اسرائیل ورود گونتر گراس را به این کشور ممنوع کرد

اسرائیل گونتر گراس را به دلیل سرودن شعر اخیرش ممنوع‌الورود کرد. وزیر کشور اسرائیل به این شاعر توصیه کرده تا آثارش را از داخل ایران منتشر کند، "زیرا در این کشور می‌تواند مخاطبان مشتاق بیشتری بیابد."


دولت اسرائیل روز یکشنبه (۸ آوریل/۲۰ فروردین) اعلام کرد که گونتر گراس‌، شاعر و نویسنده سرشناس آلمانی و برنده جایزه نوبل ادبیات دیگر اجازه ورود به اسرائیل را نخواهد داشت. الی ییشای، وزیر کشور اسرائیل، تازه‌ترین سروده‌ی این شاعر آلمانی را موجب دامن زدن به "آتش نفرت علیه اسرائیل و مردم این کشور" خواند.

سخنگوی وزارت کشور اسرائیل به نقل از آقای ییشای گفت که گونتر گراس "قصد گسترش ایده‌هایی را دارد که پیش‌تر با پوشیدن یونیفرم نازی‌ها از آنها به طور علنی حمایت کرده است."

گونتر گراس در تازه‌ترین شعر خود که روز چهارشنبه (۴ آوریل/ ۱۶ فروردین) در سه روزنامه نیویورک تایمز، رپوبلیکا و زوددویچه سایتونگ انتشار یافت، از سیاست اسرائیل نسبت به ایران و تهدیدهای این کشور برای حمله به تأسیسات اتمی ایران انتقاد کرده بود. این شعر گراس موجی از واکنش‌ها را در داخل و خارج از آلمان ایجاد کرد.

برنده نوبل ادبی سال ۱۹۹۹ در این شعر با عنوان "آنچه باید گفت" از سیاست‌های جنگ‌طلبانه اسرائیل در برابر جمهوری اسلامی ایران انتقاد می‌کند و خود را به‌خاطر سکوت در برابر خطرات این سیاست مورد سرزنش قرار می‌دهد.

به گفته‌ی وزیر کشور اسرائیل چنانچه گونتر گراس می‌خواهد همچنان "آثار دروغ‌پردازانه و لجبازانه خود را گسترش دهد بهتر است این کار را از درون ایران انجام دهد، زیرا مسلما در این کشور می‌تواند مخاطبان مشتاقی بیابد."
 

 

گونتر گراس (راست) در دیدار با لوی اشکول، نخست وزیر اسرائیل در دهه شصت میلادی
 

همزمان آویگدور لیبرمن، وزیر امور خارجه اسرائیل نیز با انتقاد شدید از سروده‌ی گونتر گراس در جریان دیدار با ماریو مونتی، نخست‌وزیر ایتالیا سخنان این شاعر آلمانی را "الفاظی تمسخرآمیز" توصیف کرد و افزود: «روشنفکرانی همچون او آماده قربانی کردن یهودیان در محراب یهودستیزی هستند.»

گونتر گراس در دوران جوانی مدتی در یکی از بازوهای مسلح حزب ناسیونال سوسیالیسم آلمان (اس اس‌های مسلح) خدمت کرده و این امر را تا چند سال پیش پنهان نگه داشته بود.

موضعگیری وزیر امور خارجه آلمان

 گیدو وستروله‌، وزیر امور خارجه آلمان نیز در مقاله‌ای که یکشنبه (۸ آوریل) در روزنامه "بیلد آم زونتاگ" منتشر شد، قرار دادن ایران و اسرائیل در "یک سطح مشابه اخلاقی" را کاری "بی‌معنا" دانست.


به نوشته‌ی آقای وستروله آلمان در برابر مردم اسرائیل وظیفه‌ای تاریخی دارد اما فراتر از آن نکته‌ای که این کشور را با اسرائیل پیوند می‌دهد، "احترام طرفین به ارزش‌های هر دو کشور است."

وزیر امور خارجه آلمان در این مقاله ضمن اشاره به عدم همکاری چندین ساله‌‌ی ایران با آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای خاطر نشان ساخته است که تهران حق استفاده صلح‌آمیز از انرژی اتمی و نه تولید سلاح‌های هسته‌ای را دارد و "کسانی که به دنبال بی‌خطر جلوه دادن این تهدید هستند، واقعیت را انکار می‌کنند."

نامه‌تقدیرآمیز شمقدری

 در همین حال روز شنبه (۱۹ فروردین) جواد شمقدری، معاونت سینمایی وزارت ارشاد ایران، در نامه‌‌ای خطاب به این شاعر آلمانی از وی تقدیر کرد.

