آیا معترضان ایرانی مجددا به خیابان خواهند ریخت؟

اغلب شرکت کنندگان در راهپیمایی های بعد از انتخابات، ایرانیان متعلق به طبقه متوسط بودند که ظرفیت تحمل حد معینی از خشونت را داشتند

حسین باستانی

بی بی سی

در روزهای بعد از برگزاری "راهپیمایی سکوت" معترضان حکومت در ۲۵ بهمن، دورنمای حرکت های اعتراضی در ایران مورد توجه ناظران قرار گرفته است.

گروهی از تحلیلگران، تعداد معترضان حاضر در خیابان ها در این روز را ناچیز دانسته و از آنجا، ناتوانی جریان های منتقد حکومت را در ایجاد حرکت های عمومی نتیجه گرفته اند.


در مقابل عده ای از ناظران، نفس حضور عده ای از معترضان در خیابان ها و بسیج گسترده نیروهای امنیتی و انتظامی برای مقابله با آنان را اثبات کننده بقای حرکت اعتراضی دو سال و نیم گذشته دانسته اند.

فارغ از قضاوت در مورد هر یک از دو نگاه، به نظر می رسد که تعداد شرکت کنندگان در مناسبت های اعتراضی بعد از انتخابات خرداد ۱۳۸۸، در مجموع سیری نزولی داشته و این پدیده، بسیاری از تحلیل گران را با پرسش در مورد آینده این گونه اعتراضات مواجه کرده است.

توضیح هواداران حکومت در مورد کاهش تعداد شرکت کنندگان در مناسبت های اعتراضی آن است که معترضان، به تدریج نسبت به حقانیت مواضع مسئولان حکومتی "متقاعد" شده اند. بی سابقه بودن فشار امنیتی حکومت بر منتقدان در مقایسه با سایر سال های پس از جنگ، و گسترش دامنه فشار به بسیاری از نیروهای مدافع حکومت، باعث شده تا این ادعا طرفداران کمی داشته باشد.

اما توضیحات منتقدان حکومت در خصوص دلایل اصلی کاهش معترضان خیابانی، از جنس متفاوتی است.

عده ای از این منتقدان، قطع شدن ارتباط میرحسین موسوی و مهدی کروبی با هواداران خود را دلیل اصلی کاهش شرکت کنندگان در راهپیمایی های غیرحکومتی دانسته اند. این منتقدان برای اثبات دیدگاه خود، تفاوت قابل توجه حجم تجمع های اعتراضی در دو دوره قبل و بعد از حصر این دو رهبر سیاسی مخالف دولت را مورد تاکید قرار می دهند.

گروهی از ناظران در نگاهی متفاوت، نزدیکان رهبران معترض و حتی خود آنها را به خاطر عدم طرفداری از ایده هایی چون "براندازی" جمهوری اسلامی مورد انتقاد قرار می دهند و معتقدند که عدم تناسب این شعارها با انتظارات مخالفان حکومت، باعث شده تا این مخالفان انگیزه ای برای حضور در مناسبت های اعتراضی نداشته باشند. در همین ارتباط، حتی ایده "راهپیمایی سکوت" در مناسبت های خاص هم مورد تخطئه منتقدانی قرار گرفته که این شیوه را متناسب با مطالبات "تندتر" مخالفان حکومت در ایران ندیده اند.

تاکید بر کاستی های تشکیلاتی منتقدان حکومت ایران، محور دیگری است که در توضیح کاهش شرکت کنندگان در مناسبت های اعتراضی مورد توجه بسیاری از ناظران قرار گرفته است. فقدان تشکل ها و رسانه های تاثیر گذار و وجود اختلافات مستمر میان جریان های مخالف حکومت ایران، مهم ترین عواملی هستند که در نگاه این ناظران باعث ناتوانی اپوزیسیون از سازمان دهی تجمعات بزرگ در ایران شده اند.

