بررسی روزنامه های صبح یکشنبه تهران
تیتر و عکس صفحه اول تهران امروز
روزنامه های امروز صبح تهران در صفحات اول خود از دیدار کشورهای صنعتی نوشته و به سفر امروز دبیرکل آژانس انرژی اتمی به تهران اهمیت فراوان داده اند. سرمقاله های روزنامه های مختلف به نتایج این سفر و گمانه زنی درباره اجلاس بغداد اختصاص دارد. فغان از گرانی و تنگی معیشت مردم در حالی موضوع سرمقالات و گزارش های روزنامه هاست که نشریات دولت همچنان از ارزان شدن کالاها می نویسند و آینده را بهتر توصیف می کنند.
نشست کمپ دیوید و سفر آمانو، بدبینی و خوش بینی
ابتکار در سرمقاله خود سفر مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به تهران، گویای نزدیک شدن دیدگاههای تهران و اتحادیه اروپا و کشورهای ۱+۵ در حوزه مسائل سیاسی به یکدیگر دانسته و نوشته به طور طبیعی، هر آنچه که میان آمانو و جلیلی در تهران رد و بدل شود و به عنوان توافق و یا تقابل در تاریخ گفتوگوهای هستهای ثبت گردد، به فاصله دو روز بعد در سرنوشت گفتوگوهای بغداد تأثیری شگرف خواهد گذاشت؛ تأثیری که میتواند یک توافق تاریخی را رقم بزند و یا بهار هستهای پیش رو را بار دیگر به محاق ببرد.
این روزنامه بر اساس نوشته نیویورک تایمز ابراز امیدواری کرده که همزمان با اعلام سفر آمانو به تهران از تدارک غربیها برای تهیه بستهای از مشوقهای بیسابقه برای ارائه به تهران در جریان”نشست سوم خرداد بغداد” خبر داده است.
ابتکار نوشته سفر ناگهانی آمانو به تهران، زمزمه تدوین ارائه مشوقهای جدید ۱+۵، اعلام آمادگی برای پذیرش ایران هستهای، موافقت با غنیسازی با غلظت پایین از سوی واشنگتن و مواردی از این دست به عنوان چند گام جدی اعتمادسازی غربیها، تاحدودی توانستهاست امیدها را در تهران به برخورد سازنده طرف غربی امیدوار کند.
اما کیهان در سرمقاله خود نوشته سفر غیرمنتظره یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران که برای اولین بار صورت می پذیرد، اگرچه از سوی سخنگوی آژانس با هدف «افزایش ضریب تفاهم» توصیف شده است ولی براساس برخی از اخبار و گزارش های موثق، این سفر، پشت صحنه ای دارد که پرداختن به آن مخصوصا در آستانه اجلاس بغداد- ۳ خرداد/ ۲۳ می- ضروری به نظر می رسد و می تواند به این تردید دوسویه، پاسخی یک سویه بدهد که آقای آمانو با سفر غیرمنتظره خود به تهران- آنگونه که سخنگوی آژانس ادعا می کند- در پی «افزایش ضریب تفاهمات» است یا دامن زدن به «توهمات» را دنبال می کند؟!
حسین شریعتمداری در ادامه این مقاله از زیاده جوئی های غرب و مقاومت ایران نوشته و اضافه کرده اکنون از یکسو جای این سؤال است که آیا آقای آمانو با لغو نشست وین در پی آن بوده است که بی اساس بودن سند مورد اشاره آژانس درباره پارچین فاش نشود؟! اگر چنین نیست- که به نظر می رسد چنین است- چرا نشست وین با دستور کار از قبل اعلام شده را لغو کرده است؟! و از سوی دیگر، این احتمال وجود دارد که آقای آمانو با ناتمام و بی نتیجه گذاشتن نشست وین، قصد دارد سند پوچ و بی اساس یاد شده درباره پارچین را دست نخورده و افشا نشده نگاه دارد تا دست گروه ۱+۵ در اجلاس بغداد خالی نباشد!
