بررسی روزنامه های صبح سه شنبه تهران - سوم مرداد

روزنامه های امروز صبح تهران در عنوان های اصلی خود از انفجارهای بی سابقه عراق نوشته و دست های اسرائیل و حکومت های غربی را در آن موثر دانسته و در مقالات خود از گرانی و تورم ابراز نگرانی کرده اند.

در بخش هائی از مقالات این روزنامه ها بازگشت مهاجران افغانی، مشکلات صادرات و فروش نفت و گاز و ابراز نگرانی از گسترش تورم در کشور به چشم می آید.


انفجارهای دیروز عراق در صفحه اول کیهان

 

ائتلاف در دولت آینده یا احزاب در انتخابات

اعتماد در گزارش اصلی خود نوشته کمتر از یک سال تا برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم زمان باقی است و با توجه به نامشخص بودن آرایش نیروهای سیاسی در کشور، جمعی از عقلای محافظه‌کار در تکاپو هستند تا با طرح «دولت ائتلافی» مانع بازگشت به عقب در اردوگاه جناح راست شوند. جناحی که این روزها اگرچه می‌داند در صورت حضور اصلاح‌طلبان بخت زیادی برای پیروزی در انتخابات آتی ندارد، اما با توجه به تنگناهای حضور حداکثری این رقیب در میدان، بیش از همه نگران بخشی از بدنه جناح راست است که مدت‌هاست سودای عبور از محافظه‌کاران سنتی را در سر دارند.

به نوشته این گزارش در این شرایط ساده‌ترین راه، بهره‌گیری از همه ظرفیت‌های موجود است و طبعا گزینه‌های حداقلی منسوب به جناح اصلاح‌طلب هم می‌توانند در همنوایی با عقلای محافظه‌کار، به آنها در عبور از راست‌های رادیکال کمک کنند. از این‌رو حالا دیگر طرح‌هایی نظیر «دولت وحدت ملی» و دولت ائتلافی، تنها از زبان ناطق نوری و محسن رضایی شنیده نمی‌شود. بلکه در بین بدنه محافظه‌کاران نیز از این طرح استقبال می‌شود.

اعتماد یادآور شده که در این میان برخی از چهره‌های محافظه‌کار، درنگ کردن تا موسم انتخابات را برای ایجاد این ائتلاف جایز ندانسته و خواستار استفاده از نخبگان غیرهمسو با دولت، در همین دولت دهم شده‌اند.

صادق زیباکلام در مقاله ای در آرمان نوشته هرقدر که یک جامعه از نظر سیاسی توسعه‌نیافته‌تر باشد، احزاب در آن جامعه نقش کمرنگ‌تری دارند. شما الان در نظر بگیرید که در چند انتخابات گذشته ایران، احزاب چقدر نقش داشتند. این نقش از نظر من خیلی کم بوده است. حال این موضوع را اگر در فرانسه، انگلستان، آمریکا یا ترکیه در نظر بگیرید، می‌بینید که به همان میزان که شما به سمت جوامعی که از لحاظ سیاسی توسعه‌ نیافته‌تر هستند حرکت می‌کنید، نقش احزاب سیاسی در انتخاب نامزدها کمرنگ‌تر می‌شود.


کارتون جمال رحمتی، اعتماد


در کشور ما اصولگرایان مدام می‌گویند که چندین و چند نامزد داریم، اصلاح‌طلبان هم از این‌سو مدام کاندیدا رو می‌کنند و افرادی هم در این میانه می‌گویند ما نه اصولگرا و نه اصلاح‌طلب هستیم. این ادعاها مشکلی را حل نمی‌کند. ما تعدد کاندیداها را داریم، ولی واقع مطلب چیز دیگری است.

نویسنده مقاله آرمان به یادآورده که بعد از انتخابات سال ۸۴ آقای احمدی‌نژاد با افتخار گفت که من وامدار هیچ حزب یا جریان سیاسی‌ای نیستم. تعدادی از اصولگراها هم آن زمان متوجه نبودند ایشان چه می‌گوید. در جوامع غربی احزاب به دنبال قدرت هستند، ولی در جامعه ما افراد به دنبال قدرت نیستند. اما اکنون که کشور با مسائلی در عرصه مدیریت روبه‌رو شده، همه پیکان‌ها متوجه دولت است در‌حالی‌که اگر یک حزب می‌بود، آن‌وقت وظیفه بر دوش حزب سنگینی می‌کرد، نه یک شخص.

