بررسی روزنامه های صبح سه شنبه تهران - ۲۹ فروردین
روزنامه های صبح امروز تهران در عنوان های اصلی خود همچنان از اجلاس استانبول و واکنش ها به آن نوشته اند. گولی که نمایندگان مجلس خوردند و بی اعتباری مجلس، واکنش ها به آب گرفتگی تهران، وعده دولت برای آوردن آب های مجاور به داخل فلات مرکزی، بالارفتن دوباره بهای سکه و دلار، و انتقادات تازه از گرانی و تورم از دیگر مطالب این روزنامه هاست.
پیروزی بزرگ و شکست غرب
"ترک برداشتن دیوار بیاعتمادی" تیتر اول شرق است، کیهان از قول محافل غربی نوشته "از اسلامبول با نتیجه معکوس بازگشتیم"، جمهوری اسلامی از زبان هاشمی رفسنجانی در صدر اخبار خود نوشته "مذاکرات استانبول نمونه تعاملات سازنده بود" و جوان از قول رییس هیات مذاکره کننده هسته ای ایران نوشته "بهای تحریم ایران را مردم اروپا می پردازند".
کلیک جوان در ادامه حملات جناح راست به اعمالی که در زمان دولت گذشته انجام شده نوشته غرب در اتخاذ یک دیپلماسی کارآمد و همسو با منافع خود به هیچ وجه از ما باهوشتر نبوده است بلکه این ضعف ما بوده که با وجود داشتن منطق روشن و حمایتهای مردمی و هدایتهای آشکار رهبری نتوانستهایم از کارتهای برنده خود به درستی استفاده و رقیب را با چالش تصمیمگیری مواجه کنیم که موضوع هستهای ایران از مصادیق بارز آن است.
به نوشته این روزنامه تا قبل از نشست استانبول و مذاکره ۱+۵ با ایران، غرب با این تصور غلط که با بهرهگیری از مدیریت هوشمند میتواند چهرهای مقتدر از خود به نمایش گذاشته و ایران اسلامی را در موضوع هستهای وادار به عقبنشینی کند، سعی داشت پرونده هستهای ایران را از منظر یک فناوری که دستیابی به آن تنها در چارچوب تعریف شده آژانس انرژی اتمی قابل حصول است، پیگیری نکند و این مقوله مهم را نیز از منظر سیاسی بنگرد.
اما کلیک کیهان اظهار نظر کرده طرف غربی از سال ۲۰۰۳ با ادبیاتی طلبکارانه و حق به جانب ایران را تحت فشارهای مختلف گذاشت تا برنامه هسته ای جمهوری اسلامی را در عمل به تعطیلی بکشاند. دراین راه قدرت های غربی تلاش می کردند تا با یک استراتژی ترکیبی و در قالب «فشارها» و «مذاکرات» ایران را به سمت و سویی که می خواهند سوق دهند. نکته گفتنی این است که ماهیت نظام بین الملل و اهرم دیپلماسی و فشار، قدرت های غربی را مطمئن ساخته بود که در این مسیر به خواسته های نامشروعشان می رسند.
به نوشته کیهان آنها از ابتدا تنها بر «تعلیق» غنی سازی اصرار داشتند و حتی ادامه گفت وگوها را به پس از آن منوط می کردند! اما آنچه در این رویارویی هسته ای به وقوع پیوست؛ ایستادگی ایران اسلامی بر حق مسلم خودش بود که به شعار ملی: «انرژی هسته ای حق مسلم ماست» مبدل شد.
تیترها و عکس صفحه اول اعتماد
خلاصه این که: اکنون با مذاکرات اسلامبول ۲، طرف غربی (۱+۵) بطور رسمی بر حق ایران در هسته ای شدن و غنی سازی تصریح می کند. قدرت های غربی که همواره طلبکارانه و از موضع بالا با طرف مقابل خود ظاهر می شدند اینک بر تداوم مذاکرات که گویا بدان نیاز دارند تاکید می نمایند. بنابراین دور دوم مذاکرات در بغداد و در سوم خرداد تعیین شده است.
