بررسی روزنامه‌های تهران؛ دوشنبه دهم بهمن

 

روزنامه‌های امروز صبح تهران در گزارش‌های اصلی خود از سه ساعت جلسه مجلس و توضیحات مقامات اقتصادی دولت درباره علت هیجان بازار ارز و سکه طلا نوشته اند. تیتر اصلی چند روزنامه هم تشکیل همایشی درباره بیداری اسلامی در تهران است.

مجلس قانع نشد، دولت با ادبیات خود

ابتکار خبر از "دفاعیات اقتصادی دولتی‌ها در مجلس" داده، شرق همین گزارش را با تیتر "سه ساعت توجیه و اعتراض" منعکس کرده، روزنامه جمهوری اسلامی نوشته "انتقاد شدید نمایندگان از تیم اقتصادی دولت" و اعتماد از قول وکلای ملت نوشته "قانع نشدیم".


اعتماد در گزارش اصلی خود نوشته اگر منتظر هستید تا از جلسه دیروز مجلس بفهمید باید طلا بخرید یا ارز یا سراغ خرید اوراق مشارکت بروید تا ارزش ریالتان کاهش نیابد، نمایندگانی که بعد جلسه غیرعلنی در راهروهای مجلس صحبت می‌کردند، می‌گفتند نمی‌توانند پیش‌بینی کنند چه خواهد شد و آنچه بین آنها و سه سر اقتصادی کابینه رد و بدل شده، حرف‌های تکراری بوده و بیشتر از جنس گلایه و تهدید و به همین دلیل هم نمی‌توانند با اطمینان بگویند حرف‌های رییس بانک مرکزی درباره خوابیدن التهاب محقق می‌شود.

به نوشته این روزنامه: می‌گفتند حسینی سعی کرده با ادبیات خاص خودش بگوید حتی در سفر به امریکا هم به ارز و سکه فکر می‌کرده و اصلا کسی فکر نکند مملکت را رها کرده‌اند تا بروند مراسم تحلیف رییس‌جمهور نیکاراگوئه؛ نتیجه حرف‌های بهمنی رییس بانک مرکزی هم این شده که دلال و صراف و رسانه‌ها مقصر جدی بحران ارز بودند و دولت بی‌تقصیر؛ حرفی که دیروز تقریبا روایت اصلی بود که نمایندگان به شدت به آن معترض بودند و تیتر بسیاری از رسانه‌ها انتقاد مجلس از توجیهات رییس بانک مرکزی شد.

و گزارش اعتماد تاکید کرده: بهمنی، حسینی و غضنفری هر سه آمدند تا بگویند بر اوضاع سواریم و همه‌چیز در کنترل است. اما واکنش مجلسی‌ها دوگانه بود. اول آنکه انتقادهای پیاپی کردند از اینکه این یک ماه کجا بودید و چرا به جای رسیدگی به وضع دلار و سکه همگی دسته جمعی به سفر آمریکای لاتین رفتید؟ حرفی که توکلی و مصباحی‌مقدم به شدت بر آن پافشاری کردند. و بعد از گلایه‌ها هم دو حرف جدی از سوی مجلسی‌ها زده شده است.

شرق در گزارش اصلی خود نوشته، هیات عالی‌رتبه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران آمد؛ با استقبال نه‌چندان گرم در عمل – به ادعای خبرگزاری‌های غربی- و بسیار گرم در کلام؛ در عمل از آن جهت که کسانی به استقبال این هیات رفتند که چندان خوشایند آنها نبود، گروهی که عکس تعدادی از دانشمندان هسته‌ای را که در سال‌های اخیر ترور شده‌اند، در دست داشتند و در شعارها و پلاکاردهای خود تاکید می‌کردند: «آژانس انرژی اتمی متهم ردیف اول دانشمندان ایرانی است.»

به گزارش شرق برخلاف این نوع استقبال، هیات عالی‌رتبه آژانس که با ماموریت حل و فصل تمامی سوالات و ابهامات حول محور برنامه هسته‌ای ایران از جمله ابعاد احتمالی نظامی این برنامه به تهران سفر کرده‌اند، با استقبال گرم کلامی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران مواجه شدند. آنجا که او نه در تهران بلکه در آدیس آبابا اعلام کرد که «ایران چیزی برای مخفی کردن ندارد و به همه سوالات آژانس انرژی اتمی پاسخ می‌دهیم.»

تکیه گاه بیداری اسلامی

 

تیتر و عکس صفحه اول تهران امروز

"تهران تکیه گاه مستحکم مستضعفان جهان" تیتر اصلی کیهان است در حالی که رسالت و چند روزنامه دیگر هم همین گزارش را در مورد افتتاح همایشی در تهران در صدر اخبار خود آورده اند.

