بررسی روزنامههای تهران؛ یکشنبه ۲۵ دی
روزنامههای امروز صبح تهران عنوانهای اصلی خود را به خبر نامه باراک اوباما به رهبر جمهوری اسلامی اختصاص دادهاند. خراسان، رسالت ، کیهان و حمایت به نقل از آیت الله خامنه ای نوشتهاند "عاملان جنایت اخیر را مجازات خواهیم کرد". شکایت از نان هزار تومانی و اضافه تورم رکودی و از میان رفتن یک میلیون شغل در یک سال، بخش عمدهای از صفحات اقتصادی روزنامهها را به خود اختصاص داده است.
بستن تنگه به هرمز به سود کیست؟
" نامه اوباما به رهبر جمهوری اسلامی" عنوان اصلی شرق، مردم سالاری و ابتکار است.
صادق زیباکلام در مقاله ای در شرق نوشته ریشه یا علت مناقشه بر سر بستن تنگه هرمز بازمیگردد به تحریمهای جدید از سوی آمریکا و شماری از متحدانش به واسطه پرونده هستهای ایران. آقای زیبا کلام نوشته: "ما ممکن است بتوانیم تنگه هرمز را ببندیم و اگر عبور و مرور کشتیها از آن را نتوانیم متوقف کنیم، دستکم میتوانیم آن را با دشواری روبهرو کنیم و حتی فرض بگیریم که آمریکاییها هم در دقیقه بخواهند یا نتوانند، از نظر نظامی اقدام جدی علیه ما انجام دهند. سوال اساسی آن است که به فرض بسته نگهداشتن تنگه هرمز، آیا مشکلات و دشواریهای ما در نتیجه قطع صادرات نفتیمان مرتفع میشود؟ ما امروز به مراتب بیشتر از تیر ۱۳۸۴ به نفت برای اداره مملکت وابستهتر شدهایم."
این استاد دانشگاه اشاره کرده در دوران آقای هاشمی رفسنجانی، بودجه کشور براساس نفت بشکهای ۲۵ دلار و در زمان دولت اصلاحات براساس نفت بشکهای ۳۵ دلار بسته میشد درحالی که بودجه سال ۹۰ براساس نفت بشکهای ۸۰ دلار بسته شده. بنابراین مساله تحریم نفتی موضوعی نیست که برخی فعالان سیاسی بکوشند با شعار از کنار آن بگذرند. این نکته هم که چین یا هند زیر بار نخواهند رفت و ژاپن هم حاضر نشده و کرهجنوبی هم به آمریکا «نه» گفته، نمیتواند در عالم سیاست پشتوانه نیرومند و مطمئنی باشد. تجربیات قبلی نشان داده که هر تحریمی که ابتدا از سوی آمریکاییها شروع شده، در مدت کمی از ناحیه اروپاییها هم اتخاذ میشود و طولی نمیکشد که ژاپن، کرهجنوبی و دیگران هم به آن میپیوندند.
مقاله شرق با این تاکید به پایان می رسد که تجربه این ۳۰ ساله به ما نشان داده که در تجزیه و تحلیل نهایی، چین و روسیه، در نهایت حاضر نیستند منافع ملیشان را فدای دوستی و حمایت از ایران کنند. چین و روسیه، یا هر کشور دیگری هر قدر هم که تمایل به ایران داشته باشند، منافع اقتصادیشان در رابطه با آمریکا و اروپا آنقدر نسبت به ایران زیادتر است که بعید است حاضر شوند تا به انگیزه حمایت از تهران در برابر غول اقتصادی اروپا و آمریکا قرار گیرند. از سوی دیگر آمریکا وارد سال انتخابات شده و جدیترین انتقاد جمهوریخواهان به اوباما آن است که به اندازه کافی در برابر ایران قرص و محکم نایستاده و دارد با ایران مماشات میکند.
دانشگاه آزاد و هاشمی
اکبر هاشمی رفسنجانی و فرهاد دانشجو، عکس و تیتر صفحه اول روزگار
"جزئیات جلسه جنجالی دانشگاه آزاد" تیتر اول تهران امروز است و فرهیختگان خبر داده "جلسه هیات امنای دانشگاه به جمع بندی نرسید".