صادق زیبا کلام در مقاله ای که درکلیک شرق و اعتماد به چاپ رسیده نوشته است نخستین نکته مهم آن است که مسوولانمان نه به ادبیات تندروهای خودمان خیلی توجهی بکنند و نه به ادبیات مخالفان نظام. بگذارید هرکه هر چه دوست دارد فکر کند، مهم حفظ و حراست از منافع ملیمان است. واقعیت آن است که تحریمها در اقتصاد ایران بیتاثیر نبوده و برای آمریکاییها و اروپاییها هم به جز ضرر و زیان حاصل دیگری نداشته، فقط کشورها و قدرتهایی سود بردهاند که نفع آنان در دشمنی سیاسی ما با غرب نهفته است.
به نوشته این استاد دانشگاه حاصل مذاکرات استانبول را هر طور که تفسیر کنیم، بهنظر میرسد غربیها به ما گفتند که مشکلی با فعالیتهای هستهیی ما ندارند اگر آن عنصر اعتماد بتواند ایجاد شود. ما هم به غربیها گفتیم که اگر شما مخالف برنامههای هستهیی ما نباشید و مشکل صرفا بر سر اعتماد است، ما حاضریم با شما بنشینیم و به یک فرمول، یک توافق و یک راهحلی برسیم که هم ما بتوانیم به پیشرفتهای هستهییمان ادامه دهیم و هم شما به خواسته اصلیتان که اطمینان داشتن از برنامههای ما است برسید. این فلسفه و شاکله دور استانبول بود.
البته که یافتن یا رسیدن به آن فرمول که هم ما بتوانیم به فعالیتهای هستهییمان ادامه دهیم و هم غربیها بتوانند به اطمینان مورد نظرشان دست یابند، کار سادهیی نیست اما به هیچ روی غیرممکن نیست مشروط بر آنکه هم ما و هم غربیها بخواهیم این اختلافات حل شود، مشروط بر آنکه نه ما و نه غربیها به خودمان اجازه ندهیم که از مساله هستهیی بهرهبرداریهای سیاسی کنیم. دور استانبول انصافا نشان داد که آن رویا و آرزوی محال خیلی هم محال نیست
علی دینی ترکمانی درکلیک سرمقاله جهان صنعت نوشته روند رو به کاهش نرخ ارز و طلا طی روزهای اخیر به خوبی نشان میدهد پیشبرد «مذاکرات هستهای» در دور بعدی در قالب سناریوی یادشده تاثیر بیشتری بر این روند نزولی خواهد گذاشت.
مقاله جهان صنعت تاکید کرده در عین حال، اگر ارزیابیهای مثبتی که از مذاکرات اخیر مبنی بر حرکت طرفین به سمت تفاهم در چارچوب بازی «برد- برد» در دور بعدی منتفی شود، طبعا بازارهای ارز و طلا دوباره به سمت بالا ملتهب خواهند شد بنابراین فشارهای تورمی همان طور که تا حدی تحت تاثیر هزینههای تولید افزایش یافته از محل افزایش قیمت حاملهای انرژی است، تحت تاثیر قوی اخبار مربوط به مذاکرات نیز هست.
مجلس و احمدی نژاد
"شکایت سوم از احمدی نژاد" گزارش اصلی اعتماد است، ابتکار از قول رییس دفتر سابق رییس جمهور نوشته "احمدی نژاد در انتخابات مجلس شکست خورد".
کلیک ابتکار در سرمقاله خود نوشته در مواردی که چالشهای میان دولت احمدینژاد و مجلس (هم دوره هفتم و هم دوره هشتم) شدت گرفت به جز چند مورد استیضاح، در بیشتر موارد این محمود احمدینژاد بود که با دو انگشت بالاگرفته به نشانه پیروزی از صحن مجلس خارج میشد و در برابر دوربین رسانهها لبخندهایش را تکرار میکرد. اما آنچه از سوی مجلس شنیده میشد، ملغمهای بود از توجیه و سرزنش؛ توجیه هواداران دولت و سرزنش مخالفان.
این روزنامه نوشته اما راز این ماجرا چندان پوشیده نیست. محمود احمدینژاد در قامت رئیسجمهور هم به تعداد آرایی که بارها به رخ مجلسیها کشیده، پشتگرم است و هم به تصمیمات خود ایمان دارد؛ همان چیزی که در مجلس دیده نمیشود، چنانکه مجالس هفتم و هشتم بارها از تصمیماتی که اتخاذ کردند، برگشتند و یا با اصلاحیهای آن را جرح و تعدیل کردند و یا نیمهکاره رها کردهاند.
