بررسی روزنامه‌های صبح تهران؛ سه شنبه ۲۲ خرداد

روزنامه‌های امروز صبح تهران همزمان با انعکاس آن چه در دادگاه اختلاس درباره رشوه‌گیری مقامات ارشد دولت گفته شده، سخن رییس جمهور را نقل کرده‌اند که گفته چرا به آن بالاها بند نمی‌کنید ما که کف خیابونیم. انعکاس وسیع فریاد مردم از گرانی به ویژه گرانی نان و اعلام خطر نسبت به اعتراض همگانی بخش دیگری از مطالب همه روزنامه‌های امروز صبح است.

رشوه‌خواری مدیران و دفاع رییس جمهور


تیتر و عکس صفحه اول فرهیختگان

تهران امروز با نقل سخنان دیروز رییس جمهور در دفاع از همکاران خود و این که گفته است: فحش دادن به دولت هنر نیست، اگر جرات دارند بروند سراغ همان‌هایی که اصل کاری هستند نوشته این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که همچنان یک سوال بزرگ درباره مشی رئیس‌جمهور برای معرفی مفسدان مطرح است و آن اینکه «اصل کاری‌ها» چه کسانی هستند که احمدی‌نژاد این بار اتهامات را متوجه آنان کرده است؟!


به نوشته این روزنامه، رئیس‌جمهور بارها طی سالیان گذشته از دانه درشت‌ها و مفسدان بزرگ اقتصادی نام برده و هرازگاهی گفته که اسامی آنان در جیب من است. ولی آیا «اصل کار»تر از آقای «م . ر» وجود دارد که اکنون یکی از متهمین اصلی دادگاه بیمه ایران است؟! سوال دیگری که باید از رئیس‌جمهور پرسید، این است که مردم تا کی باید منتظر افشای هویت این افراد ناشناخته باشند؟! پاسخ روشن و واضحی که دسته‌ای از منتقدان به این سوال و سوالاتی از این دست می‌دهند این است که چنین افرادی هویت خارجی نداشته و صرفا راه ساده‌ای برای شانه خالی کردن از پاسخگویی است.

فضل‌الله یاری در سرمقاله ابتکار به دادگاه‌های رسیدگی به اختلاس‌های بزرگ اشاره کرده و نوشته این‌ها که به صورت یک روز در میان در حال برگزاری است، بخش زیادی از توجه افکار عمومی را به خود جلب کرده‌است. انگیزه‌های فراوان مردم در پیگیری این پرونده‌ها به گونه‌ای است که همه حواشی پیرامون این اتفاقات را نیز با ولع جست‌وجو می‌کنند و طبیعی است از این رهگذر نیز تأثیرپذیر باشند.

به نوشته این روزنامه مطرح شدن نام افراد سرشناس سیاسی در این دادگاه‌ها چنین فرصتی را فراهم کرده‌است. آنچه در این میان دیده می‌شود این است که نوعی صف‌آرایی سیاسی در بیرون از دادگاه‌های اختلاس، در حال شکل‌گیری است؛ در دادگاه نیز گویی متهمین فضای بیرون را حدس زده‌اند و چنان عمل می‌کنند که گویی صف‌بندی گروه‌های اصولگرا را درون دادگاه نمایندگی می‌کنند.

ابتکار تاکید کرده بر این اساس، یکی تا می‌تواند از «م.ر» نام می‌برد که چه مقدار پول گرفته و چندبار تهدید کرده و چه‌اندازه فریبش داده ‌است. او حتی اظهار می‌کند که «م.ر» گفته، برخی موارد را به حساب «ا.ر.م» - دیگر فرد نزدیک به دولت بگذارند. اینان گویی محضر دادگاه را نیز عرصه‌ای برای جولان حزب‌بازی و سیاست‌بازی خود می‌بینند!