تهران امروز در گزارش اصلی خود به نقل از خبرگزاریها نوشته فرهاد دانشجو به عنوان رئیس جدید دانشگاه آزاد معرفی شد، و افزوده "دهان به دهان و پیامکی بین مردم چرخید همه از پایان دوران ۱۰۸۳۸ روزه عبدالله جاسبی حرف میزدند و سکانداری فرهاد دانشجو. همه درگیر همین بحثها بودند که به یکباره خبرهای ضد و نقیضی منتشر شد؛ جاسبی از در ساختمان نیاوران بیرون آمد و اعلام کرد که در این جلسه ۲ نظریه وجود داشت."
این گزارش از قول دبیر هیات موسس دانشگاه آزاد اسلامی، پس از پایان جلسه هیات امنای دانشگاه هم نوشته برخی از اعضا بدون اینکه ریاست هیات امنا اعلام رای کند، با نوشتن رای خود و تنظیم صورت جلسه از ادامه حضور سایر نامزدها در جلسه جلوگیری کردند و جلسه به شکل یکطرفهای به بن بست کشیده شد.
به این ترتیب و به نوشته روزنامه های مختلف مشکل ریاست دانشگاه آزاد ادامه یافته است.
مشکل انتخابات و دوقطبی هاشمی
در همین حال رسالت، نشریه جناح راست در گزارشی ضمن تجلیل از خدمات عبدالله جاسبی نوشته اولین مسئلهای که به این خدمات و دستاوردها آسیب زد، نامزدی عبدالله جاسبی در هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بود. حضور وی در این انتخابات این شائبه را در افکار عمومی تقویت کرد که او میخواهد از دستاوردهای آموزشی خود در راستای اهداف سیاسی بهرهبرداری کند.
نویسنده بدون اشاره به این که جاسبی در انتخابات سال ۱۳۷۲ ریاست جمهوری هم شرکت داشت، نوشته جاسبی نیز مانند سایر مدیران کشور دیر یا زود، روزی میبایست از کرسی ریاست دانشگاه آزاد اسلامی خداحافظی میکرد و این رویکرد که عمر مدیریتهای سیاسی و فرهنگی با عمر بیولوژیک مدیران پیوند بخورد در هیچ مجموعه دولتی و خصوصی پذیرفته شده نیست. "به هر حال هر مجموعه فرهنگی و آموزشی میبایست مدیریتهای جوانتر را تجربه کند و این تجربه در بهترین حالت در دوره مدیران سابق باید صورت بپذیرد. توصیهای که بارها به عبدالله جاسبی شد اما وی زیر بار نرفت."
رسالت احتمال داده اولین کسانی که از اقدام روز چهارشنبه هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی استقبال کنند شخص دکتر عبد الله جاسبی، رئیس و برخی از اعضای هیئت امنا است که نظر و دیدگاهی مخالف انتخاب چهارشنبه دارند.
مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته اصولگرایان با هاشمی رفسنجانی در طول سالهای گذشته فراز و نشیب فراوانی داشته است. به عبارتی زمانی که اصلاح طلبان موضع انتقادی نسبت به رییس سابق مجلس خبرگان داشتهاند اصولگرایان به دفاع از وی پرداخته و هاشمی را یکی از رکن های اصلی نظام دانسته اند و زمانی هم که جریان چپ دستانش از قدرت کوتاه شده و دست به دامان هاشمی بردند، اصولگرایان تغییر موضع داده و رفته رفته منتقد هاشمی شدند.
به نوشته این گزارش محمود احمدینژاد انتخابات سال ۸۴ را با تاکید بر دو قطبی احمدینژاد – هاشمی برد و در انتخابات دوره دهم هم نیازی به حمایت اصولگرایان نداشت و تنها بر همان یک استراتژی تکراری حساب باز کرده بود. اصولگرایان سنتی حتی از اینکه در مناظرههای انتخاباتی به هاشمی تهمت زده شد خم به ابرو نیاوردند و در برابر این بدعت خطرناک سکوت کردند.
