بررسی روزنامه های صبح شنبه تهران - 24 تیر

روزنامه های اول هفته تهران در تیترهای بزرگ خود از وضعیت شیعیان در سعودی نوشته و در عین حال از زبان رییس مجلس خواستار بهبود روابط دو کشور شده اند. نقد و افشاگری درباره فساد مالی در کشور، تجلیل از حمید سمندریان کارگردان تئاتر از دیگر مطالب این روزنامه هاست که در عین حال از صف بلند مردم برای خرید مرغ ارزان انتقاد کرده اند.

خیزش شیعیان عربستان و روابط با ایران

تهران امروز در گزارش اصلی خود نوشته علاوه بر فجایعی که علیه شیعیان صورت گرفته باید حرکت‌هایی نیز که مسئولین دولت عربستان در قبال سنی ها در پیش گرفته‌اند مورد بررسی قرار گیرد، دولت عربستان اقدام به بازداشت ۶۰۰ روحانی سنی کرده و به نوعی تلاش داشته تا زمینه قیام را در این منطقه خفه کند اما تصور می‌شود وجود این افراد بازداشت شده و مشکلاتی که دولت عربستان برای مردم ایجاد می‌کند این پتانسیل را در مردم عربستان زنده نگه می‌دارد که در شرایط خاص بروز پیدا می‌کند.


تیتر و عکس صفحه اول جهان صنعت
 

مسعود سلیمی در سر مقاله جهان صنعت نوشته رابطه ایران و عربستان به عنوان دو کشور بزرگ منطقه و دو تولیدکننده عمده نفت از یکسو و به دلیل قرار گرفتن خانه خدا در مکه از طرف دیگر، اگر همواره در سطح بالا و دوستانه نبوده اما هیچ‌گاه نیز به طور کامل از ریل معمول در عرف دیپلماسی خارج نشده است.

این مقاله با اشاره به گفته های رییس مجلس که گفته اگر مسایلی میان ایران و عربستان وجود داشته باشد نباید به رابطه دو کشور لطمه بزند. اضافه کرده نیاز به ادامه رابطه به خودی خود یک قانون نانوشته در عرف و اصول حقوق بین‌الملل به حساب می‌آید که در مورد ایران و عربستان نیز جاری است.

به تاکید جهان صنعت رابطه ایران و عربستان در 33 سالی که از انقلاب اسلامی می‌گذرد، با فراز و نشیب‌های زیادی همراه بوده تا جایی که تا مرز از هم گسستگی نیز پیش رفته است. پس از تحولات خاورمیانه و دگرگونی‌های موسوم به بهار عربی، رابطه ایران و مصر به دلیل جهت‌گیری‌های متفاوت به ویژه در مورد بحران سوریه و بحرین دوباره دچار تنش‌های لفظی و گاه اقداماتی علیه اتباع دو کشور شده که اینک با توجه به سخنان رییس مجلس شورای اسلامی که به گونه‌ای می‌تواند یک نظر مهم نیز در دیپلماسی ایران باشد، باید منتظر گشایشی در این زمینه بود.

وضعیت اصلاح طلبان در انتخابات آینده

عبدالواحد موسوی لاری در مصاحبه ای که اعتماد با وی انجام داده درباره آرایش فعلی گروه های سیاسی در کشور گفته اصولگرایان با همان ادبیات که با اصلاح‌طلبان برخورد می‌کردند، با خودی‌هایشان برخورد می‌کنند با این تفاوت که چون از تمام زوایای همدیگر مطلع هستند یا چنین وانمود می‌کنند که همدیگر را خوب می‌شناسند، شروع می‌کنند به پرده‌دری و افشاگری کردن و وارد آوردن اتهام‌های مختلف سیاسی، اخلاقی، اجتماعی، مالی و اقتصادی به یکدیگر. لذا نوعی تشتت و اختلاف بسیار خشن در درون جبهه اصولگرایی به وجود آمده است.

وزیر کشور دولت اصلاحات اضافه کرده چنین به نظر می‌رسد که جریاناتی مثل جامعه روحانیت، انجمن‌های اسلامی بازار و اصناف و جمعیت موتلفه اسلامی که سابقه‌دار و ریشه‌دار هستند، تقریبا از حوزه عمل و تصمیم‌گیری دور شده و عملا صحنه را ترک کرده‌اند و نقش پررنگی در تمشیت امور ندارند؛ در اردوگاهی که امروز به عنوان اردوگاه اصولگرایان خوانده می‌شود هم سهمی به آنها داده نشده است.

