بررسی روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه ۲۴ مرداد
ادعای پایان عملیات نجات، صفحه اول کیهان
روزنامه های امروز صبح ضمن انعکاس انتقاد نمایندگان مجلس از عملکرد صدا و سیما در مورد زلزله، از محمود احمدی نژاد گلایه کرده اند که به جای حضور در مناطق زلزله زده، زودتر از موعد دعوت شده به اجلاس ریاض به سعودی رفته است. ادامه مقالات و گزارش هائی درباره کمبود امکانات در مناطق زلزله زده، تاثیر بحران اقتصادی اروپا بر المپیک لندن از جمله دیگر مطالب این روزنامه هاست.
چرا زلزله فقط در ایران می کشد، تحسین صدا و سیما
سینا قنبرپور در مقاله ای در اعتماد پرسیده چرا مردمی مثل ژاپنیها میشوند و مردمی هم مثل ما. در ایران ۹۰ درصد نقاط روی کانونهای زمین لرزه واقع شده است. با وجود ثبت خاطرههای تلخ ناشی از زلزله در تاریخ ایرانزمین هنوز برنامه مشخصی برای همزیستی با این همه زلزله طراحی و اجرا نشده است. هنوز خانهها بیشتر بساز و بندازی است تا مامنی برای جان و آسایش. هنوز نوبت تهران نرسیده تا کارنامه مهندسان مشاور، مهندسان ناظر و بساز و بفروشها و مهمتر از آن مدیران شهری چند دهه اخیر برملا شود.
شهرهای ما پر از بناهایی فاقد ایمنی است. پر از بناهایی با نمای شیشه که فرصتی است برای قتلعام خودمان هنگام زلزله. شهرها کیپ تا کیپ پر از بنا شده است و مثلا در تهران جایی برای اسکان موقت نمیتوان پیدا کرد. وقتی میخواهیم خانهیی بخریم سر هر چیز آن چانه میزنیم جز ایمنی آن. بماند آنهایی که خانه میسازند به هرچیزی میاندیشند جز ایمن ساخته شدن آن. با این اوصاف آیا خدا مقصر این بیتوجهیهاست یا خودمان.
نویسنده مقاله اعتماد از مساله ای تازه هم خبر داده: همهچیز منتظر مرکز است. برخلاف آنکه نزدیکترین نیروها باید اقدام کنند، هرجای ایران اتفاقی بیفتد همه باید از تهران دستور بگیرند. بماند که نیروهای نظامی دیرتر از بقیه در این موارد عمل میکنند. مثلا ظهر دوشنبه و ۴۸ ساعت بعد از واقعه، خبرگزاری نسیم از به خدمت گرفته شدن چهار بالگرد نظامی خبر داد. درحالی که مهم کنترل حادثه در همان ساعات اولیه وقوع است. پس مدیریتهای نابسامان خود را به گردن خدا نیندازیم.
کمال اطهاری در مقاله ای در شرق پیرامون زیان های زلزله اخیر نوشته قرار بر این بود که دفاتر فنی در روستاها دایر شده و در مرحله بعدی با تزریق وامهای مسکن روستایی، زمینه لازم برای بادوامسازی خانههای گلی و فرسوده روستاییان سراسر کشور فراهم آید که به ناگاه دستور آمد که وامهای روستایی بدون درنظرگرفتن ساختار نظارتی بر چگونگی هزینه شدن آن، به روستاییان ارایه شود. همان اعتبارهایی که قرار بود صرف خرج بافت فرسوده شهر شود در طرحی هزینه شد که تا چند دهه آینده به بافت فرسوده و ناکارآمدی در حومه شهرها و کلانشهرهای ایران مبدل خواهد شد.
این نویسنده کارشناس امور مسکن تاکید کرده چه ساماندهی بافتهای فرسوده و چه ایجاد آن دفاتر فنی در روستاها میتوانست در بزنگاههای حادثه و وقوع زلزله به کمکمان آمده و از بروز فاجعهبار مرگ انسانها جلوگیری کند اما تصمیمهای یکباره و فکرنشده جایگزین طرحهایی شده بود که با هر بار خبر وقوع زلزله و انتشار اسامی شهروندانی که زیر آوار ماندهاند، دوباره به ذهن متبادر میشود.
کارتون احسان گنجی، اعتماد
در پایان مقاله شرق آمده در دهه اخیر تمام فرصتها و پتانسیلهای لازم نادیده گرفته شده و به هدر رفت. اگر در دهههای گذشته حدود ۳۰ تا ۴۰سال برای یک جهش اقتصادی و سیاسی زمان لازم بود اما حالا همین یک دهه میتوانست ایران را در جمع رقبای اقتصادی منطقه قرار دهد و متاسفانه وقتی خبر زلزله اهر را میشنوم، این خبر برای من یک افسوس مطلق است، زلزله اهر، پایان فاجعه نخواهد بود اگر مسوولان نتوانند و نخواهند به یک درک عینی و واقعی از مخاطرات زلزله در ایران دست یابند.
محمدحسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری به مکالمه خود با صدا و سیما اشاره کرده. نواری که می گوید: - سلام علیکم . به سامانه پاسخگویی صداوسیما خوش آمدید. برای تشکر از برنامههای صدا و سیما عدد ۱، برای تشکر از مدیریت صداوسیما عدد ۲، برای دلگرمی دادن به مدیران عدد ۳، برای تشکر از افزایش شبکهها عدد ۴، برای دعوت از مهندس ضرغامی برای کاندیداتوری در انتخابات عدد۵، برای شرکت در نظرسنجی «صدا و سیما قدرتمند است یا حرفه ای ؟» عدد ۶، برای تقدیر از سازندگان سریالهای تلویزیونی عدد ۷، برای حمایت از طرح دریافت پول از هموطنان برای صدا و سیما به همراه قبض گاز عدد۸ و برای تماس با اپراتور و خدای ناکرده، زبانم لال انتقاد عدد ۹ را فشار دهید.
طنزنویس اعلام می دارد که قصد دارد خبر مهمی به صدا و سیما بدهد اما اپراتور از وی می طلبد که از برنامه ها تحسین کند و از مدیران صدا و سیما تشکر کند و وقتی با پاسخ منفی وی روبرو می شود:
- واقعا خیلی رو داری! خوب بگو ببینم چیه؟
- میخواستم بگویم چند روز پیش در شمال غرب کشور زلزله آمده است!
- ببخشید شما باید به هلال احمر زنگ بزنید نه به صداوسیما! حالا لابد توقع دارید ما برنامه خنده بازار را قطع کنیم، این خبر را به مردم بدهیم ؟!
- نخیر، فقط میخواستم شما را هم مطلع کنم!
به جای سفر به اهر و هریس چرا به مکه ، آن هم زودتر از بقیه
تهران امروز در گزارش اصلی خود نوشته دیروز محمود احمدی نژاد به منظور شرکت در نشست فوقالعاده سازمان کنفرانس اسلامی درباره بحران سوریه راهی عربستان شد. رئیسجمهور در حالی زودتر از موعد مقرر رهسپار نشست سوال برانگیز مکه شد که موضعگیریهای مختلفی درباره این سفر وجود دارد.
به نوشته این گزارش از یکسو به زعم برخی از صاحبنظران در حالی که عربستان سعودی حتی از حضور سطح پایین در نشست چندی پیش تهران درباره سوریه خودداری کرده بود حالا با برگزاری نشستی در همین رابطه همه مقامات کشورهای درگیر در بحران سوریه را فراخوان داده است تا علاوه بر تامین انتظارات خود درباره سوریه از سوی کشورهای شرکت کننده، جنبش غیرمتعهدها را که چندی دیگر قرار است در تهران برگزار شود تحتتاثیر قرار دهد.
مردم سالاری در مقاله ای، همچون چند روزنامه دیگر صبح نوشته: در شرایطی که درباره عملیات امداد و نجات در مناطق زلزله شده حرفها و حدیثهای زیادی وجود دارد و هنوز تعدادی از هموطنانمان احتمالا در زیر آوار ماندهاند و نیازمند کمک هستند، رییس جمهوری کشوری که این فاجعه در آن رخ داده تازه دو روز زودتر از موعد مقرر پای در راه یک سفر خارجی گذاشته است که اساسا حتی در صورت عدم وقوع این فاجعه نیز رفتن به چنین سفری از سوی بسیاری از ناظران سیاسی زیر علامت سوال بزرگی است.
نویسنده با اشاره به مواردی که در همین یک سال گذشته روسای دولت آمریکا، افغانستان، ترکیه و پاکستان به دلیل سوانح داخلی سفرهای مهم خارجی خود را ناتمام گذاشته اند نوشته اینها در حالی است که در تمام مثالهای مورد اشاره حوادثی رخ داده و تمام شده بودند در حالی که وقتی زلزلهای شدید و پر تلفات به وقوع می پیوندد، تازه مشکلات و مصائب شروع می شود و باید نیاز دهها هزار انسان بی خانمان به دریافت مداوم و روزانه مواد غذایی، سوختی، درمانی و بهداشتی، آب، پتو، چادر و... تأمین شود.