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود به حساسیت هائی که این روزها کشور های مختلف جهان درباره برنامه هسته ای ایران نشان می دهد پرداخته و آن را نشانه اهمیت جمهوری اسلامی ایران در منطقه و تأثیرگذاری آن بر سیاستهای جهانی دانسته و ابراز امیدواری کرده که کشورهای غربی از سیاسی کردن فعالیت های هسته ای ایران دست بردارند
این روزنامه از طرفی اظهار عقیده کرده که آمریکا و همدستان اروپائیش در پی بیخاصیت ساختن نظام جمهوری اسلامی از طریق تبدیل آن به یک نظام حکومتی فاقد آرمانهای انقلابی و ارزشی هستند تا از رهگذر چنین دستاوردی از یکطرف خود را از خطر وجود یک نظام حکومتی انقلابی در منطقه نجات دهند و از طرف دیگر نفوذ خود را بر ایران باز یابند و البته در این میان مقاومت موجود در منطقه در برابر رژیم صهیونیستی را نیز درهم بشکنند.
تکه شکسته های دوره اشکانی، روزنامه قدس
زباله های دوران اشکانی
فاطمه علی اصغر در قدس با عنوان این است نگهداری خلیج فارس نوشته آفتاب سوزان هرمزگان از پنجره به اسکلت های دوره اشکانی می تابد و آنها را به اندازه یک بخاری داغ می کند، چیلر بالای سرشان البته قرار است کار دیگری انجام دهد و آن سرد کردن اسکلت های گرم شده است اما به نظر می رسد این تفاوت فاحش گرما و سرما چندان تأثیری در روند نگهداری این اسکلت ها ندارد. اسکلت هایی که از جمله مهمترین اسناد به جا مانده از تاریخ تمدن هرمزگان به شمار می روند.
به گزارش این روزنامه روز ملی خلیج فارس هم گذشت. روز موزه ها هم می گذرد. سازمان میراث فرهنگی در بوشهر همایش بزرگی بر پا کرد، اما در ورودی موزه خلیج فارس هرمزگان، درست چسبیده به دیوارهای آن محوطه ای بزرگ است که اگر دیوارهای کوتاه با آرم سازمان میراث فرهنگی نبود، هر بیننده ای اطمینان حاصل می کرد که اینجا محل انباشت زباله های شهرداری است!
قدس اضافه کرده اهالی هرمزگان از وجود این زباله دانی - درست در قلب شهر - دل پری دارند، آنها می گویند اینجا شبها پاتوق معتادان و اراذل و اوباش است. تنها جایی برای پناهشان است، جایی که شواهد نشان از آن دارد که صاحبی ندارد. در و دیوار ندارد و می شود برای ساعاتی با خیال آسوده در آن بیتوته کنند. البته در دل این زباله دانی پشت کوهی از زباله های رنگارنگ و درخت های فرو افتاده، آب انباری تاریخی هم وجود دارد که گویا آن هم محلی برای اقامت معتادان شهر است!
اما رفتن به پشت دیوار موزه و دیدن ۲ توپ جنگی که گویا از دوران استعمار پرتغالی ها برجای مانده و در کاوش های اسکله حقانی به دست آمده، بیش از وجود آن زباله دانی تاسف برانگیز است. دو توپ جنگی زنگ زده که به نظر می رسد، اشیای دور ریختنی هستند که پشت موزه رها شدند تا مسوولان شهرداری بیایند و آن ها را بیندازند پشت خودروهای حمل زباله.
تلاش برای انتخاب جانشین احمدی نژاد
ابتکار در گزارش اصلی خود نوشته تنها یک روز پس از اعلام نتایج دور دوم انتخابات مجلس نهم، برخی از اصولگرایانی که موفق به ورود به بهارستان نهم نشده اند، صراحتا گفتند که برای رسیدن به پاستور یازدهم تلاش خواهند کرد که مقصود ریاست جمهوری بر اساس یازدهمین انتخاب مردم است.
