بررسی روزنامه های شنبه صبح تهران - چهارم شهریور

روزنامه های امروز صبح در اول هفته ای که قرارست در آن همایش سران غیرمتعهدها در تهران برپا شود در مقالات خود به برپائی این اجلاس اهمیت بسیار داده و حتی آن را بزرگ ترین گردهم آئی تاریخ سیاسی عالم توصیف کرده اند. نبرد بی سرانجام و سرد دو تیم پرهوادار فوتبال کشور، تاکید رهبر جمهوری اسلامی بر جلوگیری از افزایش نقدینگی و مهارگرانی ها، گزارش های کمرنگی از دیدار بی نتیجه ایران و نمایندگان آژانس بین المللی انرژی اتمی از جمله دیگر مطالب این روزنامه هاست.

دیدار محمود احمدی نژاد سیزده روز بعد از وقوع زلزله از مناطق زلزله زده، با انتقاد و طنز روزنامه های امروز روبرو شده که در عین حال سخنان یکی از نمایندگان دولت را نقل کرده اند که اراده دولت را شاهکار خوانده است.


نبرد بی نتیجه قرمز و آبی در تیتر و عکس صفحه اول فرهیختگان

 

همایش عدم تعهد

در ابتدای هفته ای که همایش سران کشورهای عدم تعهد در تهران برپا می شود، روزنامه های اول هفته به این اجلاس اهمیت بسیار داده و از آن به عنوان گامی بزرگ برای خارج شدن ایران از انزوا یاد کرده اند. در میان مقالات یکدست و تحسین آمیز از این اجلاس که در برخی روزنامه های نزدیک به دولت به عنوان مهم ترین و گسترده ترین اجلاس سیاسی همه تاریخ از آن یاد شده روزنامه جمهوری اسلامی خواستار آن شده که سازمان غیرمتعهدها از بی حالی و بی تحرکی خارج شود.

به نوشته سرمقاله این روزنامه جنبش عدم تعهد از این پس نیز برای کشورهای درحال توسعه یک ضرورت است و نه تنها باید باقی بماند بلکه باید تقویت هم بشود و البته برای باقی ماندن و تقویتی که موجب کامل شدن پرونده ناتمام شود، این جنبش به مواظبت‌های زیادی نیاز دارد تا مانع تبدیل شدن سران کنونی آن به دیکتاتورهائی همچون گذشتگان و مهره‌های وابسته‌ای همچون آنان گردد.

روزنامه جمهوری اسلامی در عین خواستار آن شده که ریاست جمهوری اسلامی ایران بر جنبش عدم تعهد در دور جدید یک فرصت مناسب برای تقویت این جنبش است. اکنون مصر و تونس و تعدادی دیگر از کشورهای عضو جنبش عدم تعهد با انقلاب‌هائی که در آنها رخ داده زمینه‌های خوبی برای کمک به تحقق اهداف جنبش عدم تعهد دارند. جمهوری اسلامی ایران با بهره گیری از این زمینه‌ها و فرصت خوبی که تحولات جهانی در اختیار قرار داده باید حداکثر تلاش خود را برای کامل ساختن پرونده نیمه تمام جنبش عدم تعهد به عمل آورد. این ریاست نباید تشریفاتی باشد.

کیهان همایش غیرمتعهد ها را از آن جهت مهم دیده که اثبات می کند ایران به انزوای سیاسی و اقتصادی نرسیده و مدعای آمریکا و غرب که تاکید بر انزوای سیاسی و اقتصادی ایران در اثر تحریم نفتی و تحریم بانک مرکزی بو،در شرایط کنونی واقعیت دیگری را نشان می دهد. و نشانه روشن دیگری بر ابطال دکترین انزوای سیاسی ایران اسلامی است.

