بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۱۳ شهریور

روزنامه های امروز صبح تهران، توضیح رییس صدا و سیما در مورد تحریف در ترجمه سخنان محمد مرسی در اجلاس سران کشورهای غیرمتعهد را با اهمیت دیده و در عین حال به تازه ترین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد فعالیت های هسته ای ایران پرداخته اند.

نگرانی از صعود بهای ارز در بازار، نگرانی از افزایش تولید نفت روسیه که بازار صادراتی ایران را تهدید می کند و تاکید بر ضعف نقد در روزنامه های کشور از جمله دیگر مطالب این روزنامه هاست.


تیتر و عکس صفحه اول فرهیختگان

 

سوریه و طرح ابراهیمی


یوسف مولایی در مقاله ای در کلیک شرق نوشته: بحران سوریه که در امتداد و بر بستر فضای حاکم بر انقلاب‌های عربی شکل گرفت، در کم‌توجهی دولتمردان سوریه بر قانون و منطق زمان تشدید شده و به مرحله غیرقابل برگشت به شرایط عادی و طبیعی وارد شده است. قانون حاکم بر زمان معاصر در دنیای عرب، هم‌اندیشی و مشارکت مردم در بازتعریف حق تعیین سرنوشت از بعد خارجی به بعد داخلی است. کشور سوریه هم از منطق عام زمان خود پیروی می‌کند.

به نوشته این مقاله برخی دولتمردان سوریه تلاش می‌کنند که با قانون حاکم بر ذهنیت خود قانون «زمان» خود را بی‌اعتبار کنند. عدم توجه کافی به قانون زمان، موجب شد که تحولات سوریه از مسیر اعتدال و اصلاح دور شده و در مسیر جنگ داخلی قرار گیرد و امیدها و ابتکارات «کوفی عنان» و دیگر صلح‌طلبان جهان در میان جنگ و خشونت و کشتار و تخریب به خاکستر تبدیل شود. استعفای کوفی عنان، در واقع، اعلان شکست روندهای دیپلماتیک و خردگرایانه بود.

مقاله شرق با این جملات به پایان می رسد: وسوسه ورود به تاریخ و عادت امتحان شانس خود، محرک اصلی پیرمرد برای ورود به میدان پرخطر سیاسی است. صف‌آرایی نبردهای دولتی و گروه‌های مسلح مخالف و حامیان هر یک از آنها به صورتی است که راه عقب‌نشینی خردمندانه را تنگ و باریک کرده است. به نظر می‌رسد که منطق بازی برد-برد مدت‌هاست که اسیر بازی برد-باخت شده است.

شعارهای هزینه ساز چرا؟

با پایان گزارش ها و خبرهای مربوط به اجلاس غیرمتعهدها، روزنامه ها فرصت یافته اند که به آخرین گزارش آژانس بین المللی انرژی هسته ای در باب بحران هسته ای ایران بپردازند در میان اظهار نظرها دراین باره صادق ربانی در مقاله ای که در کلیک مردم سالاری نوشته تفاوت عمده گزارش جدید آمانو با گزارش‌های قبلی بر سر میزان پیشرفت غنی‌سازی در سایت‌های غنی سازی اعم از نطنز و یا فردو است. میزان افزایش مقدار اورانیوم غنی شده را مطرح و اعلام کرده که چقدر بر مقدار قبلی اضافه شده است این بار حساسیت روی بازدید از سایت پارچین بیشتر شده و توضیحاتی داده‌اند که تغییرات ماهواره ای نشان می‌دهد که یک سری اقدامات گسترده برای تغییر ظاهر این سایت انجام داده شده که بازرسی و راستی آزمایی را دچار مشکل می‌کند.

نویسنده بعد از اشاره به بندهای دیگر گزارش آژانس نوشته به نظر می‌رسد شرایط پیرامونی بسیار تعیین کننده است نه آمریکا در شرایطی که انتخابات ریاست جمهوری را در پیش دارد، آمادگی فشار بیش از این بر ایران را دارد و نه شرایط امروز ایران که اجلاس نم را برگزار کرده اجازه می‌دهد که دیگران در این زمینه تندروی کنند. تنها اسرائیل است که هیزم آور آتش است و می‌خواهد آتشی را روشن کند.

