بررسی روزنامه های صبح سه شنبه تهران ۳۱ مرداد
روزنامه های امروز صبح تهران، در پی دو روز تعطیل، در تیترها و عکس های صفحه اول خود به نماز عید فطر و گفته های رهبر جمهوری اسلامی در خطبه های آن پرداخته و از تلفات زلزله و تصادفات جاده ای انتقاد کرده و نبود مدیریت کارآمد را باعث این خسارات دانسته اند. روزنامه تازه تاسیس مغرب در اولین شماره خود از قول کارشناسان نوشته زلزله آذربایجان از پنج ماه قبل قابل پیش بینی بود.
انتقاد از تصمیم به تعطیل کشور در جریان همایش سران غیرمتعهدها و فراوانی تعطیلات در کشور از جمله دیگر مطالب این روزنامه هاست که در عین حال همچنان از وضعیت سوریه و دولت بشار اسد ابراز نگرانی کرده اند و از زبان سعید حجاریان نوشته اند خاتمی هنوز بیش از هر کسی رای دارد.
مرگ در زلزله، تاوان کدام گناه؟
مسعود پزشکیان در مقاله ای در مردم سالاری از مسئولان کشور پرسیده برای زلزله ای که هر لحظه ممکن است در تهران روی دهد چه تدابیری اندیشیده اید؟ تصور میکنم در زمان وقوع چنین زلزله ای در تهران، روی مدیریت مسئولان اجرایی ما هیچ حسابی نمیتوان باز کرد. آنچه برای یک منطقه کوچک در یک محدوده قابل مدیریت و جمعیت پایین و ضریب ریشتر ۶ رخ داد چنین وضعیتی را به وجود آورد. در یک جمعیت بزرگ در پایتخت چه مصیبتی در انتظار است؟
این نماینده مجلس و وزیر سابق بهداشت از اظهار نظر برخی مسئولان و شخص رییس جمهور و هیئت دولت در خصوص ریشههای وقوع زلزله ابراز تاسف کرده که فعل و انفعالات زمین شناسی، به عنوان تاوان گناه خوانده میشود که در صورت اجتناب از گناه میتوان از آن دور ماند. گناه هرگز ریشه زلزله نبوده و نیست . گناه حقیقی در جای دیگری رخ داده و تاوان آن را میپردازیم. گناه این است که در دنیای امروز علم و توان این مسئله را نداشته باشیم که در زمان وقوع حادثهای، مسائل و خسارات آن را مدیریت کنیم.
مقاله مردم سالاری اضافه کرده گناه حقیقی این است که افراد توانمند را کنار بگذاریم و انسانهای ناتوان، بی تجربه، غیر کارشناس و یا غیر مرتبط را سر کار بیاوریم. بدون شک عذاب چنین گناهی مستحق ما است اگر عذابی در کار است برای این گناه است که افراد کاردان را از دایره مدیریتها و مسئولیتها خارج و افراد غیر مرتبط ویا بعضا فاقد صلاحیتهای اجرایی و عملی را جایگزین میکنیم آنچه بر ما و مردمان بیگناه این سرزمین میرود، گناه مدیریت اجرایی بی کفایت است و بس.
رضا صیادی هم در تهران امروز نوشته یک زلزله ساده ۶ ریشتری جان بیش از ۳۰۰ نفر را در کشور گرفت و چند روز بعد در یک تعطیلات کوتاه، بیش از ۱۵۰ شهروند جان خود را در جادههای کشور از دست دادند و حالا باید فکر کنیم که حراجی جان تا کی باید در کشور ادامه داشته باشد؟ هیچ کدام از این رویدادها، مسئله تازهای نیستند. سالهای سال است که زمینلرزهها در ایران رکورد شکن تلفات هستند و جادهها بستر مرگ.
به نوشته این مقاله در تعطیلات نوروز صدها نفر که قصد داشتند، پس از چندین ماه فعالیت، یک سفر کوتاه بروند و آب و هوایی تازه کنند، جانشان را معامله کردند و حسرت یک استراحت کوتاه به دلشان ماند، در تعطیلات چند روز اخیر بیش از ۱۵۰ نفر به این مصیبت گرفتار شدند و از همین حالا میتوان پیشبینی کرد که در تعطیلات چند روز آینده، حداقل باید جان دهها نفر را کنار گذاشت تا خوراک این جادههای بی رحم شوند و خدا میداند که این عاقبت تراژیک، در انتظار کدامیک از ماست؟
تلفات سنگین در تعطیلات
مهدیه تقوی راد در تهران امروز نوشته : شنیدن خبر مرگ ۱۵۰ نفر از هموطنان و مجروح شدن ۸۹۱ نفر طی ۴ روز گذشته در جاده های کشور بعد از تعطیلات عید فطر خبری ناخوشایند و تاسفبار است. تاسف بار تر از این خبر زمانی است که بهرغم همه سختگیریهایی که پلیس راهور با اعمال قانون جدید راهنمایی و رانندگی اعمال کرده است باز هم رانندگانی هستندکه بدون توجه به این قوانین جان خود و دیگران را به خطر میاندازند و خاطره یک سفر خوش را به خاطره ای غم انگیز برای چند خانواده تبدیل می کنند.