تحریم نفت اروپا و دوئل ایران غرب

تهران امروز از قول مدیرعامل شرکت نفت خبر داده "ایران، اروپا را به انزوا می‌کشاند" و فرهیختگان همین خبر را با عنوان "آماده قطع صادرات به اروپا هستیم" منعکس کرده و قدس از "هراس اروپا از تهدید نفتی ایران" خبر داده است.

رسالت در سرمقاله خود نوشته دوئل به معنای جنگ تن به تن برای تلافی اهانت و اعاده شرف و حیثیت است. در غرب پیش از قرن بیستم، رسمی رواج داشته است و هنگام اوج‌گیری اختلاف‌ها و به بن‌بست رسیدن تنش‌ها اجرا می‌شده است. دو نفر با اتفاق نظر بر سر یک قانون مبارزه، از یکدیگر فاصله می‌گرفتند و به سوی یکدیگر شلیک می‌کردند. در نتیجه ممکن بود یکی از دو طرف یا هر دو، زخمی یا کشته شوند؛ اختلاف دوئلرها می‌توانست بر سر ناموس، ایدئولوژی و یا سیاست باشد؛ اما وقتی این اختلاف به دوئل می‌انجامید که دیگر بحث و مذاکره سرانجامی نمی‌یافت.

نویسنده با این مقدمه تاکید کرده دوئل ما با غرب ادامه دارد و در دهه چهارم انقلاب وارد فاز جدیدی شده است. شرط تداوم توفیق در این مبارزه این است که هر کس در سرجای خود محکم بایستد و در هنگام عمل "یک صدا" و "یک حرکت" از دولت و ملت ما صادر شود. دانشگاه‌ها و حوزه‌های ما پر از علما ودانشمندان بی‌ادعا، گمنام و پرکاری است که هر روز به مجد و عظمت ایران می‌افزایند.

مزارع و کارخانجات ما مملو از انسان‌هایی است که به پیشرفت کشور می‌اندیشند و دامن آنها از آلودگی‌هایی که دشمن از طریق جنگ نرم در جامعه ما تولید می‌کند پاک است.

به نوشته رسالت انتخابات نهمین دوره قانونگذاری در راه است. ملت ایران با علم به توطئه‌‌های دشمن در این انتخابات پس از شرارت‌های اهل فتنه در سال ۸۸ حساب ویژه‌ای برای حضور در انتخابات باز کرده است. انتخابات آینده تنها رای به یک یا چند نامزد برای ورود به خانه ملت نیست. انتخابات آینده تنها رای برای رسیدن به مطالبات قانونی نیست. انتخابات آینده میدانی برای تثبیت انقلاب و دفاع از حیثیت ملی و پاسخ‌ توهین‌های آمریکاست.

جوابش ساده است

ابراهیم رها در ستون " زخم" در اعتماد نوشته: اگر کسی آمد پشت تریبون یا جلوی دوربین و آن‌کس احیانا مسوول هم بود و باز احتمالا مسوولیت مهمی هم داشت و گفت مشکلی را حل خواهد کرد، یقین داشته باشید آن مشکل‌ لااقل یکی‌، دو سال به قوت خودش باقی می‌ماند! البته این نگاهی خوشبینانه است.

در حالت واقع‌بینانه آن مشکل مضاعف می‌شود. اینها را گفتم تا بگویم بعضی مسوولان وقتی حرف می‌زنند تصور می‌کنند نیروی جاذبه کلا وجود ندارد. یعنی در ابرها سیر می‌کنند و حرف می‌زنند. برفرض به دلار دستور می‌دهند بکشد پایین قیمتش را.

به نوشته طنز نویس اعتماد: تصور کنید، مسوول ایستاده، نگاه خاصی به اسکناس صد دلاری می‌اندازد، چشمکی می‌زند، لبخندی خاص برلب می‌آورد و به او می‌گوید باید بکشد پایین قیمت خود را. خب حالا فکر می‌کنید این روش چقدر جواب خواهد داد؟ راستی‌آزمایی این ماجرا اصلا سخت نیست. یک‌سر به حوالی چهارراه استانبول بزنید.

ارز و سکه فرمان نبردند از دولت

 

تیتر و عکس صفحه اول روزگار

"روا نیست وضع تولید این گونه باشد" تیتر اصلی آرمان است، جهان صنعت در تیتر یک خود پرسیده "شرکت‌های زیان ده بیشتر می‌شوند؟" و دنیای اقتصاد گزارش داده "شیوه حراج سکه تغییر می‌کند".

