بررسی روزنامه های صبح چهارشنبه تهران - دهم خرداد

روزنامه های امروز صبح تهران در صفحات اول خود گفته های هاشمی رفسنجانی را از دو مصاحبه و یک سخنرانی وی در صفحات اول خود نقل کرده و از قول نوشته اند قرار نیست تا ابد با آمریکا قهر باشیم. انتقاد و نگرش منفی چند روزنامه نسبت به آینده مذاکرات هسته ای و شدت گرفتن انتقادها از وعده ها و تبلیغات احمدی نژاد و دولت او از دیگر مطالب این روزنامه هاست که در گزارش های خود از گرانی و افزایش نقدینگی در بازار و بی توجهی دولت به متخصصان انتقاد کرده اند.

 

مذاکرات به سوی باخت - باخت

مردم سالاری در تیتر اول خود از قول سخنگوی وزارت خارجه نوشته " ۱+۵ پیش شرط‌های غیر منطقی خود را تصحیح کنند" و روزنامه های مختلف امروز هم در مقالات خود به انتقاد از کشورهای غربی برخاسته اند.

ابتکار درسرمقاله خود نوشته به‌رغم اینکه غربی‌ها خواسته‌اند از روش بازی با"حاصل جمع صفر" در برخورد با ایران استفاده ببرند به گونه‌ای که آنان برنده مطلق و ایران بازنده کامل باشد، مقاومت ایران و عقب‌نشینی‌های مقطعی غربی‌ها نشان داده که تا این لحظه، این سیاست موفقیت‌آمیز نبوده‌است. بر این اساس آنان با یک گام عقب‌نشینی، حاضر به بازی در میدان باخت – باخت هستند.

نویسنده توضیح داده که عادلانه‌ترین راهبرد در معادلات بین‌الملل، راهبرد برد-برد است اما نامطلوبترین راهبرد، باخت-باخت و ناعادلانه‌ترین راهبرد نیز بازی با حاصل جمع صفر می‌باشد. حالا سیاست فشار و تحریم بیش از آنکه برای ایران گران تمام شود اقتصاد متزلزل غرب را آسیب‌پذیر کرده‌است. در نتیجه، روند کنونی مذاکرات که با پیش‌شرط‌های تکراری آمریکا - درحقیقت نه فقط رو به جلو نیست که برگشت به نقطه صفر محسوب می‌شود- مصداق بارز بازی در میدان باخت – باخت می‌باشد.

ابتکار نوشته اگر ایران به تعلیق غنی‌سازی ۲۰ درصدی تن در دهد و غربی‌ها هم ضمن به رسمیت شناختن حق هسته‌ای ایران، حاضر به لغو تحریم‌ها گردند آنگاه دو طرف وارد بازی برد- برد شده‌اند ولی اگر همچنان دو طرف تنها به"ستاندن" بیندیشند، حرکت در میدان باخت – باخت خواهد بود و دستاوردی برای هیچ‌کدام در بر نخواهد داشت.

کیهان با اشاره به نوشته یک روزنامه آمریکائی درباره دست داشتن ایران در طرح ترور دیپلومات های هفت کشور نوشته واشنگتن پست زمان این طرح کذایی و ادعایی را نوامبر ۲۰۱۱ ذکر کرده و مدعی شده است که طرح ترور لو می رود چون پیامی به متیو بریزا سفیر آمریکا در آذربایجان مخابره می شود و او را از اقدامات تروریستی آگاه می کنند.سؤال این است که پس چرا هم اکنون این موضوع منتشر شده است؟

به گمان این روزنامه سابقه تاریخی مواجهه جمهوری اسلامی با قدرت های پرمدعای جهانی آشکارا نشان می دهد هرگاه ایران در مسیر پیروزی و اقتدار گام برداشته است بلافاصله برای مخدوش نشان دادن این اقتدار، جنگ روانی آنها شروع می شود. یکی از این دوره ها، در جریان جنگ با عراق بوده که هر زمان، جمهوری اسلامی در جبهه های نبرد، قوای بعثی را به عقب می راندند و فتوحاتی را رقم می زدند سلسله اتفاقاتی به وقوع می پیوست؛ اتحادیه اروپا در بیانیه ای ایران را تجاوزگر اعلام می کرد، سازمان عفو بین الملل ایران را به نقض حقوق بشر متهم می کرد، اجلاس هایی به پا می شد و در مجامع جهانی، جمهوری اسلامی را ناقض قواعد بین المللی اعلام می کردند.