احتمالا در هر یک از جمع بندی های فوق، درجاتی از حقیقت وجود دارد. اما پرسش موجود آن است که آیا می توان هر کدام از آنها را "مهمترین دلیل" کاهش حضور معترضان در تجمعات خیابانی عنوان کرد؟

به نظر می رسد تحلیل اثر "دیدگاه های سیاسی" بر روی میزان حضور در تجمعات غیرحکومتی، در بسیاری از موارد باعث نادیده گرفته شدن یکی از ساده ترین عوامل تاثیرگذار بر تصمیم گیری های مردم در زمان این تجمعات شده است: هزینه های اعتراض خیابانی در ایران.

طیفی از مردم ایران ممکن است با ملاحظات سیاسی مطرح شده در رسانه های خارج از کشور در مورد فراخوان های اعتراضی موافق باشند. اما تصور آنکه صدها هزار نفری که در روزهای بعد از انتخابات ۱۳۸۸ به خیابان ها آمدند، در هنگام تصمیم گیری های اخیر خود در مورد رفتن یا نرفتن به خیابان، این دست ملاحظات تئوریک را بر ملاحظات عینی تری چون "نگرانی از تبعات دستگیری" مقدم بدانند، دور از ذهن به نظر می رسد.

قابل انکار نیست که رویکرد حکومت ایران بعد از انتخابات ریاست جمهوری دهم، بیش از هر چیز بر ایجاد هراس نسبت به هزینه اعتراض خیابانی متمرکز بوده و این رویکرد، به تدریج بر روی ملاحظات معترضان خیابانی تاثیر گذاشته است.

در ماه های بعد از انتخابات، حجم زیادی از گزارش های "رعب انگیز" در مورد سرنوشت دستگیرشدگان در تظاهرات خیابانی منتشر شد، که از وقایع داخل زندان ها گرفته تا هزینه های ایجاد شده در خارج از زندان – شامل اخراج از کار و تحصیل، وضع وثیقه های بسیار سنگین یا گسترش فشار به اعضای خانواده ها – را شامل می شد. در تمام این موارد، به نظر می رسید که نهادهای برخورد کننده با معترضان، تلاش قابل توجهی بر پنهان کردن رفتارهای صورت گرفته با زندانیان و خانواده های آنان انجام نمی دهند؛ رفتاری که به این گمانه زنی دامن می زد که شاید حکومت ایران، به اطلاع یافتن خانواده ها از تبعات احتمالی حضور فرزندانشان در تجمعات اعتراضی بی میل نباشد.

این در حالی است که اغلب – و البته نه همه - شرکت کنندگان در راهپیمایی هایی بعد از انتخابات، ایرانیان متعلق به طبقه متوسط بودند که ظرفیت تحمل حد معینی از خشونت را داشتند. نیروهایی که از سویی آمادگی درگیر شدن در مبارزاتی از نوع آنچه در لیبی یا سوریه اتفاق افتاده را نداشتند و از سوی دیگر، نیروهای حکومتی مقابل آنها نیز، کارآزموده تر و - با احتساب بسیج - پرتعدادتر از نیروهای امنیتی سایر کشورهای منطقه بودند.

روایات بسیاری از شاهدان عینی رویدادهای اعتراضی بعد از انتخابات ریاست جمهوری، به وضوح ارتباط افزایش نگرانی معترضان و خانواده هایشان با تغییر رفتار آنها را نشان می دهد؛ تا جایی که شاید بتوان گفت مهم ترین عامل باز دارنده بخش مهمی از جوانان معترض از رفتن به خیابان ها در ماه های بعد از انتخابات، خانواده های آنها بوده اند.

تحلیل کنندگان تجمعات غیرحکومتی اخیر ایران، قاعدتا نمی توانند در تفسیر حرکت های خیابانی در گذشته و پیش بینی این نوع حرکت ها در آینده، نقش تعیین کننده ملاحظات شخصی شهروندان را نادیده بگیرند یا از به رسمیت شناختن وزن سنگین این ملاحظات خودداری کنند.

ناکامی منتقدان حکومت در لحاظ کردن این عوامل، تفسیرهای آنان در مورد روند اقدامات اعتراضی در کشور را به بحث هایی جدای از ملاحظات عینی شهروندان ایرانی تبدیل خواهد کرد که کاربردی در فهم و پیش بینی این روند در آینده نخواهند داشت.