مردم سالاری نوشته اکنون پس از گذشت ۲ سال از تشکیل آن دوقطبی، استراتژیستهای انتخاباتی دولت که اصولگرایان از آنان با عنوان جریان موسوم به انحرافی نام میبرند تلاش دارند برای بار سوم دو قطبی "احمدینژاد- هاشمی" را برای انتخابات مجلس نهم راه بیندازند. "اگر نگاهی کوتاه به بازوی رسانهای این جریان در روزهای گذشته بیندازید این موضوع به راحتی برای هرکس آشکار میشود. اما طنز روزگار سیاسی ما اینجاست، آقایانی که تا دیروز از این دوقطبی بهره میبردند و در برابر آن سکوت میکردند اکنون معترض به تکرار آن شدهاند و آن را حتی شیطانی میدانند".
کارتون علی کاشی، مردم سالاری
"و سرانجام این که اصولگرایان باید به این سوال روشن پاسخ دهند که اگر دو قطبی "احمدی نژاد- هاشمی" شیطانی است چرا سال ۸۸ سکوت کردند و دربرابر توهینهایی که به یکی از ارکان اصلی نظام زده شد دم نزدند؟"
مردم سالاری نوشته از شهر گرمسار، هجده نفر نامزد انتخابات مجلس شورای اسلامی شدهاند که تنها شش نفر از آن ها از شانس قابل قبولی برای جلب آرای مردم برخوردارند، غلامرضا کاتب، حسن رکنی، علی همتی و خواهر رییس جمهور پروین احمدی نژاد. اما تمام پنج رقیب پروین احمدی نژاد که یکی اصلاحطلب و مابقی، اصولگرایان وابسته به جبهه متحدند از سوی هیات اجرایی وزارت کشور رد صلاحیت شدهاند.
به نوشته این روزنامه پیش از این، به یکی از رقبای خانم احمدینژاد پیشنهاد شده بود که سمتهایی در دولت بپذیرد و از نامزدی از شهر گرمسار منصرف شود. این پیشنهاد از سوی این رقیب اصولگرا رد شده بود. با توجه به اینکه شهر گرمسار، محل تولد رییس جمهور است، شکست خواهر وی در انتخابات مجلس میتواند معانی و پیامدهای تلخی برای جریان آقای احمدی نژاد در پی داشته باشد.
مردم سالاری افزوده اقدام هیاتهای اجرایی وزارت کشور در رد صلاحیت بسیاری از نامزدهای اصلاح طلب و اصولگرای منتقد آقای احمدینژاد و رییس دفتر او، انتقادهای گستردهای را میان مردم و نیروهای سیاسی کشور پدید آورده است.
نابودی شغلها و ادامه وعدهها
"وام جدید ساخت و خرید مسکن" گزارش اصلی دنیای اقتصاد است، "نابودی یک میلیون شغل در سال" تیتر اول جهان صنعت است و جام جم خبر داده "فروش ارز بدون قبض قاچاق محسوب میشود". آرمان هم به نقل از محمود احمدینژاد نوشته "مرحله دوم هدفمند کردن یارانهها آماده اجراست".
محمد حسین مهرزاد در سرمقاله جهان صنعت نوشته کارنامه دولت نهم و دهم در هر شاخصی که پررنگ باشد پر از تصمیماتی با مبنای سعی و خطا بوده است. نمونه آخر آن هم طرح خروج کارمندان دولت از تهران بود که اگر بگوییم شکست خورده به بیراهه نرفتهایم. در حالی که معاون توسعه مدیریت رییسجمهور از تغییر رویکرد طرح انتقال کارمندان گفت.
نویسنده این مقاله به یاد آورده با وجود تبلیغات فراوانی که رسانههای دولتی در آغاز اجرای این طرح انجام دادند اما خروج کارمندان دولتی از تهران به شهرستانها نه تنها موفقیتآمیز نبود بلکه مشکلات فراوانی برای کارمندان کوچ کرده ایجاد کرد. به تایید آمارهای دولتی، عده کمی از کارمندان دولت به این طرح پاسخ مثبت دادند و حاضر شدند زندگی در تهران را با شهرستان عوض کنند.
جهان صنعت نوشته از همان آغاز طرح با هشدارهای پیاپی کارشناسان و رسانهها روبهرو بود اما مطابق معمول کمتر کسی در دولت به آن توجه کرد تا اینکه امروز خود دولتیها هم به تغییر رویکرد اذعان کنند. "آیا در شرایط فعلی سایه آسیبهای سنگینی که بهار سال گذشته احمدینژاد پیشبینی کرده بود از سر تهران رخت بر بسته است؟ یا لازم نیست دیگر به فکر بود و تهران را خالی کرد؟ به نظر میرسد دوره تصمیمات لحظهای به سر آمده و دولت باید با انجام کار کارشناسی تصمیم گرفته و به نظر کارشناسان احترام بگذارد."
