بررسی روزنامه های صبح شنبه تهران - شانزده اردیبهشت

روزنامه های اول هفته تهران در عنوان های اول خود بیشتر به ادامه معضلات دولت و مجلس رسیده اند و این که دولت قصد دارد بهای بنزین را تا لیتری دو هزار تومان برساند که مجلس با آن مخالف است. انعکاس گزارش هائی درباره انتخابات دیروز مجلس و ادعای استقبال بی سابقه مردم از آن از جمله دیگر تیترهای این روزنامه هاست که در مقالات خود خبر داده اند که خط فقر مطلق از ماهانه یک و نیم میلیون تومان گذشته است.

 
تیتر و عکس صفحه اول جهان صنعت


دولت: بنزین دو هزار تومانی، مجلس مخالف

"خبرهای یارانه‌ای لاریجانی" عنوان اصلی شرق است، "مرحله دوم هدفمندی یارانه ها محور گفتگوهای دولت و مجلس" گزارش اصلی جام جم است، خراسان از "گزارش نشست کمیسیون تلفیق با احمدی نژاد درباره هدفمندی یارانه ها" نوشته، تهران امروز از قول رییس مجلس نوشته "طرح دولت برای سه برابر کردن قیمت ها"، آرمان همین خبر را با تیتر " دولت به دنبال بنزین دو هزار تومانی" منعکس کرده، ابتکار هم با عنوان بزرگ نوشته "بنزین دو هزار تومان" و جهان صنعت خبر از " کفه سنگین مجلس در تعین تکلیف یارانه ها" داده است.

نادر کریمی جونی در کلیک سرمقاله جهان صنعت نوشته ماجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها به پایان نمی‌رسد. طی روزهای گذشته روزنامه نزدیک به دولت در مطلبی خبر داد که هیات عالی حل اختلاف قوا طی روزهای گذشته به صورت رسمی ‌به هر دو قوه‌ مقننه و قضاییه اعلام کرده که اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها باید بر‌اساس نظر دولت ادامه یابد و بر همین اساس مرحله دوم این قانون به زودی آغاز خواهد شد البته این خبر بلافاصله از سوی «دبیرخانه هیات عالی حل اختلاف» تکذیب شد.

به نوشته این مقاله اینک دوباره خبری منتشر شده که نشان می‌دهد مقامات ارشد کشور در دعوای میان دولت و مجلس حق را به نمایندگان مجلس داده و گفته‌اند که باید براساس دیدگاه‌های مجلس این طرح تصویب شود. این موضوع البته چنان پیچیده شد که برای ابراز عقیده مساله به مقام رهبری نیز ارایه و از ایشان نظر خواسته شد، اگر‌چه نظر مقام رهبری تاکنون به طور رسمی منتشر نشده ولی از گوشه وکنار چنین خبر می‌رسد که گویی رهبری از مجلس دفاع کرده و نظر قوه‌مقننه را ترجیح داده است.

جهان صنعت سرانجام نوشته: از نظر منطقی نیز تصمیم دولت در حذف دفعی یارانه‌ها و اجرای فاز دوم طرح هدفمندی یارانه‌ها، اگرچه تکلیف این طرح را به طورکامل یکسره می‌کند اما چنانکه ناظران مسایل اقتصادی می‌گویند در اثر اجرای دفعی و ناگهانی این طرح زندگی بسیاری از ایرانیان با خطر فروپاشی اقتصادی مواجه می‌شود؛ معلوم نیست که چرا احمدی‌نژاد و همکارانش با وجود آگاهی از آسیب‌پذیری شهروندان‌، اینچنین بر اجرای سلایق خود اصرار می‌ورزند و به دیدگاه‌ منتقدان بی‌توجهی می‌کنند؟


 سیدجواد سیدپور در کلیک تهران امروز با تاکید بر آن چه رییس دولت در دیدار با مجلسیان گفته این سئوال را مطرح کرده که آیا دولت از گرانی ها خبر ندارد.