وی در پاسخ سئوالی از اعتماد گفته دیدید در قضیه‌یی که در قم اتفاق افتاد، از رییس مجلس گرفته تا امام جمعه تا جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تا بعضی از مراجع منتسب به این جامعه، برای ابقای استاندار تلاش کردند اما عملا اتفاقی نیفتاد. این نشانگر این است که سهم این گروه‌ها از تاثیرگذاری بر مسائل جاری کشور، به حداقل تنزل پیدا کرده است. بنابراین در یک جمع‌بندی کلی می‌توانم بگویم که آرایش جامعه ما همچنان اصولگرایی - اصلاح‌طلبی است با این تفاوت که ریزش‌هایی در درون جریان اصولگرایی اتفاق افتاده که پیشکسوتان، ریشه‌دارها و ریش‌سفیدان جای خودشان را به جریان نوخاسته‌یی دادند که با میدان‌داری این جریان، جریان اصولگرایی، دیگر با آن رنگ و لعاب گذشته وجود ندارد.

مرد بزرگ تئاتر رفت

احمد مسجدجامعی در سرمقاله شرق نوشته حمید سمندریان چهره‌ای است که بزرگی‌اش در هنر ایران و به‌خصوص تئاتر نیازی به وصف و استدلال ندارد، با این حال یکی از راه‌های شناخت مردان و زنان بزرگ هنر، تاملی در کارنامه شاگردان آنان است. حمید سمندریان هنرمندی است که شخصیت‌هایی چون عزت‌الله انتظامی که امروز از چهره‌های سرشناس هنر ایران است، خود را شاگرد او می‌داند و به شاگردی‌اش افتخار می‌کند.


تیتر و عکس صفحه اول شرق


نویسنده به یاد آورده که در دوران وزارت وی قرار شد تماشاخانه ایرانشهر به تئاتر و تئاتری‌ها سپرده شود. پیگیری این موضوع با آمدن آقای احمدی‌نژاد متوقف و سپس با تغییر و تحولاتی که در شهرداری تهران رخ داد، دوباره پیگیری شد. ما همچنان به اعتبار عضویت در شورای شهر و رابطه‌ای که با هنرمندان داشتیم، پیگیر این موضوع بودیم. قرار بر این شد که دو سالن این تماشاخانه هر کدام به نام یکی از چهره‌های سرشناس و موثر تئاتر ایران نامگذاری شود، یکی به نام کارگردان و هنرمندی بنام و دیگری به نام یکی از کسانی که در حوزه نوشتن متون نمایشی تاثیرگذار باشد.

در ادامه مقاله شرق اضافه شده که قرار بود سالنی به نام حمید سمندریان و سالن دیگر به نام اکبر رادی نمایشنامه نویس مشهور باشد، ولی تاکنون از نامگذاری آن سالن به این نام خودداری شده است.

فرزانه ابراهیم‌زاده هم در گزارشی در شرق نوشته: پرچم‌های تئاتر نیمه‌افراشته شد و در سوگ حمید سمندریان چراغ تماشاخانه‌های پایتخت خاموش. برای نخستین بار در تاریخ 160،150 ساله تئاتر، غم درگذشت یک هنرمند تئاتر آن را به تعطیلی کشاند. غم کوچ هنرمندی که تنها یک اسم نبود؛ بخشی از تئاتر کشور بود که رفت و خانواده تئاتر را به ماتم نشاند. حمید سمندریان یکی از ستون‌های تئاتر کشور بود که صبح روز پنجشنبه 22 تیر فروریخت.

مردم در صف و آوار بر سر تولید

تهران امروز در مقاله ای نوشته مشکل اقتصاد ایران نفت نیست، مشکل اقتصادایران تحریم نیست، مشکل اقتصاد ایران سوء مدیریت است. انتشار تصاویری از ازدحام مردم برای خرید چند کیلو مرغ دولتی بیش از آنکه کمک و اهتمام مدیران اجرایی برای حل مسائل اقتصادی باشد نشانه‌ای از آثار و پیامدهای سوء‌مدیریت درعرصه اقتصاد است که به این شکل خود را نشان می‌دهد..

