بررسی روزنامههای صبح تهران؛ چهارشنبه سوم خرداد
روزنامههای امروز صبح تهران به استقبال مذاکرات هستهای امروز ایران و کشورهای پنج به اضافه یک در بغداد رفته و اظهار امیدواری کردهاند که این مذاکرات به نتیجه مثبت برسد و تحریمها پایان گیرد. گمانهزنیهایی درباره ریاست مجلس آینده و سرنوشت خانه سینما که انحلال آن را دیوان عدالت اداری لغو کرد، از جمله دیگر مطالب این روزنامههاست.
به استقبال مذاکرات بغداد
کارتون سعید صادقی، جام جم
اعتماد در گزارشی نوشته در آستانه نشست 1+5 و ایران، مباحث مختلفی در فضای رسانهای مطرح شد مانند احتمال تاخیر در مذاکرات به علت نامساعد بودن شرایط جوی در عراق و ابراز امیدواری چند کشور عربی منطقه به نتیجهبخش بودن مذاکرات که البته هیچ کدام از این خبرها به اندازه تصویب تحریمهای شدیدتر علیه ایران از سوی کنگره آمریکا مورد توجه رسانهها و تحلیلگران قرار نگرفت.
این روزنامه با سفیر ایران در عراق مصاحبه کرده و وی با ابراز امیدواری از اینکه مذاکرات بغداد شروعی باشد برای ادامه بحثهای جدی، سازنده و پایدار گفته است: امیدواریم در بغداد طرفهای اروپایی و آمریکایی، تردید خود را کنار بگذارند و وارد مذاکره شوند.
حسن داناییفر، سفیر ایران در بغداد، درباره تصویب تحریمهای بیشتر از سوی کنگره آمریکا در آستانه مذاکرات بغداد و تاکید آمریکاییها به ادامه گفتوگوها اظهار داشت: این مواضع دوگانه آمریکاییها ناشی از اختلافات داخلی در این کشور است. آمریکا اکنون در آستانه انتخابات ریاستجمهوری است و به نظر میرسد این موضعگیریها به علت رقابت و اختلافات انتخاباتی در این کشور باشد.
صادق زیباکلام در مقاله ای در شرق با عنوان به استقبال مذاکرات امروز برویم، نوشته کمتر رویدادی در سیاست خارجی ایران اسلامی را میتوان سراغ گرفت که اهمیت آن به پای مذاکرات امروز با 1+5 در بغداد بتواند برسد و مذاکرات با 1+5 در بغداد در شرایطی امروز آغاز میشود که چشمان بسیاری در سطح جهان به آن دوخته شده است. بسیاری از آن چشمان با بیم و امید نگاه میکنند تا ببینند چه اخباری از مذاکرات بغداد بیرون میآید. آیا مذاکرات ما با 1+5 در بغداد نتایج مثبتی دربر خواهد داشت.
توافق کلی میان ایران و 1+5 بهوجود آمده و کارشناسان دو طرف باید بر سر جزییات توافقات ظرف روزها و هفتههای آینده بنشینند و به چانهزنی بپردازند. پرسش اساسی آن است که کدام سناریو به نفع ماست؟ اگر مذاکرات امروز در بغداد به بنبست برسد آیا باید از این سناریو استقبال کنیم؟ یا برعکس اگر امروز در بغداد «دود سفید از دودکش برآید» باید آن را به فال نیک بگیریم؟
به تاکید مقاله شرق عدم توافق در بغداد به معنای تحریمهای بیشتر و افزایش فشارهای بیشتر بر ایران خواهد بود. درست است که نه ما خواهان تحریمهای بیشتر هستیم و نه غربیها لزوما خواهان افزایش تحریمها هستند چراکه تحریمها نه به نفع ما بوده و نه به نفع غربیها. طرف ثالثی که از تحریمها علیه ایران سود برده، روسیه، چین، امارات، ترکیه و دلالهای بینالمللی بودهاند.
مردم سالاری هم با تاکید بر این که استانبول را باید نقطه عطفی مهم در سیر پرونده هستهای دانست. نوشته نشست استانبول صرفنظر از رضایتمندی و توافق هماهنگ شدهای که طرفین مذاکره نشان دادند شش دستاورد مهم داشت که 3 رهاورد ابتدایی آن رسماً از سوی کاترین اشتون، سخنگوی گروه 1+5، بیان شد.