المپیک و رانت‌خواران نفتی

رضا زندی در مقاله ای در شرق نوشته نگرانیم مبادا که عده‌ای تحریم نفتی را بستری برای رانت‌خواری کنند. قانون بودجه را دستاویز بگیرند و به نام مشارکت در فروش نفت‌خام، از شرکت ملی نفت، تخفیف‌های کلان بخواهند. نفت را به دلار بفروشند و پولش را به ریال پرداخت کنند. «ژست» بخش خصوصی بگیرند و «لقمه رانت‌دار» ببرند. نگرانی‌‌مان بی‌دلیل نیست. علاج واقعه پیش از وقوع باید کرد. وقتی دلالان بین‌المللی نفت، اسرار حرف‌هایشان را علنی می‌کنند تنها نباید «تماشا» کرد. هنگامی‌که می‌گویند «شرکت‌های خصوصی گمنام» برای فروش نفت خام ایران، تخفیف‌های نامعقول ارایه کرده‌اند، فقط نباید «شنید». شرکت ملی نفت باید تدابیر موثری برای فروش نفت ایران اتخاذ کند.

به نوشته این مقاله بازار نفت ‌هزار گوش دارد. اطلاعات آن به سرعت می‌چرخد. بازارهای نفت ایران آنقدر حساس شده‌اند که «خواب تلنگر» ببینند. پیشنهاد ارایه تخفیف به فروشندگان خارجی از طرف برخی واسطه‌های داخلی و پیش کشیدن پای دلالان خارجی ممکن است به بازارهای نفتی ایران آسیبی بزند که تا سال‌ها بعد نتوان ترمیمش کرد. نفت ارزان فروخته شده را سخت می‌توان‌ گران کرد.

و سرانجام مقاله شرق این که لازم است علاج واقعه پیش از وقوع، به نوشداروی پس از مرگ سهراب تبدیل نشود. پس نباید اجازه داد عده‌ای با اتخاذ روش‌های غیرمتعارف در فروش نفت، از تحریم بستری برای رانت‌خواری بسازند. «فن» تحریم «بدلی» اصولی دارد. ایران مهد «کشتی» است و «المپیک» لندن نزدیک است.

مردم سالاری در گزارشی نوشته انحلال شرکت ملی صادرات گاز علاوه بر سردرگمی ۳ مشتری گازی ایران در هند، یونان و سوئیس، احتمال لغو ۳ قرارداد بزرگ صادرات، ترانزیت و سوآپ گاز طبیعی ایران را قوت بخشیده است.

به گزارش این روزنامه با گذشت دو دهه از آغاز مذاکرات صادرات گاز طبیعی ایران به هند بار دیگر مذاکرات گازی دو کشور در آستانه توافق نهایی به حالت تعلیق درآمده است. بر خلاف سال‌های گذشته که همواره مذاکرات گازی ایران و هند، با فشار برخی از کشورهای غربی همچون آمریکا به سرانجامی نمی‌رسید، این بار انحلال شرکت ملی صادرات گاز به مانع جدیدی بر سر مذاکرات دوجانبه گازی تبدیل شده است.

گزارش مردم سالاری در نهایت به آن جا رسیده: با گذشت سه سال از انجام این مذاکرات و تفاهم‌های صورت گرفته، انحلال شرکت ملی صادرات گاز (طرف قرارداد SAGE هند) شوک جدیدی به پروژه انتقال دریایی گاز طبیعی ایران به این کشور آسیایی وارد کرده است. این شوک گازی در حالی رقم می‌خورد که از یکسال گذشته تاکنون با بحران هسته‌ای در ژاپن و افزایش واردات گاز و LNG توسط این کشور آسیایی، قیمت واردات LNG برای صنایع هندی بسیار گران شده است و با وجود فشارهای غرب، دولت دهلی به‌منظور واردات گاز از ایران چراغ سبز نشان داده است.

