بررسی روزنامههای صبح تهران؛ دوشنبه ۲۸ فروردین
تیتر و عکس صفحه اول فرهیختگان از آب گرفتگی دیروز تهران
روزنامههای امروز صبح تهران در عنوانهای اصلی خود از ماجرای مجلس و دولت و منتفی شدن استیضاح وزیر کار و استعفای سعید مرتضوی از ریاست سازمان تامین اجتماعی نوشته و به شدت به ضعف عملکرد مجلس تاخته اند. واکنش مثبت بازار به توافقهای استانبول و هک شدن اطلاعات کارتهای بانکی از دیگر مطالب این روزنامه هاست.
"صعود تاریخی بورس تهران" تیتر اول دنیای اقتصاد است، قدس از "طلب یازده میلیونی بانک ملی بدون شاکی" خبر داده و کیهان از "اعترافات تکان دهنده دانه درشتها در جلسه دیروز دادگاه" نوشته است.
اثرات لبخندهای اشتون و جلیلی در بازار تهران
رسالت از قول سعید جلیلی در صدر اخبار خود نوشته "مذاکره استانبول موفق بود"، تهران امروز از "برندگان و بازندگان اجلاس استانبول" نوشته، روزنامه جمهوری اسلامی از "استقبال بورس و بازار و سکه از لبخند مذاکره کنندگان استانبول" خبر داده و اعتماد "واکنش مثبت بازار به توافق ایران و پنج به اضافه یک" را به عنوان مهم ترین خبر امروز نقل کرده است.
حجت کاظمی در کلیک تهران امروز نوشته مذاکرات روز شنبه در استانبول در حالی به پایان رسید که بر خلاف اظهارت صورت گرفته پیش از مذاکرات، همه طرفهای حاضر از روند گفتوگوها ابراز رضایت کردند. شکل گیری چنین فضای مثبتی پس از یک دور گفتوگو، حداقل در ۷ سال اخیر بی سابقه بوده است. با پایان مذاکرات و تعیین بغداد به عنوان محل دور دوم مذاکرات، بحث پیرامون محتوای مذاکرات، مولفههای موثر بر تغییر در فضای مذاکرات و نهایتا آینده این مذاکرات در محافل رسانه ای، تحلیلی و دیپلماتیک در جریان است.
نویسنده با عنایت به دو موضوع نخست،نوشته خود را معطوف به موضوع سوم نموده است و میکوشد به این سوال پاسخ دهد که آیا میتوان به تداوم وضعیت مثبت موجود امیدوار بود و در انتظار توافقهای موثر در مذاکرات سوم خرداد در بغداد نشست؟
نویسنده مقاله تهران امروز برخلاف روند چند سال گذشته دایر بر پیگیری سیاست تهدید و تحریم و طرح این انگاره که ایران در سایه تحریمها چارهای جز پذیرش شروط غربیها نخواهد داشت، به یکباره و در آستانه مذاکرات، لحن و نوع سخنان مقامات غربی به سمت رویکردی تعاملی و دایر بر در نظر گرفتن حساسیت ایران در موضوع پرونده هستهای چرخید و نهایتا در روند مذاکرات و اظهار نظرهای مقامات غربی به اوج رسید که تا پیش از این سابقه نداشته است. در چنین شرایطی واکنش ایران نیز به فضای شکل گرفته مثبت بود و توانست مسیر همواری را برای مذاکرات ایجاد نماید.
کیهان در ادامه تحلیلهای همیشگی خود این بار هم درکلیک سرمقاله خود نوشته بی تردید، غرب در موقعیتی ضعیف و ایران اسلامی در جایگاه برجستهای قرار گرفته است چرا که از یکسو دچار بحران شدید مالی است و در عمل با توجه به اقتدار ایران اسلامی قادر به اعمال فشار جدیدی نیست، غرب با روسیه، چین و حتی آلمان اختلاف جدی دارد و فرمول ۱+۵ به فرمول ۳+۳ و با احتساب ایران به فرمول ۴+۳ تبدیل شده است.