به نوشته این مقاله سوال اصلی این است که چرا بازارها با چنین وضعیتی روبه‌رو شده‌اند و آیا زیبنده است که مردم را برای دریافت چند کیلو مرغ اینگونه در صف خرید نگه داشت و آخرالامر هم به همه متقاضیان، مرغ دولتی نرسد؟ آیا می توان همواره برای رفع مسئولیت از خود نقش دستهای نامرئی و ناپیدا را پیش کشید؟ حتی بر فرض محال چنین دستهای ناپیدا و نادیده‌ای هم وجود داشته باشد،علت اینکه آنها معرفی نمی‌شوند،چیست؟

تهران امروز در نهایت نوشته بر کسی پوشیده نیست که اگر مدیریت درتوزیع و مصرف بهینه منابع صحیح باشد و تصمیم‌سازی وتصمیم‌گیری درست و بهینه باشد دستهای نامرئی و توطئه‌گر حتی اگر هم بخواهند نمی‌توانند کاری از پیش ببرند و در برابر مدیریت قوی بازنده از زمین‌بازی خارج خواهند شد. برعکس اگر مدیران در ساماندهی اولیه به مسائل اقتصادی از خود ضعف نشان بدهند آنگاه دستهای نامرئی و توطئه‌گر هم می‌توانند کارگر بیفتند و بر مشکلات موجود بیفزایند.


کارتون علی کاشی، مردم سالاری


محمدحسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری نوشته مسئولان خیلی محترم، خیلی دلشان می‌‌خواهد که قیمت مرغ را کاهش دهند ولی نمی‌‌دانند که چطور باید چنین کاری کرد؟ آیا باید مرغها را تهدید کرد؟ آیا باید تخم مرغها را تشویق کرد؟ آیا باید خروس‌ها را تقویت کرد؟... واقعا چه باید کرد؟! این روزها در حالی مسوولان هر روز بیشترتر از دیروز،بدون هیچ خجالتی وعده ارزانی را در مقابل گرانی مطرح می‌کنند که وضعیت قیمت‌ها دربازار لجام‌گسیخته شده و قیمت مرغ بار دیگر رکورد شکسته و در تهران قیمت آن از مرز 8000 تومان گذشته است.

به نوشته این روزنامه در این راستا در یکی دو هفته اخیر، حرف‌های این برادران زحمتکش درباره ادیان الهی زیاد شده است! محمود احمدی نژاد، در اجلاس زنان و بیداری اسلامی‌‌گفته که خداوند دینی به نام مسیحیت یا یهودیت نفرستاده است. پیش از او برادر متعهد م.ر (محمدرضا رحیمی‌‌سابق) سخنانی در باب تلمود، کتاب مقدس کلیمیان، گفته و البته بیشتر و پیشتر، ا.ر .م (یا همان عزیز مفقودالاثر و موجود التاثیر، اسفندیار رحیم مشایی) سخنانی گفته بود که برادران روزنامه ایران خود را موظف به انعکاس دادن آن در صفحه اول این روزنامه دیده بودند!

در پایان طنز مردم سالاری آمده حالا با این اوضاع و احوال برای مسوولان خیلی زحمتکش چه راه دیگری باقی‌مانده تا حواس مردم را یک سال دیگر، فقط یک سال دیگر از «نمی‌‌شود و نمی‌‌توانند» پرت کنند و دولت را به دیگری واگذار کنند و از همه عالم و آدم هم طلبکار شوند؟! سوال سختی است ولی نگران نباشید، حتما مسوولان زحمتکش برای آن جوابی عملی پیدا خواهند کرد. فقط آنچه مسلم است این است که گرانی به امان خدا رها شده وهیچ انتظاری از کسی نباید داشت، حتی انتظار اعتراف به ناتوانی هفت ساله!

پول نفت به لیره ترک

فرشاد مومنی در مقاله ای در مردم سالاری نوشته وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه اعلام کرده است که این کشور پول واردات نفت ایران را نه با دلار حساب می‌کند و نه با طلا. و بهای نفت ایران را تنها با لیره، واحد پول ترکیه، پرداخت می‌کند. ترکیه سالانه حدود 8 میلیارد متر مکعب گاز از ایران وارد می‌کند. این کشور سال گذشته روزانه 180 هزار بشکه نفت خام نیز از ایران وارد کرد. پیش از این نیز دو خریدار عمده نفت ایران یعنی چین و هند اعلام کرده بود که پول نفت ایران را به یوان و روپیه پرداخت می‌‌کنند.

