افغانستان: بازداشت سه ایرانی در ارتباط با حملات تروریستی
مهرداد قاسمفر
اداره امنیت ملی افغانستان با انتشار بیانیه ای از عملیاتی خبر داده است که به گفته آن، به وسیله نیروهای امنیتی و پلیس این کشور علیه یک گروه تروریستی سه نفره با هویت ایرانی در ایالت نیمروز صورت گرفته است.
بر اساس این بیانیه روز سه شنبه گذشته یک گروه تروریستی که قصد انجام یک سری عملیات انتحاری در شهر زرنج استان نیم روز و در روز استقلال افغانستان را داشته اند، مورد شناسایی و طی عملیاتی از سوی نیروهای دولتی ، کشته و دستگیر شده اند.
بنا به نوشته این اطلاعیه، فرمانده گروه، ملاستار، به همراه شخص دیگری به نام عبدالله کشته شده اند و سه تن دیگر به نام های احمد رودینی، عبدالغدیر براهویی(یا براحویی) و عابد جهاندیده با مقادیری ابزارهای انفجاری و ۱۸ جلد پاسپورت دستگیر شده اند.
اطلاعیه ریاست عمومی امنیت ملی افغانستان می افزاید که این سه تن به جرایم خود اعتراف کرده و گفته اند که شش ماه، قبل توسط ملاستار به یکی از گروه های تروریستی وابسته به کشور ایران، جذب و پس از آموزش های نظامی در ایران برای فراگیری عملیات تروریستی به پاکستان منتقل شده و در نهایت، برای انجام عملیات در نظر گرفته شده، به شهر زرنج در استان نیمروز آمده اند.
قادر حبیب، خبرنگار سرویس افغان رادیو اروپای آزاد، رادیو آزادی، در این باره چنین می گوید: «اسناد مشخصی ارائه نشده اما پیش از این مقامات محلی از بدست آمدن سلاحی ساخت ایران در مناطق غربی افغانستان و جنوب غربی افغانستان گزارش داده اند و از آن به عنوان اسناد یاد کرده اند.»
اما این نخستین بار است که مقامات امنیتی افغان از بازداشت و دستگیری افرادی که گفته می شود که شهروند و تبعه ایران هستند، گزارش می دهند و نام این افراد را با جزییات و مشخصات آنها و اسم و ولدیت و منطقه ای که در ایران در آن سکونت داشته اند را گزارش می کنند.
در لحظات اول عملیات انتحاری که در استان نیمروز خصوصا در مرکز این استان و در شهر زرنج صورت گرفت، و سه حمله انتحاری همزمان بود، تعداد کشته شدگان از ۱۵ نفر شروع شده و در نهایت به بیش از ۳۰ نفر رسید.
همچنین گفته شده است که بیش از صد نفر هم در این عملیات مجروح شده اند.
با آنکه در بیانیه ریاست عمومی امنیت ملی افغانستان ، از اهداف این گروه تروریستی سخنی به میان نیامده، ولی معاون شورای ولایتی نیمروز، محمد نادربلوچ در گفت و گو با رادیو اروپای آزاد، هدف از این عملیات را خرابکاری در جریان ساخت و بازسازی سد کمال خان بر رودخانه هیرمند اعلام کرده است.
سد کمال خان سدی است که سال ها قبل بر روی رودخانه هیرمند احداث و در جریان جنگ های داخلی این کشور آسیب فراوانی دیده است.
از دو سال پیش یک شرکت تاجیکستانی با عقد قراردادی ، تعمیر این سد را آغاز کرد.
این سد سازی به دلیل آنکه میزان قابل توجهی از آب رودخانه هیرمند در استان سیستان و بلوچستان را کاهش داده یا به طور کلی قطع خواهد کرد، همواره مورد اعتراض ایران بوده است.
گفت و گو های بی نتیجه ای هم در این باره میان دو کشور صورت گرفته است.
رودخانه هیرمند به دریاچه هامون می ریزد و منبع اصلی آب شرب و کشاورزی استان سیستان و بلوچستان محسوب می شود.
با این حال، دریاچه هامون که زمانی سومین دریاچه بزرگ ایران محسوب می شد، در ده سال گذشته به دلیل نرسیدن آب کافی در بیشتر ماه های سال، کاملا خشک مانده است.
مقامات افغان بارها ایران را به کارشکنی در ساخت و تعمیر سد کمال خان متهم و دولت ایران همواره آن را رد کرده است.