نویسنده سرمقاله این روزنامه تاکید کرده اهمیت خواسته‌های رئیس‌جمهور از آن‌روی است که با دادن چنین مجوزی زمینه برای گرانی بسیار سنگینی بر اقتصاد کشور فراهم می‌شود و قطعا روشن است که کشور تحمل تبعات اجرای چنین برنامه‌ای را نخواهد داشت.به‌عنوان مثال رئیس مجلس اعلام کرده که دولت به فکر افزایش قیمت بنزین تا ۲ هزار تومان و دو تا سه برابر کردن قیمت گاز و گازوئیل است. سوال این است که افزایش یک شبه قیمت‌ها تا این حد چه آثاری را به دنبال خواهد داشت؟

سئوال اصلی تهران امروز این است که آیا استدلال رئیس‌جمهور درست است که مصر است با چنین افزایشی یک تورم خواهیم داشت و دیگر همه چیز درست می‌شود، یا نه موافقت با چنین افزایشی می‌تواند شیرازه اقتصاد کشور را از هم بپاشد؟ فراموش نکنیم در حال حاضر اقتصاد کشور دوره سنگینی از گرانی و تورم را سپری می‌کند و روزی نیست که در نقطه یا نقاطی از کشور داد همه از گرانی بلند نباشد.مراجع عظام تقلید،حوزه‌های علمیه،نمایندگان مجلس،کارشناسان و مردم هر‌یک به شکلی انتقاد و اعتراض خود به گرانی افسار گسیخته را اعلام کرده و می‌کنند.حتی پس لرزه‌های گرانی و تورم هم به جلسات هیات دولت کشیده شده است و گزارش می‌رسد که بین وزرای اقتصادی دولت تنش لفظی رخ داده است.

یارانه نقدی چه شد؟

محمدحسین روانبخش طنز امروز کلیک مردم سالاری را نامه ای قرار داده است که در آن نوشته:

با سلام

احتراما اگر همه توجه و امکانات دولت در راستای بررسی نفوذ سیلاب در متروی تهران پایان یافته و شهرداری تهران مقصر اول و آخر این قضیه شناخته شده است؛ اگر انتخابات تمام شده و عزیزان دولت دوست شناسایی و توجیه کامل شده‌‌اند؛ اگر قرار نیست مورالس به تهران بیاید و با دولتمردان زحمتکش، گل کوچک بازی کند؛ اگر بیماری هوگو چاوز بهتر شده و نیازی به عیادت دوباره محمود احمدی نژاد از او نیست؛ اگر نیازی به طرح دوباره مکتب ایرانی و دفاع از آن نیست؛ اگر گرانی کاملا به رسمیت شناخته شده و شما عزیزان از ته قلب، به بودن کمی تا قسمتی گرانی اعتقاد دارید؛ اگر برادر سعید مرتضوی سرکار خود حاضر می‌شود و دولت خدای ناکرده، زبانم لال، گلاب به روی همه مردم، نگرانی از بابت استعفای ایشان ندارد؛ اگر رئیس دولت دیگر جلسه شعر خوانی ندارد؛ اگر رویارویی با مجلس در این روزهای باقیمانده از عمر مجلس هشتم، موقتا تعطیل شده؛ اگر غلامحسین الهام وعلی اکبر جوانفکر قرار نیست فعلا حرفی بزنند؛ اگر قرار نیست دوباره با طرح تنظیم خانواده مخالفت شود؛ اگر قرار نیست تمام حواس دولت، متوجه دریافت غرامت جنگ جهانی دوم شود؛ اگر... همه این شرایط مهیا است، به استحضار شما عزیزان می‌رساند که اگر خاطرتان باشد قرار بود هر ماهه به ازای هر فرد، ۴۵۵۰۰ تومان به مردم پرداخت شود و امروز ۱۶ اردیبهشت ماه است و هنوز از یارانه نقدی مردم گرفتار، هیچ خبری نیست!