از سوی دیگر مدافعان حکومت ایران نیز، در صورت محاسبه غیرواقع بینانه تاثیرات ایجاد ترس بر روی حضور خیابانی طبقه متوسط، امکان فهم درست چالش های پیش روی این حکومت و از جمله امکان تغییر رفتار طبقات پایین در شرایط اجتماعی و اقتصادی بحرانی را نخواهند داشت.

تجربه بسیاری از کشورهای دستخوش تحول در سایر مناطق جهان – و به ویژه در بلوک شرق – اثبات کرده که تکیه اغراق آمیز بر ترس آفرینی برای مهار اعتراضات عمومی، ممکن است با بروز اولین حادثه متزلزل کننده سیستم امنیتی، به نتایج پیش بینی نشده بینجامد.

+163
رأی دهید
-106

pegahsr - دبی - امارات
ای بابا دیگه تموم شد...خودمم نفهمیدم چی‌ شد که یهو همه چی‌ تموم شد فقط می‌خوام عدالت باشه حالا به وسیلهٔ هر کسی‌.عدالت آرزومه
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 11:36
مسیح پسر مریم - تهران - ایران
یک کلام اگه سبزی ها خودتون رو بر حق می دونید بیایید تو خیابان ها دیگه!!! چرا نمیآیند.آدمی که براستی بر حق باشه شجاعه، آدم ترسو همیشه خودش رو پنهان میکنه چون بر حق نیست.در این بیداری اسلامی مردم شجاع و بر حق بودند پس آمدند و پیروز شدند
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 11:44
bavar88 - آمستردام - هلند
۱۰۰ البته..برای رای دادن ۱۲ اسفند همه مردم و وطن دوستان ایران زمین به خیابان خواهند آمد و با رای خویش ایران را از شرّ دشمنان و تهدیدهای توخالی عقب خواهند راند.. رای مستقیم مردم ور سرنوشت خود بهترین نیروی بازدارنده در برابر تهدیدات دشمنان ایران زمین است و کشور را از خطر تجزیه مصون می‌دارد.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 11:47
hamood - دبی - امارات
بنظر من, ابراز مخالفت با تجمعات خیابانی خطرش برای رژیم کمتر از اینست که مخالفت ها به زیر زمین کشیده شود. در این مدت بعد از سال 88 انفجارات سه مرکز نظامی در تهران و اصفهان , ترور بعضی از امامان جمعه و خیلی از نافرمانی های مدنی و غیره پیش درآمد این مخالفت های زیر زمینی است . شاید در خیابان کمتر بیایند اما (سکته 5 فرمانده سپاه ) را در عرض 5روز چطور تعبیر میکنیم؟ مردم رژیم را نمیخواهند و درصورت اتحاد نیروهای اپوزیسیون خارج و برنامه ریزی صحیح برای اتحاد با مخالفین داخلی و دادن سازمان تشکیلاتی بآنان و گسترش نافرمانی های مدنی از یکسو و فشارهای اقتصادی و تحریمی خارج , به تضعیف نظام منجر میشود و سیستم امنیتی را متزلزل خواهد کرد و به نتایج خوبی خواهد رسید.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 12:11
جوزف اسمیت - بارسلون - اسپانیا
دوباره به خیابانها رفتن با این شرایط و با این رهبران و مسئولانی که جنبش سبز داره حماقتی است بس عمیق، اون موقع که کار داشت به جای باریک میکشید و همه امیدوار شده بودند آقای موسوی و کروبی همه را روانه خانه ها کردند و رژیم هم که همه را شناسایی کرده بود با خیال راحت زندانهاش رو پر کرد از مردم بیچاره.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 12:17
اصفهان نصف جهان - اصفهان - ایران
معترضان ایرانی دیگه جرات ندارند حتی فقط به جمهوری اسلامی چپ نگاه کنند میخواهید تظاهرات علیه حکومت هم بکنند،جوری رژیم خفه شون کرده که دیگه هیچ صدایی ازشون بلند نمیشه،روز 25 بهمن را به جای تظاهرات علیه استبداد داشتند توی فروشگاههای والنتاین خرید میکردند و دل میدادند و قلوه میگرفتند،یکمی هم غیرت را از ملت سوریه و بحرین یاد بگیریم بد نیست.بد به خودمون میگیم ما از نژاد آریایی هستیم و عربها بوگندو و سوسمار خور هستند،همین عربها برید ببینید چه بلایی سر دیکتاتورهاشون آوردند.زنده باد جنبش بهار عربی.زنده باد ملت سوریه.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 12:17
