بررسی روزنامه های صبح دوشنبه تهران - نهم مرداد
کارتون جواد تکجو، جام جم
روزنامه های امروز صبح تهران در عنوان های اصلی خود از سفر ناگهانی وزیر خارجه سوریه به تهران گزارش داده و در مقالاتی تاکید کرده اند که جمهوری اسلامی دست از حمایت از سوریه نخواهد شست. انتقاد از سیاست های ترکیه و گزارش هائی درباره تعلیق جدا سازی ری از تهران، و سیاست فرزند بیشتر از دیگر مطالب این روزنامه هاست.
گزارش المپیک و تیم ایران
شرق در گزارشی نوشته وقتی کاروان ورزشی ایران به روبهروی جایگاه رسید ورزشکاران باید برای مسوولان ایرانی و رییس کمیته ملی المپیک دست تکان میدادند. دوربین دنبال رییس میگشت که چشم تیزبین خبرنگاران رییس را میان ورزشکاران دید. رییس جایگاه ویژه را رها کرده بود و خود، همراه همکاران و ورزشکاران با پرچم ایران در دست رژه میرفت. این آغاز ماجرا بود اما همه حواشی ایران در المپیک نبود.
گزارشگر شرق نوشته ورزشکاران ایران بدون توجه به تذکر کمیته بین المللی بر روی لباس هایشان آرم اسپانسری را داشتند که یک میلیارد پرداخته. هیچکدام از مسوولان کمیته یادشان نبود که در دوره المپیک نمیتوانند به تعهداتشان عمل کنند. اتفاقی که اگر رییس کمیته بعد از سه سال نمیدانست حتما دبیرش بعد سالها حضور در حوزههای مختلف ورزشی و بینالمللی باید به او گوشزد میکرد.
موضوع مهمی که مسوولان ورزش ایران طی ۱۵ دوره تجربه حضورشان در بازیهای المپیک از آن غافل شدهاند این است که تبلیغات در المپیک ممنوع است و جای تعجب دارد!
شرق پس از گزارش پاک کردن آرم ها از روی گرمکن ها وضعیت ناجوری به وجود آورده بود فاش ساخته که علت کمی حضور ورزشکاران ایرانی در رژه روز اول المپیک این بود که به آن ها گفتند محدودیتی در تعداد اعضا وجود دارد و در نتیجه عده ای رژه رفتند که کارمندان و مترجمان بودند و حتی یک مترجم که قبلا در تیم ملی تکواندوی بریتانیا بوده اما در مقابل قهرمانان ایرانی و حتی نوشاد عالمیان نفر اول تنیس روی میز ایران، در مراسم رژه شرکت داده نشدند.
سوریه و اسرائیلی شدن دولت اسلامگرا
همزمان با سفر ناگهانی وزیر خارجه سوریه به تهران که خبر و عکس آن در صفحه اول بیشتر روزنامه ها آمده اعتماد نوشته در شرایط فعلی، مسائل سوریه که در قالب تظاهرات و اصرار بر سرنگونی نظام ادامه داشت، به جنگ تبدیل شده و نقش مردم در مبارزه بهشدت کاهش یافته، در عوض پول کشورهای سهگانه عربستان، قطر و امارات، سلاح ترکیه، پوشش رسانهیی غرب و فشار از طریق سازمان ملل پررنگ شده و سوریه صحنه تصفیهحساب قدرتهای بینالمللی و منطقهیی شده است.
به نوشته این روزنامه این جنگ در صورت گسترش- که دور از انتظار نیست- میتواند ابعاد فاجعهباری در منطقه پیدا کند که جغرافیای جنگ و پایان آن در اختیار طرفین نیست و ابعاد آن از جنگهای طایفهیی شیعه و سنی و قومیتها فراتر رفته و تا ایجاد دولتهای کوچک نیازمند به غرب ادامه خواهد یافت.
روزنامه جمهوری اسلامی همزمان به انتقاد از سیاست های دولت اسلامگرای ترکیه پرداخته و نوشته آنچه از مواضع بیپرده و آتش افروزانه آقای اردوغان علیه دولت سوریه بر میآید، بحران آفرینی در یک کشور خط مقدم جبهه ضد صهیونیستی و جاده صاف کنی برای آمریکا و ایجاد حاشیه امن برای اسرائیل است.