سرمقاله این روزنامه با اشاره به حضور بیش از ۱۰۰کشور در این اجلاس که بیش از ۵۰کشور در عالی ترین سطح شرکت خواهند کرد نوشته این ۷هزار میهمان خارجی ایران یک واقعیت را اثبات کرده و آن منزوی شدن دشمنان ایران از عملیاتی کردن ایده انزوای ایران است که از سوی دیگر نشان می دهد سیاست؛ «نه شرقی، نه غربی» ایران اسلامی جواب داده است.

آخرین هفته این دولت

محمد علی وکیلی در سرمقاله ابتکار سرنوشت دولت احمدی نژاد را به باران بی دوام بهاری تشبیه کرده و نوشته به نیمه نرسیده برخی از یاران تاب سرعت نیاوردند و مجبور به ترک صحنه شدند؛ اما ماشین همچنان با آخرین سرعت در حرکت بود، تا اینکه پس از نیمه راه متوجه موانع مهلک و خطرات پیش رو شد و با برخوردهای صورت گرفته معایب ماشین یکی پس از دیگری رخ نمود.

به نوشته این مقاله احمدی نژاد تصمیم گرفت به صورت انفجاری طرح هدفمندی یارانه‌ها را که جزء آرزوهای همه دولت‌ها بود به اجرا بگذارد. ولی مرور زمان نشان داده که شروع انفجاری بدون ملاحظه حساب احتمالات چقدر خسارت بار بوده و سرعت حرکت دولت باعث انحراف از ریل گردیده است. مطابق سند چشم انداز بیست ساله بنا بود ایران تا سال ۱۴۰۴ به قدرت اول سیاسی، اقتصادی، نظامی و فرهنگی در منطقه خاورمیانه تبدیل شود. ولی واقعیت عملکردها انحراف زیادی را با این سند نشان می‌دهد.

سرمقاله ابتکار تاکید کرده که به هر حال عمر این دولت هم همچون اسلاف خویش رو به پایان است این چند ماهه باقی مانده سرنوشت ساز خواهد بود باید دید که دولت بنا دارد این مدت را چگونه مدیریت نماید و آیا می‌تواند آنچه را که تاکنون بدست نیاورده در این مدت باقی مانده بدست آورد و آیا ازفوتهای کوزه گری چیزی باقی مانده تا با آن بتواند شعارها رامحقق سازد یاخیر و در آخر هم اینکه حتما بسیاری از دولتمردان این روزها با خود زمزمه دارند که باز هم چقدر زود دیر شد؟!

افزایش تعطیلات و آسیب‌های پیش رو

علی عباسپور تهرانی در مقاله ای در تهران امروز نوشته تعطیلی مدارس راهنمایی و دبیرستان‌ها در روزهای پنج‌شنبه اقدامی غیر کارشناسی است که سبب بروز آسیب های آموزشی و پرورشی درمیان آینده سازان این مرز و بوم خواهد شد. اگرچه در این طرح از مدارس کشورهای پیشرفته الگو برداری شده ،اما به دلیل الگو برداری ناقص با نوع آموزش در آن کشورها، به روشی متفاوت اجرا می شود. نکته نخست آن است که اجرای طرحی با ۵ روز آموزش دانش آموز در هفته در صورتی قابل قبول است که ساعات آموزش در صبح و بعدازظهر طول بکشد و دانش‌آموزان تکالیف خود را نیز زیر نظر مربیان در مدرسه انجام دهند، در حالی است که در کشور ما دانش‌آموزان از یکسو تنها از صبح تا ظهر در مدرسه هستند و به صورت فشرده تحت آموزش قرار می گیرند و از سوی دیگر قرار است پنج‌شنبه ها را نیز تعطیل باشند.

نکته دوم آنکه هم اکنون و با شش روز آموزش در هفته، ایران در آزمون های استاندارد بین‌المللی از متوسط بین المللی نمره پایین تری کسب کرده . این نشان دهنده آن است که پیش از تعطیلی پنج‌شنبه ها دچار افت کیفیت آموزشی است و فشردگی ساعات آموزشی پس از اجرای این طرح، به افت کیفیت دامن می زند. اجرای چنین طرحی بدون آنکه فکری به حال اوقات فراغت دانش‌آموزان شود، امری غیرکارشناسی است.