تورم فقط کمتر از یمن، مرغ از دان گران

میثم هاشم‌خانی در سرمقاله دنیای اقتصاد بر اساس گزارش صندوق بین المللی پول نوشته نرخ تورم ۸/۲۱ درصدی ایران در سال گذشته میلادی (سال ۲۰۱۱)، ایران را در رتبه دومین نرخ تورم بالای خاورمیانه (بعد از یمن) قرار داده است و اقتصادی که توانسته است با وجود تحریم‌های سنگین موجود، هم «نرخ رشد اقتصادی» و هم حجم صادرات خود را در سطحی قابل قبول نگه داشته و حتی حجم صادرات غیرنفتی خود را اندکی بهبود بخشد، متاسفانه کارنامه مناسبی در زمینه کنترل نرخ تورم، نداشته است.

و خلاصه این که مقاله بر جایگاه هفدهم ایران در اقتصاد جهانی صحه گذاشته اما تاکید کرده وضعیت نرخ تورم ایران در سال گذشته میلادی که بالاتر از عراق (با نرخ تورم ۰/۶ درصد)، افغانستان (۷/۷ درصد)، ترکیه (۵/۶درصد)، بحرین (۰/۱ درصد)، قطر (۲ درصد)، مصر (۱/۱۱)، تونس (۵/۳ درصد) و سودان (۱/۱۸ درصد) قرار داشته، بدون تردید وضعیت مناسبی نیست.

حمید رضا عسگری در سرمقاله آفرینش تاکید کرده تحریم ها در زمانی باعث خودکفایی می شود که ما در داخل از تولیدکنندگان و صنعتگران حمایت کافی داشته باشیم و با اتخاذ سیاست ها غلط و غیرکارشناسی دچار«خود تحریمی» نشویم. درقضیه گرانی مرغ باید قبول کرد که دستگاه های مربوطه در کنترل قیمت و بازار ناتوان بوده اند و خود را به آب و آتش می زنند تا بتوانند عنان کار را به دست بگیرند.


تیتر و عکس های صفحه اول ابتکار


این مقاله یادآوری کرده پیش از سال جدید مرغداران بارها نسبت به نبود دان مرغ و گرانی آن از دولت طلب کمک و حمایت کرده بودند، اما وقعی براین امر نشد و امروز شاهدیم که چندین برابر هزینه مورد نیاز تولیدکنندگان داخلی، صرف واردات مرغ از کشورهای خارجی می شود!

این وضعیت برای سایر تولید کنندگان و صنعت گران داخلی متصوراست و نتیجه سرمقاله آفرینش این که: نمی توان بدون حمایت از تولیدکنندگان بخش خصوصی، شاهد رشد و توسعه اقتصادی کشور بود.

ما و مهاجرین افغانی

ابتکار در سرمقاله خود نوشته از ابتدای سال دولت، اجرای طرح ساماندهی اتباع غیرمجاز در کشور و الزام اتباع افغان به قانونمند کردن حضور خود در ایران را کلید زد. هر چند مقامات رسمی دولت افغانستان و سفارت این کشور در تهران نیز با اجرای این طرح به طور کامل همراهی کرد اما اجرای این طرح در برخی استان‌ها و شهرستان‌ها حاشیه‌ساز شد .

به نوشته این مقاله روشن است که حضور وسیع و طولانی و آمیخته جماعتی میلیونی از یک فرهنگ در جامعه‌ای دیگر، به خودی خود، قابلیت همه رقم فراز و نشیب را دارد. به طور طبیعی هر از گاهی خراش‌هایی از سوی دو طرف، آرامش ضیافت ۳۵ ساله میزبان و مهمان را برهم زده‌است. مانند همه زیستهای اجتماعی، گاه خاطری آزرده شد و دلی رنجید و گاه تیغی به اتفاق، خونی را بر زمین ریخت اما برآیند این میزبانی و مهاجرت بیش از اینکه رنگ و بوی آزردگی خاطر و ملال داشته باشد، طعم خوب همزیستی و همسایگی و خدمات متقابل داشته‌است.

و خلاصه سرمقاله ابتکار نوشته سالها از زمان اعلام بازگشت تدریجی افغان‌ها به وطنشان و این سروده زیبای شاعر افغان گذشته‌است اما آنگونه که آمارها می‌گویند حداقل ۳ میلیون نفر میلی به پایان این مهاجرت ندارند و ۱۰ درصد از تهرانی‌ها افغانی هستند؛ انگار این طلسم غربت به این زودی‌ها شکستنی نیست.