در پایان نامه طنز نویس مردم سالاری آمده: قبلا از مرحمتی که می‌فرمایید و پول مردم را، این جوری به خود مردم می‌دهید، صمیمانه سپاسگزاریم!

 
تیتر و عکس صفحه اول فرهیختگان

  
دور دوم انتخابات قرار این نبود  

"دور دوم انتخابات مجلس پرشورترین بعد از انقلاب" عنوان اصلی کیهان است، روزنامه جمهوری اسلامی خبر داده "تکلیف کرسی های باقیمانده معلوم شد".

حمید رضا عابدی در کلیک سرمقاله فرهیختگان نوشته ما یک جامعه عادی نداریم. ما می‌بالیم که جامعه ما مکتبی است. دست‌کم می‌خواستیم اینطور باشد. سعی کرده‌ایم و هنوز هم می‌کوشیم که اینطور شود. در این جامعه، هر اتفاقی با نمونه مشابه خودش در دنیا متفاوت است و روش‌ها و نتایج و توابع متفاوتی دارد. مثلا جنگ را در نظر بگیرید. جنگ هشت‌ساله را دفاع مقدس نامیدیم. آن را دانشگاهی دانستیم که انسان‌ها را تهذیب می‌کرد. بسیج تشکیل شد. جوان‌هایی که داوطلبانه به میدان رفتند و در کمال گمنامی و بی‌هیچ توقعی با حداقل امکانات، جنگیدند و هنوز که هنوز است اجساد پاک خیلی از آنها پیدا نشده.

نویسنده با اشاره به فداکاری مردم در دوران انقلاب و جنگ اضافه کرده قرارمان این نبود که بعضی نماینده و داوطلبان خدمت فراموش کنند که انتخابات در این آب و خاک با دیگر نقاط دنیا فرق دارد! فراموش کرده‌اند که نمایندگی، فقط حقوق و موقعیت و نفوذ نیست.

و خلاصه مقاله فرهیختگان این که اینطور نیست. این مردم نجیب، نه به دلیل نفت انقلاب کردند و نه به دلیل تأمین آتیه و موقعیت‌شان به جنگ رفتند و نه به دلیل دل امثال شماها (که خوشبختانه هنوز در اقلیتید) پای صندوق‌ها آمدند و می‌آیند. می‌آیند چون قبول دارند که داشتن صرفا یک سازمان اجتماعی یا کهکشان سیاسی کافی نیست. تلاش می‌کنند بلکه بعضی‌ها بفهمند که ما در سازمان اجتماعی‌مان، به‌شدت به یک «منظومه اخلاقی» نیازمندیم تا همه گردش بچرخند و خودشان را و منافع‌شان را کمتر ببینند!

 
کارتون فیروزه مظفری، اعتماد


وضعیت کتاب و مشکلاتش

احمد مسجدجامعی کلیک در مقاله اصلی شرق نوشته چندسال پیش بنا به روال معمول، نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با سخنرانی رییس مجلس پایان می‌یافت. در تمامی دو دوره‌ای که حجت‌الاسلام ناطق‌نوری ریاست مجلس شورای اسلامی را عهده‌دار بود، در این مراسم شرکت داشت و رودررو با پدیدآورندگان آثار گفت‌وگو می‌کرد و با مسایل و مشکلات نویسندگان و ناشران آشنا می‌شد. در آیین پایانی یکی از این سال‌ها درباره ضرورت وضع قانونی برای بخشودگی مالیاتی ناشران و کتابفروشان با ایشان صحبت شد و نویسندگان و ناشران و مسوولان تشکل‌های صنفی و فرهنگی هم نظرات‌شان را گفتند و آقای ناطق قول داد کار را به سرانجامی برساند.