تیتر و عکس صفحه اول کیهان
این روزنامه اظهار نظر کرده که آن چه از عملکرد ده ساله سیاستمداران حزب عدالت و توسعه بر میآید اینست که سیاستهای دوران جدید ترکیه، ادامه همان سیاست وابسته کردن ترکیه به آمریکا و همسویی با نیات اسرائیل است که توسط رژیم لائیک پیگیری میشد، با این تفاوت که این بار همراهان آقای اردوغان این هدف را با پوششی از جنگ زرگری و ادعای اسلام گرایی و مدیریت فعال در صحنه بینالمللی محقق میسازند.
روزنامه جمهوری اسلامی در نهایت نوشته قطعاً دیری نخواهد پائید که به دولتمردان آنکارا ثابت خواهد شد همراهی با سیاستهای آمریکا و ایجاد سپر دفاعی برای حفاظت از رژیم صهیونیستی در منطقه آنهم به قیمت خصومت با همسایگان مسلمان به ویژه سوریه و عراق به زیان ترکیه تمام خواهد شد. عجیب است که این نکته را مدتی است مردم و احزاب ترکیه فهمیدهاند ولی متأسفانه دولتمردان این کشور که ادعای اسلامگرائی دارند، هنوز آن را درک نکردهاند.
اسرائیل به ایران حمله نمی کند
کیهان در سرمقاله خود نوشته مقارن با این فضا که گزینه جنگ با ایران از سوی رژیم صهیونیستی القاء می شود؛ مثلث نتانیاهو (نخست وزیر)، لیبرمن (وزیر خارجه) و ایهود باراک (وزیر جنگ) آن کشور ادبیات به اصطلاح جنگ طلبانه و تهدیدکننده را چاشنی سخنان خود می کنند. نتانیاهو بر این مسئله تاکید می کند که تحریم ها برای متوقف شدن ایران هسته ای کارساز نبوده است.
به نظر این روزنامه اکنون پیرامون این جنجال ها و فضاسازی ها علیه ایران از سوی آمریکا و رژیم جعلی صهیونیستی نکاتی قابل اعتناست؛ اول از همه دعوای موفاز و نتانیاهو پیرامون موضوع ایران صرفنظر از جنگ قدرت آنها در مسائل سیاسی یک جنگ زرگری تمام عیار است. در واقع منافاتی ندارد که از یکسو با هم رقیب باشند و از سوی دیگر در یک مورد خاص یک نبرد صوری و با ماهیت و کارکرد رسانه ای به راه بیندازند.
و خلاصه مقاله کیهان این است که اقدامات و سخنان اوباما و رامنی در این باره که گزینه نظامی علیه ایران روی میز است در شرایطی است که افکار عمومی نیز پی برده حنای تهدیدات آنها رنگی ندارد. هم ژست اوباما و رامنی و هم بلوف های نتانیاهو، لیبرمن و ایهود باراک درباره گزینه احتمالی حمله به ایران چیزی جز مصرف داخلی و در عین حال منحرف کردن افکار عمومی از پاره ای مشکلات وخیم و حاد که گلوی کابوها و صهیونیست ها را می فشارد نیست.
تولید، یگانه راه نجات اقتصاد
نادر هوشمندیار در مقاله ای در شرق نوشته اقتصاد ایران آموخته است که هر از گاهی با یک پدیده ناخوشایند درگیر شود و یک بحران یا شبه بحران را از سر بگذراند. البته در همین ابتدا باید تاکید شود که بحران یا دستاندازهای اقتصادی فینفسه مولفههای بدی برای اقتصاد محسوب نمیشوند. از این منظر بحرانها تصاویر ترسناکی نیستند ولی چگونگی مقابله با آنها میتواند هراسآور باشد.
