افزایش شمار اعدامهای مرتبط با جرایم مواد مخدر در ایران
عفو بینالملل میگوید که بیشتر مجرمین از اقشار حاشیهای هستند
عفو بینالملل در گزارش تازه خود گفته که در ایران اعدامهای مربوط به جرایم مواد مخدر افزایش یافته است.
عفو بینالملل گزارشی ۴۴ صفحهای در این خصوص منتشر کرده و عنوانش را گذاشته: "معتاد به مرگ: اعدام به اتهام جرایم مواد مخدر در ایران"
این سازمان حقوق بشری میگوید تا زمان تهیه گزارش اخیرش در سال ۲۰۱۱ میلادی، ۴۸۸ نفر در ایران به اتهام جرایم مربوط به مواد مخدر اعدام شدهاند که به گفته آنها "بیشترشان فقیر" بودهاند.
عفو بینالملل گفته که دو سال پیش در ایران دست کم ۱۶۶ نفر به دلیل این جرایم اعدام شدند که این رقم تا امسال تقریبا سه برابر شده است.
بنا به قوانین ایران، بخشی از جرایم مربوط به مواد مخدر مانند همراه داشتن مقدار مشخصی از آن میتواند منجر به حکم اعدام برای متهم شود.
عفو بینالملل میگوید که ۸۱ درصد از اعدامها در ایران مربوط به جرایم مواد مخدری است.
'محاکمههای ناعادلانه'
آن هریسون، معاون موقت بخش خاورمیانه و آفریقای شمالی عفو بین الملل برای توصیف میزان اعدامهای مربوط به مواد مخدر از واژه "سرسامآور" استفاده میکند و میگوید که مقصود از این اعدامها این است که مقامهای ایرانی "مشکلات عظیم خود در زمینه مواد مخدر را مهار کنند، در حالی که هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد اعدام بیشتر از زندان از قاچاق مواد مخدر جلوگیری می کند."
او به ایران پیشنهاد داده تا اعدام برای تمام جرایم را لغو کند و گفته که خوب است برای شروع اعدام متهمان به جرایم مواد مخدری لغو شود، تا "مجموع کل را به میزان قابل توجهی کاهش" دهند.
عفو بینالملل میگوید که بخشی از این اعدامها "پنهانی" بوده و خبر آن را دولت ایران منتشر نکرده است.
در بخشی از این گزارش آمده که اعدامها در پی محاکمههایی "به شدت ناعادلانه" انجام شده است و خانوادهها و وکلای متهمان در برخی مواقع اطلاع دقیقی از نزدیک بودن زمان اعدامها نداشتند.
گروههای حاشیهای
عفو بینالملل میگوید بیش از همه، کسانی در خطر اعدام به دلیل جرایم مواد مخدری هستند، که از "گروه های حاشیهای" هستند.
در توضیح این گروه از افراد هم آمده است: "از جمله بخشهای فقیر جامعه و اعضای جوامع قومی که با تبعیض روبهرو هستند و تبعههای کشورهای خارجی به ویژه افغانها."
عفو بین الملل همچنین گفته که این سازمان علیرغم تکذیب ایران، همچنان "اطلاعاتی در باره اعدام مجرمان نوجوان به اتهام جرایم مواد مخدر دریافت میکند"
ایران در رتبه چهارم جهانی از لحاظ مرگ و میر مرتبط با مواد مخدر قرار دارد. همچنین این کشور یکی از مسیرهای اصلی قاچاق مواد مخدر به غرب است.
ایران برای مبارزه با قاچاقچیان از مجامع بینالمللی کمک میگیرد.
آن هریسون با اشاره به این کمکها از کشورها و سازمانهای بینالمللی که به ایران در زمینه جلوگیری از قاچاق مواد مخدر یاری میکنند، خواسته تا کاری برای کاهش میزان اعدامها هم انجام دهند.