پدر پارک ساعی و درختان ولیعصر که بود؟

آنهایی که در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران تحصیل کرده اند، در محوطه سرسبز دانشکده مزار مردی را می شناسند که پایه گذار جنگلداری علمی در ایران است. «مهندس کریم ساعی» که روزگاری در دانشکده کشاورزی تحصیل می کرد، حالا در پناه سایه درختان کهنسال دانشکده آرمیده است. مردی که اولین مدیر جنگلبانی کشور بود و برای اولین بار آماری از مساحت جنگلهای کل کشور را تهیه کرد. یادگارهای زنده اش هنوز وجود دارند : پارک ساعی و درختان تناور خیابان پهلوی تهران به ابتکار و طراحی او ایجاد شدند.

 

ساعی در سال ۱۲۸۹ در مشهد متولد شد. تحصیلات دانشگاهی خود را در مدرسۀ عالی (دانشکده) فلاحت دانشگاه تهران (واقع در کرج) گذراند و در سال ۱۳۱۰ با درجۀ مهندسی فارغ‌التحصیل شد. با قبولی در چهارمین دوره اعزام محصلان به خارج از کشور برای مدت دو سال به مونپلیه در انستیتو اگرونومیک فرانسه رفت و با درجه ممتاز فارغ التحصیل شد.
 

موفقیت های تحصیلی او باعث شد تا مجله علمی تخصصی در فرانسه، او را به عنوان یکی از چهره‌های شاخص علم جنگل در آن سالها معرفی کند. پس از آن فوق لیسانس خود در رشته آمار جنگل را در سال ۱۳۱۶ ازدانشگاه برکلی کالیفرنیا گرفت و به کشور بازگشت.
 

وقتی در ۱۳۱۷ «دایره جنگل» به عنوان اولین نهاد مدیریت جنگل ها در کشور راه اندازی شد، ساعی تصدی آن را برعهده گرفت و بر اثر اقدامات او یک سال بعد این نهاد کوچک به «اداره جنگلبانی» و بعدها به «اداره کل جنگلها» ارتقاء یافت. در همان سالها او و همکارانش قوانین و مقررات جنگل را تدوین کردند و به تصویب مجلس آن زمان رساندند.
 

اما ریاست او بر این اداره کل دوام چندانی نداشت و برخی از سودجویان که قوانین و مقررات جنگل منافع اقتصادی شان را به خطر انداخته بود، با استفاده از نفوذ برخی افراد پرونده شکایتی از ساعی را به دیوان کیفری بردند و او را از کار برکنار کردند. با این حال ساعی خانه نشین نشد و پیشنهاد کرد تا در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران رشته جنگل ایجاد شود و خود نیز به عنوان استاد در این دانشکده مشغول به کار شد.
 

ساعی موفق شد تا در سال ۱۳۲۵ برای اولین بار مساحتی از جنگل های ایران را تخمین بزند. پس از آن در سال ۱۳۲۷ جلد اول و در سال ۱۳۲۹ جلد دوم کتاب «جنگل شناسی» را منتشر کرد که با نشر این کتاب اساس اطلاعات علمی جنگلبانان کشور پی ریزی شد.
 

با تأسیس بنگاه جنگلها در سال ۱۳۲۸ او با سمت رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل این بنگاه، مشغول فعالیت شد.
 

در پانزدهم آذرماه ۱۳۲۸ نشریۀ مخصوص کارکنان بنگاه جنگل‌ها را با عنوان خبرنامۀ بنگاه جنگل‌ها منتشر کرد که اولین نشریۀ ایرانی در زمینۀ منابع طبیعی بود. این نشریه پس از سالیان دراز هنوز هم با نام فصلنامه جنگل و مرتع به حیات خود ادامه داده است.
 

مسئولیت های ساعی باعث شده بود تا او دائماً برای تحقیق و پژوهش در سفر باشد و در یکی از همین سفرها نیز از دنیا رفت. وفات او در چهارم دی ماه ۱۳۳۱ هنگام بازگشت از شیراز به تهران و بر اثر سانحۀ سقوط هواپیما اتفاق افتاد. گویی خود می دانست که به دلیل سفرهای پی در پی عمری کوتاه دارد و در۴۲ سالگی وصیت کرده بود تا او را در دانشکدۀ منابع طبیعی دانشگاه تهران به خاک بسپارند.
مرگ زود هنگام مهندس کریم ساعی باعث تأسف فراوان همکاران، شاگردان و مجامع علمی کشور شد و ضایعه درگذشتش در مطبوعات و محافل کشورهای دیگر نیز بازتاب داشت...