او در بخشی از این نامه بیان "این حقایق" از سوی گونتر گراس را باعث "بیداری وجدان‌های خفته و سکوت‌زده ‌دانسته و نوشته است: «امیدوارم باشکوه‌تر از صلابت و شجاعتی که باعث سرودن این ابیات شد، مورد تجلیل و احترام ملت‌ها به خصوص هنرمندان و فرهیختگان قرار گیرید.»

جواد شمقدری در حالی این نامه‌ی تقدیر آمیز را نوشته است که در این شعر از محمود‌احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور ایران، با لفظ "پهلوان‌پنبه" یاد شده است.

گونتر گراس به تازگی در پی انتقادهای فراوان داخلی و خارجی در گفت‌وگویی با روزنامه "زوددویچه سایتونگ" اظهار داشت اگر بار دیگر قصد سرودن این شعر را می‌داشت، از ساختار دیگری استفاده می‌کرد و ترجیحا لفظ کلی "اسرائیل" را به کار نمی‌‌برد. او خاطر نشان ساخته که انتقادهایش در این شعر خطاب به دولت بنیامین نتانیاهو و نه کشور اسرائیل بوده است.

+54
رأی دهید
-89

omide por jalal - لس‌انجلس - آمریکا
نژاد پرست‌ها و فاشیست‌ها در هیچ جای دنیا جا ندارند!
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 02:45
Himmel - فرانکفورت - آلمان
اسرائیل اول باید از آقای گراس بپرسد که ایشان میخواهد که به اسرائیل سفر کند یا نه ، اگر پاسخ ایشان مثبت بود آنموقع ورود ایشان را ممنوع میکرد. اسرائیل با این کار واسه خودش نوشابه باز کرده. من هم به جای دولت آلمان بودم آقای گراس ممنوع خروج میکردم تا شعار آزادی بیان و دموکراسی غربی کاملتر بشه. واقعا که جای خنده و شرم است این غربیان از آزادی بیان حرف میزنند، من نمی دانم آنموقع فرق یک نویسنده در ایران و یک نویسنده در آلمان چیست ؟ فقط در آلمان کهریزک کمه.
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 03:08
greentree - تهران - ایران
اسرائیل حکومت دموکرات و رهبران باهوشی‌ داره و وطن پرست که میدونند در دنیا چه طور رفتار کنند که محبوب باشند ،بر عکس رهبران کشور‌های ایران و عربی‌ را ببینید تماما سبک مغز ،بیسواد ،بی‌ درک و بیرحم که به قدری اشتباه میکنند که هیچ جای دنیا بشون احترام نمی‌گذارند
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 03:59
greentree - تهران - ایران
آقای گراس اسرائیل را مغز‌ها و رهبران دلسوز و وطن پرست اداره میکنند و برای همین دموکراسی محبوب تمامی‌ دنیا هستند ولی‌ کشور ایران و عربستان را مشتی مزدور دینی ،اوباش بیسواد و بیرحم اداره میکنند برای همین همیشه اشتباه میکنند و شکست میخورند ،ما نه تکنولوژی داریم نه پیشرفت ولی‌ دنیای غرب با دموکراسی همه چیز را بدست میارند به راحتی‌
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 04:03
kazem rouhbakhsh - بابلسر - ایران
حالا مگه اسراییل کجا هست؟ یه تیکه صحرا و بیابون کوچیک که حتی مال خودشونم نیست. دمش گرم کار خوبی کرده چهره ی وقیح اسراییلی ها رو کرد! فکر میکردم امریکا و اسراییل آزادی و دموکراسی میدن گرچه آزادی و دموکراسی دادنی نیست، به دست آوردنی است! چقدر این یهودیا ضعیف النفس و زود رنج اند که بخاطر یه شعر اینقدر عکس العمل نشون دادن.
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 04:04
morid - بوشهر - ایران
اروپاییهای رانده شده به کشور فلسطین باید بدانند که تعداد گونتر گراسها دارد در اروپا زیاد میشود.چه بخوان چه نخوان این تابو ترس از صهیونیسم تروریست دارد فرو میریزد.حتی امریکاییها از دست فراماسونهای کاشته شده در کشورشان دارند خسته میشوند.صهیونیسم درمسیرش دارد به جهنم میرسد.جهنم سوزانی که هم در خاورمیانه ایجاد شده و هم درعقبه ی آنها یعنی در اروپا و امریکا.این سزای کسانیست که بر سر کودکان رنجور فلسطینی یعنی صاحبان و مالکان واقعی فلسطین بمب فسفری میریزد.