این که توافق بر اینکه پیمان NPT مبنای گفتوگوها باشد. توافقها گام به گام و طرفینی باشد، راجع به طیف متنوعی از موضوعات فیمابین گفتوگو شود، حذف تعلیق و تهدید از بیان غرب، بحث فتوا به عنوان موضوع قابل طرح در مذاکرات و معاهدات بینالمللی و بالارفتن سطح چانهزنی تکنیکی در مذاکرات از غنی سازی زیر 5 درصد به بالاتر از آن (20 درصد).
تیتر و عکس صفحه اول شرق
این روزنامه در نهایت اظهار عقیده کرده که انتخاب سوم خرداد که روز آزادسازی خرمشهر است و نیز تعیین بغداد به عنوان مکان مذاکرات، که در نوع خود بینظیر بوده و هوشمندی و موقعیتشناسی مقامات جمهوری اسلامی و هیئت مذاکره کننده ایرانی را نشان میدهد، اساساً حاوی پیامهای متعددی در ذات خود است.
اعتماد تحلیل محمد فرهاد کلینی را از بسته پیشنهاد روسی، با اهمیت دیده و از زبان این کارشناس هستهای نوشته تا زمانی که جنس و ماهیت این پیشنهادها مشخص نشود، نمیتوان قضاوت کامل و دقیقی در مورد مواضع این کشور داشت. البته در برخی از رسانهها از سوی روسیه برخی گفتارهای سیاسی لحاظ شد که بحث حل یکباره مبنی بر اینکه ایران در تولید اورانیوم با غنیسازی 20 درصد، ماندگار شود را مطرح کرده است و بعد متعاقب آن، کلیه تحریمها لغو شود. اگر طرح روسی به اصول ایران نزدیک باشد طبیعتا طرف ایرانی استقبال میکند.
خبرنگار اعتماد پرسیده آیا این طرح میتواند نتیجه مذاکرات را به تاخیر بیندازد. این تاخیر به نفع کدام طرف مذاکره خواهد بود؟ و جواب شنیده: بحث مدیریت زمان در تعاملات مذاکرات ایران و 1+5 از یک مفهوم ثابت پیروی نمیکند. به این معنا که برخی از بازیگران در پرونده هستهای و حتی بازیگرانی که طرف مذاکره با ایران نیستند این مساله را مطرح میکنند که زمان به نفع ایران است چرا که ایران سیکل غنیسازی خود را همزمان با مذاکره مدیریت میکند. از نظر آنها سانتریفیوژها حرکت میکنند و مذاکرات هم انجام میشود و این کارساز نیست و زمان به نفع ایران است.
به گفته مصاحبه شونده اعتماد، برخی دیگر معتقدند که حفظ مذاکرات و شدت تحریم سبب میشود که نتیجه در این خصوص زودتر حاصل شود و امتداد سیاستهای فشار و مذاکره و ادامه رفتارهای دوگانه در این خصوص میتواند فضا را علیه ایران و به نفع غرب رقم بزند. در نگاه این دسته از سیاستمداران زمان به نفع غرب است.
ریاست از دور و نزدیک
سروش فرهادیان در گزارش اصلی شرق نوشته «آخرین»، همیشه سخت است؛ چه برسد به آخرینی از جایگاه ریاست. آن هم ریاست مجلس. دیروز «آخرین» کنفرانس خبری «علی لاریجانی» در قامت رییس مجلس هشتم برگزار شد. اما علی لاریجانی سر حال و با خیال راحت از اینکه در پی این آخرین، اولینی هم هست و بهزودی در همین جایگاه به عنوان رییس مجلس نهم با خبرنگاران سخن میگوید روی صندلی ناطقان ساختمان مجلس قدیم شورای ملی نشست. نشست خبری لاریجانی را میشود در سه جمله خلاصه کرد؛ گفتوگویی از جایگاه «ریاست»، به نام «ریاست» و برای «ریاست».
