وزارت رفاه: بیمه زنان خانهدار به بروز اختلاف در خانوادهها میانجامد
یک مقام ارشد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران معتقد است که طرح بیمه زنان خانهدار مفید نیست و باعث بروز اختلاف در خانوادهها میشود و به همین دلیل دولت در برابر اجرای آن مقاومت میکند.
مدیرکل بیمههای اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی البته در عین حال گفته است که این طرح برای اجرا و تامین منابع به مشکل برخورد کرده است.
به گفته مظفر کریمی، برای اجرای این طرح ابتدا باید خانهداری شغل محسوب شود و پس از آن بیمه شکل گیرد و برای یافتن راه حل این مشکلات، جلساتی با معاونت حقوقی ریاست جمهوری برگزار شده است.
در سال ۸۲ طرحی برای بیمه زنان خانهدار به تصویب هیئت دولت رسید و برای مدت کوتاهی از سوی سازمان بهزیستی اجرا شد اما به دلیل عدم تامین بودجه این طرح، پس از مدتی متوقف شد.
بر اساس این طرح که مدتی نیز «بیمه کمک کدبانو» نام گرفت، زنان خانهدار با پرداخت حق بیمه ۱۴، ۱۸و ۲۷ درصدی میتوانستند بیمه شوند و بعد از ۲۰ سال حقوق بازنشستگی بگیرند.
آقای مظفری میگوید، مشکل این طرح این است که حق بیمه کارفرما را چه کسی باید پرداخت کند و اگر شوهر از جیب خانواده پرداخت کند، پرداخت حق بیمه از جیب زن و مرد فرقی با یکدیگر ندارد و فقط در خانوادهها باعث اختلاف میشود.
این درحالی است که هفته گذشته، رئیس مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری از نهایی شدن لایحه بیمه زنان خانهدار و رفع تمامی موانع احتمالی برای تحقق این طرح خبر داده بود.
مریم مجتهدزاده با اعلام اینکه طرح بیمه تا پایان امسال و یا اوایل سال آینده اجرایی میشود، گفته بود «تلاش میکنیم طرح به گونهای چکشکاری شود تا در دولتهای بعد نیز امکان اجراییشدن داشته باشد و متوقف نشود.»
از طرف دیگر، اواخر دی ماه فاطمه بداغی، معاون حقوقی رئیسجمهوری گفته بود که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف به تامین بار مالی بیمه زنان خانهدار شده است.
اما به گفته عبدالله عمادی، معاون رفاه وزیر تعاون، «اجرای طرح بیمه میتواند برای قشر زنان خانهدار مهم باشد اما بدون در نظر گرفتن منابع آن نمیتوان آن را اجرایی کرد.»
بر اساس قانون هدفمندی یارانهها و با استناد به اصل ۲۹ قانون اساسی که به بیمه همگانی میپردازد، دولت موظف است تا پایان برنامه پنجم توسعه تمام جمعیت کشور را زیر پوشش بیمه قرار دهد. یکی از این گروههای جمعیتی، زنان خانهدار هستند.
تهمینه دانیالی، مشاور رئیس مرکز امور زنان و خانواده ریاستجمهوری، آبان ماه گذشته اعلام کرد که بخشی از بودجه مورد نیاز برای بیمه زنان خانهدار، از محل هدفمندی یارانهها پرداخت خواهد شد.
طرح بیمه زنان خانهدار ابهامهایی نیز دارد که شرط سنی یکی از آنها است و بر اساس این شرط، تنها زنان بین ۲۰ تا ۴۵ سال میتوانند برای بیمهشدن اقدام کنند.
مریم مجتهدزاده نیز درباره ابهامهای این طرح تصریح کرده بود که بیمه زنان، همه زنان خانهدار را شامل نمیشود و شرایط آن پس از تامین منابع مالی و تصویب اعلام خواهد شد.