بایدن: ایران به شدت ضعیف شده است
جو بایدن
جو بایدن، معاون رئیس جمهور آمریکا، در گفتگویی با مجله آمریکایی نیوزویک در مورد مسایل مختلف بین المللی از جمله ایران سخن گفته است. بخشی از این مصاحبه به شرح زیر است.
نیوزویک: حتما شما مقالات اخیر را دیده اید که نوشتند دولت آمریکا از تعهد خود به استفاده از تمام گزینه های ممکن برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای کمی عقب نشینی کرده است. قصد نداریم تمام بیانیه ها و گفته های شما و سایر مقامات دولت را اینجا دوباره نقل کنیم ولی حقیقت این است که موضع گیری شما قبلا استفاده از تمام قدرت و امکانات آمریکا برای جلوگیری از توسعه سلاح های هسته ای توسط ایران بود ولی اکنون حدی از این قاطعیت کاسته شده است.
بایدن: چنین چیزی حقیقت ندارد.
نیوزویک : پس فکر می کنید که این تفسیر دیگران است؟
بایدن : اگر همه تفسیر دیگران باشد ، آنها دارند چیزی را تفسیر می کنند که در اصل وجود ندارد.
نیوزویک: بنابراین در تعهد دولت آمریکا به استفاده از تمام نیرو و امکانات موجود هیچ تغییری ایجاد نشده است؟اگر اینطور است پس چرا دولت آمریکا به عنوان مثال در مقایسه با کشورهایی نظیر کره شمالی و پاکستان که هر دو صاحب سلاح هسته ای هستند، تا این حد مسئله ایران را عمده کرده است؟
بایدن: به دو دلیل. اول اینکه پاکستان و کره شمالی از سالها پیش صاحب سلاح هسته ای هستند. و نکته دوم این است که اگر ایران واقعا به سلاح هسته ای دست پیدا کند و اگر بتواند این نوع تسلیحات را روی موشک هایی سوار کند که قادر اند خاک کشورهای دیگر را هدف بگیرند در آن صورت ظرف چندین سال آینده کشورهای دیگر در منطقه خاورمیانه نیز به دنبال تولید سلاح هسته ای خواهند رفت. چنین وضعیتی نه فقط برای خود منطقه بلکه برای کل جهان خطرناک است.
نیوزویک: اما همانطور که خود شما هم می دانید از نگاه ایران ماجرا به این شکل نگریسته می شود که پاکستان و یا کره شمالی هم از این خط قرمز عبور کرده اند. و اکنون حکومت های این دو کشور به نسبت گذشته امنیت بیشتری احساس می کنند چون کسی به آنها حمله نخواهد کرد.
بایدن: من منطق و استدلال آنها را درک می کنم اما حقیقت این است که منطقه و یا کل جهان نباید تابع منطق آنها باشد. و ما هر کاری که بتوانیم انجام خواهیم داد.
ببینید تا امروز ما چه کارهایی کرده ایم. در گذشته در برخورد با معضل ایران دولت آمریکا تنها و منزوی بود ولی اکنون ایران منزوی شده است. و با وجود همه کاستی هایی که وجود دارد حتی دولتهای چین و روسیه در تحریم ایران به ما پیوسته اند. تحریم های اقتصادی به شدت ایران را تحت فشار قرار داده اند، حتی محمود احمدی نژاد در مجلس ایران به این موضوع اعتراف کرده است.
اما آیا می توان تضمین داد که ادامه این تحریم ها باعث خواهد شد که حکومت ایران از برنامه های خود برای تولید سلاح هسته ای دست بکشد؟ من نمی توانم به هیچ عنوان چنین تضمینی بدهم . اما منتقدان ما طوری به ایران نگاه می کنند که گویا آن کشور نیرومند تر شده و ابتکار عمل را در دست گرفته است. حقیقت این است که ایران به شدت تضعیف شده و اکنون میزان نفوذ و قدرت آنها در منطقه بسیار کمتر از بیست سال گذشته است.