احمدی نژاد و روزهای پایانی

دکتر محمود سریع‌القلم درسرمقاله دنیای اقتصاد نوشته چه اتفاقی می‌افتد وقتی یک فرد غیرمتخصص و بی‌تجربه بر مصدر کار و سمتی قرار می‌گیرد؟ و خود جواب داده: وارونه جلوه دادن واقعیت‌ها، نمایش، ظاهرسازی و دروغ‌های پی‌درپی، به هدر رفتن منابع و سرمایه، بهره‌برداری ماهرانه از سنت و صنعت چاپلوسی برای حفظ سمت، سقوط کارآمدی در کار و مجموعه‌ سازمانی، به حاشیه راندن افراد متخصص و مجرب در مجموعه سازمانی، جایگزینی تبلیغات و هیاهو با مدیریت عقلانیت، به‌کارگیری زیرمجموعه بی‌تجربه و ناکارآمد، خلاقیت مخرب برای تداوم مدیریت و لذت مخفی شده از امکانات مالی و غیرمالی گسترده.

این استاد دانشگاه در ادامه سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته پس از گذشت نیم قرن از فعالیت صنعتی و اقتصادی عالی‌نسب‌ها و خسروشاهی‌ها، هنوز در محافل تخصصی از بلنداندیشی و مهارت این کارآفرینان تمجید می‌شود. در گذشته وقتی شخصی به سمت ریاست دانشگاه یا دانشکده یا بانک و موسسه‌ای انتصاب می‌شد همه از دقت و شایستگی سخن می‌گفتند؛ اما عموما هم‌اکنون از انتصاب‌ها تعجب نمی‌کنند، بلکه شوکه می‌شوند. از آنجا که بسیاری از مدیران کشور ما به صورت تصادفی و عموما نه بر اساس شایستگی بلکه به واسطه ارتباطات در جایگاه خود قرار گرفته‌اند، مرتب در حال تبلیغ و تحقق امور کوتاه‌مدت هستند که جنبه نمایشی و ظاهری آن بیشتر باشد.

مهدی عباسی درسرمقاله مردم سالاری نوشته به تازه ترین اظهار نظر محمود احمدی‌نژاد اشاره کرده که گفته «به خدا ظلم است که ملت ایران در این تراز زندگی کنند.» و نوشته این جمله از آن جهت قابل توجه است که توسط مقام مسئولی مطرح شده که سرنوشت اجرایی این مملکت حدود ۷ سال است در اختیارش بوده و قطعاً این زمان، فرصت مناسبی برای بهبود شاخص‌های مختلف برای کشور بوده است.باید توجه کرد که اینگونه جملات را بیش از آنکه بتوان از زبان مقامات اجرایی شنید، حرف‌ها و نطق‌های انتخاباتی است و این روزها بسیاری از کارشناسان از اوضاع اقتصادی گلایه مندند و مسبب این شرایط را سیاست های دولت اعلام می‌دارند.

به نوشته این روزنامه انتقاد از وضعیت اقتصادی مردم، موضوعی نیست که فقط از سوی منتقدان احمدی‌نژاد مطرح شود، بلکه حتی مراجع و علما نیز از تورم و گرانی موجود در جامعه انتقاد می‌کنند.با این تفاسیر، ای کاش وقتی بالاترین مقام اجرایی کشور از تراز زندگی مردم ایران اظهار گلایه‌ می‌کند، نگاهی هم به انتقادات و اظهارات کارشناسان اقتصادی بکند و پاسخ های قانع‌کننده‌ای برای رفتارهای اقتصادی دولت ارائه دهد.نمی‌توان اعتراف «برنامه نداشتن دولت برای کنترل بازار» توسط معاون اول رئیس دولت را شنید و بدون انتقاد، اظهار «گلایه‌مندی از وضعیت زندگی مردم » را هم مورد توجه قرار داد.

مردم سالاری آرزو کرده که ای کاش دولت در ماه‌های پایانی عمرش نگاهی جامع‌تر و کارشناسی‌تر به اوضاع می‌کرد تا شاهد شنیدن حرف‌های تبلیغاتی نباشیم. اگر دولت معتقد است که ایران ظرفیت زندگی مطلوب برای ۱۵۰ میلیون نفر را داراست، چگونه اینک که جمعیت ایران حدود ۷۵ میلیون برآورد شده، تراز زندگی مردم این گونه است؟آیا بهتر نیست به جای سخنرانی‌ها و سفرهای مختلف، کار گروه ویژه‌ای در این ماه‌های پایانی از عمر دولت دهم شکل بگیرد تا فشار تورم و گرانی برجامعه، کمی کاهش بیابد؟

ابتکاردر ستون تیترهای پنهان خود نوشته:

رئیس‌جمهور: ظلم است که ملت ایران در این تراز زندگی کند[ چرا مسئولین به فکر نیستند؟]

- احمدی‌نژاد: ایران واقعا ثروتمند است [ ببینید چقدر در مملکت پول پخش میشه ]

- چرا برخی از بانک‌ها زیرمیزی می‌گیرند؟ [چون پایه‌های میزشون بلنده و امکان رد وبدل هرچیزی وجود داره]

- اینجا ایران است، از مدیر شدن لذت ببرید! [دربرابر هیچ چیز مسئول نخواهید بود. راحت باشید! ]

- ادعای جالب جوانفکر درباره لبخند احمدی‌نژاد! [بستگی داره که کجا باشه. تو مجلس یه معنی میده. تو مجمع تشخیص یه معنی میده...