تهران امروز نوشته وزیر اقتصاد با اعلام سیاست‌های جدید پولی مثل تایید افزایش نرخ سود بانکی، تدابیر تازه ارزی و ... تلاش کرد بازار را تحت تاثیر قرار دهد. بخشی از خواسته وزیر در کمتر از دو ساعت رخ داد و اندکی از حباب سکه تعدیل یافت و یک روز بعد با تعدیل دلار، قیمت سکه به مرز واقعی نزدیک‌تر شد. البته در شکل دوم، دولت با تکذیب این ادعا، رسانه‌ها و مدعیان تعلل دولت را با امکان پیگیری قضایی ادعای خود مواجه ساخت.

به نوشته این روزنامه در حالی که انتظار می‌رفت با کنترل دولت بر بازار ارز و سکه این اختلاف‌نظر به وادی فراموشی برود، تحولات دو، سه روز اخیر و بازگشت بخشی از حباب از بین رفته دوباره توجهات بیشتری را به این موضوع جلب کرد. صرف‌نظر از اینکه ادعای کدامیک از طرفین حقیقت دارد اما نمی‌توان از اثرات برخی سخنان یا عدم اثرگذاری برخی سیاست‌ها و تدابیر در حد مطلوب غافل ماند.

محمدصادق جنان‌صفت در سرمقاله دنیای اقتصاد با نقل خبر «دلار آزاد ۱۸۵۰ تومان» نوشته در صورتی که قیمت یادشده درست یا حتی ۵ درصد پایین یا بالا باشد، اولا و برخلاف اراده اعمال شده از سوی بانک مرکزی، بازار ارز «تک‌نرخی» نشده است، ثانیا فاصله نرخ دلار در بازار آزاد هنوز ۵۰ درصد بالاتر از نرخ اعلام شده توسط بانک مرکزی است.

نویسنده مقاله پرسیده: چرا بازار ارز با حرف و فرمان تصمیم‌سازان پولی با بی‌اعتنایی برخورد می‌کند؟ آیا همان طور که مقام‌های دولتی می‌گویند، گروه‌هایی از افراد آن قدر قدرت سیاسی، اقتصادی و تبلیغاتی دارند که می‌توانند بازار ارز را برخلاف اراده مقام‌های پولی، مالی و ارزی و سیاسی آرایش دهند؟ به نظر می‌رسد کسانی که این فرضیه را قبول کنند به دلایل گوناگون شمارشان زیاد نخواهد بود. چرا؟

نویسنده سرمقاله دنیای اقتصاد با اشاره به طبقات متوسط نوشته واقعیت این است که این گروه پرشمار تا زمانی که بازار ارز جذابیت درآمد آنی و قابل‌توجه برای آنها دارد و همچنین تا زمانی که آنها تصور می‌کنند با خرید ارز از ارزش پس‌اندازهای خود حفاظت می‌کنند از بازار خارج نخواهند شد. سخنان رییس‌کل بانک مرکزی و سایر مقامات مبنی‌بر اینکه ذخایر ارزی ایران پرقدرت و نیرومند است و به هر میزان که در بازار تقاضا وجود داشته باشد، ارز عرضه خواهد شد، نه تنها کمکی به بیرون رفتن خریداران خرده‌پا نمی‌کند، بلکه آنها را مشتاق به حضور پایدارتر خواهد کرد.

یحیی آل اسحاق در مقاله ای در روزگار نوشته از تحریم و سکه و ارز که بگذریم سومین موردی که بدجور ذهنم را به خود مشغول کرده اجرای فاز دوم قانون هدفمند کردن یارانه هاست. جزییات این قانون را نمیدانیم. و این که چه اتفاقی می‌خواهد بیفتد و چه چیزی قرار است گران شود. اما نمیدانیم زمان مناسبی برای اجرای این فاز نیست.

رییس اتاق بازرگانی تهران در مقاله روزگار تاکید کرده فاز اول که مال مردم بوده، فاز دوم باید بیشللتر تولیدمحور باشد تا مردم محور. دولت خود شاهد است که چگونه سال گذشته صنایع کشور با دولت همکاری کردند تا قانون را به اجرا برساند. حال توقعشان این است که در فاز دوم مورد توجه قرار گیرند و مسائل و مشکلات جدیدتری برایشان ایجاد نشود.

