور و مموری هاش رو ال سفارش میداد سامسونگ بسازه.تو آیفون ۴ و این ۵ اینجور نیست.بعدشم اصلا ربطی نداره چون سامسونگ یکی از کاراش ساختن چیپ مموری و صفحه نمایشه خیلی کمپانیا سفارش میدن یه بخش جداست و ربطی به رقابت موبایل نداره.اپل یا سونی یا ..ممکنه تو یه محصول قطعات سامسونگ شارپ یا غیرزه استفاده کنن.بعدشم s3 گوشی خیلی خوبیه اما اصلا سیستم اندروزید چیز الکی شلوغ پلوغیه و اصلا روونی و اطمینانی که ios داره نداره.خود گوشی هم اصلا کلاسش در حد آیفون نیست با اون در باتری پلاستیکی زشت و ارزون قیمتش و طراحی شتش که زشته و خود گوشی اصلا جزابیت نداره و مثل گوشی های ارزون میمونه در مقابل آیفون وفقط صفحش بزرگ و خوبه.سال دیگه بیا ببنیم کسی اصلا به s3 نگاه هم میکنه؟اما آیفون ۵ سال دیگه تازه تو اوجه.اینه فرق اپل و بقیه!
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 19:56
Dracula - ترانسیلوانیا - رومانی
lpeesheel - همیلتون - کانادا. این مقایسه زیاد منطقی نیست.اندوروید رو ده ها کمپانی تو محصولشون استفاده میکنن (سامسونگ سونی ال جی غیره) اما آی او اس فقط اپل.خب طبیعیه که بیشتر بازار دست اندروید هست و اصلا اپل هم هرگز قرار نبوده بیشتر بازار دستش باشه در رقابت با ده ها کمپانی.اگه فقط گوگل با مارک خودش گوشی اندروید میساخت اون موقع میتونستی اینجور مقایسه ای کنی.حالا اگه مثلا خدای نکرده آی او اس رو کمانیهای دیگم میتونستن بزارن رو گوشیاشون مثل اندروید مسلم آمار جور دیگه بود.اما زیباییی و حس محصولات اپل اینه که سخت افزار و نرم افزارش انحصاریه خودشه و همیشه سازگار و با پایدار هست.
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 20:02
Hamid411 - لس آنجلس - آمریکا
lpeesheel - همیلتون - کانادا. چی گفتی!؟ من متوجه نشدم!! تمام قطعات سخت افزاری اپل مال ASUS هستش؟!! این اطلاعات ذیقیمت رو از کجا میاری؟!! .
جمعه 24 شهريور 1391 - 03:34
lpeesheel - همیلتون - کانادا
برد و پروسسور و چیپ های اصلی آیپد یک و دو و آیفون ۳ و ۴ همگی ایسوس هستن. برام هم جالبه که دوستان میگن سامسونگ میزده برد اصلی اپل رو چون خود سامسونگ برد رو از ایسوس و حتی پروسسور رو (قبلا الان که نمیدونم) از اینتل میخرید. اپل خودش برد نمیزنه یکی از محصولات رو باز کن ببین!
جمعه 24 شهريور 1391 - 21:21
lpeesheel - همیلتون - کانادا
sanyo, tmd, balda, samsung, marvel, primax, delta, cyntec, entry, asus, txc . و حد اقل ۱۰ کمپانی دیگه میتونم برات نام ببرم که هر کدوم یک قسمت اپل رو میزنن. اپل خودش فقط اپ و سیستم عامل و طراحی رو ارائه میده. البته مهم نیست چون در نهایت محصول بدی به بازار ندادن و ایده اولیه ی موبایلهای جدید مال اوناست. مثلا چون ۴ کمپانی بزرگ اتومبیل سازی محصول مشترکشون میشه بوگاتی نباید گفت بوگاتی ماشین بدیه. آیپد که اولین محصولش کاملا ایسوس بود فقط آی او اس روش بود. اطلاعات ذیقیمت خواستی بگو!
جمعه 24 شهريور 1391 - 21:33
dracula - ترانسیلوانیا - رومانی
lpeesheel - همیلتون - کانادا. اطلاعاتتون غلطه و ناقص.پروسسور آیپد ۲ و ایفون ۴ اسمش Apple A4 هست طراحی شده توسط خود اپل و ساخته شده توسط سامسونگ به سفارش اپل. پروسسور نیو آیپد و آیفون 4S هم Apple A5 هست باز طراحی شده توسط خود اپل و ساخته شده توسط سامسونگ به سفارش اپل.آپل اینجور قطعات رو نمیسازه اما طراحی اونها رو انجام میده.اینطور نیست که مثلا چون سامسونگ یا کمپانی دیگه قطعه ساز اونها رو ساخته پس برای خودش و دیگران هم استفاده کنه.خیلی کمپانیهای دیگه هم هستن که سفارش اینجور قطعاتی رو میدن به کمپانیهایی که کارشون ساخت اینجور قطعاته.مثلا اینتل cpu میسازه یا سامسونگ چیپهای حافظه و سی پی یو و صفحه نمایش و غیره که کمپانیهای دیگه ممکنه استفاده کننن.ربطی به برابری یا برابر نبودن محصول نهایی نداره.
جمعه 24 شهريور 1391 - 22:37
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.