مقاله مردم سالاری با اشاره به اوایل آذر سال ۸۸ پایان می گیرد که احمدی‌نژاد به آقای صالحی که در آن زمان رئیس سازمان انرژی اتمی‌ایران بود، دستور داد که برای تاسیس ده مرکز غنی سازی مکان یابی صورت گیرد نوشته حالا در یکی از بندهای گزارش رییس کل آژانس این سوال مطرح شده است که این مسئله به کجا رسید؟ چرا باید ما ادعایی را مطرح کنیم و این ادعا در اسناد آژانس مکتوب شود و حالا به عنوان یکی از بندهای گزارش آمانو مطرح شود؟ اگر قرار بود که ده سایت غنی سازی اورانیوم در ایران ساخته شود، می‌بایستی گزارش این سایت‌ها به آژانس داده می‌شد اگر قرار نبود که چنین مراکزی تاسیس شود، چرا چنین بحثی مطرح شده و مبنای وارد کردن هزینه به کشور قرار گرفته است؟

اشتباه ترجمه و دیگر لفتش ندهید

غلامرضا کمالی پناه در سرمقاله کلیک ابتکار ابتدا چند جمله از گفته های محمد مرسی را در اجلاس سران کشورهای غیرمتعهد نقل کرده و در زیر آن ترجمه های مترجم صدا و سیما را آورده که نشان می دهد در سه مورد مترجم کلمات و اسامی را تغییر داده است.

بعد از آن نوشته: مترجم ما سخنان آقای مرسی را درست برعکس و مطابق آرزوی خود ترجمه کرده است. گوینده چیزی گفته و مترجم چیز دیگری از آن ساخته است. شنونده و مخاطب هم این وسط بازیچه قرار گرفته اند.

مقاله سپس چند سئوال مطرح کرده: آیا مواضع سایر کشورها باید با ما هماهنگ باشد و روسای آنان به دلخواه ما سخن بگویند؟ آیا از جهات گوناگون اخلاقی، شرعی، سیاسی و... مترجمان ورسانه های ما مجازندکه سخن شخص دیگری را آن هم در مقام رئیس جمهور، تحریف کنند و بر طبق آرزو و دیدگاه خود آن را ترجمه و منعکس کنند ؟ آن هم در شرایطی که رسانه های گوناگون جهان همزمان اصل سخن را به گوش جهانیان می رسانند؟


تیتر و عکس صفحه اول ابتکار


کلیک مردم سالاری در مقاله ای با عنوان "اشتباه بود دیگر لفتش ندهید" نوشته این روزها از همه سو انتقادها نسبت به ادغام برخی وزارتخانه‌ها از جمله وزارت نامتجانس راه و شهرسازی شنیده می‌شود؛ مجلس تصویب کرده بود که در عرض چهار سال تعداد وزارتخانه‌ها از بیست و یک وزارتخانه به هفده وزارتخانه کاهش یابد، و دولتی که عادت به عدم اجرای برخی قوانین مصوب مجلس حتی در صورت محاکمه شدن و استیضاح دارد، آن را در عرض چند روز اجرا کرد تا پایبندی اش را به قانون و قانونمداری نشان دهد.

نویسنده سپس به ادغام نامتجانس وزارت خانه های راه و شهرسازی اشاره کرده بدون اینکه به سوال کارشناسان پاسخ دهد که میان راه و مسکن یا وزارت مسکن و شهرسازی با وزارت راه چه شباهتی وجود دارد که این دو را در هم ادغام کرده‌ است؛ بر طبق آمار بودجه عمرانی کشور سی میلیارد دلار بوده و خسارت جاده هیجده میلیارد دلار است، یعنی بیش از نصف بودجه عمرانی هزینة خسارات جاده‌ای می‌شود و در این شرایط، دولت وزارت راه را در وزارت مسکن ادغام کرد.‏

مقاله مردم سالاری نتیجه گرفته پس بهتر است که نمایندگان محترم مجلس به جای فکر کردن و مصلحت اندیشی که این کار را قبل از اتمام دولت دهم انجام دهند یا خیر، کار را لفت ندهند و جلوی ضرر را از همین جا بگیرند. البته ظریفی به طنز می‌گفت: باید دست تمامی اعضای خبرگان قانون اساسی را بوسید، چرا که اگر طول عمر دولت به جای ۴ سال، ۵ سال می‌بود، بعید نبود که دولت‌ محمود احمدی نژاد جهت ثبت رکوردهای جدید به نام خود و به علّت تشابه کاری بین دستگاه‌ها، تمام وزارتخانه‌ها را در هم ادغام می‌کرد و دولت را به نام «وزارت کلّ کشور» نامگذاری می‌کرد تا سرپرستی آن به عهده رئیس‌جمهور باشد.