به نظر ابتکار: احمدینژاد و وزرایش به این «عدم اعتماد به نفس» مجلس پی بردهاند و آن را چون نقطه ضعفی بزرگ، عزیز میدارند و در مواقع لزوم هم از آن بهره میبرند. به نظر میرسد تکصداهای موجود در خانه ملت توان جلوگیری از گامهای به عقب برداشته شده را ندارند. بدون تردید کارنامه کنونی مجلس در تضعیف نقش این جایگاه بزرگ، محصول نمراتی است که تکتک نمایندگان در این آزمونها کسب میکنند.
کتک خوردن خبرنگار از محافظان
ابتکار خبر داده در جریان حضور محمدرضا رحیمی، معاون اول رئیسجمهور در مراسم افتتاح مجتمع پژوهشی و تحقیقاتی نیایش یک خبرنگار از سوی تعدادی از محافظان وی مورد ضرب و شتم و فحاشی قرار گرفت.
به گزارش این روزنامه در این مراسم تیم حفاظت رحیمی مانع از نزدیک شدن خبرنگاران به وی میشدند که این خبرنگار درتلاش برای طرح سوالی درباره اقدامات دولت برای رفع مشکلات بیماران کلیوی از رحیمی در حلقه گروهی از محافظان وی قرار گرفت و تعدادی از آنان با فحاشی و ضرب و شتم در ابتدا مانع از ورود خبرنگار به سالنی که رحیمی در آن حضور داشت، شده و در پی مقاومت خبرنگار برای ورود به سالن، درب ورودی را به صورت این خبرنگار کوبیدند.
و جالب این که: در جریان این برخورد فیزیکی، یکی از محافظان در تلاش برای فرونشاندن فریاد کمکخواهی خبرنگار مضروب، وی را در اتاقی محبوس کرد که با میانجیگری روابط عمومی وزارت بهداشت، حکم به رهایی خبرنگار مضروب داد.
سکه و دلار از رونق افتادند
"بسته پنج گزینه ای برای سکه" عنوان اصلی دنیای اقتصاد است، جهان صنعت خبر داده " رونق بازار ارز و سکه از نفس افتاد"، ابتکار از "دستور ویژه برای تشدید کنترل بازار" خبر داده و هدف و اقتصاد پرسیده "آیا غضنفری از دولت می رود".
مهدی تقوی در کلیک سرمقاله هدف و اقتصاد نوشته این که کمیسیون تلفیق قیمت نفت را برای سال جاری ۸۵ دلار برای هر بشکه تعیین کرده به خوبی نشاندهنده این واقعیت است که بودجه کشور بیش از هر درآمدی به درآمدهای نفتی وابسته است و به این منظور رقم پیش بینی شده برای قیمت نفت در لایحه بودجه به همان اندازه اهمیت دارد که چگونگی تعیین این رقم و پیش بینی دقیق و صحیح آن نیز در طول یک سال اهمیت دارد.
سرمقاله هدف و اقتصاد تاکید کرده قیمت تعیین شده در بودجه سال جاری برای هر بشکه نفت به خوبی این واقعیت تلخ را به اثبات میرساند که اقتصاد ایران بر خلاف تمامی شعارهای مطرح شده در زمینه قطع وابستگی اقتصاد به صنعت نفت به این ماده بیش از پیش وابسته شده است. در بسیاری از کشورهای توسعه یافتهای که مانند ایران دارای ذخایر عظیم نفتی هستند، کشورهایی همچون نروژ و یا انگلستان درآمدهای نفتی نه تنها در بودجه این کشور هزینه نمیشود که نزدیک به ۸۵ درصد این درآمدها در حوزههای مختلف سرمایهگذاری شده است
منصور بی طرف در کلیک مقاله ایدر اعتماد با اشاره به این که در علم اقتصاد، شاخصی داریم به نام شاخص اعتماد مصرفکننده؛ این شاخص بنا بر تعریف، امید به آینده اقتصاد را از نگاه مصرفکننده نهایی، که مسیر حرکت رو به جلو اقتصاد را تبیین میکند، نشان میدهد نوشته در ایالات متحده و نیز کشورهای اروپایی، این شاخص از اهمیت بسزایی برخوردار است ولی در ایران با آنکه چنین شاخصی نداریم، اما شاخصهایی داریم که میتوان با آن به سنجه بازار پرداخت.
