بررسی روزنامههای صبح دوشنبه تهران - ۲۲ خرداد
روزنامه های امروز صبح تهران با گزارش هائی درباره اظهارات معاون نیروی انتظامی درباره پوشش زنان سینماگر ایران و جریان دادگاه اختلاس بزرگ و شرح نحوه فرار رییس سابق بانک ملی همراه است. مقالات بیشتر روزنامه ها در اعتراض به گرانی نان و ابراز نگرانی از واکنش مردم نسبت به این افزایش قیمت اختصاص دارد. این روزنامه ها ضمن آن که نام هائی را به عنوان نامزدهای احتمال انتخابات آینده ریاست جمهوری به میان آورده اند در مقالاتی از مبارزات زودهنگام انتخاباتی انتقاد کرده اند.
انتخابات زودهنگام و اصلاح طلبان بیایند
مردم سالاری در سرمقاله خود با اشاره به اخباری که هر روز درباره احتمالات مختلف در انتخابات ریاست جمهوری پخش می شود نوشته انتخاباتی شدن زودهنگام فضای کشور لطمات زیادی را به عرصههای مختلف وارد میکند.
تیتر و عکس گزارش اصلی اعتماد
به نوشته این مقاله کشور در شرایط کنونی و مشکلات اقتصادی پیش رو نیاز به آرامشی دارد که شاید در این یک سال برخی معضلات تاحدودی حل و فصل شود، دولتی که همچنان از عملکرد اقتصادی خود دفاع میکند اما در عمل دائما تورم افزایش پیدا می کند و معضلات اجتماعی، بیکاری، نبود برنامه برای کنترل واردات، نگرانی تولیدکنندگان از آینده نه چندان روشن و مشکلات دیگر را به همراه دارد، نباید پشت فضاسازیهای انتخاباتی زودهنگام پنهان شود.
و خلاصه این که به نوشته مردم سالاری وجود آرامش در فضای کلی کشور در این یکسال شاید همین حسن را داشته باشد که مردم چهره تمام کسانی را که طی این هفت سال شعار دهان پر کن میدادند و امروز راهی برای حل معضلات ندارند به خوبی خواهند شناخت، اما اگر فضای موجود به سمت انتخاباتی شدن زود هنگام سوق پیدا کند به نفع سودجویان عرصه قدرتی خواهد بود که از هر فرصت برای فرار از پاسخگویی استفاده میکنند و مردم تحت تاثیر فضاسازی های تبلیغاتی مجال شناخت عاملان معضلات را نخواهند داشت.
علی آستانه در اعتماد نوشته شاید اگر امروز اصلاحطلبان در صحنه سیاسی ایران حضور داشتند، بسیاری از انتقادها و دشنامهای سیاسی به جای اینکه رهسپار دولت احمدینژاد شود، نثار اصلاحطلبان میشد و هر کس میتوانست با تبری از اصلاحطلبان، پلهیی بالاتر از نردبان قدرت بنشیند. با به پستو رفتن اصلاحطلبان، اصلاحطلبی که یکی از دو بال پرواز و اوجگیری حکومت بعد از انقلاب بود، به محاق رفته است. میانهروی اصولگرایانه هم قدرت میانداری میدان را ندارد.
به نوشته این مقاله خانم کلینتون با هر مسافرت کوتاه بخشی از نقشهیی عجیب و همهجانبه را پیاده میکند. ایدئولوژیای که یک سرش سعودیها و سر دیگرش اسراییلیها هستند. ایران برای آنها فقط مقاومت در چند کشور مقابل اسراییل و خط امریکا نیست. ایران برای آنها مجموعهیی از ایدههای مترقی، انتخابات، مطبوعات منتقد و رقابتهای سیاسی جدی است.
با این مقدمه نویسنده مقاله اعتماد معتقد است اصلاحطلبان باید بال غبارگرفته خود را باز کنند و به صحنه بیایند. نیروی محرکه ادبیات اصلاحطلبی، هنوز هم رقیب جدی لائیسیته ترکی و سلفیگری سعودی و اخوان است. آن موقع میتوان فتواهای قتل عام علویهای سوریه توسط اخوان را با پرسشهای دموکراتیک به ذهن صاحبان افکار عمومی داد. مقدمات این کار سخت است. طعن و دشنامها روانه خواهد شد.
قیاس سوریه و ایران
کیهان در سرمقاله خود ادعا کرده که تحولات سوریه یک نمای نزدیک و یک نمای دور دارد. در «نمای میدانی» سوریه پس از حدود ۱۵ ماه که از آغاز ماجراهای امنیتی می گذرد، وحدت و یکپارچگی خود را در سطوح مردم و حاکمیت حفظ کرده است. این مسایل مردم سوریه را به دو یا چند بخش تقسیم نکرد و نیز یکپارچگی دولت، ارتش و نیروهای امنیتی را با شکاف مواجه نکرد.