مرگ بر روسیه - پرتوریا - آفریقای جنوبی
بله خواهند رفت فقط اگر به شرطی که میرحسین موسوی و کروبی و رضا پهلوی شارژ مجانی ایرانسل،کوپن مرغ و گوشت،غذای مجانی،آبمیوه ای جدیدتر به جای ساندیس،و .....به آنها بدهند اونوقت برید ببینید چگونه هجوم میاورند تو خیابان.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 12:22
ایران مرز پرگهر - لیسبون - پرتغال
والنتاین مهمتر از تظاهراته.ممکن بود یک وقت از جشن والنتاین عقب میفتادند.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 12:24
persianspider - مشهد - ایران
اگه معترضان در سوریه دارن لات و پار میشن بخاطر زنبور هائی هست که از ایران می‌رن اونجا ..حالا تظاهرات در ایران دقیقا مثل تظاهرات تو آغل زنبوره !
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 11:51
iranbahar2012 - تهران - ایران
نگران نباشید در طی یک و دو و سه سال اینده خواهند ریخت بیرون و اعتراضات مردم بخاطر گرانی کمر شکن و افزایش جوانان بیکار و افزایش اعتیاد و خشونت ها در خانواده ها بخاطر افزایش فشارهای عصبی و مالی و روحی و افزایش افسردگی و نا امیدی در مردم و فقیر ترشدن کارگران و کارمندان و افزایش فرار مغزها و افزایش فشارهای مذهبی و اسلامی تر شدن مملکت بر روی مردم .. متسفانه با ماندگاری این حکومت این مشکلات به شدت بیشتر میشه بر روی مردم در اینده ای نه چندان دور ...
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 12:53
سهیل ایرانی - اصفهان - ایران
با افزایش فشار اقتصادی بر ایران بر تعداد بیکاران افزوده میشه. وقتی تعداد این بیکاران از حد استاندارد بیشتر بشه، بخشی از این بیکاران که امیدی به خارج رفتن ندارن؛ با سرریز شدن حد آستانه تحملشون و بروز اولین حادثه متزلزل کننده چون چیزی را برای از دست دادن ندارن تبدیل به آدمای خطرناک میشن. اونوقت دیگه تهدید رژیم روشون اثر نداره. (فکر کنم یه اتفاق منطقی رخ بده)
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 13:11
reza hamburg - هامبورگ - آلمان
همه شماها خارج نشستین میگین لنگش کن خوب برین داخل تظاهرات کنین مردم اول نون داشته باشن بخورن که جون بگیرن تو خیابون داد بزنن
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 13:24
سهیل ایرانی - اصفهان - ایران
برای سرنگونی رژیم ایران نیاز به تشکیل شدن سه ضلع این مثلث: 1) فشار فلج کننده اقتصادی بر رژیم ایران و افزایش بیکاران 2) بمباران تبلیغاتی بر علیه شخص خامنه‌ای به عنوان مسوول اصلی این بحران 3) بعد از گذشت زمان برای اثرگذاری مراحل اول و دوم این زمان میتونه حتی 2 سال طول بکشه، بمباران تمامی پایگاههای نظامی رژیم به همراه مقرر خامنه‌ای و صدا و سیما، تا معترضان که حالا از لحاظ فکری آماده شدن از این فرصت برای سرنگونی رژیم بهره ببرن. (البته این مراحل هم اکنون در حال اجرا شدن است و ما در آستانه مرحله سوم قرار داریم)
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 13:30
bahram-g - آمرسفورت - هلند