تیتر و گزارش صفحه اول جهان صنعت
احمد حاتمیزدی در مقاله ای در شرق نوشته سیاست تغییر وضعیت بحرانی در بازار ارز تنها با افزایش سود بانکی سادهاندیشی است. عوامل متعددی مستقیما موجبات گرایش شدید بازار به خرید ارز و افزایش تقاضا را فراهم آوردهاند که بعضا از اهمیت بیشتری برخوردارند مثل این که بیثباتی در مقررات ارزی کشور موجب کاهش اعتماد عمومی شده و نتیجه عدم پرداخت ارز به صاحبان حسابهای ارزی نزد بانکهاست که باعث میشود موسسات دولتی و خصوصی به ناچار درآمدهای ارزی خود را در خارج از کشور نگهدارند و در نتیجه بازار ارز داخل دچار مضیقه بیشتر و تمایل به خروج سرمایه از کشور میشود.
به نوشته مدیرعامل سابق بانک صادرات در این مقاله خلف وعده بانکها در برابر خریداران اوراق مشارکت ارزی را میتوان بهعنوان نمونه بارز دیگر نام برد. صدور اوراق برای سرمایهگذاری در میادین نفت و گاز در ابتدا امیدهای زیادی به بار آورد، عامل دیگرست.
مقاله شرق با اشاره به گسترش تحریمها علیه موسسات مالی ایرانی و بسته شدن کانالهای کمشمار باقیمانده انتقال ارز برای واردات کالا و خدمات ادامه مییابد و تاکید میکند این عامل موجب هراس فعالان اقتصادی در بازار ارز شده و تورم نیز در کشور که مانند سیلی آحاد جامعه اقتصادی کشور را در هم مینوردد.
فحش به روحانیت
ابتکار نوشته حجتالاسلام جعفر شجونی در جمع مردم اردکان، بصیرت را درمان دردهای جامعه در شرایط کنونی دانست و گفت: بعضیها با داشتن عمامه و محاسن، بصیرت کافی ندارند و خواسته یا ناخواسته آب به آسیاب دشمن میریزند.
به نوشته این روزنامه دبیر جامعه وعاظ همچنین با انتقاد از تنزل جایگاه روحانیت در شرایط کنونی جامعه یادآور شد: "امروز در کوچه و خیابان مدام به روحانیت فحش و ناسزا میدهند، در حالی که اختلاس سه هزار میلیاردی را افراد دیگری انجام میدهند. عامه مردم فکر میکنند اختیار کشور در دست روحانیون است و مدام از ما مطالباتی دارند که هیچ کدام در حوزه اختیارات ما نیست."
اینترنت و اونترنت
در صفحه آخر روزنامه شرق شعری است از خلیل جوادی:
شنیدم "اینترنتو" ور میدارن
میارن "اونترنتو" جاش میذارن
این همه چیز که توی "اینترنته"
میگن به جز چنتا، بقیهش چِته
اون اگه راه بیفته عالی میشه
مملکت از مفسده خالی میشه
"اونترنت" یه خوبیای که داره
خودش برات سایتای خوب میاره
"اینترنت" چیه، همش فیلتره
آدم نمیتونه تو هیچ جاش بره
یه رب فقط بیخودی ناز میکنه
تا یه دونه صفحه رو باز میکنه
کلی باید تلاش بیخود کنی
تا بتونی یه چیزی دانلود کنی
"اونترنت" این چیزا رو نداره
هر چی بخوای فوری واست میاره
یه چش به هم زدن، با سرعت نور
میبردت هرجا نخواستی، با زور
همه باید برن تعهد بدن
تا واسه چت بهشون کد بدن
اونجا چتش چیزای لوس نداره
مسنجرش آیکن بوس نداره
نظارتم توی چتت میکنن
سیستماتیک نصیحتت میکنن
این میشه "اونترنت" ملی ما
یعنی میشه عین صدا و سیما
کارتون روز
شیفته، کارتون حسن کریم زاده، شرق