به نظر گزارشگر این روزنامه، هرچه حدادعادل برای ریاست مجلس نهم دور کاری میکند لاریجانی از جایگاههایی با بار نوستالژیک پیام میفرستد. اول که مجلس قدیم در حوالی پاستور و حالا هم که مجلس قدیم در بهارستان. ریاست مجلس نهم اصولگرایان را به رویایی کشانده. عدهای گرد غلامعلی حدادعادل و خواستار صدارت او. جمعی هم اطراف لاریجانی و دلبند ادامه ریاست او. همگی هم اصولگرا هستند. کسانی که خود را اصلاحطلبان مجلس نهم میدانند و مینامند هم از هر سمتی که بشماری از عدد 15 عبور نمیکند. هر چند که لاریجانی از قولشان میگفت 8 نفر هستند.
شرق نوشته یک روز پیش از آخرین جلسه علنی مجلس شورای اسلامی علی لاریجانی از جایگاه هیئترییسه ساختمان قدیمی مجلس شورای ملی در بهارستان با خبرنگاران گفتوگو کرد. این هم البته امکانی است که رقیبش در اختیار ندارد چراکه غلامعلی حدادعادل ناچار باید راهی جنوب شود و راه دور برود تا به بهانه اردوی شلمچه با نمایندگان جدید آشنا شود یا نهایتا مثل همین 10 روز پیش طرفدارانش را در سالنی در سازمان تبلیغات اسلامی دور هم جمع کند؛ آن هم در حالی که علی لاریجانی راه نزدیک میکند و در همین تهران دست نمایندگان مجلس نهم را میفشارد.
ابتکار در ستون تیترهای پنهان خود نوشته:
- لاریجانی: مجلس هشتم برای خودش استراتژی داشت [مثل مجلسی که بعضیا رئیسش بودن، نبود]
- لاریجانی: خیلی دنبال ریاست مجلس نیستم [همین که هر بار چهارسال رئیس باشم کافیه]
- لاریجانی: من هرگاه احساس کنم کارم مفید نیست مسئولیت را رها خواهم کرد [همین موضوع نشون میده که همه جا مفید بودم]
- لاریجانی: از استقلال مجلس کوتاه نمیآییم [مگر اینکه پای دولت در میون باشه]
- لاریجانی: مجلس دبستان نیست [بعضی نمایندهها به خاطر نمره انضباط همیشه ساکتند ]
شایستگی نگهداری آثار ارزشمند را داریم؟
علیرضا سمیع آذر در مقاله ای در اعتماد نوشته، خبر ضبط یکی از گنجینههای موزه هنرهای معاصر یعنی تابلوی جکسون پولاک موسوم به «نقشی بر زمینه سرخ هندی» از سوی گمرک ایران در پی بازگشت تابلو از نمایشگاهی در ژاپن، بهت و حیرتی عظیم را میان هنردوستان این مرز و بوم و حتی جهان برانگیخت. ظاهرا این عمل به دلیل بدهی وزارت ارشاد به گمرک صورت پذیرفته است اما این تابلو یک سرمایه ملی است و به همه مردم ایران تعلق دارد. با این حساب احتمالا باید در پی یک اختلاف مالی و حقوقی مابین سازمان میراث فرهنگی و یک نهاد دیگر، منتظر مصادره تخت جمشید نیز باشیم.
رییس سابق موزه هنرهای معاصر تهران در این مقاله، در عین حال شایعه آسیبدیدگی آثار هنری ارزشمند را مطرح کرده و نوشته حتی در صورت خلاف واقع بودن، باز موجب کاهش ارزش این آثار در سطح جهان میشود. این اتفاق به جهانیان این طور القا میکند که در ایران به حفظ و مراقبت از آثار هنری بهایی داده نمیشود و همین باعث میشود از ارزش سایر آثاری از این دست که در گنجینه موزه هنرهای معاصر نگهداری میشوند نیز کم شود. اطمینان دارم حتی یک نفر در گمرک ایران نمیداند این تابلو در چه شرایطی باید نگهداری شود.
نویسنده مقاله اعتماد با تاکید بر این که در منطقه خاورمیانه ایران تنها کشوری است که آثاری با این قدمت و ارزش را در اختیار دارد نوشته بروز حوادثی از این قبیل این برداشت را به ذهنها متبادر میکند که ما شایستگی و توان محافظت از این آثار ارزشمند را نداریم.