خاوری: من بی تقصیرم

کلیک ابتکار گزارشی دارد که ابتدای آن با این جمله محمود رضا خاوری مدیرکل سابق بانک ملی شروع می شود "به والله قسم ما در این قضیه تقصیری نداریم" جمله ای که به نوشته این روزنامه صریح ترین موضعی است که عامل فراری بانک ملی پس از ماجرای اختلاس سه هزارمیلیارد تومانی در سیستم بانکی کشور گرفته است. اگرچه این موضع گیری چندی پس از رسانه ای شدن این ماجرا انجام شده است، اما به تازگی و از سوی یک هفته نامه داخلی منتشر شده است.

بر اساس نوشته این گزارش خاوری درباره میزان نقش بانک تحت مدیریت وی در اختلاس بزرگ مدعی شد: مطمئن باشید که بانک ملی یکی از متعهدترین بانک‎هاست و در این زمینه ما کوچکترین قصوری نداریم. این اختلاس در بانک دیگری رخ داده و به ما ربطی ندارد. و در واکنش به این که گفته می‎شود بانک ملی هم در این زمینه مقصر است و بسیاری از تنزیل‎ها در این بانک انجام شده است پاسخ می‌دهد: شاید تخلفی در یکی از شعب انجام شده باشد اما شک نکنید که این تخلف در سطوح بالا صورت نگرفته است.

به نوشته ابتکار خاوری در ادامه این گفت وگو و در یک واکنش صریح به موضوع اختلاس در سیستم بانکی کشور می‌گوید: شاید این موضوع در سطوح بالا انجام شده اما مطمئن باشید در بانک ملی رخ نداده است و اگر رخ داده بود، قوه قضاییه حتما تا الان برخورد کرده بود.

کاهش یا افزایش بهای دلار

کلیک تهران‌امروز در گزارش اصلی امروز خود نوشته : پیش‌بینی برخی کارشناسان مبنی‌بر افزایش قیمت هر دلار تا سه‌هزار تومان واکنش رئیس‌کل بانک مرکزی را در پی داشته‌است. او افزایش قیمت دلار را تکذیب کرده و وعده داده‌است که قیمت دلار تا یک هزار و ۵۰۰‌تومان کاهش پیدا خواهد کرد. محمود بهمنی در سخنان خود گفته‌است که به‌طور قطع قیمت سکه هم کاهش پیدا خواهد کرد و بازار ارز و سکه به ثبات باز خواهد گشت.

تهران امروز نوشته نکته‌ای که اما در این میان مطرح است فاصله حرف تا واقعیت در میان سخنان مسئولان است. آنطور که تجربه بازار طلا و ارز در یک‌سال گذشته نشان داده، هر گاه رئیس‌کل بانک مرکزی از کاهش چشمگیر قیمت سکه و دلار خبر داده قیمت‌ها در بازار در جهت معکوس وعده‌ها افزایش پیدا کرده‌اند. حالا باید دید آیا این بار خلاف این قاعده رخ می‌دهد یا خیر؟

ابراهیم نکو نماینده مجلس درهمین باره درتهران امروزنوشته بحث بر سر افزایش قیمت هر دلار آمریکا به سه هزار تومان و واکنش بانک مرکزی به این حرف این نکته را نشان داد که بازار طلا و ارز ما هنوز به شدت به تکانه‌های روانی واکنش نشان می‌دهد و تحت تاثیر قرار می‌گیرد. واکنش رئیس‌کل بانک مرکزی و تکذیب این موضوع هم به خوبی نشان می‌دهد که مسئولین هم با اطلاع از آثار روانی بازار سعی دارند که به نوعی با چنین تحلیل‌هایی مقابله به مثل کنند. این در حالی‌است که مسئولان در اتخاذ چنین تصمیماتی دچار اشتباه شده‌اند و به‌جای حرکت به سمت مسیر درست‌تر هر روز از مسیر علمی- اقتصادی کنترل قیمت دلار دور می‌شوند.