 
طرح محسن ایزدی، جام جم


مخارج بی قانون دولت

محمدباقر نوبخت درمقاله ای در شرق نوشته کمیسیون ویژه بررسی طرح تحول اقتصادی مجلس شورای اسلامی در جدیدترین گزارش خود اعلام کرده است که در سه ماهه پایانی سال ۱۳۸۹ (سه ماهه اول اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها) مبلغ ۱۱۴‌هزار‌میلیارد ریال و در سال ۱۳۹۰ نیز مبلغ ۳۹۲‌هزار‌میلیارد ریال به خانوار یارانه‌ نقدی پرداخت شده است. به عبارت دیگر در این مدت دولت در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها از یک‌سو، ۲۴۵‌هزار‌میلیارد ریال از یارانه‌ها را کاهش داده و از سوی دیگر ۵۰۶‌هزارمیلیارد ریال یارانه‌ نقدی پرداخت کرده است. یعنی با اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها مبلغ ۲۶۱‌هزار‌میلیارد ریال بیشتر یارانه بین خانوار توزیع شده است.

سخنگوی پیشین کمیسیون بودجه مجلس در این مقاله تاکید کرده تاکنون، اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها با همه حرف‌ها و حدیث‌ها و تورم و گرانی‌ها فرصتی بوده است تا دولت محترم از محل بودجه عمومی، فروش نفت و منابع بانک مرکزی ۲۶۱‌هزار‌میلیارد ریال، خلاف قانون توزیع کند.

شرق سرانجام این سئوال را مطرح کرده: در شرایطی که طی ۱۵ ماه، ضمن تحمیل تورم موجود به جامعه، کل مبلغ حاصل از افزایش قیمت حامل‌های انرژی و کالاها و خدمات فقط ۲۴۵‌هزار‌میلیارد ریال بوده است. با توجه به مصوبه تازه مجلس شورای اسلامی برای تامین درآمد ۶۶۰‌هزار‌میلیارد ریالی در سال ۱۳۹۱، دولت چقدر باید مجددا قیمت بنزین، گاز، برق و... را در سال‌جاری افزایش دهد و یا...؟

کاهش قیمت‌ها یا گرانی کمرشکن در روز وعده و انتقاد

در حالی که امروز ایران روزنامه دولت در صدر اخبار خود از تدارک اساسی دولت برای ارزان کالا ها نوشته روزنامه جوان در گزارشی پرسیده کدام کالا ارزان شد

سحررحیمی در گزارش جوان از قول رییس بانک مرکزی نوشته « کدام کالا ظرف پنج سال گذشته قیمت آن پایین آمده یا ثابت مانده که بخواهیم نرخ دلار، ‌هزار تا‌هزار و ۵۰ تومان باشد.» و اضافه کرده این مقام بلندپایه بانکی تلویحا به گرانی هایی اخیر صحه می گذارد .گرانی هایی که دولتی ها می گویند ارزان شده اما رئیس بانک مرکزی می گوید ۵ سال است که هیچ قیمتی پایین نیامده است!

در ادامه گزار ش جوان به گفته های وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره آخرین وضعیت بازار اعلام کرد اشاره شده که بسیاری از قیمت‌ها به حالت قبل باز گشته است ؛ یعنی به روزهای قبل از گرانی های اخیر.

این گزارش در نهایت پرسیده حالا اما رئیس بانک مرکزی که خود یکی از مراجع اعلام قیمت کالاهای اساسی است ، در سخنانی تایید می کند که ۵ سال است هیچ افزایش قیمتی به کاهش بدل نشده است تا به این وسیله نوسانات دائمی بازار ارز را توجیه کند و در آخر معلوم نشود بالاخره چیزی ارزان شده یا خیر؟

 
تیتر و عکس صفحه اول تهران امروز


تهران امروزدر گزارش اصلی خود به عنوان روز روز انتقاد و وعده نوشته مهم‌ترین این انتقادات از سوی طهماسب مظاهری رئیس‌کل سابق بانک مرکزی درخصوص نقدینگی سرگردان مطرح شد. او با هشدار نسبت به افزایش سرسام‌آور نقدینگی در کشور عنوان کرد که نقدینگی به رقم‌های نجومی رسیده‌است. به اعتقاد مظاهری افزایش حجم نقدینگی به بروز گرانی‌ها در کشور انجامیده‌است.