به نوشته این اقتصاددان یکی از این شاخصها، شاخص چکهای برگشتی است که بنا بر آن را شاخص «اعتماد بازار» نام نهادیم. بر اساس این شاخص که از شاخص ماهانه اقتصادی بانک مرکزی گرفته میشود، میزان اعتماد بازاریان به یکدیگر سنجیده میشود. در بازار معرفتی نهاده شده است که میزان مبادله چک نشاندهنده آن است. زمانی در بازار میگفتند «بازاری و قولش».
اعتماد نوشته اکنون این «معرفت» و «قول» در چک تعریف شده است. چک یک بازاری اگر برگشت بخورد، حتما در کاستیهای تجاری نهفته است. پس برگشت چک یعنی افول یک صنعت یا تجارت. آخرین آماری که بانک مرکزی منتشر کرده، نشان میدهد که میزان چکهای برگشتی در هشت ماهه اول سال ۱۳۹۰ (از فروردین تا آبان) به ازای هر هشت چک صادر شده یک چک بوده است. این نسبت در سال ۱۳۸۰ به ازای هر ۲۰ چک صادرشده یک چک بوده است. طی ۱۰ سال شاخص اعتماد ۶۰ د رصد کاهش داشته است.
کیوان زرگری و رمز کارت ها، از شرق
اتفاقی کاملا تصادفی
محمدحسین روانبخش در کلیک ستون طنز مردم سالاری اول وضعیت بازار سکه و طلا یا یادآوری کرده و نوشته یکی از خبرگزاری ها دیروز به اطلاع عموم مردم رساند: در آستانه توزیع بیش از ۴ میلیون قطعه سکه پیش فروشی که از فردا (یعنی همین امروز خودمان!)در بانکها به متقاضیان تحویل داده می شود، بازار در سکوت معناداری به سر می برد و فعالان بازار ارز و سکه عنوان میکنند به دلیل ایجاد جو روانی ناشی از کاهش یا افزایش یک باره قیمتهای انواع سکه و ارز بازار دچار تلاطم دوبارهای شده است.
مقاله طنز این روزنامه اضافه کرده واقعا آدم حیران می ماند که سکوت معنا دار یعنی چی ؟! ایجاد جو روانی کیلویی چند است ؟!قیمت از تابلو ها خارج شده چه محلی از اعراب دارد؟! باید و باید و باید تا زمانی که دولت محترم در حال تحویل سکه ها است،به طور کاملا اتفاقی قیمت سکه پایین و پایین تر بیاید !
طنزنویس مردم سالاری سرانجام به این جا رسیده زمانی که تحویل سکه های پیش فروش تمام شد، آن وقت است که دوباره به طور اتفاقی ، کاملا اتفاقی قیمت سکه بالا و بالاتر خواهد رفت . بالا ، بالا، بالاتر، هر چی بالاتر، بهتر! بعد زمان آن فرا می رسد که دولت تلاشگر و دلسوز و ارجمند، دوباره در زمان اوج قیمت، به مردم سکه بفروشد، آن هم نه نقدی بلکه به صورت پیش فروش؛ آن هم به قیمتی که به طور اتفاقی بالا است و به دولت سود میرسد . خیلی داستان اتفاقی عجیبی است!
تهران کجاست، آب خزر و عمان به داخل فلات
مهدی افزوزمنیش در ابتدا کلیک گزارشی در شرق نوشته: دولت و رییسجمهور به تصویر میکشند، کلانشهری که شهردار و شهرداری از آن سخن میگویند یا تهرانی که مردم در آن زندگی میکنند. تهران در توصیفات هر کدام از افراد یادشده در بالا کاملا با دیگری متفاوت است. رییسجمهور و دولت، تهران را پایتختی سرشار از امید و نشاط میدانند. شهری که زنده و پویاست، مردمانش در آرامشاند و هر روز خبری خوش را میشنوند، متخصصانش هر روز به موفقیتی دست مییابند و مرکز تمام خوبیهاست. اندک مشکلاتی دارد اما به شهرداری ربطی ندارد.