به نوشته این روزنامه در نمای رسانه ای اما ماجرا کاملا معکوس است. در این منظر مخالفان عملا سوریه را در اختیار دارند! رژیم سوریه برای بقای خودش به انواع جنایات دست می زند و در نهایت بشار اسد و رژیم او فقط یکی دو گام تا فروپاشی مطلق فاصله دارند! در این نما سوریه در معرض تهاجم نظامی بین المللی و یا تهاجم ناتو قرار دارد و امروز و فردا سناریو لیبی و عراق در سوریه هم به اجرا درمی آید!
کیهان در نهایت اظهار نظر کرده که تفاوت این دو نما مشابه دو تصویر متضاد سال ۱۳۸۸ در ایران است. در آن زمان ما که در داخل ایران و بخصوص در تهران با تصور نزدیک و واقعی معلوم بود که فتنه یارای غلبه بر انقلاب را ندارد اما در خارج از مرزها، دوستان ما که از طریق رسانه ها مسایل را می دیدند، بشدت نگران بودند و بعضا تصور می کردند کار نظام جمهوری اسلامی تمام است.
اما ابتکار در سرمقاله خود نوشته در گفتگوهای هسته ای دندانگردی و برخورد سلطهوار طرف مقابل با پیشنهادات تهران باعث شد تا بیش از پیش، گفتوگوهای بغداد با ۱+۵ و ژنو با نمایندگان آژانس به هم گره خورده و در هم تنیده شود تا جایی که اندکی پس از نشست بغداد از یک سو، یوکیا آمانو بار دیگر گزارشی دو پهلو و حاوی ادعایی جدید به شورای حکام ارائه کرد و از سوی دیگر تهران هم ناگزیر به آژانس اعلام کرد که برای بازرسی از پارچین آمادگی ندارد.
این روزنامه ابراز عقیده کرده که اگر اوضاع چنین پیش برود و در مدت یک هفته باقیمانده تا نشست مسکو، تحول چشمگیری در مواضع دو طرف رخ ندهد، نمیتوان به سرنوشت مذاکرات مسکو دل بست. چرا که تجربه نشان دادهاست که روزهای پایانی بهار و دمدمای تابستان زمان خوبی برای حل اختلافات و مذاکره و چانهزنی نیست!
وضعیت اسف آور بهداشت، گرانی نگران کننده نان
تهران امروز در سرمقاله خود به سخنان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اشاره کرده که در گزارشی قابل تامل به نمایندگان مجلس نکتههای مهمی را در خصوص اوضاع سلامت در کشور مورد اشاره قرار داد و گفت: تنها پاکستانیها هستند که بیش از ایرانیها هزینه درمان را از جیب خود میدهند. در سایر نقاط دنیا مردم ۱۸ درصد هزینه سلامت را میپردازد و مابقی هزینه را دولت تامین میکند. ایرانیها در حالی در ردیف دومین کشور جهان برای پرداخت هزینههای درمان از جیب خود هستند که براساس برنامه توسعه چهارم باید ۷۰درصد از هزینه سلامت را دولت و ۳۰ درصد آن را مردم بپردازند.
کارتون علی درخشی، گرانی نان، از شرق
به نوشته این مقاله تاکید کرده که مطابق گزارش وزیر بهداشت تنها کشوری که مردم در آن بیش از ما هزینه سلامت را از جیب خودشان میپردازند کشور پاکستان است. در کشورهای مختلف سهم دولت و بیمه برای هزینه سلامت از ۷۰ تا ۹۰ درصد متغیر است؛ در حالی که در ایران سهم دولت و سازمانهای بیمهگر تنها ۴۵.۱ است. در ایران حدود ۸۳ درصد مردم دفترچه بیمه دارند و حدود پنج درصد دو بیمه پایه دارند، ۱۲ درصد بیمه مکمل دارند و ۱۶ درصد از هیچ بیمهای برخوردار نیستند.
ر وزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته درست هنگامی که معاون اول رئیسجمهور اعلام کرد: "وضع اقتصادی مردم خوب است" قیمت رسمی نان نیز گران شد. یک احتمال اینست که چون مدیران ارشد دولتی فکر میکنند وضع اقتصادی عامه مردم خوب است، از نظر آنها اشکالی وجود ندارد که نان گران شود و البته سایر اقلام مورد نیاز مردم نیز هر روز با قیمت گرانتر عرضه شوند. مدیران ارشد دولتی به دلیل اینکه با بقالی و نانوائی و لبنیاتی سروکار ندارند تصورشان این باشد که وضع اقتصادی مردم خوب است و با همین تصور، در اطاقهای در بسته و خنک، تصمیم بگیرند نرخ نان را بالا ببرند.
به نوشته این روزنامه دولتمردان و مدیران ارشد از اوضاع اقشار ضعیف بیخبرند. آنها به این واقعیت توجه نمیکنند که در یک بخش از جامعه تحت مدیریتشان، جماعتی درحال محاکمه شدن به خاطر سوءاستفادههای کلان سه هزار میلیارد تومانی و ماجرای رسوای بیمه و استانداری تهران هستند. اگر به این واقعیتهای فاجعه بار توجه شود، پاسخ این سؤال که وضع اقتصادی چه کسانی خوب است؟ روشن خواهد شد؛ باندهای اختلاس سه هزار میلیاردی و پرونده بیمه و استانداری تهران و حامیان آنها! نه آنها که وقتی نان گران میشود، دغدغه تهیه پول نان، خواب را از چشمانشان میرباید.