تهران امروز خبر داده که از سوی دیگر دیروز رئیس‌کل فعلی بانک مرکزی هم وعده‌هایی درخصوص کاهش قیمت دلار و طلا داده‌است. این درحالی‌است که او چندی پیش عنوان کرده‌بود که نباید منتظر پایین آمدن قیمت دلار باشیم و گفته بود در پنج سال گذشته قیمت کدام کالا کاهش داشته‌ که انتظار داشته باشیم قیمت دلار پایین بیاید. وی اما دیروز در اظهارنظری متفاوت در مورد وضعیت نرخ ارز و طلا با اشاره به نوسانات قیمت‌ آن‌ها طی چند روز اخیر، پیش‌بینی کرد که نرخ‌ دلار و طلا طی روزهای آتی در بازار کاهش یابد.

تهران امروز نوشته در نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران هم انتقاداتی نسبت به وضعیت بانک‌ها مطرح شد. رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران با بیان اینکه مجموعه نظام بانکی در وضعیت نگران کننده‌ای به‌سر می‌برد، گفت: روابط بین بانک‌ها و بانک مرکزی وضعیت مناسبی ندارد. هم اکنون مسائل بانکی دغدغه بخش خصوصی، مسئولان و دست‌اندرکاران اقتصاد کشور است و آمارها نشانگر اوضاع غیرعادی سیستم بانکی است.

تب تند ایرانی‌ها

پوریا سوری درصفحه آخرشرق نوشته : "فراخوان عمومی برای حفاظت از مرزهای ایران. فراخوان عمومی برای حراست از مصادره‌کردن بزرگان ادب و فرهنگ و علم ایران زمین. فراخوان عمومی برای مقابله با تحریف نام خلیج‌فارس. حتما شما هم بارها و بارها با از این دست فراخوان‌ها روبه‌رو شده‌اید. در «اینباکس» ای‌میلتان، در فضای مجازی، در جمع‌های خانوادگی و حتی به صورت فراگیر در عرصه عمومی جامعه از قبیل خیابان‌های شهر، متروها و..."

نویسنده در ادامه اشاره کرده: "همه روزنامه‌ها سایت‌ها و جهان پیرامون ما ایرانی‌ها را در آن بازه زمانی اگر نگاه کنیم ردپایی از موج اعتراض به گوگل دیده می‌شد، اعتراض پشت اعتراض و موج پشت موج! غافل از اینکه خاصیت موج این است که بر می‌آید و فرو می‌نشیند. و امروزه روز چند صباحی است که موج اعتراض ما هم چون همیشه فرو نشسته بدون آنکه تاثیرگذار باشد و جلوی انحراف را بگیرد. در این مجال سوالی که پیش می‌آید این است که این رفتار ایرانی جماعت را در چه چارچوبی می‌توان سنجید!"

و بالاخره مقاله شرق می پرسد: "آیا ما آدم‌های ساده‌انگاری هستیم؟ آیا با مفاهیمی چون هویت ملی سرسری برخورد می‌کنیم و برایمان در حد یک هیجان زودگذر است؟ اگر عامیانه بخواهیم نگاه کنیم آیا آدم‌های «جوگیری» هستیم؟ نقش دولت‌ها در برابر این تحریف‌ها را چگونه می‌بینید، آیا دولت‌ها هم بر همان موجی که مردم به خشم آمده، سوار شده‌اند سوار می‌شوند و با همان موج فرو می‌نشینند و کاری با مذاکرات دیپلماتیک‌شان از پیش نمی‌برند؟ آیا کم‌کاری در کارشان نیست؟"

طرحی به جای شعر

 

پوریا عالمی درستون طنزاعتماد، در استقبال از شعر معاون اول رییس جمهور شعری سروده که ظاهرا امکان انتشار نیافته است. شعر آقای رحیمی این بود: آفریقا یک کتاب غم‌انگیز است / این کتاب غم‌انگیز را قدرت‌های غربی نگاشته‌اند / ملت‌های آفریقایی زمانی از زیر سلطه قدرت‌های استکباری خارج می‌شوند / که نگارش کتاب سرنوشت خود را / خودشان در دست بگیرند.

در ادامه ستون کاناپه به جای شعر طنزنویس، یک طرح از وی چاپ شده از جمال رحمتی که طنزنویس را تا شده نشان می دهد.

+38
رأی دهید
-33

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.