ایرانیان باید سر ۱۰۰ آخوند و مسئول را همزمان ببرند تا قدم اول برداشته شود. از چه می‌ترسید؟ تغییر همیشه خوب است. نگران آینده نباشید. به پیامبر و آدم بزرگ و شخصیت خاص هم نیازی نیست. اگر به قانون عمل شود احتیاجی به آدم خاص نیست و هر کسی‌ میتواند با عمل به قانون رئیس جمهور یا مسئول باشد. نگران اسلام و حضرت مهدی هم نباشید چون دین خود خدایی دارد و خدا خودش از دین برترش دفاع می‌کند. چرا باید تغییر ایجاد شود؟ چون سال‌ها است که کشور به نام خطر یهود و دشمن فرضی‌ به حالت نظامی رفته و از آن برای سرکوب مردم استفاده می‌‌شود. چون سال‌ها است که مواد مخدر جان هموطنان ما را می‌گیرد و کسی‌ کنترلی نمیکند مگر برای تبلیغ. اسم شهر‌ها و میدان‌ها را تغییر میدهند و نام‌های عربی‌ را به جای آن میگذارند. آموزش ابتدائی و عالی‌ به منظور تحمیق جوانان از ابتدا تا آخر تغییر کرده. اینها کافی‌ نیستند؟؟؟ چرا خوابیده اید؟!
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 13:36
m.noor - شارجه - امارات
با درود.بنظر من جنبش زنده تر از قبل به حیات خودش ادامه میده و در اولین فرصت مناسب مثل پتک بر سر حکومت جهل و خرافات پایین میاید .ذوب در ولایتیها هم همیشه در ترس و وحشت از آن روز خواب ندارند .دائمأ از ترس اینکه هر لحظه مردم بیایند به خیابان .و بهترین راه مبارزه در حال حاضر نافرمانی مدنی و ترور هفتگی ذوب در ولایتیها برای نشان دادن زنده بودن جنبش کافی‌ است.پاینده باد ایران آزاد.امین.م.ن
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 14:30
Pezhman - وين - اتريش
نهضت ایرانیان آتش زیر خاکستر است.هیچ رژیمی ابدی نبوده،که این رژیم دومیش باشد.کینه مردم هرچه بیشتر بشود،به‌‌‌ همان نسبت سقوط نظام ملاها نزدیکتر خواهد بود.زنده باد آزادی احزاب
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 14:40
a.ahooraei - دوسلدورف - آلمان
قابل توجه دوستانی که وصعیت و جو موجود در ایران را با کشورهایی مثل سوریه و لیبی مقایسه میکنند. این کشورها از نظر آزادی نسبت به ایران در رده بالاتری قرار داشتند, درسته که بعد از اعتراض قذافی و اسد بیرحمانه علیه اونها پیش رفتند اما قبل از اون تا اومدند بجنبند این اعتراض ها نشون داد که تعداد هوادار و جیره خوار اینها اونقدر نیست که فکرمیکردند اما در ایران تعداد آلودگان به این رژیم و کسانی که منافعشون در خطر هست نسبت به رژیم قذافی و اسد بیشتر هست و یا خود گرفتار اینکه مبادا گروهی بر مسند قدرت بنشینند که آنها را هم به میز محاکمه بکشانند. کهروبی و موسوی هم خطر را حس کردند حتی همین آقایونی که توی همین صفحه مثل باور88 و دیگری فعالند, دقیقآ میدونن که هم منافعشون و هم آیندشون در خطر هست و بهمین دلیل تا پای جون وایستادن. این رژیم بیشتر از اسد و قذافی دستش به خون آلودست که کوچکترین راهپیمایی را نادیده بگیرد و ازش بگذرد.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 14:41
a.ahooraei - دوسلدورف - آلمان
ادامه......... شما نگاه کنید از سال 57 تا کنون چه عده ای با این رژیم همکاری کرده و دست کشیدند و الآن هم جزو کنزرواتیوهایی هستند که محطاطانه حرفشون را میزنند و با عوض شدن کل سیستم مخالفند و فقط بدنبال رفرم هستند. شما نگاه کنید ببینید چقدر از اینها طی این 30 سال به ثروتهای نجومی رسیدند و فکر میکنید اینها از این ترس ندارند که یکروزی مؤاخذه بشوند و پاسخگو باشند؟ هر کسی میدونه که یک قاتل برای گرفتار نشدن به دست قانون به جنایت دوباره و پاک کردن اثر جنایات خود ملزوم میشود. این افراد هم در رژیم ج.ا تعداد کمی نیستند و مجبورند با این رژیم زندگی مسالمت آمیزی داشته باشند تا نسلشون از بین بره و فرزندان آنها روزی با دگرگونی سیستم مخالفتی نداشته باشند. این رژیم هر فعالیتی را در نطفه خفه خواهد کرد مگر با مبارزه مسلحانه پیش رود که آنهم امروزه یک خطر و حماقت خواهد بود....ادامه...