مرگ در اثر ندانستن
کامران ملک پور در مقالهای در تهران امروز نوشته علت اصلی مرگهایی که تب کریمه کنگو این روزها رقم میزند نبود آموزش است. چند دهه از شیوع این بیماری میگذرد اما آیا کسی به خاطر دارد که مثلا قصابهای یک شهر در یک کلاس آموزشی جمع شده باشند؟ آیا تاکنون آموزشی به کارگران کشتارگاهها داده شده تا حداقل اسم این بیماری را شنیده باشند! برای همین است که این بیماری در کشور ما در حال رشد است. حتی انترن بیمارستان مشهد هم فدای این بیاطلاعی میشود. از طرف دیگر این بیماری تازگی ندارد و در تمام کشور وجود دارد.
نویسنده مقاله که خود دامپزشک است یادآوری کرده که وقتی در مشهد به مرگ یک انترن منجر شد، توجه رسانهها را به خود جلب کرد و درنهایت هم مسئولان را مجبور به برگزاری جلسات و پاسخدهی به رسانهها کرد. جلساتی که البته طرحی برای مقابله با این بیماری از میان آنها بیرون نیامده است! برای مثال سال گذشته یا دو سال گذشته تب کریمه کنگو در لار 100 نفر را مبتلا کرد و30 نفر را به کام مرگ فرستاد اما کسی متوجه نشد چون مسئله محلی بود. این وسط پزشکی هم قربانی نشد.
تهران یک و نیم برابر سانفرانسیسکو!
کارتون فیروزه مظفری، شرق
ابتکار در تیتر اصلی صفحه اول خود یادآوری کرده که قیمت آپارتمان در تهران یک و نیم برابر سانفرانسیسکو است و اضافه کرده این روزها افزایش بیرویه قیمت مسکن برای رهن، اجاره و خرید لحظهای شدهاست. قیمتهای کاذب بازار مسکن استیجاری و گلهمندی از آن، نقطه مشترک حرفهای بسیاری از مردم است.
مقایسه بهای مسکن در تهران و سانفرانسیسکو به نقل از مدیرعامل صندوق توسعه ملی و با انتقاد از گرانی مسکن در تهران در روزنامهها آمده، وی در عین حال گفته براساس قانون، پرداخت تسهیلات مالی از منابع این صندوق به بخش مسکن ممنوع است.
ما خودمان ده تا المپیک میسازیم
محمدحسین روانبخش در ستون طنز مردمسالاری با اشاره به حوادث و تغییراتی که در آستانه برگزاری المپیک جهانی رخ داده به طعنه و از زبان برخی از سران کشور نوشته: استکبار بداند، استعمار بداند، استثمار بداند، المپیک یک اتفاق مسخره است که هر 4 سال یکبار در ورزش دنیا اتفاق میافتد و سعی دارد ملتهای دنیا را به دنبال خود بکشد. دشمنان ملت، رفتهاند نشستهاند یک گوشه، نقشه کشیدهاند، زور زدهاند، زور زدهاند آخرش توانستهاند 4 سال یکبار یک سری مسابقه برگزار کنند ! ملت ایران که از المپیک نمیترسد، ملت رئیس فدراسیونهای ورزشی را برکنار میکند، به المپیک هم ربطی ندارد ! ملت آنقدر توانایی دارد که سالی 4 تا المپیک برگزار کند و اگر خیلی فشار بیاورند این کار را میکند. آنقدر صدا دربیاورید که صدادانتان پاره شود!
در دنباله این طنز نوشته آمده: آمدهاند، گفتهاند که الان نزدیک المپیک است، این جوری ورزش کشور تضعیف میشود، اصلا هم نمیشود. اگر هم دشمنان بخواهند شیطنت کنند و مدالهای طلا را زیر پای ملت ما نریزند، از همین جا به آنها اعلام میکنیم ما خودمان یک سری المپیک برگزار میکنیم، اسمش را هم میگذاریم گلمپیک، ملت ما آن قدر مدال المپیک تولید میکند، آن قدر تولید میکند که هر ایرانی چندتا مدال طلای المپیک در خانه داشته باشد و مشکل المپیک هم مثل مشکل مسکن حل شود!
و خلاصه طنز مردم سالاری این که:استکبار بداند، ملت ما بدون رئیس فدراسیون هم قهرمان المپیک است و اگر نشود میزنیم المپیکدان دشمنان را پاره میکنیم!
کارتون روز
کارتون هادی رحمتی، اعتماد