هادی حق‌شناس در مقاله ای در شرق نوشته پس از هدفمند کردن یارانه‌ها یعنی زمانی‌که به دلیل جلو‌گیری از اتلاف منابع و انرژی، دولت در سه گام تصمیم گرفت قیمت‌ حامل‌های انرژی را آزاد کند انتظار طبیعی آن بود که در سایر بازارها از جمله با تعیین دستوری نرخ سود بانک‌ها، قیمت‌ها آزاد شود. انتظار عمومی این بود همچنان که دولت در بازار انرژی قصد حداقل دخالت را داشت در بازار پول نیز باید حداقل دخالت را اعمال می‌کرد.

 

عکس صفحه اول مردم سالاری

به نوشته این نماینده سابق مجلس آنچه محل نگرانی است، اعمال بسته پولی در ابتدای سال‌جاری بدون توجه به نرخ تورم بود، در حالی‌که همه کارشناسان پیش‌بینی می‌کردند نرخ تورم سال ۹۰ به بیش از ۲۰ درصد برسد ولی نرخ سپرده‌های کوتاه و بلندمدت در بسته پولی غیرواقعی دیده و هشدارها نادیده گرفته شد، در نتیجه سپرده‌گذاران بانکی برای حفظ قدرت خرید سپرده‌های خود به ناچار منابع خود را از حالت سپرده خارج کردند و به سراغ بازارهای پربازده دیگری از جمله بازار سکه، طلا و ارز رفتند.

مقاله شرق تاکید دارد به نظر می‌رسد هر نوع تصمیم‌گیری دولت که منجر به التهاب بازار شده یا سبب افزایش نقدینگی شود یا حتی تقاضا را افزایش دهد باعث عدم تعادل در بازار می‌شود. اگر دولت از ابتدای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها که از اوایل آذر ماه سال گذشته شروع شد توجه ویژه‌ای به تولید می‌کرد یا در سال‌جاری موانع بخش تولید را حذف می‌کرد یا به هدف برنامه که رشد اقتصادی هشت درصد است، نایل می‌آمد اولا بخشی از مشکلات اشتغال حل می‌شد، ثانیا افزایش تولید یا استفاده از ظرفیت‌های ایجاد شده برای تولید هزینه تولید را کاهش می‌داد و به طریق اولی منجر به کاهش نرخ تورم می‌شد و باز این سیکل می‌توانست روی کاهش نرخ سپرده اثر مثبت بگذارد.

پخش فیلم غیراخلاقی در هواپیما

روزنامه جمهوری اسلامی خبر داده پخش فیلم غیراخلاقی از ال سی دی‌های هواپیما در یکی از خطوط پروازی داخلی دردسرساز شد.

به گزارش این روزنامه این شرکت هواپیمایی اقدام به تعویض تلویزیون‌های داخل کابین‌های کلیه هواپیماهای این شرکت کرده است. همین موضوع باعث شد مجهز بودن این تلویزیون‌های جدید به بلوتوث و بی‌توجهی کادر به روشن بودن این سرویس، موجب سوءاستفاده یکی از مسافرین شود.

و خلاصه این که به نوشته روزنامه جمهوری اسلامی در زمانی که کادر پرواز در بی‌خبری مشغول انجام وظایف‌شان بودند فیلم غیراخلاقی از هر دو ال سی دی هواپیما پخش شده و مسافرین با چشمانی حیرت زده به مدت یک دقیقه صحنه‌های نامناسب پخش شده از این تلویزیون‌ها را تماشا کرده‌اند. اکنون پرونده رخداد مذکور درحال بررسی است.

روزنامه‌نگار یا کیسه بوکس

پوریا عالمی در ستون طنز اعتماد نوشته: این روزنامه‌نگاری است یا کیسه بوکس؟ هر کسی می‌رسد می‌زند. از چپ، از راست، از بالا، از پایین. ائتلاف می‌کنند انشقاق می‌کنند ازدواج می‌کنند طلاق می‌کنند مرغ عزا و عروسی‌شان روزنامه‌نویس است. آخه چرا؟ وبلاگ بنویسی می‌گویند با فلانی‌ها کانکت شدی. کتاب بنویسی می‌گویند با علوم انسانی غیر انسانی برخورد کردی. روزنامه بنویسی می‌گویند داری تضعیف می‌کنی.

نویسنده ستون کاناپه تاکید کرده: یکی را بیاوری روی کاناپه بگویی دراز بکش، ریلکس کن، خودت را بریز بیرون، با مردم صادق باش، می‌گویند چرا طرف را دراز کردی. این هم شد حرف؟ دراز کدام است؟ به این سوی چراغ قسم دیوار ما از همه کوتاهتر است. می‌گویید نه؟ بروید.

کارتون روز

 

کارتون علی درخشی، شرق

+93
رأی دهید
-32

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.