به نوشته این استاد دانشگاه پرداخت بهای نفت ایران با لیره از سوی ترکیه و دیگر ارزهای غیر مسلط، این کار هزینه مبادله را در اقتصاد ایران افزایش می‌‌دهد و ایران باید با پرداخت 30 درصدی آن را به ارزهای مسلط تبدیل کند. مهم‌ترین اثر این کار این است که هزینه مبادله را در اقتصاد ایران افزایش می‌‌دهد. این فوری ‌ترین و مستقیم‌ترین اثر مبادله نفت و گاز ایران با ارزهایی نظیر یوان، روپیه و لیره است

نویسنده با اشاره به اخباری که درباره حضور بخش خصوصی در صادرات نفت منتشر شده نوشته تردیدی نیست که حضور بخش خصوصی به هیچ وجه نمی‌‌تواند حضور موثری باشد؛ چرا که ظرفیت‌ها‌ی تجربی، علمی و مهارتی بخش خصوصی به دلیل آن که سابقه طولانی در این امر ندارد چندان زیاد نیست. این ورود خودی خود فساد را افزایش نمی‌‌دهد اما به اعتبار این که لااقل به صورت دقیق و شفاف معلوم نیست که با چه منطقی، به چه کسانی مجوز این معاملات تعلق می‌‌گیرد می‌‌تواند به عنوان فرصت نابرابر و مزیت برای گروه‌های اندک در نظر گرفته شود.

ورزش و ماه رمضان

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود خبر داده از دو هفته قبل، استفتائاتی از مراجع قم درباره برگزاری مسابقات فوتبال در ماه رمضان صورت گرفت و متن سؤال و جواب‌ها در رسانه‌های مکتوب و مجازی منتشر شد. خلاصه و جمع‌بندی جواب‌ها اینست که اگر مسابقات فوتبال یا هر ورزش دیگری موجب روزه خواری شود، انجام آن حرام است.

به نوشته این روزنامه بهانه‌ای که متولیان امور ورزشی مطرح می‌کنند اینست که طبق مقررات فدراسیون جهانی فوتبال چاره‌ای غیر از برگزاری این مسابقات در زمان مقرر که اکنون با ماه مبارک رمضان همزمان شده است ندارند. البته برنامه مسابقات را طوری تنظیم کرده‌اند که بعد از مغرب انجام شوند و با ساعات روزه‌داری همزمان نباشند.


کارتون هادی رحمتی، اعتماد


پاسخی که روزنامه جمهوری اسلامی به این بهانه در مقالات و مطالب منتشر شده در روزنامه‌ها و رسانه‌های مجازی داده شده اینست که فدراسیون جهانی فوتبال چنین مقرراتی ندارد و زمان بندی مسابقات در اختیار خود کشورهاست. برای نمونه به عملکرد کشور ترکیه اشاره شده که سال گذشته این مسابقات را در ماه مبارک رمضان برگزار نکرد و با مشکلی نیز از نظر فدراسیون جهانی فوتبال مواجه نشد. وانگهی حتی اگر فدراسیون جهانی فوتبال نیز بخواهد اجباری را اعمال کند که با احکام دینی در تعارض باشد، روشن است که نمی‌توان حکم دین را به خاطر مقررات فدراسیون کنار گذاشت. از طرف دیگر، طبیعی است که ورزشکاران برای آمادگی جسمی جهت مسابقات اول شب، خود را مجاز به روزه نگرفتن می‌دانند.

و در نهایت این که چند سال است که تلویزیون در شب‌های ماه مبارک رمضان با پخش کردن مجموعه‌های تلویزیونی سرگرم کننده، که البته اکثر آنها دارای اشکالات زیادی نیز هستند، بهترین اوقات مردم را که از مغرب تا نیمه شب است پر می‌کند و آنها را از رفتن به مسجد و توجه به عبادات و معنویاتی که مخصوص شب‌های ماه مبارک رمضان است محروم می‌نماید. امسال، به این مجموعه‌های تلویزیونی، مسابقات فوتبال هم اضافه شده و مشکل را دو برابر کرده است.

تیترهای پنهان

ابتکار در ستون تیترهای پنهان خود نوشته:

- فیروزآبادی: کلینتون به فکر بازنشستگی باشد[ شنیدم اونجا پاداش و مزایای خوبی میدن]

- پرونده ارزانی مرغ به بایگانی رفت[ اینو بذار تو قفسه ها، اون ته. فعلا باهاش کاری ندارم]

- یک نماینده: برای تهیه اقلام مورد نیاز باید اورژانسی عمل کرد [ در این راه، آشنایی با کمکهای اولیه هم لازم است]

- یک نماینده مجلس مطرح کرد:عزم جدی بهارستان برای کنترل تورم و اصلاح قیمت‌ها [ نیاز به استیضاح نباشه، همه کار می‌کنیم ]

- - دیدار چهره به چهره احمدی‌نژاد با مردم [ فقط بگو چی میخوای؟ به بقیه‌اش کاری نداشته باش!]

- یک اقتصاددان: باید واقعیت را به مردم بگوییم [ خودت جواب تضعیف روحیه مردم رو میدی؟ ]

عکس روز


قاب، از روزنامه شرق

+50
رأی دهید
-61

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.