کارتون بهروز فیروزی، جام جم


به نوشته مقاله تهران امروز دانش آموزان دوره راهنمایی و دبیرستان در دوران بلوغ هستند و با هیجانات فکری و تغییرات جسمی روبه‌رو شده‌اند. بااین وصف و در حالی که صدا و سیما و وزارت ورزش و جوانان برنامه هایی را برای روزهای پنج‌شنبه ارائه نکرده اند، تکلیف روزهای تعطیل این دانش آموزان چه می‌شود؟ آیا همه خانواده ها این امکان را دارند که در روز پنج‌شنبه در کنار فرزندان خود باشند؟ با در نظر داشتن مشغله والدین و وضعیت اقتصادی که والدین را مجبور می‌کند ساعات متمادی و حتی در دو محل کار کنند، چنین امری محقق به نظر نمی رسد. در دوره ای زندگی می کنیم

اهمیت اهداف اقتصادی

در روزی که تیتر بزرگ بیشتر روزنامه های اقتصادی این گفته رهبر جمهوری اسلامی که در دیدار وزیران و اعضای دولت با وی خواستار آن شده که دولت فکری برای نقدینگی ها بکند پویا جبل عاملی در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته به نظر می‌رسد اجماع کلانی در مورد اثر نقدینگی بر تورم به وجود آمده و از سوی دیگر، خطر تورم نیز کاملا احساس شده است. آنچه به درستی روی آن تاکید می‌شود اثرمستقیم تورم بر زندگی مردم، یا همان کاهش قدرت خرید است. در عین حال، تورم پایدار افسارگسیخته اثرات غیرمستقیم نامطلوب‌تری هم دارد.

تورم پایدار، موجب ایجاد فضای نااطمینانی است. در چنین فضایی سرمایه‌گذاری به عنوان موتور متحرک تولید و رشد اقتصادی از نفس می‌افتد. از سوی دیگر، تقاضای کل می‌تواند با کاهش قدرت خرید از کانال مصرف هم افت کند. کاهش مصرف و سرمایه‌گذاری، هر دو موجب کاهش تولید می‌شوند. این نیست که تصور شود، تورم به خودی خود تنها موجب می‌شود که قدرت خرید مردم از کالاهایی که «هست» کم شود، کمتر خریدن مردم در نهایت موجب می‌شود تا حجم فعلی کالا‌ها نیز کم شود.

بنابراین، اگر اصل را بر دوری از چنین وضعیتی بگذاریم، نیاز مفرطی است که نه تنها تورم را کاهش دهیم، بلکه باید جلوی تمامی عواملی که اقتصاد را با نااطمینانی همراه می‌کنند نیز بایستیم. به عنوان مثال، ریاست بانک مرکزی در همین هفته گذشته از تمایل مردم به ذخیره سازی ارز سخن به میان آورد. در این بستر، دیگر نه تنها مقامات اقتصادی، بلکه تمامی دست‌اندرکاران امر باید برای کاهش نااطمینانی‌ها بکوشند. این نیز میسر نیست، مگر آنکه وزن اهداف اقتصاد ملی به اندازه واقعی خود دیده شود.

چرخ دورکاری کند می‌چرخد


تیتر و عکس صفحه اول شرق


جام جم در گزارش اصلی خود نوشته مسئولان می‌گویند تا پایان امسال، کارمندان ۲۰ درصد از مشاغلی که قابلیت دورکاری را دارد، دورکار می‌شوند، اما نه کارمندان و کارفرماها اشتیاقی نسبت به این طرح نشان می‌دهند و نه کارشناسان از عملی شدنش مطمئن هستند.