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 11:15
kazem rouhbakhsh - بابلسر - ایران
. پس نتیجه میگیریم که آزادی بیان هم در کشورهایی که دم از دموکراسی میزنن اصلا وجود خارجی ندارد.
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 04:05
Z A G R O S S - منچستر - انگلیس
روانشناسی‌ این موج گسترده جبهه گیری در لایه‌های سطح بالای سیاسی اروپا در واکنش به ‌یک مقاله، قاعدتاً این نکته را القا می‌کند که منافعیِ، در معرض تهدید قرار گرفته.
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 11:17
MIrZADEH I ESHGHI - دوسلدورف - دوسلدورف
چرا خاموشم؟ چرا زمانی دراز ناگفته گذاشتم چیزی را که عیان است؟. . و چرا سخن نگفتم از "بازی جنگ" که طبق نقشه آن را تمرین کرده‌اند؟. . از آن بازی که اگر در پایان آن جانی به در برده باشیم، چیزی نیستیم جز یاداشتی در حاشیه. . ادعا می‌شود که زدن ضربه اول به مردم ایران و چه بسا محو کردن آنها از صحنه گیتی حق است،. . زیرا گمان می‌رود در قلمرو مردی گزافه‌گو که خلقی اسیر در یوغ خود را به هلهله‌های اجباری وا داشته،. . یک بمب اتمی ساخته می‌شود. . ولی چرا به خود اجازه نمی‌دهم نام آن کشور دیگر را بر زبان آورم؟. . کشوری که سالهاست قدرت اتمی فزاینده‌ای در اختیار دارد ــ هرچند پنهان از نظرها ــ. . ولی بیرون از عرصه نظارت،. . چرا؟ چون بازرسی ممکن نیست؟ قسمتی‌ از متن شعر گونتر گراس
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 13:18
MIrZADEH I ESHGHI - دوسلدورف - دوسلدورف
همه خاموشند، حقیقتی را ناگفته می‌گذارند،. . من نیز به پیروی از این سکوت فراگیر لب فروبسته‌ام ،. . احساس می‌کنم این دروغی است سنگین که بر من تحمیل شده است،. . هر آن که از این اجبار تخطی شود، با کیفر مجازات روبرو می‌شوم. . بله، همه با داغ "یهودی‌ستیزی" آشنا هستند. اما این زمان از سرزمین من،. . خاستگاه جنایتی بی‌مانند، که همیشه باید پاسخگوی آن باشد،. . قرار است باز هم زیردریایی دیگری به اسرائیل فرستاده شود ،. . همراه با سخنانی سرسری به مکافات بدی‌های گذشته. . هنر آن زیردریایی این است که. . می‌تواند با کلاهک‌های دقیق خود همه چیز را در سرزمینی نابود کند. . که در آن وجود یک بمب اتمی هرگز به اثبات نرسیده است،. . پس اینک می‌گویم آنچه باید گفت. . ولی چرا تا کنون سکوت کرده بودم؟. . چون فکر می‌کردم زادۀ سرزمینی هستم که لکه‌ای نازدودنی بر دامن دارد. . و همین بود که مرا از گفتن حقیقت باز می‌داشت. . و نمی‌خواستم نام اسرائیل را بر زبان برانم. . که خود را با آن همبسته می‌دانم و به آن وفادار خواهم ماند. . پس چرا حالا، پیرانه سر و با آخرین قطره‌های جوهر قلم می‌نویسم:
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 13:20
MIrZADEH I ESHGHI - دوسلدورف - دوسلدورف
اسرائیل اتمی برای صلح جهانی، که خود صلحی است شکننده، خطرناک است
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 13:22
a.ahooraei - دوسلدورف - آلمان
حالا مگه گونتر گراس قراری گذاشته بود که بره اسرائیل ؟ خوب اگه توی مراسم یادبود کشته شدگانتون شرکت میکرد که احترامی بهتون گذاشته بود و اینم از خودتون سلب کردید. درود به گراس ها که واقعیات را میگن. لعنت به این صهیون ها که یه بار باعث شدن یه دیوانه ای مث هیتلر پیدا شه و یه عده بیگناه دیگه را هم با اونا بکشه و حالا بازهم همون سیاست کثیف را پیشه کردن و نمیتونن مث اغلب خلقهای کوچک جهان سرشون را توی لاک خودشون کنند و زندگیشون را بکنند و دوباره دارن انگولک میکنند. اینا فکر میکنند امریکا و انگلیس چرا به اینها ترحم میکنه؟ اگه یه روزی سرمایه دارهای غربی حس کنند که دوباره دارن پر رو میشن مث زمان خزر و اندلس، دوباره آوارتون میکنند شما یه نگاه بکنید اینها از مسیحی ها بیشتر خوردن تا از شرقی ها. هر وقت قتل عام شدند شمشیر غرب بوده باستثناء زمان محمد. مگه توی اورشلیم در جنگهای صلیبی و قبل از اون نکشتن و در خزر همه را دربدر نکردن؟ بسه دیگه آرامش در جهان خواسته همه ما هست.