آمار بالای تلفات رانندگی و هزینههای این تصادفات که در سال ۸۶ حدود ۱۸میلیارد تومان برآورد شد مسئولان را بر آن داشت تا با اقدامات فرهنگی در وهله اول تعداد کشتهشدههای تصادفات رانندگی را کم کنند. بر این اساس دولت برنامهریزی کرده است تا در سال ۱۴۰۰ این تعداد به ۱۰کشته به ازای هر ۱۰۰ هزار شهروند برسد. این در حالی است که هزینههای مستقیم درمان مصدومان حوادث ترافیکی در سال ۸۶، ۱۱ درصد کل هزینهها و هزینه فوت، معلولیت، کاهش کیفیت زندگی و تبعات اجتماعی و اقتصادی آن ۵۰ درصد هزینههای کشور را تشکیل میدهد.
مغرب، روزنامه جدید
صفحه اول اولین شماره مغرب
مغرب امروز اولین شماره خود را منتشر کرده که مدیر و سردبیر و صادق زیباکلام استاد دانشگاه در مقالاتی درباره لزوم یک روزنامه تازه نوشته اند.
علیرضا خامسیان در توضیح این که چرا به روزنامه مغرب رفته از قول دوستی نوشته روزنامه ها امروز یا قالیبافی هستند یا احمدی نژادی یا محسن رضائی یا هاشمی و به هر حال کمک مالی آن از سوی این افراد می رسد و در راسشان هم کسانی هستند که هیچ بوی از این حرفه نبرده اند بلکه سیاسیونی هستند که هنرشان ارتباط با این یا آن مقام سیاسی است.
در حالی که نویسنده توضیح داده که با یاران پیمان بسته که تملق کسی را نگویند بیهوده از کسانی تعریف نکنند و در نقد جانب انصاف را هم نگاه دارند
خامسیان به عنوان دبیر سیاسی این روزنامه جدید در پایان مقاله خود ابراز امیدواری کرده که با گروه فعلی بتواند بدون دخالت دیگران به پیمانی که بسته اند وفادار بماند.
سوریه، و انتخابات با نظارت بین المللی
خراسان در سرمقاله خود اشاره کرده که ایران بر طرحی که از پیش درباره حل مسائل سوریه داده بود تاکید دارد و آن انتخابات آزاد و حاکم شدن رای مردم آن کشور است .
این روزنامه سپس پرسیده آیا در شرایط فعلی که اوضاع در سوریه از حد اعتراض به جنگ تبدیل و پول عربستان، قطر، امارات، سلاح ترکیه و لیبی، پوشش رسانه ای غرب و فشار از طریق سازمان ملل پررنگ شده و سوریه به صحنه تسویه حساب قدرت های بین المللی و منطقه ای تبدیل شده است می توان امیدی به تحقق راهکار ایران داشت؟ پاسخ به این سوال حداقل در شرایط فعلی چندان امیدوار کننده نیست اما به طور کامل نیز نمی توان گفت این طرح عملی نیست.
به نوشته خراسان شاید بتوان مشکل اصلی عملیاتی نشدن این طرح را نگرانی مخالفان دولت سوریه از عدم حمایت مردم از آنان و حمایت از دولت دانست که باعث می شود آنان حاضر نباشند درباره قدرت، براساس اراده مردم تصمیم گیری کنند مخصوصا آن که در آن صورت مهمترین حربه سیاسی آنان یعنی مخالفت مردم با دولت سوریه از کار می افتد لذا تاکنون به این طرح واکنش مثبت نشان نداده اند و چه بسا یکی از دلایل پیشنهاد ایران نیز پیش بینی همین واکنش از سوی مخالفان و گرفتن امتیاز برای دولت سوریه در دیپلماسی عمومی باشد.