دورکاری، شیوه‌ای مدرن برای کار کردن است و ابداع ایرانی‌ها نیست و سال‌هاست بسیاری از کشورها، دورکاری را برای برخی مشاغل به نیروی انسانی‌شان پیشنهاد می‌کنند، چرا که این شیوه، باعث کاهش مصرف انرژی، وقت و سفرهای درون‌شهری می‌شود.

دورکاری در ایران اما بلافاصله پس از آشنایی مردم با دنیای مجازی ابداع نشد و آیین‌نامه آن در پایان خرداد ۸۹ به تصویب رئیس‌جمهور رسید. از آن زمان تاکنون اقداماتی برای اجرایی شدنش انجام شده است. برای مثال جدیدترین اقدام دولت برای نهادینه کردن دورکاری در کشور، موافقت با دورکاری زنان شاغل دارای فرزند کمتر از هفت‌سال یا دبستانی در روزهای پنجشنبه است.

اما با وجود همه این اقدامات، شواهد گویای این است که طرح دورکاری در ایران هنوز تا اجرایی‌شدن کامل فاصله دارد و آن‌گونه که مسئولان انتظار دارند از آن استقبال نشده‌است.

بالاخره رییس رسید. مگه چیه؟

ابتکار نوشته سیزده روز پس از حادثه زلزله اهر و ورزقان رئیس جمهور به منظور ابراز همدردی با زلزله زدگان آذربایجان شرقی و بررسی مسایل و مشکلات مصیبت دیدگان این حادثه به صورت سرزده وارد تبریز شد.


تیتر و عکس صفحه ابتکار


سفر احمدی نژاد به این مناطق در حالی صورت گرفت که از زمان وقوع زلزله دو هفته گذشته است و برخی تحلیلگران از عدم حضور رئیس جمهور در آذربایجان در روزهای پس از زلزله انتقاد کرده بودند. از جمله مواردی که باعث تشدید انتقادات شد، ماجرای سفر رئیس جمهور به همراه وزیر راه و مسکن و جمعی از دیگر وزرا به عربستان در روزهای پس از زلزله بود.

محمدحسین روانبخش در مردم سالاری نوشته ابراز همدردی با زلزله زدگان خوب است و هیچوقت برای این کار دیر نیست؛ به عبارت دیگر کار خوب همیشه خوب است! مثلا ممکن است بعضی‌ها کار داشته اند و به کارهای مهمتر از زلزله و زلزله زدگان پرداخته اند و حالا، یکباره بعد از ۲۲ سال یادشان افتاده که ای دل غافل‌! در سال ۱۳۶۹ در رودبار و منجیل زلزله آمده است و باید به یاری مردم مصیبت زده و آسیب دیده آنجا شتافت و به انجام این کار خوب پرداخته‌اند!

نویسنده با طعنه نسبت به بازدید دیرهنگام رییس دولت از منابع زلزله زده آذربایجان نوشته استاندار اردبیل هم دو هفته پس از زلزله در آن استان، متوجه یک موضوع بسیار مهم شده و طی بیاناتی گرانقدر آن را به اطلاع عموم مردم جهان رسانده است. به گزارش یک خبرگزاری خودی، وی گفت: «شاهکار ماندگار دولت دهم در سه سال گذشته اراده مستحکم برای پیشرفت و توسعه حقیقی روستاهاست.»

طنزنویس مردم سالاری یادآور شده: اولا این اولین بار است که «اراده کردن» برای انجام کاری به عنوان «شاهکار» اعلام می‌شود! پیش‌از این فقط کارهای بزرگ بعد از اتمام و به سرانجام رسیدن، آن هم توسط دیگران نه مجریان، به عنوان شاهکار اعلام می‌شد ! به این ترتیب معلوم شد که دولتمردان آنقدر توانایی دارند که کاری را هنوز نکرده، می‌توانند به عنوان شاهکار به مردم معرفی کنند.

کارتون روز


رویای آزادی، هادی حیدری، شرق

+29
رأی دهید
-22

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.