نکند جنس مرغوب نیست

پگاه آهنگرانی در یادداشتی در اعتماد درباره آگهی‌های هیات ساماندهی صنوف سینمایی نوشته که که در نیم‌صفحه روزنامه رسمی کشور آگهی تبلیغاتی می‌دهد برای دریافت بیمه تکمیلی اهالی سینما. و بعید نیست که به زودی با چنین آگهی مواجه شویم که «بشتابید برای دریافت بیمه‌های تکمیلی فقط سه روز فرصت باقی است» یا «تا دیر نشده صنف خود را قانونی کنید و از مزایای بی‌شمار آن بهره‌مند شوید»، «دو هزار جایزه سیصد هزار تومانی و هزار جایزه ... تومانی و هزاران جایزه دیگر» یا «تا دیر نشده اساسنامه‌های تیپ صنف خود را از کلیه شعب سامانده دریافت کنید، عجله کنید تا ما نرفتیم».

این هنرمند سینما نوشته عجیب آن است که هنوز هیچ عکس‌العملی از مخاطبان اصلی این آگهی‌ها که همان اعضای صنوف سینمایی هستند، دیده نمی‌شود. عده‌ای بی‌تفاوت نظاره می‌کنند و بعضی به جای استقبال از این مزایا زبان به اعتراض گشوده‌اند. حالا مانده‌ام کجای کار ایراد دارد. تبلیغات و آگهی‌ها ناکارآمدند یا مشتری‌ها متوجه امتیازات ویژه نمی‌شوند یا خود جنس خیلی مرغوب نیست؟

پول سیب زمینی را مردم بدهند؟

محمدحسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری با اشاره به سعی و تلاش و حرفهای پی در پی مسئولان زحمتکش دولتی، تورم، گرانی روزافزون مواد خوراکی، نابسامانی در بازار ارز و طلا ، کمبود مایحتاج عمومی و سوء مدیریت در توزیع، کاهش تولید در صنایع مختلف، افزایش عجیب و غریب مطالبات وصول نشده بانکها، وضعیت خراب کشاورزی و کشاورزان و... تکذیب شده بود و تازه در کنار همه این تکاذیب، به اطلاع عموم مردم متعجب رسید که اقتصاد هفدهم دنیا شده‌ایم!

نویسنده بعد از اشار ه به تصمیم های جالب دولت در زمینه مسکن اضافه کرده رئیس هیئت مدیره اتحادیه سیب زمینی کاران ایران دیروز گفت: دولت از ۴ سال گذشته تاکنون بخشی از بدهی خود به سیب‌زمینی‌کاران را نمی دهد. چهار سال پیش همان زمانی نبود که گونی‌های سیب زمینی مجانی از طرف دولت بین مردم توزیع می‌شد و این اتفاق، به صورت کاملا تصادفی، کاملا و واقعا و اصولا تصادفی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری صورت گرفت؟!

در پایان طنزنوشته مردم سالاری آمده حالا بعد از ۴ سال دولت توقع دارد پول کشاورزان را مردمی بدهند که آن روزها سیب زمینی مجانی گرفته‌اند ، زیرا آن اتفاق به صورت تصادفی در آستانه انتخابات صورت پذیرفت .پس لازم است عزیزانی که سیب زمینی مجانی گرفتند خودشان بیایند جواب کشاورزان را بدهند و سیب‌زمینی‌کاران هم دیگر مزاحم دولت و دولتمردان نشوند !

کارتون روز


طرح ابوالفضل محترمی، شرق

+35
رأی دهید
-43

مردعنکبودی - زنجان - ایران
اخه بدبختااگه افغانی ها بر گردن،قیمت مرغ چند برابر میشه چون اونموقع من یا تو عرضه کارکردن توی مرغداری، گاوداری،کارهای سخت را داریم. بایدمتشکر افغانها هم باشیم.مقصر این دولت خونخوارمونه.
‌سه شنبه 3 مرداد 1391 - 13:01
hamed1965 - لیستر - انگلستان
همش بلوفه
‌سه شنبه 3 مرداد 1391 - 17:02
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.