این استاد دانشگاه تاکید کرده سالجاری سال تولید ملی نام گرفت تا حلقه تولید باوران کشور به بهترین شکل کامل شود ولی باز مسوولان اجرایی اقتصاد به سمتی رفتهاند و میروند که امیدی برای صنعتی شدن کشور به نحوی که بتواند مهر پایان بر تداوم تنگناها باشد، وجود مشهود ندارد. این در حالی است که اکنون یکبار دیگر اقتصاد ایران گرفتار یک تنگنا و گرانی تبدیل به یک آفت شده است. به نظر من باز هم در همان دور باطل قرار گرفتهایم. یعنی تنگناها را تحمل میکنیم بدون آنکه برنامهای برای کاهش کمی این تنگناها داشته باشیم.
نویسنده با تاسف نوشته دو روز پیش در خبرها آمده بود که مجوز واردات ۱۵۰هزار تن گوشت ابلاغ شده است. این اتفاق حتما برای پایین کشیدن قیمت مرغ و ساماندهی بازار صورت گرفته است اما آیا برنامهریزان اقتصادی بازخورد این واردات را در حوزه تولید ارزیابی کردهاند؟ بدون شک جنس این واردات نیز از جنس همان درمانهای قبلی با برد زمانی کوتاه مدت است. شاید اگر به تولید بها داده شده بود، امروز اهالی اقتصاد ایران میتوانستند به جای آنکه واردکننده صرف گوشت باشند، در فهرست صادرکنندگان این کالا قرار بگیرند اما حالا روند واردات حتما میتواند این تصور را دور از دسترس قرار دهد.
جدایی ری از تهران، دولت در برابر مردم
تهران امروز در گزارش اصلی خود خبر داده تعدادی از اهالی شهرری با طرح شکایتی در دیوان عدالت اداری خواستار توقف طرح جدایی ری از تهران شده اند و چنین طرحی را خلاف قانون و به ضرر مردم شهر ری دانستهاند. دو روز پیش استاندار تهران اعلام کرد که دو مقام استانداری به عنوان ماموران جدایی ری از تهران تعیین شده اند تا مصوبه دولت درباره جدایی ری از تهران را عملیاتی کنند. با جدی شدن موضوع، زمزمه های اعتراض از نقاط مختلف شهر ری بلند شد و در اقدامی عملی، کار به شکایت از استانداری کشید.
به نوشته این گزارش: مقدمات شکایت مردم ری از استانداری به دیوان عدالت اداری روز گذشته انجام شد و قرار گردید امروز کار شکایت نهایی شود. روز گذشته یکی از مسئولان دیوان عدالت اداری خبر داد به محض رسمی شدن شکایت شهروندان شهر ری از استانداری، طرح جدایی به تعویق می افتد تا رای دیوان درباره قانونی یا غیر قانونی بودن جدایی ری از تهران صادر شود. احتمالا بیش از یک سال طول خواهد کشید تا رای دیوان صادر شود به همین دلیل هم طرح جدایی دستکم برای مدت یک سال متوقف خواهد شد.
علیرضا دبیر، عضو شورای شهر تهران در سرمقاله ت هران امروز نوشته مسئولان دولتی در حالی طرح جدایی ری از تهران را برای چندمین بار مطرح و به اجرای آن تاکید دارند که طرح این موضوع به نوعی به زیر سوال بردن امضای رئیس جمهور در خصوص تایید طرح تفصیلی و جامع شهر تهران است. چرا که بعد از تدوین و تصویب طرح جامع و تفصیلی شهر تهران این طرح به امضا و تایید رئیسجمهور رسیده است و چگونه ممکن است که استاندار تهران با به زیر سوال بردن امضای رئیس جمهور به اجرایی شدن آن تاکید و اصرار داشته باشد.
بر اساس این مقاله گویا مسئولان دولتی این مسئله را فراموش کردهاند که تهران و ری در هم تنیده شده و یک عضو واحد به شمار میروند و جدایی اعضای یک پیکره واحد به نام شهر تهران تبعات جبران ناپذیری را برای شهر ری به همراه خواهد داشت و به نوعی اجرای این طرح بازگشت به عقب به شمار می رود. جدایی ری از تهران از زوایای مختلفی قابل بررسی است و نتایج حاصل از اجرای این طرح آنقدر گویا و شفاف است که اصرار مسئولان دولتی به اجرای آن تعجب آور به نظر می رسد. افزایش ساخت و سازهای غیر مجاز یکی از تبعات این طرح خلق الساعه است.