به نوشته مردم سالاری کارشناسان و صاحب نظران بسیاری معتقد بودند که رییس جمهوری نباید به چنین سفری برود چرا که تنها ۳ هفته دیگر کشورمان میزبان برگزاری اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران است و آقای احمدی نژاد از ملک عبدالله پادشاه عربستان برای شرکت در این نشست دعوت کرده است در حالی که خبرهای رسیده از منابع دیپلماتیک حاکی است که پادشاه عربستان به تهران نخواهد آمد و حتی خبرهای غیر رسمی حاکی است که دولت ریاض در حال رایزنی با سران دیگر کشورها برای مجاب کردن آنها برای عدم شرکت در نشست تهران است!
جزییات تعطیلی ۵ روزه
اعتماد در گزارشی نوشته چند روز قبل یکی از مقامات اعلام کرد تهران برای میزبانی آتی اجلاس سران کشورهای جنبش عدم تعهد باید ۳۶۰ سال منتظر بماند. اگر چنین برآوردی مبتنی بر زمانبندی دقیق باشد، میتوان حق داد که چرا مسوولان شهری و کشوری، از دو ماه گذشته تا این حد تب و تاب هرچه بهتر برگزار شدن اجلاس را داشتهاند تا حدی که طی ایام برگزاری شانزدهمین دور از اجلاس سران درآمد ندارند.
وحدت، کارتون آروین، شرق
این روزنامه سپس خبر داده که به تصمیم دولت طی ایام برگزاری اجلاس، هیچیک از رسانههای داخلی تعطیل نخواهند بود و با وجود تعطیلی شهر تهران در روزهای ۷ و ۸ شهریور و همچنین شنبه ۱۱ شهریور، رسانهها به ماموریت ویژه خود برای پوشش خبری و اطلاعرسانی اجلاس جهانی کشورهای جنبش عدمتعهد مشغول خواهند بود.
بنا بر مصوبه هیات وزیران، تمام دستگاههای دولتی به غیر از اورژانس و نهادهای امدادی در روزهای هفتم، هشتم، نهم و یازدهم شهریورماه در شهر تهران تعطیل هستند. در پایگاه اطلاعرسانی دولت که این مصوبه را با ابلاغ محمدرضا رحیمی، معاون اول رییسجمهوری، منتشر کرده قید شده: «بانکها موظفند در روزهای تعطیل تعدادی از شعب خود را به صورت کشیک برای خدمترسانی به مردم اختصاص دهند. مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی کشور هم اعلام کرد در زمان حضور روسای جمهوری و وزرا طی برگزاری اجلاس یک متخصص قلب و یک متخصص طب اورژانس در هتلهای محل اقامت حضور خواهند داشت".
برای سلب اختیار از احمدی نژاد؟
ثمینا رستگاری در مقاله ای در اعتماد این سئوال را مطرح کرده که آیا می توان از احمدی نژاد سلب اختیار کرد.
این مقاله سپس با اشاره به نامه ای که روزنامه دولت ادعا کرده که توسط دو وزیر سابق برای رهبر جمهوری اسلامی از قول آن روزنامه نوشته نگارش نامه به مقامات عالیرتبه نظام با هدف اعمال فشار و به کرسی نشاندن یک خواسته غیرقانونی، بخش تاسف باری از تاریخ سیاسی انقلاب اسلامی بوده و اگر نامه معروف به «جام زهر» مجلس ششم را مبدایی برای آغاز این روند در سالهای اخیر در نظر بگیریم، نامه دو وزیر معزول دولت احمدینژاد به مقامات عالیرتبه نظام و پیشنهاد تشکیل ستادی برای در کنترل گرفتن مدیریت اجرایی کشور در یک سال آینده را میتوان بخش دیگری از این رویداد تاسف بار خواند. فصل مشترک این نامهها اما بحرانی جلوه دادن شرایط کشور و پیشنهاد راهکارهای غیرمعمول و فراقانونی برای حل بحران فرضی است.
اعتماد نوشته اصل این خبر اگر درست باشد حاوی گزارههای مهمی است؛ اول اینکه از نظر متکی و پورمحمدی وضعیت را چنان حساس است که چنین درخواستی را مطرح کردهاند. آیا چنین چیزی امکانپذیر است؟ آیا این اخبار را باید به نوک کوه یخی دانست که اصل بدنه آن از چشم ما دور است؟ خبرهایی که سیاستمداران صلاح نمیدانند با افکار عمومی درمیان بگذارند و تنها بولتنهای داخلی محقاند آنها را منتشر کنند.
بحران مالی اروپا و المپیک لندن
دنیای اقتصاد در سرمقاله خود نوشته المپیک ۲۰۱۲ لندن در سایه بحران مالی اروپا برگزار شد، المپیکی که آن را میتوان در نحوه اجرا و مدیریت، یکی از المپیکهای موفق قلمداد کرد و از این نظر برگزارکنندگان توانستند نمایش مدیریتی درخوری نشان دهند. امید فراوانی وجود داشت که این بازیها حداقل بتواند جوانب این بحران مالی که همانا جوانب اجتماعی است، تقلیل دهد. این مساله قابلتوجه است که تاثیرپذیری و تاثیرگذاری این رویداد از بحران اقتصادی چه میتواند باشد.
