ماجرای یک بسکتبالیست آمریکایی در ایران
خبرگزاری رویترز گزارشی درباره فیلم مستند «Iran Job» (کار در ایران) منتشر کرده که روایتگر داستان پر ماجرای کوین شپرد، بسکتبالیست آمریکایی، است که چندی برای بازی در لیگ برتر ایران در این کشور زندگی کرده است.
گرچه به ظاهر این فیلم که به کارگردانی «تیل شاودر»، فیلم ساز آلمانی، تولید شده درباره بسکتبالیستی آمریکایی است که از همه جای این دنیا در «ایران» بازی می کند، زیر پوست این فیلم تنش سیاسی-اجتماعی موجود در ایران را در پی انتخابات بحث بر انگیز سال ۲۰۰۹ به تصویر می کشد.
تیل شاودر در مقام کارگردان این فیلم به رویترز گفته «می خواستم فیلمی بسازم که به مخاطب این فرصت را بدهد که این فرهنگ، مسائل سیاسی، مسائل مذهبی و مسائل اجتماعی اش را بهتر درک کند.» وی می افزاید «ورزش ابزار مناسبی برای مقصود من و برای باز کردن ذهن مردم به شمار می رود.»
در سال ۲۰۰۸ پس از آنکه کوین شپرد به تیم «لوله آاس شیراز»ملحق شد، شاودر یک سال تمام را برای فیلمبرداری از زندگی این ورزشکار در ایران صرف کرد. وظیفه شپرد در تیم جدیدش در شیراز ساده بود: او باید تیم را به بازی های مرحله حذفی لیگ می رساند. تیم با حضور او به پیروزی های متعددی دست یافت.
در طول خط سیر داستان فیلم، شپرد برداشت فرهنگی خود را نیز از جامعه ایران پیدا می کند و با سه دوست «نه چندان معمولی» آشنا می شود: سه زن به نام های الهه، هیلدا و لاله که به دیدن شپرد در آپارتمان محل اقامتش می روند، جایی که می توانند در خلوت خانه با خیال راحت به انتقاد از دولت و شیوه برخورد با زنان ایرانی بپردازند.
کوین شپرد به «رویترز» می گوید «آنچه در ایران اتفاق می افتد به اندازه کافی بد هست و برای زنان حتی بدتر.»
این بسکتبالیست آمریکایی درباره آموخته هایش از زنان ایرانی می گوید «عدم آزادی ای که دارند، اجبارشان به حفظ حجاب و ارزش رأی شان [شهادت شان] که نصف مردهاست.»
شپرد تلاش زنان ایرانی را با داستان ندا آقاسلطان مرتبط می داند، دختری ۲۶ ساله که در یک آژانس مسافرتی کار می کرد و لحظه جان باختنش بر اثر اصابت گلوله در جریان اعتراض ها به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۹ ضبط شد و دربرابر چشم میلیون ها نفر در سراسر جهان قرار گرفت، – شپرد همچنین جنبش اعتراضی ایران را دارای شباهت به جنبش های حقوق مدنی در ایالات متحده در سال های دهه ۱۹۶۰ می داند.
شپرد و شاودر، هر دو، می گویند در تمام مدت اقامتشان در ایران به ندرت احساسات ضد آمریکایی را در میان ایرانیان معمولی دیده اند.
اما در اواخر مشکلی بر سر راه این فیلمساز قرار گرفت: تیل شاودر که چندین بار به ایران سفر کرده و بدون مانعی از کشور خارج شده بود در جریان آخرین سفرش هیچ توضیحی در فرودگاه بین المللی ایران دستگیر و روز بعد به نیویورک بازگردانده شد.
شاودر هم اکنون در بروکلین واقع در نیویورک زندگی می کند و امیدوار است فیلمش را تا پایان امسال به اکران برساند.