محمد حسین روانبخش در طنز مردم سالاری نوشته، سه سال بعد از مناظره‌های انتخاباتی چرخش روزگار چنان بوده که محمود احمدی‌نژاد به جای آن حرف‌های مناظره، با انتقاد از فضای دروغ و تهمتی که در جامعه رایج شده، تصریح کرد: این‌که حرفی زده شد، ملاک نیست، باید بیایند اثبات کنند.بعضی صاحب نظران گفتند: نکند احمدی‌نژاد خواسته با این حرف‌ها، یاد و خاطره مناظره‌ها را بعد از سه سال دوباره زنده کند، منتها با ۱۸۰ درجه چرخش مختصر!

بعضی‌ آگاهان مسائل سیاسی گفتند: شاید فکر کرده همه مردم فراموشی گرفته‌اند و اصلا یاد آن حرف‌ها نمی‌افتند!

بعضی آگاهان گفتند: شاید هم خواسته خودش جواب حرف‌های سه سال پیش خودش را بدهد، تا وقتی در جلسات مجمع تشخیص مصلحت شرکت می‌کند، خیلی معذب نباشد.


تیتر و عکس صفحه اول تهران امروز

در حالی که در دادگاه دیروز تخلفات بیمه، نام معاون اول احمدی‌نژاد به عنوان یکی از افراد دخیل در این پرونده به میان آمده، احمدی‌نژاد در ادامه حرف‌هایش به این موضوع واکنش نشان داد و گفت:

انگار ‌مسابقه است، یکی می‌گوید ۲۰ میلیارد در بانک بردند و یکی دیگر می‌گوید ۱۰۰ میلیارد تومان،‌ آزاد است، قلم برداشته شده هر کس هرچه می‌خواهد بگوید و متوجه نیست که چه تصویری از ایران در دنیا مخابره می‌کند. با توجه به این حرفها بار دیگر، بعضی صاحب نظران گفتند: دیدید گفتیم احمدی نژاد خواسته با این حرفها، یاد و خاطره مناظره‌ها را بعد از سه سال دوباره زنده کند، منتها با ۱۸۰ درجه چرخش مختصر.

گلایه همه از گرانی، کمر مردم شکست

سحر رحیمی در قدس نوشته، گرانی‌های این روزها زمزمه‌های گلایه‌های عمومی را بلند کرده است. گلایه‌هایی که از پیر و جوان همه وهمه را در بر می‌گیرد. در این میان هر چند از کاسب و مغازه‌دار گرفته تا دلال و دست فروش همه و همه از وضعیت بد اقتصادی شکایت دارند و بازاری‌ها هم از وضعیت موجود اظهار نارضایتی می‌کنند، اما ماجرای حقوق‌بگیران و کارمندان ادارات و نهاد‌ها، ماجرای نگران کننده‌تری است.

به نوشته این گزارش تورم فزاینده، هر چند از سوی دولتی‌ها انکار می‌شود اما حقوق ثابت کارمندان و قیمت‌های رو به رشد تنها نتیجه‌ای که دارد حذف کالاهای اساسی از سبد کارمندان است.

علی ودایع در سرمقاله مردم سالاری نوشته در طول تاریخ کم نبودند سیاستمدارانی که شعارهای رنگارنگی دادند اما جامه عمل بر آن نپوشاندند؛ در این حال ملت‌ها همه رویدادها را در ذهن خود ضبط کرده‌اند. در خرداد سال ۱۳۸۴ گفته شد که پول نفت بر سر سفره مردم می‌آید، اما امروز به جای پول نفت این تورم و گرانی است که بر سر سفره مردم آمده است.

به نوشته این مقاله ظرف ۶ ماه گذشته نرخ تورم به شکلی افسار گسیخته شروع به تاختن کرد به گونه‌ای که افسار آن از دست همه خارج شده است؛ یا حداقل کنترل آن کمی دشوار می‌نماید. در این حال و هوا، به ناگاه علی‌رغم وعده‌های جدی دولت مبنی بر عدم افزایش قیمت نان تحت هر شرایطی، قیمت نان با افزایش ۳۰ درصدی، بسیاری را شوکه کرد. نگاه قاطعانه برخی جراید هم‌صدا با برخی مقامات دولتی در مورد گران نشدن نان و اقداماتی از این دست، آیا مردم را به سوی رسانه‌های بیگانه سوق نمی‌دهد؟