به نوشته این مقاله منافع اقتصادی المپیک همواره یکی از انگیزههای کسب میزبانی توسط کشورها بوده و هست، اما منافع اقتصادی المپیک لندن دارای اهمیت مضاعف بود؛ زیرا سایه رکود بر اروپا و بریتانیا سنگینی میکند. در گزارش اخیر بانک مرکزی بریتانیا اعلام شد، اقتصاد بریتانیا در سال اخیر رشد نخواهد داشت. پیشبینی رشد اقتصادی در سال گذشته برای اقتصاد بریتانیا برای امسال دو درصد بود، اما با گسترش بحران اروپا و رکود در بریتانیا این امر تحقق نخواهد یافت.
سرمقاله دنیای اقتصاد در نهایت نوشته هزینههای آمادهسازی بالغ بر ۱۲ میلیارد پوند به عنوان سیاست تحریک طرف تقاضا خصوصا بخش ساختمان که نقش اساسی در به رکود رفتن اقتصاد بریتانیا داشت، قابلتوجه بود. قابللمسترین تاثیرپذیری بازیها از بحران مالی عملکرد پایینتر از انتظار کشورها خصوصا کشورهای بحران زده اروپایی بود. عملکرد کشورهایی همچون ایتالیا، پرتغال، یونان و اسپانیا کاملا تحتتاثیر بحران مالی قرار گرفت و نتوانستند به برنامههایی که از چندین سال قبل طرحریزی کرده بودند، دست یابند.
کارتون جواد تکجو، جام جم
پیروزی مرسی بر نظامیان
ابتکار یکی از سه روزنامه امروز صبح تهران است که سرمقاله خود را به تصمیم محمد مرسی رییس جمهور مصر بر بازنشسته کردن سران نظامی آن کشور اختصاص داده و نوشته برخورد مدنی مرسی با سران ارتش را تحلیلگران مصری «کودتای مدنی » مرسی نام نهاده اند و آن را اقدام پیشگیرانه ای در مقابل خطر بالقوه کودتای نظامی ارتش تفسیر کرده اند. از قضا این اقدام درست شبیه تجربه سالهای گذشته رجب طیب اردوغان و حزب عدالت و توسعه در برخورد با سران ارتش در ترکیه است.
به گمان نویسنده سرمقاله ابتکار مرسی و اخوان همچنین توانسته اند با این اقدام انقلابی و مردم پسندانه، رقبای سیاسی خود در جبهه انقلابی را هم خلع سلاح نمایند. لغو متمم قانون اساسی و تصمیمات شورای نظامی و دادگاه عالی اگر منجر به احیای نتایج انتخابات پارلمانی مصر و بازگشایی پارلمان گردد، حضور پارلمانی قوی در کنار رئیس جمهور برآمده از آرای مردم را در چهار سال آینده برای مرسی فراهم خواهد کرد. این اتفاق بیش از هر طیف و گروهی به ضرر ائتلاف صباحی- البرادعی- نور خواهد بود که چشم به انتخابات میان دوره ای پارلمان و کسب اکثریت در مجلس داشته اند. از این منظر میتوان گفت مرسی با اقدام مدنی و انقلابی خود رقبای سیاسی خود را تا حدود زیادی به عقب رانده است.
چیپس ممنوع
چیدن گل، حسین کشتکار، جوان
پوریا عالمی ستون کاناپه اعتماد را به نقل سخنان تازه حسن عباسی اختصاص داده که گفته "توطئه صهیونیستی چیزی نیست جز آنکه برای عقیم کردن دختران از چیپس و پفک استفاده کنندبروند ببینند در ۲۰ سال گذشته مهمترین خوراک و تنقلات دختران مملکت مدل توپیاش بوده یا موتوریاش".
بر همین اساس نویسنده ستون کاناپه تحقیقات محلی را تجسم کرده که در آن بابای داماد می پرسد: میخواهم دختر آقا تیمور را برای پسرم خواستگاری کنم. الان هم آمدم تحقیقات محلی. ببینم دخترشان دختر خوبی است؟ و بقال جواب می دهد: راستش چه عرض کنم؟ دخترش هم توپی میخورد هم موتوری. دیگر خود دانی.
به نوشته طنز نویس اعتماد بر همین اساس بیمار از دکتر زنان می پرسد چی کار کنم؟ و او پاسخ می دهد: چیپست رو بخور. و بخشنامه جدید صادر می شود که فروش پفک توپی و موتوری به افراد زیر ۱۸ سال ممنوع است. همچنین همراه داشتن اصل شناسنامه برای خرید پفک و چیپس برای بانوان الزامی است.