هادی وکیلی در سرمقالهکلیک ابتکار نوشته تحولات اتفاق افتاده در فاصله ۱۵ ماه گذشته، اهمیت نشست دوم استانبول را دوچندان کرد. شاید بتوان این نشست را از نظر اهمیت، با نشستهایی که در تاریخ معاصر به عنوان نشستهای تاریخساز یاد میشوند، قابل مقایسه دانست. از همین روی، اگرچه دستیابی به توافق نهایی در ظرفیت یک نشست نیست ولی تفاهم اولیه و جدیت طرفین برای حل مسائل، میتواند پیشدرآمد حل توافقات باشد. نشستهای گذشته همواره با عبارت «بیحاصل و مأیوسکننده» توسط طرفین تعبیر میشد اما این تنها نشستی است که هر دو طرف با عبارت «مفید و سودمند» از آن یاد کردند و رضایتمندی در چهره و ادبیات طرفین مشهود بود.
اعتماد درتیتر اول خود واکنش بازار به توافق مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ را بسیار مثبت خوانده و نوشته کاهش ۵۰ هزار تومانی سکه طلا و ۲۲۰ تومانی دلار آمریکا فقط یک نمونه از این واکنش بود.
منصور بیطرف درمقاله ای در کلیک اعتماد نوشته همانطور که پیشبینی میشد اعلام خبر توافق دوجانبه ایران و گروه ۱+۵ در استانبول بازتاب بسیار گستردهای در رسانههای داخلی و خارجی داشت گذشته از بازتاب سیاسی این اخبار، بازتاب اقتصادی آن در داخل و خارج نیز در همین اندازه اهمیت داشت. بنا بر پیشبینیهای صورتگرفته از سوی کارشناسان انرژی، قیمت جهانی نفت در ابتدای معاملات امروز کاهش خواهد یافت - حدود ۲ دلار در هر بشکه برآورد شده است - چون این انتظار میرود که تحریم خرید نفت از ایران برداشته شود - در آینده نزدیک - و بازار در واکنش به این انتظار قیمتها را کاهش خواهد داد.
نویسنده مقاله به سابقه چنین واکنش هائی اشاره کرده از جمله واکنش به پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت در پایان جنگ ایران و عراق که باعث شد قیمت دلار و سکه سقوط کرد بهطوری که در پایان سال قیمت دلار با سه درصد کاهش نسبت به سال ۱۳۶۶ به ۹۶۶ ریال رسید. دومین واکنش را در سال ۱۳۸۰ دیده زمانی که اعلام رسمی شد که ایران به انرژی هستهای دست یافته است و مذاکرات ایران و دولتهای غربی بر سر این موضوع شروع شد و تقریبا مسالمتآمیز بود. و سومین واکنش عینیتر را میتوان در مذاکره شنبه ایران و گروه ۱+۵ دید. فضای مثبتی که قبل از شروع مذاکرات چه از سوی ایران و چه از سوی گروه مقابل به وجود آمده بود این نوید را میداد که دو طرف به یک نتیجه مثبت خواهند رسید.
مجلس و قول شرف مرتضوی
"حکمیت، استیضاح را هوا کرد" تیتر اول شرق است و "عقب نشینی مجلس از استیضاح" عنوان اصلی ابتکار.
سروش فرهادیان در کلیک گزارش اصلی شرق نوشته دولت پای استیضاح وزیر کار آمد، مجلس نیامد؛ این از عجایب یک استعفاست. شاید هم از پتانسیلهای ویژه «سعید مرتضوی»؛ دادستان سابق و مشهور تهران. محمود احمدینژاد خبر شبانه حداد عادل از استعفای سعید مرتضوی به عنوان یک مقام دولتی را جدی نگرفت و تا پلکان پارلمان برای حضور در جلسه استیضاح وزیر کارآمد اما مجلس آن را جدی گرفت و از پای استیضاح رفت. گویا هم رفت که برود، چراکه «علی لاریجانی» احتمال مطرح شدن دوباره استیضاح «عبدالرضا شیخالاسلامی» را با توجه به زمان کم باقیمانده تا پایان مجلس هشتم بعید اعلام کرد.
بهمن اخوان در کلیک مقاله ای در شرق نوشته، مشخص بود که استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار نمیشود. دلیلش هم رایزنیهای در حال انجامی بود که ما در مجلس شاهد آن بودیم. امتیازاتی رد و بدل شد که مانعها برای وقوع استیضاح را بلندتر و بلندتر میکرد. اگر نمایندگان درخواستکننده استیضاح به دلیل سوابق سعید مرتضوی مخالف او بودند و هدف فعالیتی سیاسی در آستانه دور دوم انتخابات و تلاشی برای تاثیرگذاری بر تعیین رییس مجلس آینده نبوده و با حضور او در بخشهای مختلف مدیریتی مشکل دارند باید به این سوال پاسخ دهند که چرا همان دو سال پیش که احمدینژاد او را به عنوان رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز منصوب کرد صدای اعتراضی برنخاست.