به نوشته وزیر پیشین ارشاد: در حالی که مقامات اقتصادی و کمیسیون اقتصاد مجلس مخالف بودند اما در ماه های پایانی مجلس پنجم به پیشنهاد رییس مجلس علی اکبر ناطق نوری کلیات طرح معافیت مالیاتی ناشران و کتابفروشان تصویب شد و مجلس ششم هم ادامه داد و سرانجام به قانونی انجامید که نه‌تنها هنوز هم پابرجاست بلکه نتایج آن زمینه‌ساز بخشودگی مالیاتی در سایر حوزه‌های فرهنگی، هنری، سینمایی و رسانه‌ای شد.

طرح تفصیلی برای شهری که کسی در آن عذر نمی خواهد

ابتکار در کلیک سرمقاله خود به طرح تفصیلی شهر تهران پرداخته که شهرداری تهران نوید آماده شدن آن را داده است و نوشته این طرح که از سال ۸۱ با مشارکت مشاورین مختلف آغاز شده بود، در سال ۸۷ به سرانجام رسید. از آن هنگام همواره وعده اجرایی شدن آن شنیده می‌شد اما به دلایلی این «مثنوی» به تأخیر افتاد تا اینکه فروردین سال۹۱، زمان اجرای طرح اعلام گردید. طرح به مناطق ابلاغ شد و روی خروجی سایت شهرداری قرار گرفت. اینکه چرا کلان‌شهری چون تهران حدود سه دهه بدون هیچ برنامه مصوبی، توسعه بی‌رویه یافت، خود جای سوال و تحلیل مستقل دارد ولی سوال مهمتر این است که "چرا حالا؟"

نویسنده این مقاله مقاله با تاکید بر این که شهر پیشرفت خود را کرده، تمام دامنه‌های البرز، دره‌ها، میادین مهم و سایر فضاهای لازم، همه در نبود چنین طرحی با سلایق متفاوت به تصرف درآمده و نقطه ابهامی وجود ندارد سپس پرسیده سوال اینست که کدام میدان، رود، دره، تپه و فضای عمومی از تعرض مصون مانده که حال بناست ساماندهی گردد. این اقدام بایسته حداقل با بیست سال تاخیر به مرحله اجرا رسیده و به همین دلیل تبعات منفی‌اش بیش از محاسن آن به نظر می‌رسد.

سرمقاله ابتکار یادآوری کرده در همین یکی دوماهه، مسکن در تهران حدود ۳۰ درصد گران شده و کارشناسان یکی از دلایل اصلی این گرانی را همین طرح تفصیلی ذکر می‌کنند. در اینکه، کلان‌شهر تهران می‌بایست گران باشد و گران بماند شکی نیست که سیاست گران کردن شهر، خود یک راهکار در جلوگیری از مهاجرت به حساب می‌آید ولی روند اقتصادی کشور به اندازه کافی به خصوص در حوزه مسکن تورم‌زا است.

مهدی افزوز منش کلیک در مقاله ای در شرق پرسیده "چرا کسی از مردم عذرخواهی نمی‌کند" و نوشته تجربه زیستن به‌خصوص در تهران نشان داده است که اثرات معضل چه زود از رنج به شادی بدل می‌شوند و خود مشکلات چه سریع تغییر شکل داده و به طنز تبدیل می‌شوند. شاهد آن‌که هنوز یک ماه از بحران بارندگی در تهران و سیرآب شدن مترو نگذشته است که مردم خاطره رنج‌آور آن صبح و عصر را به طنز تبدیل کرده و می‌سازند و می‌گویند: "می‌خوام برم مترو کنار – مترو کنار هنوز قشنگه... " یا می‌نویسند که "مترو به جهت تکمیل کادر اداری و اجرایی خود، تعدادی غواص استخدام می‌کند" حتی این نیز گفته شد که "از هفته ابتدای اردیبهشت‌ماه تور گردشگری سواحل مترو در تهران برگزار خواهد شد".