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 14:56
a.ahooraei - دوسلدورف - آلمان
ادامه....چرا که انسانهای بیگناه بابت اون باید پرداخت کنند و کشور بطرف هرج و مرج سوق داده خواهد شد, چونکه توی این کشور هم مانند جاهای دیگر دنیا فرصت طلبها و هرج و مرج طلبهای سوءاستفاده کن بوفور موجود است. و فرداست که برادر کشی را پیش بکشند و خلقها را بجون هم بندازن و کشور را تجزیه کنند.
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 14:56
Ahmad1345 - گوتنبرگ - سوئد
reza hamburg با نظرت کاملا موافقم. ما خارج نشینها فقط به مردم زیر ضربه ایران دستور انقلاب میدهیم! ولی‌ یک موضوع را نباید فراموش کرد: انقلاب موقعی پیش میاید که هیچ یک از طرفها انتظار آنرا ندارند! مثالهای فراوانی‌ وجود دارد ، ، ،
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 15:12
shirdel - لندن - انگلیس
معترضان مگر دیوانیند دوباره بیان توی خیابان
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 15:28
hashamdar - تهران - ایران
اکثر جوان‌های ایرانی‌ نا امید شده اند و نمیدانند که این حرکت جدید به سرنگونی حکومت خواهد رسید ؟؟؟؟
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 16:04
حمله نظامی - رشت - ایران
خیر
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 18:30
zahra50 - کپنهاگ - دانمارک
مسیح پسر نمیدونم کی! ببین معلومه کسی نمیاد بیرون .آخه تو باشی به مادر و خواهرت تجاوز بشه بازم هوس میکنی بیای بیرون؟یا خودتو ببرن لوله در ما تحتت بکنن میای بیرون؟بعدشم نگران نباش آمریکا بزودی مشکل ما رو حل میکنه .خوشبختانه یا بدبختانه فقط حمله خارجی جواب میده.شما ها مثل سرطانید باید با شیمی درمانی ریشه کثیفتون رو کند.نجابت ملت ایران جواب نمیده باید یکی مثل خودتون هار باشه .
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 19:47
baas - روتردام - هلند
البته ۱۰۰% .ساندیسی‌ها هم اینو خوب میدونن
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 20:26
mobareze khamoosh - پردیس - ایران
می‌گذره اما مهم اینه که چه حوری می‌گذره و مهم تر اینه که چه خرابی‌های غیر قابلِ جبرانی به جای میذاره و می‌گذره،و ما باز دست رو دست میگذاریم که بگذره!!!
دوشنبه 1 اسفند 1390 - 21:21
1k adame sadegh - تورنتو - كانادا
فقط ملت منتظر حمله نظامی هستند.آن موقع به تمام ساندیس خورها نشون میدن که آیا بیرون میان یا نه.شاهنامه آخرش خوشه.
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 01:36
1k adame sadegh - تورنتو - كانادا
باور۸۸ - آمستردام - هلند . آن ممه را لولو خورد. هر کسی‌ که در انتخابات ۱۲ اسفند از خانه بیرون بیاید خائن به ملت ۳۳ سال ستم دیده است.
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 01:49
مسیح پسر مریم - تهران - ایران
zahra50 - کپنهاگ - دانمارک پس به این خیال که آمریکا به دلخواه تو عمل کنه تو کپنهاک بمون و کپک بزن.
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 03:15
yashainiran - ایران - ایران
