عمق اندک دفاعی ایران و افزایش فشارها
شلیک موشک های موسوم به نور در جریان یکی از رزمایش ها در ایران
رضا تقی زاده (تحلیلگر سیاسی)
با اشاره به وضعیت ناشی از اعمال تحریم های شورای امنیت و غرب، محمود بهمنی رییس کل بانک مرکزی ایران طی جلسه ای با اعضاء اتاق بازرگانی تهران در ابتدای هفته جاری، تاکید کرد : «جنگ تمام عیار ( اقتصادی)علیه ما آغاز شده است و گروهی هنوز به این باور نرسیده اند.»
روزنامه گاردین طی مقاله ای در هفتم دسامبر، با اشاره به هواپیمای جاسوسی بدون سرنشین آمریکا، که چند روز پیش در مناطق شرقی ایران به زمین نشست، نوشت: «جنگ علیه ایران هم اکنون آغاز شده است.»
جمهوری اسلامی ایران هم اعلام کرد دست به برگزاری رزمایشی در جنوب کشور خواهد زد. همزمان با برگزاری رزمایش دریایی «ولایت نود» از سوی جمهوری اسلامی، انتظار می رود که کنگره آمریکا موضوع طرح اعمال تنبیهات تازه مالی، اقتصادی علیه ایران را مورد تصویب قرار دهد.
این طرح پس از تصویب با اتفاق آراء در سنا که هفته گذشته صورت گرفت، در ابتدای هفته جاری با اصلاحات اندکی توسط کمیته مشترک نظامی مرکب از نمایندگان دو حزب جمهوریخواه و دمکرات تصویب شد.
در صورت تصویب نهای طرح یاد شده در کنگره، خودداری از قبول و اجرای آن توسط رییس جمهوری آمریکا، دشوار و پرهزینه خواهد بود. در صورت قبول و اجرای طرح توسط باراک اوباما پیش بینی می شود که بانک مرکزی ایران تحریم شود.
جنگ فرسایشی
با هدف کاهش هزینه ها و سرشکن ساختن آنها، کشورهای مخالف جمهوری اسلامی، به خصوص طی دو سال اخیر، جنگ فرسایشی علیه ایران را بیشتر کرده اند.
بخشی از این جنگ سرد فرسایشی متوجه انزوای سیاسی بیشتر ایران در منطقه و بخش دیگر بر افزایش ضعف های اقتصادی آن متمرکز شده و تنها متحد در منطقه که سوریه باشد، شاید روزهای آخر حاکمیت خود را می گذراند.
با رفتن اسد از سوریه، حزب الله لبنان از کمک های دمشق و تهران محروم خواهد ماند و رو به ضعف خواهد رفت. در نتیجه، قابلیت های ایذایی خود را در مقابل اسرائیل تا حدود زیادی از دست خواهد داد.
با از دست رفتن تنها هم پیمان جدی ایران، انزوای سیاسی تهران در منطقه تکمیل خواهد شد. عراق نیز در وضعیت بحرانی، تکیه گاه معتبری برای جمهوری اسلامی نخواهد بود.
توان محدود اقتصادی
در زمینه های اقتصادی، توانایی های ایران برای تلافی جویی، حتی کمتر از توان سیاسی آن است. نفت عملا تنها سلاح اقتصادی است که در اختیار جمهوری اسلامی قرار دارد.
این سلاح از دو سال پیش تا کنون در حال کند شدن دائمی بوده است. طی دو سال اخیر، تولید نفت خام ایران کاهش داشته و همزمان مصرف داخلی ۱۸ در صد بالا رفته است.
به دلیل آشکار شدن عمق اندک استراتژیکی ایران در زمینه های سیاسی، اقتصادی، و حتی دفاعی، جنگ فرسایشی کنونی علیه جمهوری اسلامی، باقی مانده قابلیت های مقاومت ایران را هدف قرار داده است.