تولید مثل و مشکل ما
هادی وکیلی در سرمقاله ابتکار نوشته نزاع کهنه جمعیتی مدتی است که به موضوع مناقشه تازه در سطح رسانهها و نهادهای تصمیمگیرنده تبدیل شده است. بر اساس آخرین سرشماری، جمعیت ایران به ۷۵ میلیون و ۱۴۹ هزار و ۶۶۹ نفر رسیده و به سوی میانسالی پیش میرود. بر اساس این سرشماری، رشد جمعیت با کاهشی فاحش، به ۲۹/۱ درصد رسیده است.
به نوشته این مقاله سه سال پیش زمانی که آقای احمدینژاد سیاست «فرزند کمتر، زندگی بهتر» را به استهزاء گرفت و مردم را تشویق به افزایش جمعیت نمود، در جامعه با مقاومت روبرو شد.
وعده هدیه یک میلیون تومان برای هر نوزاد نه تنها نتوانست باورهای مردم را بشکند بلکه آمارها نشان میدهد نرخ کاهش ظرف سه سال گذشته، شتاب بیشتری به خود گرفته است. در گذشته مخالفین افزایش جمعیت با تکیه بر آمارها، کاهش جمعیت را پیششرط رشد و توسعه برمیشمردند و نگاه ایدئولوژیک به آن نداشتند اما امروز استدلال خود را تغییر دادهاند؛ آنان با مقدمات استدلال مدعیان افزایش جمعیت، همراهی نشان میدهند.
و خلاصه این که : اگر دستگاهها توانستند سن ازدواج را متعادل سازند، نرخ طلاق را کاهش دهند و امید به آینده را در ذهن جوانان خلق نمایند، آنگاه مسئله جمعیت هم حل خواهد شد. متأسفانه در نتیجه افراط در تبلیغ کمفرزندی، اکنون «پرجمعیتی» ضد ارزش شده است ولی در صورت اصلاح ساختارها و بالا بردن میزان رضایتمندی نسل کنونی نسبت به شرایط زندگی خود، امکان تغییر نگرش مردم وجود دارد. باید کاری کرد که نگاه نسل فعلی مثبت شود و امید به زندگی ارتقاء یابد.
ریزگرد و عاشقی
پوریا عالمی در ستون کاناپه اعتماد از قول مسئولان نوشته: ولی این گرد و غبار از غرب ایران وارد میشود و از قول دستاندرکار محیط زیست: وا. اصلا ایران غرب ندارد. اگر ما خدایینکرده غربزده و غربگرا بودیم حرف شما درست بود. ولی وقتی ما با غرب کاری نداریم چرا باید کشورمان غرب داشته باشد؟ پس ایران غرب ندارد وقتی هم که سمت غرب نداشته باشیم گرد و غبار هم بخواهد از عراق وارد شود نمیتواند چون ما غرب نداریم.
در ادامه این ستون از دست اندار کار محیط زیست سئوال شده "در زمینه مبارزه با ریزگردها و گرد و غبار در کشور چه چشماندازی میبینید" و او جواب داده : راستش اینقدر غبار زیاد است که ما یک متر جلوتر را هم نمیتوانیم ببینیم. چشمانداز که شوخی است.
نویسنده ستون کاناپه در انتها مکالمه ای را نقل کرده که یکی گفته: الو سلام. خوبی؟ چرا تماس نگرفتی؟ مثلا نامزد هستیمها. کی میآی ازدواج کنیم؟ خیلی منتظریم برگردی از سفر. از دشتای دور و جادههای پر غبار، میرسی پر از گرد و غبار، چه خوبه پاک کنم غبار رو از تنت...
جواب آمده: الو... چی میگی؟ حالت خوبه؟ من الان به خاطر همین موضوع گرد و غبار توی بخش مراقبتهای ویژه بستری شدم و نفسم بالا نمیاد... با این حرفات واقعا روی مخمی... دیگه به من زنگ نزن.
کارتون روز
کارتون احسان گنجی، اعتماد