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 14:34
Z A G R O S S - منچستر - انگلیس
MIrZADEH I ESHGHI . هموطن عزیز، ممنون برای تهیهِ و ترجمه‌ی این شعر.
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 19:01
perser68 - فلوریدا - امریکا
kazem ruhbakhshبابلسر ایران. چرا انقدر زود قضاوت میکنی‌؟ای‌کاش خامنه‌ای نکبت بهت اجازه میداد بری یک با ر این صحرای بیابون رو ببینی‌،ببینم باز هم اینطوری می‌نویسی؟مقصر نیستی‌،جمهوری فاشیستی خمینی به ما فرصت نمیده مارو توی زندان خودش نگاه داشته.به امید مرگ این رژیم سراسر تعفّن
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 22:13
mirzadeh i eshghi - دوسلدورف - دوسلدورف
زاگرس جان ترجمه از من نبود .توو صفحه بی‌بی‌سی نوشته شده بود.البته ادامه هم داشت
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 22:14
mirzadeh i eshghi - دوسلدورف - دوسلدورف
edameh:. امروز باید گفت آنچه را که فردا گفتنش دیر است. . و چون ما ــ به عنوان آلمانی به حد کافی بار بر دوش داریم ــ. . می‌توانیم تحویل‌دهنده وسیله‌ای گردیم که عواقب آن قابل پیش‌بینی است. . و نباید با عذر و بهانه در بار این گناه شرکت کنیم. . اعتراف می‌کنم من: دیگر ساکت نخواهم ماند. . زیرا تزویر و سالوس غرب دیگر برایم قابل‌تحمل نیست،. . و این امید را نیز در دل دارم که بسیاری دیگر زندان سکوت را بشکنند. . و از این کانون خوف و خطر بخواهند که از خشونت چشم بپوشد. . و همه مصرانه از او بخواهند. . به مرجعی بین‌المللی امکان داده شود. . تا پیوسته و بدون قید و شرط. . قدرت اتمی اسرائیل و تاسیسات اتمی ایران زیر نظارت قرار گیرند.تنها این گونه است که می توان به همه کمک کرد،. . به اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها. . و بیش از آن به همه کسانی که در عین دشمنی کنار هم زندگی می‌کنند. . در منطقه‌ای که به تسخیر جنون در آمده است. . و بدانیم که این سان به خود نیز کمک کرده‌ایم.payan
دوشنبه 21 فروردين 1391 - 22:23
bita tehrani - ونکوور - کانادا
،. زیرا گمان می‌رود در قلمرو مردی گزافه‌گو که خلقی اسیر در یوغ خود را به هلهله‌های اجباری وا داشته،. یک بمب اتمی ساخته می‌شود. ...اشاره به اوس محمود عشق اتم بود البته! توجه نمودی؟! این آقا هم به نعل زده هم به میخ.منتها میخ هنوز نگرفته از کجا خورده،از هول حلیم افتاده تو دیگ!
‌سه شنبه 22 فروردين 1391 - 09:16
danial nabi - استكهلم - سوئد
اسرائیل سرزمین غصب شده، مردمی منزوی، دنیا از دستشان عاصی‌، دیوانه‌های قرن حاضر، عقب ماندگان انسانیت، بردگان خود فروخته،، دنیا از شما بیزار است .خدا و پیغمبر جای خود دارد. ننگ بشریت، قاتل پیامبران، حیف شعر که نام صهیونیست در آن باشد، آن شعر را باید سوزاند.
‌چهارشنبه 23 فروردين 1391 - 07:41
shinoeli - تهران - ایران
سیاستهای ایران و اسرائیل دقیقآ مثل هم هست . شباهت زیادی به هم دارن و به خاطر همین هم یا واقعا جشم دیدن هم رو ندارن یا فیلمه شونه. 2 تا دولت کثیف که به اسم خدا هر کاری دلشون به خواد می کنن . ماهییت 2 تاشون 1کیه.
‌چهارشنبه 23 فروردين 1391 - 11:52
PERSIANSPIDER - مشهد - ایران
گیریم که رژیم آخوندی که خود روی کار آوردید برداشتید ولی‌ آیا میتوانید کینه از قوم یهود را ازدل ایرانیان بردارید ؟؟ من که این کینه رو به نسل آینده خودم انتقال میدم لول
‌چهارشنبه 23 فروردين 1391 - 16:11
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.