+467
رأی دهید
-20

جان کان - تبریز - ایران
روحش شاد و یادش گرامی!!!. زنده باد اونی که واسه طبیعت کار خیری میکنه.
‌سه شنبه 18 بهمن 1390 - 16:29
karaji - گتنبرگ - سوئد
درود به روح تمام افرادی که به این مرز و بوم خدمت کرده و میکنند و ننگ بر کسانی که خیانتکاری پیشه انهاست!!
‌سه شنبه 18 بهمن 1390 - 16:48
greentree - تهران - ایران
چه قدر این مرد انسانه بزرگی‌ بود و چه قدر تهران رو زیبا کرد با درختکاری امیدوارم مردم ایران هم یاد بگیرند و از درختان به خوبی‌ مواظبت کنند و درخت بکارند هر سال
‌سه شنبه 18 بهمن 1390 - 17:02
*Fanoos* - ايران - ايران
روحش شاد
‌سه شنبه 18 بهمن 1390 - 18:05
3reza3 - راندرز - دانمارک
روحشون شاد
‌سه شنبه 18 بهمن 1390 - 18:11
sharafYabi - بیمبه - انگولا
سعدیا مرد نکو نام نمیرد هر گزا، مرده آن است که نامش به نکویی نبرند. (حتی اگر زنده باشند، به مانند اکثر قریب به اتفاق مسئولان بی‌ مسئولیت).
‌سه شنبه 18 بهمن 1390 - 18:12
sia_sefid - تهران - ایران
دانشکده منابع طبیعی : تقریبا بغل سلف سرویس دختران .. جایی که دخترا به گربه ها ته مونده ی غذاشون رو میدن . یادش بخیر
‌سه شنبه 18 بهمن 1390 - 18:16
a.ahooraei - دوسلدورف - آلمان
یادش زنده.
‌سه شنبه 18 بهمن 1390 - 19:11
baas - روتردام - هلند
روحش شاد / ساعی‌ متولد مشهد / علی‌ گدا متولد مشهد تفاوت انسان و حیوان را بنگر .
‌سه شنبه 18 بهمن 1390 - 19:35
vahid71 - تهران - ایران
روحش شاد، واقعا نمیدونستم خیابون پارک وی هم از کارهای این عزیزه، واقعا روحش شاد.
‌سه شنبه 18 بهمن 1390 - 20:26
persiangulf2535 - لند‌ن - انگلیس
خدا‌رحمتش‌کنه‌٬نامش‌همیشه‌با‌نام‌پارک‌زیبایه‌ساعی‌زنده‌هست.
‌سه شنبه 18 بهمن 1390 - 20:58
compatriot - تورنتو - کانادا
روحش شاد. خدایش رحمت کند.
‌سه شنبه 18 بهمن 1390 - 23:59
چکاوک - لندن - انگلستان
چقدر زیبا و متنوع ست این پارک ، حیات وحش بسیار قشنگی هم داره !! یاد و نام آقای ساعی همیشه زنده باد.
‌چهارشنبه 19 بهمن 1390 - 00:04
بهروزرضازاده - سیدنی - استرالیا
دسستتون درد نکنه چه خبر جالبی گذاشتید
‌چهارشنبه 19 بهمن 1390 - 03:32
kharg.2020 - کوالالامپور - مالزی
baas-روتردام-هلند خیلی زیبا گفتی واقعا باید خوب نگریست وبسیار گریست. روحش شاد
‌چهارشنبه 19 بهمن 1390 - 09:02
ensanam arezoost - خارگ - ایران
روحش شاد و یادش گرامی، نور به قبرش بباره به قبر بعضیها هم...
‌چهارشنبه 19 بهمن 1390 - 10:51
Arminpaniranist - تهران - ايران
١٥ اسفند هر سال در زمان شاه فقید که به روز درختکاری نامیده شده بود، هزاران اصله درخت کاشته می شد، که بارک جیتکر، تبه قبلی کیشا و ... هزاران نمونه که بصورت نهادینه شده بود که دینداران حکومتی را خوش نیامد و ان روز از صفحه تقویم حذف شد. لذا کار به جایی کشیده که روانیی ، بنام دکتر روا زاده ملعون مدعی شده که درخت کاج موجود در جیتکر نه تنها سالم نیست بلکه باید با اهک خشکش کرد و الی اخر( خودتون در یوتوب ببینید)
‌چهارشنبه 19 بهمن 1390 - 19:48
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.