مردم سالاری در نهایت نوشته آقایان پاستورنشین در میان یورش بی‌رحمانه گرانی به ملت و فرصت‌طلبی دشمنان گاهی در سیاست‌های خود تجدیدنظر کنند و حتی ترمز دستی کشیده شود. آیا مجلس شورای اسلامی در مقابل نارضایتی شدید مردم و تبعات ناخوشایند گرانی، تنها به نطق‌های آتشین بسنده خواهد کرد؟

کیهان در یادداشت روز خود مطابق روش معمول این روزنامه به توطئه‌های بیگانگان در ایران اشاره کرده و با نقل یک نشریه آمریکائی نوشته ایرانیان قوی هستند و سپس به وضعیت گرانی در داخل کشور نگریسته و نوشته اکنون نگاهی دوباره به گرانی‌های افسارگسیخته این روزها بیندازید. آیا تعدادی از کسبه و صاحبان مشاغل عادی که خط تماس گرانی‌ها با مردم هستند، عامل اصلی گرانی‌ها نیز هستند؟!


کارتون حسین کشتکار، جوان

حسین شریعتمداری در این مقاله پرسیده چه کسانی این روند پلشت را دنبال می‌کنند و از جان مردم مظلوم این مرز و بوم چه می‌خواهند؟! چرا باید کشف ماجرای سوءاستفاده ۳هزار میلیارد تومانی از اوایل سال ۸۰ تا سال گذشته به درازا بکشد؟! کیهان از مدت‌ها قبل با ارائه اسناد و شواهد به نشانه‌هایی از این سوءاستفاده کلان اشاره کرده بود.

محمدحسین مهرزاد در سرمقاله جهان صنعت نوشته کارد به استخوان رسیده است. گرانی همان دردی است که از هر طرف بخوانی درد خوانده می‌شود، از گوشت و مرغ تا خانه دست روی هرچیز بگذاری قیمتش افزایش یافته است. دولت محمود احمدی‌نژاد چیز دیگری می‌گفت، شعارش حرف دیگری بود. حتی اگر امروز معاون رییس دولت بگوید وضع مردم خوب است و متولی مسکن او افزایش قیمت را نبیند، گرانی‌ها را هم نبیند مردم فراموش نمی‌کنند ردای قدرت با چه وعده‌هایی به تن این دولت پوشانده شد.

به نوشته این مقاله مردم در مانده‌اند از هر طرف که می‌روند دخل و خرجشان با هم یکی نیست. بازار مسکن را می‌خواستید با تعزیرات کنترل کنید مگر مسکن، حبوبات است که چند گران‌فروش را جریمه کنید تا بقیه حساب کار دستشان بیاید؟ اگرچه در کنترل قیمت همان حبوبات هم دولت شما چندان کامیاب نبوده است.

قدس در گزارشی نوشته یکی دو سال پیش و با اجرای پیش از موعد قانون هدفمندی یارانه ها، همه دلسوزان نسبت به شیب آزادسازی قیمت‌ها و سرعت اجرای این قانون هشدار دادند. مجلس بارها اعتراض کرد. همه تذکر می‌دادند، این قانون باید در فرایندی پنج تا ۱۰ ساله و به تدریج عملی شود. روشن است کشوری که تا امروز، بر مدار یارانه‌های دولتی چرخیده است، نمی‌تواند در یک مدار زمانی یکی دو ساله شاهد آزادسازی قیمت‌ها تا این حد باشد.

به نوشته این گزارش، دولتمردان که بر آن بودند به هر قیمتی امتیاز این جراحی مهم اقتصادی را به نام خود تمام کنند، مانند بسیار موارد دیگر، کارشناسان را به ریشخند گرفتند و در سال اول، رئیس جمهور بارها هشدار منتقدان را به رخ آنها کشید که؛ از تورم پنجاه درصدی حرف می‌زدند و فلان و بهمان، اما به فضل الهی خادمان ملت کار را پیش بردند... او که گویا اقتصاد نخوانده است، نمی‌دانست این طبلی است که صدای آن در روزهای بعد شنیده خواهد شد.

