ناتوانائی اغلب آلمانیها از لذت بردن
نرخ پائین بیکاری و رشد اقتصادی روزافزون در آلمان قاعدتا باید انگیزهای کافی برای شادی و نشاط شهروندانش باشد. اما نتایج پژوهشی جدید نشان داده که بیشتر آلمانیها قادر به لذت بردن از این موفقیت نیستند.
در جریان پژوهشی در زمینه سنجش توانایی آلمانیها در لذت بردن از لحظات زندگی، شرکتکنندگان بایستی توضیح میدادند که اوقات فراغتشان بعد از کار را چگونه با شریک زندگی خود میگذرانند. یکی از آنها میگوید: «ابتدا باید دید که اصلا اوقات فراغتی وجود دارد. رئیس من معمولا در پایان زمان کاری وظیفهای تازه به من محول میکند و وقتی که دیر به خانه میرسم همسرم عصبانی است، چون مجبور بوده تمام وظایف مربوط به خانهداری و فرزندان را به تنهایی انجام دهد.»
به این ترتیب در واقع اوقات فراغت پس از کار برای این شرکتکننده معنایی ندارد.
نتایج این پژوهش نشان داده که بیشتر شرکتکنندگان شرایط مشابهی دارند. ۴۶ درصد از آنها گفتهاند که استرس موجود در زندگی روزمره به آنها اجازه لذت بردن از چیزی را نمیدهد. در میان شرکتکنندگان جوانتر ۵۵ درصد گفتهاند که احساس میکنند توانائی لذت بردن در آنها از بین رفته است.
تصویر اروپائیها از شهروندان آلمانی
این مشکل اجتماعی در جنبههای مختلف زندگی آلمانیها نفوذ کرده است. ظاهرا بیشتر آلمانیها چه در هنگام غذا خوردن، چه در هنگام سفر و یا در حین ورزش قادر نیستند که ذهنا مشکلات روزمره را کنار بگذارند و از لحظهها لذت ببرند. این عدم توانائی حتی بر زندگی جنسی آنها نیز سایه میافکند.
نتیجه این پژوهش همچنین مطابق تصویر کلیشهای است که در ذهن بسیاری از اروپائیها در مورد شهروندان آلمانی وجود دارد. نگرانی دائمی، ترس از آینده، فرار از حال، عدم توانائی لذت بردن تا حد خودآزاری و تمایل غریب به کار کردن از ویژگیهایی است که به آلمانیها نسبت داده میشود.
بحران مالی و ایدهآلگرائی؛ موانع لذت بردن
نتیجه پژوهش اخیر در مورد ناتوانی آلمانیها از لذت بردن تاحدودی مطابق با تصویری است که در ذهن بسیاری از اروپائیان در ارتباط با شهروندان این کشور وجود دارد
در جریان برگزاری بازیهای جام جهانی فوتبال ۲۰۰۶ در آلمان این تصویر تیره درباره آلمانیها تا حدودی بهبود پیدا کرد. اما در سال ۲۰۰۸ به دلیل بروز بحران مالی جهانی حال و هوای پرنشاط حاکم بر آلمان دوباره تغییر کرد. اما تنها بحران مالی نیست که آنها را تحت فشار قرار میدهد، بلکه خصوصیت ایدهآلگرائی آلمانیها از دیگر عواملی است که زندگی را برای آنها سخت میکند.
پژوهشگران در مصاحبههای چند ساعته به طور گروهی وفردی تلاش کردند تا حس لذت حدود هزار زن و مرد داوطلب را بررسی کنند. ۸۱ درصد از آنها گفتند که تنها زمانی میتوانند از چیزی لذت ببرند که قبلا کار مفیدی انجام داده باشند. اما مشکل بیشتر آلمانیها این است که نمیتوانند به این گفته خود عمل کنند.
اغلب آلمانیها در حالی از عدم توانائی در لذت بردن رنج میبرند که در آلمان امکانات مختلفی برای گذران اوقات فراغت وجود دارد؛ به عنوان مثال رفتن به بار یا رستوران و لذت بردن از یک گیلاس شراب یا رفتن به مجموعههای تفریحی با استخر و سونا و شمار زیادی از دیگر خدمات برای فراهم کردن آرامش برای مشتریان. اما گویا این طرز تفکر که حتما برای استراحت کردن و رسیدن به آرامش باید شرایط ویژهای فراهم باشد، آلمانیها را تحت فشار قرار میدهد.
اینس ایمدال Ines Imdahl، یکی از محققان در جریان این پژوهش اعتقاد دارد که دقیقا همین امکانات زیاد از حد باعث میشود که افراد تحت فشار قرار بگیرند وفکر کنند باید از همه چیز لذت ببرند.