تیتر و عکس صفحه اول رسالت
به نوشته این گزارش قالیباف هم در رسانهها تهران خود را کلانشهری توصیف میکند که هر روز مشکلی را از سر راه برمیدارد، به اندازه روی زمین در زیر زمین ریشه دارد، زیباست و مملو از موقعیتهای ناب اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، سالی ۱۵ کیلومتر مترو در آن ساخته میشود، همه چیزش با اصول و برنامهریزی در حال پیشروی است، خیابانهایش فاقد هر گونه چاله است، بیآرتی دارد، مترو دارد، تونل دارد، فضای سبز قابل قبول دارد و از همه مهمتر طرح جامع و تفصیلی دارد که هر کسی نتواند به دلخواه خود ساخت و ساز کند. کلانشهری که از طرف سازمان ملل متحد م
اما شرق نوشته از نظر تهرانیها این شهری است که هیچ آرزویی ندارد، به هر طرف که بساز بفروشها بکشند کش میآید، حمل و نقل عمومی قابل اتکا و اعتنایی ندارد، مترواش شلوغ است، پیادهراههایش با وجود صرف هزینههای میلیاردی در چهار سال قبل پر از چاله است، زبالههایش همیشه در جویها پراکنده است، امکانات تفریحی چندانی ندارد، آلودگی دارد، بیکاریاش زیاد است، ممکن است با یک زلزله چند ریشتری فرو بریزد، گرانی دارد، استرس دارد، بیمارستان خوب ندارد یا اگر دارد برای از ما بهتران است و در مجموع شهری عصبی است.
روزنامه های مختلف امروز صبح با چاپ عکس هائی از عملیات لوله گذاری نوشته اند با حضور محمود احمدی نژاد عملیات رساندن آب خزر به سمنان و قم و اصفهان شروع شد و "خزر میهمان مناطق کم آب می شود" عنوان اصلی فرهیختگان است
روزنامه رسالت در سر کلیک مقاله خود نوشته اقیانوس هند و دریای عمان را از این طریق میتوان از مناطق پست جنوبی و طی همان مسیر به موازات خطوط لوله نفت به فلات مسطح و پهناوری که وسعت آن چند برابر دریاچه ارومیه است رساند.
به نظر این روزنامه بعد از خزر باید به سمت جنوب رفت که طرح انتقال آبش به فلات مرکزی مشکلات حقوقی انتقال آب از خزر را ندارد. پیمانکارانی که پروژه خطوط لوله نفت و گاز از جنوب به شمال را عملیاتی کردند کاملا آمادگی دارند در این پروژه ملی نیز مشارکت داشته باشند و دانش فنی خود را در این پروژهها ارتقاء دهند.
نویسنده سرمقاله اظهار نظر کرده اجرای طرح عظیم انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی ایران آغاز یک راه برای پایان خشکسالیها در ایران است. این راه باید با قدرت طی شود و اراده ملی هم پشت سر آن باشد.
متهمان در دادگاه
پوریا عالمی در ستون کاناپه اعتماد با اشاره به دادگاه اختلاس بزرگ نوشته متوجه شدیم اختلاسکنندگان سه هزار میلیارد تومان "حروف الفبا" هستند! آقای «میم الف. آقای «ر م». آقای «ن». آقای «ش». خانم «الف». آقای «ک». آقای «ح س». آقای «ع ش». آقای «ب ب». آقای «خ م». و غیره.
نویسنده بر این اساس با متهمان گفتگو کرده و از آن ها خواسته خود را معرفی کنند
کارتون روز
کار حسن کریم زاده، اعتماد
الف: من الفم. یه الف ناقابل. هیچ کس به من اهمیت نمیداد. هر جا میرفتم کار کنم میگفتند تو یک الف بچه چه کاری از دستت برمیآید؟ برای همین من آسیب اجتماعی خوردم و تصمیم گرفتم از یک الف بچه تبدیل شوم به یک الف اختلاس، طوری که من الف بروم توی چشم همه و الفم به چشم همه بیاید. اینطوری شد که من اختلاس کردم و خیلی متاسفم. اگر جامعه بین حرف الف که لاغر و دراز است و حرف نون که گرد و قلنبه و شکمسیر است اینقدر تبعیض قائل نمیشد من از راه راست منحرف نمیشدم و الف سالمی بودم و الف انحرافی نمیشدم.
بر همین اساس گفتگو طنزنویس اعتماد با حروفی که متهم هستند پیش می رود تا:
ما: پایان دادرسی را اعلام میکنیم. به اتفاق اکثریت آرای هیات منصفه حروف الفبا به خاطر بستن با ارقام محکوم به حبس ابد میشوند. حروف الفبا چون جرم کلاهبرداری کردند و جرم سیاسی ندارند، مطبوعات و تلویزیون اجازه ندارد تصویرشان را نشان دهد.