به نوشته این روزنامه به نظر میرسد تجربه ریاست جمهوری محمود احمدینژاد سبب شدهاست تا این اردوگاه بزرگ زمان بیشتری را برای موضوع ریاست جمهوری یازدهم تعیین کند. چرا که بسیاری از گروههای اصولگرا که هم در دور اول و هم در دور دوم ریاست جمهوری احمدینژاد از وی حمایت کردند و خود را سهام دار این پروژه عظیم میدانستند، به راحتی از آن حذف شدهاند و این روزها پشیمانی خود را در قالب انتقادات تند و تیز از دولتهای نهم و دهم و شخص رئیسجمهور نشان میدهند و نگران آن نیز نیستند که ممکن است اصلاحطلبان از این موضوع استفاده کنند.به همین خاطر است که کم کم گمانهزنیها درباره انتخابات ریاست جمهوری یازدهم از هماکنون آغاز شدهاست. کم کم نامهایی بر سر زبانها میافتد و افرادی که به صورت بالقوه در این چند سال مطرح شدهاند، طرف پرسش خبرنگاران قرار میگیرند که «آیا در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم نامزد میشوید؟»
تیتر و عکس های صفحه اول ابتکار
به نوشته ابتکار از جمله این نامها در اردوگاه اصولگرایی عبارتند از: محسن رضایی، محمدباقر قالیباف، علی اکبرولایتی و سعید جلیلی. در اردوگاه اصلاحطلبی نیز نام محمدرضا عارف به گوش میرسد. البته بیش از آنکه این نام از سوی خود اصلاح طلبان ذکر شود، از سوی چهرههای اصولگرا شنیده میشود. از سوی دیگر از گوشه و کنارها نیز نام برخی از نزدیکان رئیسجمهور مانند علی نیکزاد مطرح میشود.ا
معیشت مردم در خطر
حمیدرضا شکوهی در سرمقاله مردم سالاری نوشته مشکلات معیشتی و اقتصادی هر روز بیشاز روز قبل گریبان مردم را می گیرد اما دولتمردان، تنها وعده میدهند. در این مجال اندک، نمیتوان تمام مشکلات اقتصادی مردم را بر شمرد چرا که بررسی تورم و گرانی و بیکاری و مشکل مسکن و... در این مقطع زمانی، هر یک نیاز به مثنوی هفتاد من کاغذ دارد.
نویسنده سپس به مشکل اجارهنشینها اشاره کرده که با نزدیک شدن به فصل نقل و انتقالات، که معمولا از خرداد ماه آغاز میشود، دو چندان میشود. این که میزان اجاره بها در طول یک سال به حدی رشد میکند که از مجموع حقوق دریافتی یک خانوار در طول همان سال بیشتر است نیاز به حساب و کتاب خاصی ندارد. در حال حاضر وضعیت به گونهای شده که اگر خانوادهای در طول یک سال ۱۰ میلیون تومان درآمد داشته باشد، در انتهای سال باید همان مقدار را به اجاره خانه خود- حال به صورت رهن یا اجاره- اضافه کند.
به تاکید سرمقاله مردم سالاری قیمت مسکن در ۶ سال گذشته حداقل ۴۰۰ درصد رشد داشته و به تبع آن میزان اجاره بها هم اگر نگوییم بیشتر از قیمت مسکن، بلکه به همان اندازه افزایش یافته است اما میزان افزایش درآمد کارمندان و کارگران و اقشار مشابه چقدر بوده است؟ هنوز مشخص نیست دولت با افزایش ۱۵ درصدی حقوق کارمندان در سال جاری هم موافقت کند و مبلغی پایینتر را در نظر دارد اما در خوشبینانهترین حالت طی سالهایی که قیمت مسکن و اجارهبها بیشاز ۴۰۰ درصد رشد داشته، میزان رشد درآمدها به صددرصد هم نرسیده است و اینگونه شکاف طبقاتی روز به روز افزایش مییابد و این سوال بیشاز گذشته ذهن را به خود مشغول میسازد که دولت عدالت محور کجاست؟
طرح صفحه اول مردم سالاری، علی کاشی
محمدصادق جنان صفت در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته اثرات برخی پدیدهها در کوتاه مدت بر کسب و کار و زندگی شهروندان دیده نمیشود و به همین دلیل درباره آنها نیز کمتر گفتوگو میشود.