در حالی که روزنامه های جناح راست از اخضر ابراهیمی به عنوان عامل آمریکا یاد می کنند آرمان در مقاله ای نوشته ابراهیمی ماهیت قدرت در منطقه را میشناسد و به خوبی از پیوستگیها و پیچیدگیهای موضوعات منطقهای مطلع است. موضعگیری او نشان میدهد که وی با نسخهای از قبل آماده شده بنا ندارد وارد این بحران شود. ضمن اینکه وی در ماموریتهای مختلف نشان داده میان مواضع سازمان ملل متحد و منافع قدرتهای بزرگ قائل به تفکیک است.
نکته دیگری که مقاله آرمان بدان اشاره کرده سابقه ابراهیمی در بحران افغانستان است که به نوشته وی به خوبی نشان داد که به نقش قدرتهای منطقهای و توان تاثیرگذاری آنها در حل بحرانها توجه داشته و از توان ایجاد توازن لازم میان قدرتهای بینالمللی و منطقهای در جهت تخفیف بحرانها برخوردار است.
سرانجام این که به نوشته آرمان ابراهیمی را بهواقع باید آخرین فرصت برای تلاشهای دیپلماتیک و سیاسی برای حل بحران سوریه محسوب نمود که شکست وی به مفهوم آمادگی برای دخالت قدرتهای خارجی در این بحران محسوب و طبیعتا مطلوب جناحهای تندرو در آمریکا و منطقه خواهد بود.
مردم هنوز خاتمی را می خواهند
روزنامه آرمان مصاحبه ای انجام داده با سعید حجاریان مشاور رییس جمهور دوره اصلاحات که در تیتر اول این روزنامه آمده که در آن تئوریسین اصلاحات تاکید کرده که اصلاحات پروژه ای زمان بر است و اگر برای آن کار نشود ممکن است هفتاد سال طول بکشد همین الان هم باید انتخابات را جدی گرفت و کار کرد چون که هنوز هیچ کس به اندازه خاتمی محبوب نیست و رای نمی آورد.
خبرنگار آرمان از حجاریان پرسیده یعنی به نظر شما اصلاحات، به جای خاتمی نیروی جایگزین دارد؟ و او جواب داده بله بالاخره خاتمی نباشد، یکی دیگر. مردم میگویند بالاخره خاتمی نقطه تعادلی در جامعه است. با اینکه به او انتقاد هست. میخواهم بگویم که در عین حال اصلاحات هنوز هم رای دارد؛ رای بالایی هم دارد.
خبرنگار پرسیده ممکن است که کسی مثل عبدالله نوری وارد جرگه انتخابات شود؟ مدیر روزنامه توقیف شده صبح امروز پاسخ داده بعید است. او خودش هم اعتقاد دارد که خاتمی هنوز در کشور بالاترین رای را دارد.
زیان تعطیلات
مهران کرمی در سرمقاله جهان صنعت نوشته میزبانی از سران و نمایندگان بیش از ۱۲۰ کشور احتمالا بزرگترین رویداد دیپلماتیک سه دهه گذشته ایران است. پیش از این در سال ۷۶ ایران میزبان سران کشورهای اسلامی بود. نکتهای که تفاوت این دو میزبانی را مشخص میکند، نشست سران اسلامی در سال ۷۶ در طلیعه سیاست تنشزدایی دولت هفتم بود و آن زمان امیدهای زیادی ایجاد کرد حال آنکه شرایط کنونی کشور از نظر مسایل منطقهای و بینالمللی در نقطه مقابل آن دوران است که اهمیت آن را دوچندان میکند.
به نوشته این مقاله اما نکتهای که میتوانست برگزاری چنین نشستی را قرین توفیق بیشتر کند جریان طبیعی کار و زندگی در روزهای برپایی نشست بود. حال آنکه مدیران و دستاندرکاران نشست سران عدم تعهد ترجیح دادهاند تا از منظر روان شدن ترافیک پایتخت و کاهش آلودگیهای مختلف، شهر را مدیریت کنند و دستکم بخشهای دولتی را تعطیل کنند تا با بسیج امکانات دولتی پذیرایی درخوری از مهمانان خود داشته باشند. تصمیمات دقیقتر می توانست کاری کند که هم زندگی عادی شهروندان مختل نشود و هم چرخه اقتصاد کشور در شرایطی که بیش از هر زمان دیگر نیاز به تولید دارد، از چرخش باز نایستد.
سرمقاله جهان صنعت محاسبه کرده هر روز تعطیلی اضافی تا دو هزار میلیارد تومان به اقتصاد کشور آسیب میرساند. تعطیلات پیاپی در نیمه اول شهریورماه که از پرجنبوجوشترین روزهای سال است شاید بهترین راهکار برای برگزاری چنین نشست بزرگی نبود به ویژه آنکه اقتصاد ایران اساسا دولتی است و تعطیل شدن نهادهای دولتی، بانکها، بورس و... عملا بخشهای خصوصی را نیز به تعطیلی میکشاند.