عکس و تیتر صفحه اول دنیای اقتصاد
شیرین پارسا در گزارشی در جوان نوشته در طی تاریخ حاکمان به نان مردم اهمیت بسیاری می دادند و نان در سفره ایرانی از اهمیت خاصی برخوردار است. در فرهنگ کشورمان نان قوت اول مردم را تشکیل می دهد و از این رو نوسان قیمت آن در زندگی مردم تاثیر مستقیم دارد و افزایش آن مقوله ای است که دولتمردان باید توجه ویژه ای به آن داشته باشند.
خبرنگار جوان با غلامرضا کیامهر کارشناس مسایل اقتصادی و استاد دانشگاه مصاحبه ای در این باره کرده و از زبان وی نوشته در طول تاریخ نان از اهمیت بسیاری برخوردار بود و حتی به خاطر گران کردن نان شاطر در تنور می انداختند و شاه عباس با لباس مبدل در شهر راه می افتاد و با کسانی که گران فروشی می کردند برخورد می کرد. حتی یکبار نیز یک شاطر را با دست خودش به داخل تنور انداخت.
خیلی دور نیست
محمدحسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری نوشته همه چیز اولش خودسرانه گران میشود، بعد که مسئولان گرانقدر و زحمتکش، میبینند که چیزی خودسرانه گران شده است، رگ غیرتشان میجنبد و مانع از ادامه رفتار خودسرانه میشوند؛ یعنی اعلام میکنند که گرانی خودسرانه سابق، طبق ضوابط و مقررات از این به بعد کاملا قانونی و بر اساس ضوابط و مقررات است و دست همه عزیزانی که ضوابط و مقررات را رعایت میکنند، درد نکند! البته بعد از بیان این مطلب، با تمام توان اعلام میکنند که بزودی ارزانی آغاز میشود! فقط حیف که هیچوقت، هیچوقت، هیچوقت، ارزانی خودسرانه بوجود نمیآید !
در این طنز آمده: برادران مسئول در زمینه داستان هدفمندی توضیح داده اند که گرانی نان ربطی به اجرای مرحله دوم هدفمندی ندارد تا خدای ناکرده کسی فکر نکند که دیگر نان گران نمیشود ؛ نخیر! زهی خیال باطل! نان حالا حالاها برای گران شدن جا دارد، مرحله دوم هدفمندی در پیش است، فصلهای جدید سال ۱۳۹۱ در راه است (تابستان، پاییز، زمستان)، ماه رمضان میآید، شیطنت دشمنان و مخالفان دولت همچنان ادامه دارد؛ و همه اینها میتواند بهانههای خوبی برای افزایش دوباره و سه باره و هزار باره قیمت نان باشد.
مردم سالاری نوشته این وضعیت ادامه دارد تا روزی که نان با تلاش دولتمردان به قیمتی برسد که هر کس یک لقمه از آن را بخورد، کلی دعا و ثنا به انواع و اقسام دولتمردان و بستگان دور و نزدیک آنها بفرستد که چنین نان گرانی را برای مردم فراهم آورده اند! به امید آن روز که خیلی هم دور نیست.
شعر جدید محمدرضا رحیمی
پوریا عالمی در ستون کاناپه اعتماد بخش هایی از شعر تازه معاون اول رییس جمهور را با توضیحاتی داخل پرانتز منعکس کرده است:
وضعیت اقتصادی مردم مساعد است
(شاعر از آرایهی ادبی خبر ندارد سواره از حال پیاده استفاده کرده. چون دستش به دهانش میرسد نمیداند دست مردم زیر سنگ است. البته یکی نیست به شاعر بگوید حتا وضعیت آب و هوای مملکت هم مساعد نیست و پر ریزگرد است، وضعیت اقتصادی که جای خودش را دارد.)
وقتی ایران بود خیلی از کشورها نبودند. در حال حاضر مردم ما چای نمیخورند / بلکه مرکب چای می خورند / و خانمها حوصله ندارند بگذارند چای خوب دم بکشد و چای خوب بخورند / و دولت هم چای آشغال میخرد و انبار میکند / که بعد از مدتی تبدیل به پهن میشود و باید آن را دور ریخت
(البته شاعر گفته باید دور ریخت، نگفته دور ریخته میشود. تا این لحظه از پهنی که توسط سیاست خرید چای توسط دولت خریداری میشود خبری در دست نیست. آیا این پهن به چرخه تولید بازمیگردد؟ آیا دم میشود؟ آیا شاعر گفته تولیدات دولت را زیر سوال برده است؟ واقعا ما نمیدانیم.)
کارتون روز
کارتون احسان گنجی، اعتماد