نتیجه این نوع نگاه سیاسی به اهرمهای مجلس نظیر «استیضاح» باعث شد تا متاسفانه برخی از همکارانی که ادعای اصولگرایی دارند رفتاری انجام دهند که در شأن مجلس نباشد. در هیچ مجلسی از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون نه هیات حل اختلافی برای یک استیضاح تشکیل شده و نه حکمیتی داشتهایم و اصولا مباحث در جلسات علنی و غیرعلنی مطرح میشد و به نتیجه میرسید. در واقع در این مورد ۲۹۰ نماینده نادیده گرفته شدهاند و جماعتی اندک برای ملت تصمیم گرفتهاند.
نادر کریمیجونی در کلیک سرمقاله جهان صنعت نوشته حرمت امامزاده را چه کسی قرار است حفظ کند؟ هنگامی که نمایندگان مجلس شورای اسلامی کوچکترین کمتوجهی یا کملطفی از جانب مقامات مشاهده میکنند بلافاصله واکنش نشان میدهند و نه فقط با انجام مصاحبه و نطقهای پیش از دستور تند که با ابزارهایی نظیر تذکرات آییننامهای نسبت به اینگونه رفتارها اعتراض میکنند. نمایندگان با این تذکرهای آییننامهای که گاهی تعدد آن رییس و هیات رییسه مجلس را هم به زحمت میاندازد آنگونه که خود میگویند، میخواهند حرمت و شان مجلس را حفظ و از جایگاه قوه مقننه به عنوان یکی از ارکان نظام پاسداری کنند اما همین نمایندگان آنجا که وظیفه دارند ایستادگی و از حقوق خود و موکلان خود در مجلس شورای اسلامی حفاظت کنند به راههای مصلحت اندیشانه و تسامح روی میآورند و حقوق موکلان خود را به ثمن بخس میفروشند.
به نوشته این مقاله، اگر قرار بود با وعده وعید، قولهای شرف، گرو گذاشتن سبیل و مواردی از این دست امور مملکت اداره شود دیگر چه احتیاجی به ابزار مدرن قانونگذاری، نظارت خانه ملت بر شئون اجرایی و توسل به نهادهای تقنینی و حقوقی وجود داشت
روزنامه جمهوری اسلامی در کلیک خبری نوشته درحالی که مجلس اعلام کرده به دلیل کنار رفتن سعید مرتضوی از ریاست سازمان تأمین اجتماعی، نمایندگان از استیضاح وزیر کار منصرف شده اند، سه نفر از رؤسای کانونها و انجمنهای صنفی کارگران و بازنشستگان با ارسال نامهای سرگشاده به رئیسجمهور از وی به خاطر انتصاب سعید مرتضوی به ریاست سازمان تأمین اجتماعی قدردانی کردهاند و آن را فرصت طلائی برای مردم دانسته اند.
این روزنامه ضمن ذکر نام امضا کنندگان نامه پرسیده ناصر برهانی دبیر کل کانون عالی شوراهای اسلامی کار سراسر کشور، غلامرضا عباسی دبیر کل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران و علی اکبر خبازها رئیس هیأت مدیره کانون عالی بازنشستگان سراسر کشور، معلوم نیست امضاء کنندگان این نامه چگونه خود را وکیل خانوادههای بزرگ تأمین اجتماعی میدانند و کسی را که تعهد داده استعفا بدهد هنوز از نظر آنها رئیس سازمان تأمین اجتماعی است!
ابوموسی، کارتون حسین کشتکار، جوان
گزارش مستقیم بازی دولت با مجلس
پوریا عالمی درستون کلیک طنز اعتماد، حادثه دیروز مجلس را در قالب "گزارش مستقیم بازی دولت و مجلس" شرح داده و از قول گوینده نوشته: خب. میریم که داشته باشیم یک بازی دوستانه بین مجلس و دولت رو. البته تا این لحظه مشخص نشده این بازی رفت است یا برگشت، چون تا آنجا که ما دیدیم این فقط دولت است که دارد به مجلس میرود. خب من تا بازی شروع نشده از مادر رجب، کارشناس فوتبال، بپرسم چرا تا حالا مجلس به دولت نرفته؟ و همیشه این دولت بوده که مجلس میرود؟
مادر رجب: سلام میکنم به رجب و شما و دیگر دوستان. بله. مجلس چون خیلی ساختمان بزرگتری دارد و در این ساختمان هم خیلی بزرگ است طبیعی است که دولت راحتتر بتواند برود به مجلس. در حالی که مجلس الان توی زمین خودش بازی میکند نتایج خوبی کسب نکرده، حالا فکر کن برود در زمین دولت...