مقررات ناپایدار بلای اقتصاد
دنیای اقتصاد در گزارش اصلی خود نوشته در ۴۹ روز کاری دو ماه تیر و مرداد امسال، ۱۴ بار مقررات و بخشنامههای ارزی از سوی بانک مرکزی، تغییر پیدا کرده است. به عبارت دیگر، تقریبا به طور میانگین هر سه روز یک بار بانک مرکزی بخشنامه یا آییننامه جدیدی برای مقررات ارزی ابلاغ کرده است.
به نوشته این گزارش بخش عمده ابلاغیههای ارزی که بانک مرکزی طی دو ماه گذشته داشته است، اختصاص به مقررات کلان ارزی دارد. بخش دیگر بخشنامههایی است که به مرور برای رسمیت بخشیدن به تغییر مقررات ارزی ابلاغ شده است. در برخی از موارد تغییرات ارزی، به فاصله اندکی از اصلاحیه قبلی، دستورالعمل جدیدی از سوی بانک مرکزی ابلاغ شده و همین موضوع فاصله میان دو اصلاحیه را تا هر سه روز یک تغییر در سیاستهای ارزی کاهش داده است.
تغییرات در نحوه اختصاص ارز به واردات کالا، در تیرماه و مرداد ماه امسال به خوبی نشان میدهد که ساز و کار اصلی بانک مرکزی برای مقابله با مشکلات ارزی در عرصه بینالمللی، تغییر بخشنامهها و مقررات کلان بوده است. بانک مرکزی در اصلاحیهای دیگر ظرف دو ماه گذشته، باز هم مقررات ارزی را دستکاری کرده است.
به نحوی که ابتدا مقررات مربوط به «تسهیلات ارزی» در ۱۲ تیرماه امسال تغییر کرده و سپس ۲۵ روز بعد این مقررات باز هم عوض شده است. این در حالی است که آخرین اصلاحیه بر مقررات مربوط به تسهیلات ارزی در سال ۸۶ صورت گرفته بود. در بخش «عملیات ارزی مناطق آزاد» نیز تا پیش از اصلاحیه جدید، آخرین بار اسفند ماه سال گذشته مقررات ارزی این بخش تغییر کرده بود، اما باز هم در مرداد ماه این مقررات دچار تغییر شد. اصلاحیه صدور مجوز ثبت سفارش و معامله ارز غیر مرجع جهت کلیه تعرفهها از دیگر مواردی است که توسط بانک مرکزی طی دو ماه اخیر دچار تغییراتی شده است.
ساده لوحان بازار سیاست
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود طرح غربی ها را برای خاورمیانه خطرناک خوانده و نوشته در این آشفته بازار سیاست انسان برای ساده لوحانی متاسف می شود که هنوز هم نفهمیدهاند در خاورمیانه چه میگذرد و آمریکا و انگلیس و فرانسه و اسرائیل در تدارک چه خیانتی به اسلام و ملتهای مسلمان هستند متأسف میشود.
این روزنامه بدون نام بردن از رییس جمهور که در میان انتقاد همگانی به مکه رفت بدون آن که بتواند از اخراج سوریه از کنفرانس سران کشورهای مسلمان جلوگیری کند و یا پادشاه سعودی را برای شرکت در همایش غیرمتهدها در تهران ترغیب کند نوشته تأسف بیشتر برای اینست که عدهای حاضر میشوند دعوت شیطانی شاه عبدالله را برای حضور در کنار خانه خدا و تأیید مأموریتی که آمریکا به آل سعود برای فراهم ساختن زمینههای عمیقتر شدن جنگی که علیه مسلمانان به راه افتاده است داده بپذیرند تا شاهد باشند در مکه مکرمه، که مرکز ظهور اسلام و محل نزول قرآن است، سند انشقاق مسلمین امضاء شود و نقشه آمریکا یک مرحله دیگر به تحقق نزدیکتر گردد.
روزنامه جمهوری اسلامی شرکت رییس دولت را در اجلاس مکه عملی شیطانی خوانده و نوشته اجلاس مکه، نه تنها هیچ تصمیمی برای متوقف ساختن کشتار مردم بحرین و شیعیان شرق عربستان نگرفت، بلکه حضور سران کشورهای اسلامی در کنار شاه عبدالله و فشردن دستان او که به خون مردم بحرین و عربستان و یمن و سوریه آلوده است، تأییدی براین خون ریزیها بود.
کارتون روز
عید فطر، کار سعید صادقی، جام جم