نویسنده اقتصاددان نوسانات ارزی را کلید معمای اقتصاد ایران دانسته و در پاسخ این که چه باید کرد تا این بازار به تعادل نسبی برسد نوشته برخی باور دارند که در یک سال آینده و حتی با شروع به کار مجلس نهم به دلیل مسائل سیاسی داخلی و خارجی نمیتوان به راه حل مطمئنی دل بست و باید منتظر دولت بعدی بود. برخی اما باور دارند که دست روی دست گذاشتن به مدت یک سال و چشم به آینده دوختن کار مفیدی نیست و باید از تصمیمسازان خواست بازار ارز را به ثبات برساند.
هادی مومنی در سرمقاله جهان صنعت نوشته ادامه معاملات کمرونق بورس در اولین روز هفته جاری به دنبال روزهای منفی اواخر هفته گذشته به خوبی نشاندهنده جو واقعی معاملات سهامداران در تالار بورس تهران است.
در شرایطی که بازده بورس براساس آخرین آمارها به زیر پنج درصد رسیده است، عدم وجود برنامههای مشخص حمایتی از سوی دولت به نگرانی از اجرای فاز دوم هدفمند کردن یارانهها که با محوریت افزایش قیمت حاملهای انرژی انجام میشود، منجر شده و از سوی دیگر انتظارها برای نتیجه مذاکرات هستهای ایران و کشورهای ۱+۵ تداوم ریزش شاخصها در بورس را در پی داشته است.
خلاصه این که در اینکه ذات معاملات بورس بر مبنای نوسانهای همیشگی بنا شده است بر کسی پوشیده نیست اما استمرار رکود معاملات، کاهش قیمت سهمها، ترس سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی که همچنان بر موج منفی ادامه پیدا کرده است، آرامآرام از حالت طبیعی خود خارج میشود. نگاهی به عملکرد و آمارهای بورس از ابتدای سالجاری به وضوح مشخص میکند که تعداد روزهای سیاه بورس از روزهای سبز آن کمتر شده است و این یک اعلام خطر آشکار و رسمی برای همه سرمایهگذاران و مسوولان است، آیا کسی آن را جدی خواهد گرفت؟
بحران تخم مرغی و واردات چینی
پوریا عالمی در ستون کاناپه اعتماد اول اشاره کرده که خبرگزاری فارس در روزهای اخیر روی دو موضوع مهم کشور به صورت تخصصی کار میکند و از چپ و راست دربارهی آن مصاحبه و خبر تولید میکند؛ اولی ریاست مجلس آینده و دومی تخم مرغ و به همین جهت از آقای فرزاد طلاکش، رئیس کانون سراسری انجمنهای صنفی پرورشدهندگان مرغ تخمگذار ایران، نقل کرده که خواب سنگین دولت و سحرخیزی واسطهها جان مرغداران را خواهد گرفت.
در ادامه طنز کاناپه آمده: به مناسبت اینکه خواب دولت سنگین است، یک شب واسطهها رفتند خانهی مرغداران و شب ماندند. نیمههای شب میخواستند بروند سراغ تخم مرغها که حالش را ببرند، اما از تفنگی که روی دیوار بود میترسیدند. مرغداران به واسطهها گفتند: «نترس. تفنگش خرابه.» مرغها گفتند: «نترس. تفنگش فشنگ نداره.»دولت هم پلکهاش را محکم به هم فشار داد و گفت: «من هم که خوابم.»
در پایان این طنز راهکاری داده شده: حالا که ماهانه ۲ هزار تن تخم مرغ مازاد در کشور تولید میشود، راهکار ما این است که نصف این تخم مرغها را بگذاریم زیر صندلی هیات وزرا، که بر اثر نشستن زیاد زودی جوجه شود. و نصف دیگر مازاد تخم مرغها را هم بگذاریم زیر این چند میلون نفر بیکار، تا اینطوری مشکل بیکاری هم حل شود. منتها سر برج، یا هر ۲۱ روز یک بار، به این عزیزان بگوییم جای حقوق، همان تخم مرغشان را بخورند.
محمدحسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری با اشاره به فراوانی صادرات چین به ایران نوشته با تلاش و همت شبانه روزی مسئولان، جدیدترین و ارزنده ترین محصولات ساخت کشور دوست و برادر چین،خدمت عموم مردم همیشه در صحنه معرفی میگردد . امید است که با همت و تصمیمی همگانی، فقط و فقط از محصولات این کشور دوست و برادر استفاده کنیم تا یکبار دیگر استکبار جهانی و عوامل داخلی اش به زانو درآیند:
در دنباله این مقاله مثال هائی به طنز آمده از جمله: عسل چینی: ساخته و پرداخته شده از بهترین مواد اولیه یکبار مصرف و با مزه عسل . آب معدنی چینی: در بسته بندی های استاندارد چین و دارای مجوز از وزارت بهداشت، درمان و مرکز تجزیه اموات چین. رب گوجه فرنگی چینی: دارای رنگ قرمز با قابلیت ارتقا به رنگ آبی کبود! ساخته شده از روی دستور حکیم کنفسیوس .
از دیگر انواع چینی به نوشته طنز نویس مردم سالاری: زعفران چینی است: زرد تا دلتان بخواهد!، باقالی چینی : ساده، خودمانی و بدون عوارض پس از مصرف!، قورمه سبزی چینی ( با نام محلی : گربا سیبزا ): مطابق با ذائقه خوب شما !
کارتون جمال رحمتی در جام جم
طرح دولت برای مبارزه با آلودگی هوا
تهران امروز تحت عنوان "دولت طرح جدید ارائه داد" با علامت استفهام نوشته "آبپاشی خیابانها برای محو ریزگردها در آسمان"
به نوشته این روزنامه آب پاشی و بارورکردن ابرها از جمله علایق تصمیم گیران درحوزه محیطزیست در چند سال اخیر بوده است. محمدرضا محمودی معاون عمرانی استانداری تهران هم در تازهترین گفتوگوی رسانهای خود میگوید: «نزدیک ۸۰ درصد از آلودگی هوا با آب پاشی در سطح خیابان از بین میرود. راهکار آب پاشی پیش از این هم روی میز دولتیها رفته بود.»
تهران امروز نوشته البته برای نخستین بار نیست که راهکار آب پاشی روی میز تصمیم گیری میرود. در سال گذشته هم که آلودگی هوا و ریزگردها نفس پایتخت نشینها را گرفت، «محمدجواد محمدی زاده» رئیس سازمان حفاظت از محیطزیست ۵فروند هواپیمای سمپاش را برفراز تهران به پرواز درآورد تا در میان ناباوریها پایتخت را آب پاشی کنند!
جایزهای برای امید
هادی حیدری در مقاله ای در شرق نوشته در فضای روزنامهنگاری در ایران که میشود از آن به عنوان حرکت روی تیغ نام برد، ترسیم آینده شفاف، کاری دشوار است. آینده را غبار حوادث غیرقابل پیشبینی پر کرده و روزنامهنگار میان امیدواری و ناامیدی در آمدوشد است. در چنین فضایی است که ارزش جایزه روزنامهنگاری امید که امسال شاهد برگزاری پنجمین دوره آن بودیم، بیش از گذشته قابل درک است. آنچه که باعث دوام روزنامهنگاری مستقل در روزگار ماست، تنها امید است و نامگذاری جایزهای به این نام که همسو با آرمان و آرزوی برگزارکنندگان آن است، ارزشی دوچندان دارد.
نویسنده این مقاله با اشاره به جایزه ای که خانواده دکتر مهدی سمسار، روزنامه نگار و مترجم نامدار برای کشف و معرفی استعدادهای جوان روزنامه نگار تعیین کرده اند نوشته برگزاری چنین رویدادی از سال ۱۳۸۵ آغاز شده و روزنامهنگاران جوان در رشتههای مختلفی چون محیطزیست، بینالملل، سیاست و کارتون افتخار دریافت جایزه «امید» را داشتهاند.
به نوشته شرق امسال پرویز براتی که از روزنامهنگاران حوزه هنرهای تجسمی در مطبوعات ایران است توسط بنیاد دکتر مهدی سمسار، انتخابی هوشمندانه و بجاست. او روزنامهنگاری جستوجوگر و نواندیش است و نشان داده که بیحاشیه و با عشق به کارش پرداخته است.
طرح حسن کریم زاده، شرق