به نوشته این مقاله این از ریخت‌افتادگی معانی در جامعه ایرانی چه بسا ناشی از یک داروینیسم مدرن در راستای مقاوم‌سازی خود در برابر مساله یا حتی یک مکانیزم دفاعی در جهت کاهش آلام و رنج حادث شده، در شرایطی که قدرت مقابله یا تغییر آن به شکل طبیعی در ما و جامعه پیرامون‌مان دیده نمی‌شود. شهروندان، حساسیت خود در برابر مشکلات را از دست داده‌اند یا تصمیم گرفته‌اند که خود را به مکانیزم فراموشی آلام در کوتاه‌مدت مجهز کنند و از همین‌رو به طنز روی آورده‌اند.

مریم فکری در مقاله مصاحبه خود با حسین راغفر استاد دانشگاه کلیک نوشته: خط فقر همین‌جاست؛ جایی که تو را از طبقات مختلف درآمدی جدا می‌کند و وقتی در زیر آن قرار ‌بگیری، توان گذران زندگی سخت می‌شود. رکود تورمی به عنوان بدترین بیماری اقتصادی سال‌های اخیر بسیاری از گروه‌های درآمدی را در نزدیکی این خط قرار داده و شاید به حذف طبقه متوسط درآمدی جامعه منتهی شده است. اما خط فقر در کدام رقم ایستاده است؟

در ادامه این مقدمه اعتماد آمده: برخی از صاحب‌نظران اقتصادی خط فقر مطلق را ۴۰۰ و ۵۰۰ هزار تومان می‌دانند، اما عده‌یی هم معتقدند خط فقر برای یک خانواده پنج نفره دارای سه فرزند محصل رقم یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است

راغفر ابتدا به اعتماد توضیح می دهد که از آمارهای رسمی درباره نرخ تورم به‌شدت ناامید هستم و این آمارها قابل قبول نیست. به‌نظر من در سال ۹۰ تورم بالای ۵۵ درصد بوده و تجربه سال گذشته با تورم نزدیک به ۵۰ درصدی سال ۷۴ قابل مقایسه نیست. این آماری که دولت و بانک مرکزی اعلام می‌کند، به بی‌اعتبار شدن نهادهای رسمی کشور می‌انجامد.

اعتماد از قول این استاد دانشگاه نوشته: مردم این آمارها را نمی‌پذیرند و آمارهای مربوط به تورم و بیکاری را در سفره‌ها و جوانان خود جست‌وجو می‌کنند. حضور خیل عظیم جوانان در سر کوچه‌ها و خیابان‌ها یا مشاغل کاذبی مانند توزیع موادغذایی و پیک موتوری که بازار کاذبی برای اشتغال کشور است، حاکی از افزایش نرخ بیکاری است.

حکومت عشق در جهان گرسنگان

پوریا عالمی در ستون کاناپه روزنامه کلیک اعتماد رییس دولت را نشانده که به تازگی گفته «صلح زمانی مستقر می‌شود که دو عامل عدالت و محبت و عشق رابطه انسان‌ها را تنظیم کند.» و بعد پرسیده:به نظر شما انسان‌ها برای تنظیم رابطه‌شان باید چه کار کنند؟

جواب ها این هاست: الف- باید بروند مکانیکی و وقتی دارند باد و فرمان‌شان را تنظیم می‌کنند، رابطه‌شان را هم تنظیم کنند.ب- باید بروند دکتر خانواده تا رابطه‌شان تنظیم شود. پ- باید با دو عامل عدالت و محبت و عشق این‌قدر ور بروند تا رابطه‌شان کم کم تنظیم شود.

نکته دوم آن جاست که در طنزنویس اعتماد پرسیده با این اوصاف، به نظر شما چه کسی می‌تواند عشق را در جهان حاکم کند؟

الف- سلطان قلب‌ها، ب- لیلی و مجنون، پ- فرهاد و شیرین، ت- اسفندیار رحیم مشایی و غلامحسین الهام.

کارتون روز

 
کارتون هادی حیدری، شرق

+85
رأی دهید
-31

فريادزيره آب - اهواز - ایران
عالی بود
شنبه 16 ارديبهشت 1391 - 13:52
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.