طنزنویس ستون کاناپه اضافه کرده: بله. زمین بازی را میبینیم که نمایندهها از قبل سر جایشان مستقر شدند. در این لحظه تیم دولت وارد زمین میشه... ثمره هاشمی با شماره ۹. رحیم مشایی با شماره عدد پی (یعنی تهاش معلوم نیست.) رسایی و زاکانی و ابوترابی با شماره دولت هشت... در این لحظه لاریجانی برمیگردد تا کسی صندلی مربیگری و کرسی ریاست مجلس را - وقتی او از جاش بلند شده - نگیرد. بله. لاریجانی روی صندلی ریاست... حداد را میبینیم که پشت میز هیاترییسه قایم شده بود تا از موقعیت استفاده کند و بنشیند روی صندلی ریاست که با اقدام هوشمندانه لاریجانی تیرش به سنگ میخورد. حداد با پیراهن شماره پنج به سمت صندلیاش در انتهای مجلس برمیگردد.
و سرانجام گزارش این که: حالااحمدینژاد یک پایش را برده بالا... حالا آماده شوت... دروازه خالی مجلس... نمایندهها معلوم نیست دارند. اصلا معلوم نیست چی بازی میکنند اما مشخص است که توی زمین درست بازی نمیکنند...احمدینژاد و دروازه خالی مجلس. سعید مرتضوی دوباره میآید وسط زمین و یکسری حرکات نمایشی میکند... کواکبیان در کنار زمین با نواختن شیپور و زدن بوق سعی میکند بگوید که او هم بازی است... حالا کواکبیان شیپور میزند و میگوید: «دیریم ریم دیریم ریم... دروازه خالی... دیریم ریم دیریم ریم... نشی حالی به حالی...»: حالا نمایندهها متوجه بازیای که خوردهاند میشوند.
کارت بانکی
عکس صفحه اول ابتکار
"هیچ پولی از کارتها برداشته نشده است" گزارش اصلی جام جم است و"هک اطلاعات بانکها روی میز مجلس" تیتر اول جهان صنعت.
شهرام شریف در کلیک سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته تغییر اجباری رمزکارتهای بانکی و شنیده شدن خبرهای تایید نشدهای از لو رفتن اطلاعات میلیونها کارت، توجه همگان را به موضوع امنیت شبکه بانکی کشور جلب کرده است. هر چند مقامهای بانک مرکزی تاکنون ادعاهایی مبنی بر لو رفتن اطلاعات را تایید نکردهاند، اما در عین حال واکنشهای عملی شبکه بانکی از تغییر اجباری رمز تا قطع موقت پرداخت از طریق خودپردازها، به مشتریان این پیام را میدهد که موضوعی وجود داشته است.
به نظر نویسنده این مقاله لو رفتن اطلاعات میلیونها کارت، موضوعی با فراگیری ملی و دامنه ریسک فراوان است که کوچکترین بیاحتیاطی در مدیریت آن میتواند به بروز مشکلات بزرگ برای کل شبکه بانکی کشور منجر شود. موضوعی که مشابه آن چند سال قبل در یکی از کشورهای خاور دور باعث ورشکستگی کامل تعدادی از بانکها شد، اما پرسش از تصمیمسازان شبکه بانکی و درخواست برای اعتماد بخشیدن به افکار عمومی حق مشتریان این شبکه است.
بازی با تیترها
ابتکار در ستون کلیک بازی با تیترها نوشته:
- مرتضوی: به تامین اجتماعی برنمیگردم [مگر اینکه واقعا لازم بشه]
- احمدینژاد سه بار تأکید کرد: هیچ تعهدی درباره استیضاح ندادهایم [من وتعهد؟ اون هم درباره موضوع دلپذیری مانند استیضاح.]
- رئیس بانک ملی شعبه کیش: خاوری طیالارض کرد [این فقط یکی از کرامات ایشونه]
- یک نماینده مجلس: مرتضوی برگردد موتور استیضاح دوباره روشن میشود [اگه دوباره برگشت هم خاموشش میکنیم. همه جوره همکاری میکنیم]
کارتون روز
کارتون فیروزه مظفری، شرق