قدس به آن جا رسیده که اکنون گرانی‌ها کمر مردم را شکسته است.

تخریب مجسمه ۵۰ ساله پرویز تناولی

پرویز براتی در  شرق گزارش داده: این روزها رهگذرانی که گذرشان به محوطه اصلی کاخ نیاوران می‌افتد با صحنه دلخراش نابودی یکی از مجسمه‌های قدیمی تناولی روبه‌رو می‌شوند؛ مجسمه‌ای مربوط به سال ۱۳۴۱ که از آن تنها یک پایه باقی مانده است و از سرنوشت اصل مجسمه خبری نیست. تخریب یا نگهداری غیراصولی آثار هنرمندان پیشکسوت طی این چند سال به یک «عادت» بدل شده و اغلب هم اعتراض آنها را در پی داشته است.

به نوشته این روزنامه پرویز تناولی در گفت‌وگو با شرق، ضمن اشاره به این حرکت غیرفرهنگی، اعتراض خود را خطاب به مسببان این واقعه اعلام می‌کند ... صدمه به این مجسمه محرز است و بنابراین معلوم نیست مسوولان مربوطه چه پاسخ و اظهارنظری در این‌باره خواهند داشت؟

شرق نوشته این اولین نمونه برخورد نادرست و غیراصولی با مجسمه‌های پرویز تناولی در مراکز فرهنگی و هنری تهران نیست. آنهایی که دم‌دست عابران بوده (مثل مجسمه «فرهاد قفل‌زن» در مجاورت تئاتر شهر) تغییر شکل داده‌اند و از فرم اولیه خارج شده‌اند: رهگذران قفل‌های آن را کنده‌اند و فرهاد مانده و یک قفس! مجسمه‌هایی هم که در فضاهای باز یا بسته نهادهای فرهنگی و پارک‌ها نگهداری می‌شوند، نگهداری آنها غیراصولی و ناایمن است.

راهکار علمی دانشجویان

پوریا عالمی در ستون کاناپه اعتماد "راهکار جدیدی برای پیشرفت علمی دانشجویان ایران" را از روی بخشنامه جدید وزارت علوم نقل کرده از جمله:

بلند بودن ناخن بیش از معمول، استفاده از ناخن مصنوعی / ممنوع. جواهرات ناخن یا طرحهای هنری روی ناخن و لاک / ممنوع. مانتوهای کوتاه بالاتر از زانو، مانتوهای بلند دارای چاک بالاتر از زانو، مانتوهای تنگ و چسبان و مانتو با رنگهای تند و زننده / ممنوع. استفاده از دامن به جز برای افراد خاص مانند زنان باردار / ممنوع

کفشهای صندل و دمپایی، پاشنه‌های خیلی بلند (بالای ۵ سانتیمتر)، پوتین‌های بلند (تا زانو) در صورتی که روی شلوار پوشیده شود و کفش‌هایی که در میهمانی‌ها و مجالس ویژه استفاده می‌شود / ممنوع. زدن عطر ملایم، مجاز است اما استفاده از سایر گونه‌های عطر یا ادوکلن با بوهای تند در بخشهای بالینی / ممنوع. پوشیدن لباس زیر به تنهایی یا لباسهای رکابی و حلقهای که قسمتی از بدن مشخص میشود / ممنوع.

طنزنویس اعتماد در پایان توضیح داده: ما در تولید این مطلب بامزه هیچکاره‌ایم. زحمت ستون کاناپه امروز را وزارت علوم کشیده و وزارت کشور هم آستین بالا زده تا آن را اجرایی کند. به همت این برادرا، دانشجویان در سال تحصیلی جدید باید موارد بالا را مو به مو رعایت کنند تا سطح علمی دانشگاههای ایران در جهان رشد صعودی داشته باشد، لابد.

کارتون روز


کارتون ابوالفضل محترمی، شرق

+53
رأی دهید
-31

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.