کارتون کیوان زرگری، شرق


به نوشته سرمقاله تهران امروز در یک‌سال گذشته سیاستمداران و مسئولان بانک مرکزی سهم بسیار زیادی در افزایش قیمت دلار داشتند اما حتی اگر بپذیریم که دولت در افزایش قیمت ارز بی‌تقصیر بوده، باز هم از مسئولیت آنها چیزی کاسته نمی‌شود زیرا نشان می‌دهد که مسئولان نتوانسته‌اند سیاست‌های خود را به نوعی اتخاذ کنند که جلوی آثار روانی گرفته شود.

افزایش تولید نفت روسیه و خطر برای ایران

سیدعماد حسینی در کلیک اعتماد با اشاره به این که اگر هر کشوری بخواهد تولید را به هر میزانی افزایش دهد، دیگر نیازی به سازمان عریض و طویلی همچون اوپک نیست یا به سازمان‌های بین‌المللی و قانونمند دیده نمی‌شود نوشته ایران در گذشته اعتراض‌هایی نسبت به افزایش تولید نفت برخی کشورهای عضو اوپک داشت و حالا می‌بینیم که کشور روسیه در یک ماه گذشته به میزان واقعی تولید خود را به سطح ۱۰ میلیون و ۳۸۰ هزار بشکه رسانده که با توجه به مبادلات و معادلات جهانی و تحریم‌ها و البته مسائلی که پشت سر جمهوری اسلامی وجود دارد، این موضوع می‌تواند به تولید و صادرات نفت ایران آسیب بزند.

به نوشته این مقاله به ویژه در رابطه با کشورهای بلوک شرق که خریدار نفت ایران هستند و صادرات به این کشورها صورت می‌گیرد، عمل روسیه تهدید به حساب می‌آید؛ چراکه از این پس این نگرانی وجود دارد که کشورهای بلوک شرق خرید و واردات نفت‌شان از طریق روسیه تامین شود و ایران برای صادرات با چالش مواجه شود.

مقاله اعتماد تاکید کرده افزایش محسوسی که روسیه در تولید نفت‌خام خود ایجاد کرده قاعدتا باعث به‌هم ریختگی و تضعیف کشورهای عضو اوپک می‌شود که اکنون حدود ۳۱ میلیون بشکه نفت تولید می‌کنند و بدون شک بر قیمت‌ها هم تاثیر می‌گذارد. لذا به نظر می‌آید یکی از راهکارها برای مقابله با این نوع افزایش تولید همفکری و یکپارچگی اوپک است.

که البته باید دوخت


کارتون آروین، اعتماد

پوریا عالمی در ستون کلیک کاناپه اعتماد جمله ای از احمد توکلی، نماینده مردم تهران نقل کرده که "صدا و سیما در حال حاضر به رفوگر خلاف‌های دولت تبدیل شده و سعی دارد پارگی مشکلات را بدوزد که البته باید دوخت." و سئوالاتی مطرح کرده، از جمله: اگر دولت‌ها نوعی فرش نیازمند رفو باشند، دولت نهم و دهم چه نوع فرشی است؟ و چه نوع رفویی نیاز دارد؟

- فرش دستباف چینی / نیاز به رفو ندارد، باید مرجوع شود. - زیلو / بیدزدگی. - گلیم / جای سوختگی زغال قلیون. - قالیچه پرنده / فرمانش قفل کرده و دارد دور خودش می‌چرخد.

دومین جمله ای که طنزنویس اعتماد از قول احمد توکلی نقل کرده این است "صدا و سیما سعی دارد پارگی مشکلات دولت را بدوزد که البته باید دوخت.» به نظر شما فرش دولت در چه وضعیتی است؟" - پاره شده. - جر خورده. - پوسیده.- هنوز کرکش درنیامده و باید خوب پا بخورد.

+30
رأی دهید
-19

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.