bavar88 - آمستردام - هلند. آخه سبک عقل! رای دادن به نمایندگان در ایران چه ربطی به مثلادشمنان ایران(در ذهن بیمارشما) دارد؟
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 03:57
romano - تهران - ایران
مسیح پسر و غیره و ذالک اومدیم با دست خالی هم اومدیم شما که حق بودید چرا با کلاش اومدید دختر کشتید با ماشین از رو مردم رد شدید فکر می‌کنی کی تنبونشو خیس کرد زبون پیدا کردید چرا در تاپیکهای دفاع از اسلام سفره نون خوریتون زبون ندارید خفه‌اید. فکر می‌کنید بچه مفت بزرگ کردیم بفرستیم تو خیابون شما برای قسط تعاونی مسکن سپاه قدس و ماشین پراید اهدایی بیت بچمون رو بشید زرشک یک کلمه 6000 سال جنگیدیم خامنه‌ایت تیومره لنگه که از کله پشته بسازه یا قرآن و برعکس بخونه اینکه نماز فطرشم با تقلب و پدال الله اکبر می‌گذرونه کی هستی اموی عباسی مغول،عثمانی، روسیه و انگلیس اشرف افغان، پرتغال اسپانیا، اسکندر، جنگهای 1000 ساله ایران یونان، رومیها،صدام و تمام دنیا پشتش کی هستی که نزنیم دم قنبل مبارک پرتت کنیم بیرون بدبخت اگر می‌بینی مردم خون نمیریزن در تاریخ این مملکت هیچ سلسله‌ای از ایرانیها شهر سوزی و آدم کشی فله‌ای نکرده حتی تو عهد شاه قلاب سنگ باستان هم این مردم بدخت دوتا شهرش بجون هم نیفتادن که تو قلب اروپاش 100 تا تو تاریخشون هست. کیو می‌ترسونین. قلدر شدین با روزی یک میلیون بشکه نفت یا مفت.
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 05:16
zedehal95 - آمستردام - هلند
zahra50 -کپنهاگ -دانمارک - آخ که گل گفتی دوست عزیز ، حرفت بسیار زیبا و بجا بود . درود بر شما.
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 05:56
Ramtinel - بخارست - رومانی
دو از جون مگه اسکولید بریزید تو خیابون ،!!!دوستانه من نرید رای بدید این بهترین راه هله !البته گوسفند تو این رژیم زیاد داریم که میرن رای میدن!!
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 06:31
pashaxan - باکو - آذربایجان
توی این گرونی مردم گشنه کی‌ حل داره بره واسه اعتراض، با نیمرو هم مگه می‌شه شعار داد..
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 06:47
massoudoslo - اسلو - نروژ
romano.تهران .ایران . حق گفتید و درست . از صمیم قلب آرزو دارم این رژیم تغیر کند و کشور به دست مردم بیفتد که دست کم این هم وطن های خودمان در این سایت جای نوکری علی گدا و وطن فروشی ،بروند دنبال یه شغل ابرو دار و درست !
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 11:01
2oktor - كرمان - ايران
zahra50 - کپنهاگ - دانمارک. ازت ممنونم منون هرکی میخای باش . واقعا دوست دارم با این هدف گیریت و بلانسبتم اگه جای این یارو و پسر مریم بودم خودمو میکشتم.
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 11:44
*پسر شجاع* - تهران - ایران
با این وضعی که من می بینم ..دیگه چیزی به پایان حکومت آخوند نمونده ..خود حکومت هم میدونه که کم کم کنترل اوضاع از دستش خارج شده ..در داخل حکومت هم اختلاف تا سطح فرماندها سپاه هم کشیده شده ..و به زودی باز داشتهایی در داخل خود این حکومت انجام میشه ..و مردم هم به خیابانها می ریزن ..ولی اینبار دیگه در داخل حکومت اتحادی برای سرکوب مردم نیست ..بلکه بعضیها هم به مردم ملحق میشن ..
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 13:38
zahra50 - کپنهاگ - دانمارک
zedehal95 دوست عزیزم ارادت دارم. 20ktor کرمان هموطن من یه ایرانیم که آرزوی آزادی سرزمینم و مردم خوبم رو دارم.دوستتون دارم ممنون از لطفتون.
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 17:38
elias22 - کلن - آلمان
پسر شجاع -تهران - ایران من هم همین نظر رو دارم دوست عزیز ،شنیده شده که در روزهای اخیر در سازمان پدافند غیر عامل (قرارگاه دفاع سایبری) زیر آب شورای سایبری بسیج رو زدند و قراره که تعدادشان کمتر بشه ! یعنی از ۱۵۰۰ نفر به ۶۰۰ نفر کاهش پیدا کنه ! اگر دوستان مایل باشند من در کامنت های بعدی بیشتر در مورد ارتش سایبری توضیح میدهم ؟!!!.
‌سه شنبه 2 اسفند 1390 - 22:47
time-to-say-goodbye - تورنتو - کانادا
"مسیح پسر مریم" واقعاً برات متاسفم که مثل بقیه ساندیس خورا بی‌ سواد هستی‌ چون هر بچه‌ای میدون که دانمارک اولین کشور شاد در جهان هست پس کسی‌ اونجا کپک نمی‌زنه، اون تویی که تو تهران دود می‌خوری کپک می‌زنی‌ بی‌ عقل
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 06:31
tiger.man - گیلفورد - بریطانیا
البته که نخواهند ریخت، حالا مثلا اگه بریزند 2تاشون که زخمی شوند همه دورش جمع میشوند که با دوربین ازشون عکس و فلم بگیرند بعدش هم همه به خونه هاشون فرار میکنند که این کلیب رو اپلود کنند. قرار نیست که همه مثل سوریها شوند.
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 09:40
tiger.man - گیلفورد - بریطانیا
تنها راه سقوط این نظام ورسیدن به دمکراسی واقعی فقط اینه که قبول کنید که ایران کشوری با اقوام مختلف هستش نه ملک بابابی قومی خاص ، و اینده مملکت چه خوب وچه بد را در واقع همین اقوام مختلف ( ومسلح ) ورق خواهند زد در غیر اینصورت اینده ایران بهتر از یوگسلاوی وسودان نیست و روزی خواهد رسید که تاریخ از ایران همچون یوگسلاوی خواهد نوشت. ایران قویتر از اتحاد جماهیر شوروی سابق نیست اما تیکه پاره شد، من شخصا دلم بیشتر از اینکه به حال اینده این اقوام بخصوص اعراب میسوزه دلم به حال فارسها میسوزه که باید تاوان حماقت نسل قبلی را بدهند وروزی خواهد رسید که خیلی ها هزاران بار از اینکه کامنتهای نژاد پرستانه مینوشتند تاسف وخود را نفرین کنند اما نوشدارو پس از مرگ سهراب دردی را دوا نخواهد کرد.
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 09:59
tiger.man - گیلفورد - بریطانیا
با توهین کردن تنها کاری که میکنید وزنه اصلی فشار بر رژیم را خنثی میکنید چون اونقدر که رژیم از اقوام هراس دارد از امثال موسوی وکروبی وجنبش سبز وکل اپوزیسیون ندارد اما متاسفانه کو گوش شنوا ؟؟؟؟
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 10:03
tiger.man - گیلفورد - بریطانیا
شاید یکی از بزرگترین دلیل تداوم سوریها در جنبش انها همین احترام به همدیگر ودفاع از حقوق اقلیت های کرد از جانب فعالان عرب میباشد من شخصا خیلی کم وشاید از بین هر 100تا کامنت سوریها میبینم که عرب به کرد و دروزی به عرب وکرد به عرب و .. توهین کنند وتازه همین کسانی که توهین میکنند اغلب از بشار اسد حمایت میکنند که معلوم میکنه اینها عوامل رژیم سوریه هستند ویا مصر هم همینطور. وقتی وقایع اونجا را با ایران میسنجم میبینم که ما خیلی عقبیـــــــــــــــــــــــــــــــــم.
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 10:08
zahra50 - کپنهاگ - دانمارک
time-to-say goodbye دوست عزیزم حق باشماست.ممنون
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 10:21
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.