اپوزیسیون سوریه: رژیم اسد میخواهد در حمص حمام خون راه اندازد
به گفته مخالفان دولت سوریه، دمشق میخواهد با راهانداختن یک «حمام خون» در حمص، درسی به معترضان در دیگر مناطق بدهد. شورای امنیت سازمان ملل از قرار روز دوشنبه برای بررسی وضعیت حقوق بشر در این کشور جلسه تشکیل خواهد داد.
تظاهرات در حمص (عکس از آرشیو)
شورای مخالفان سوریه روز جمعه (۹ دسامبر/ ۱۸ آذر) اعلام کرد مدارک بسیاری در دست دارد که نشان میدهند رژیم بشار اسد در حال برنامهریزی برای سرکوبی خونین در شهر حمص است: «تمام اطلاعات، از جمله ویدئوها و گزارشهای فعالان در محل نشان میدهند که رژیم اسد برای راهانداختن یک حمام خون تمامعیار آماده میشود تا انقلاب در حمص را خفه کند و درسی به معترضان در دیگر مناطق بدهد».
به گفته شورای مخالفان، ارتش سوریه بیش از شصت نقطه از خیابانهای این شهر را مسدود و هزاران سرباز با تسلیحات سنگین را در اطراف حمص مستقر کرده است.
در اعتراضات روز جمعه که "جمعه اعتصابات کرامت" نامیده شده بود، به گفتهی منابع نزدیک به مخالفان، بیش از ۳۰ نفر جان خود را از دست دادهاند. دیدهبان حقوق بشر سوریه مستقر در لندن میگوید ۱۰ تن از این افراد در شهر حمص کشته شدهاند.
یک سخنگوی وزارت خارجهی آمریکا نگرانی «عمیق» خود را نسبت به ادعای شورای مخالفان سوریه اعلام کرد. بریتانیا نیز از دولت سوریه خواست «هر چه سریعتر» نیروهای ارتش را از حمص خارج کند و به سرکوب «غیر قابل قبول» اعتراضات پایان دهد.
واکنش شورای امنیت سازمان ملل
فرانسه، بریتانیا و آلمان روز جمعه از ناوی پیلای، کمیسر حقوق بشر سازمان ملل، خواسته بودند شورای امنیت این سازمان را به تشکیل جلسه برای رسیدگی به اوضاع سوریه فرا خواند. ناوی پیلاوی پیشتر از بیتفاوتی شورای امنیت به نقض حقوق بشر در سوریه انتقاد کرده بود.
ناوی پیلای، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل
به گفته خانم پیلای و محافل دیپلماتیک در نیویورک، شورای امنیت به این تقاضا واکنش نشان داده است. بر این اساس این شورا به احتمال روز دوشنبه (۱۲ دسامبر) جلسه تشکیل خواهد داد. به گفتهی ویتالی چورکین، نمایندهی دائم روسیه در سازمان ملل، ناوی پیلای در این جلسه از وضعیت حقوق بشر در سوریه به اعضای شورای امنیت گزارش میدهد.
چورکین در عین حال خبرها در مورد مخالفت کشورش با جلسهی شورای امنیت را رد کرد. روسیه و چین پیش از این تحریم سوریه در شورای امنیت را وتو کرده بودند.
از سوی دیگر بان کیمون، دبیرکل سازمان ملل، با تکیه بر آمار «منابع قابل اعتماد» تأکید کرد که در طول ۹ ماه اعتراض در سوریه بیش از ۴ هزار تن جان خود را از دست دادهاند. او که در کنیا به سر میبرد با این سخنان به گفتههای اسد واکنش نشان داد. بشار اسد در مصاحبه با شبکهی تلویزیونی "ABC" آمریکا مسئولیت خشونتها را از خود سلب کرده و آن را به پای اشتباههای چند مسئول در نهادهای امنیتی نوشته بود.
سوریه این شبکهی تلویزیونی را متهم کرد که سخنان رئیس جمهوری این کشور را «به عمد» وارونه جلوه داده است.
هشدار ترکیه در مورد آرامش منطقه
احمد داوداغلو، وزیر خارجهی ترکیه، روز جمعه از اسد خواست خاطیان را مجازات کند: «اگر او [بشار اسد] در رفتار خود صادق است، قاتلان را بلافاصله مجازات میکند».
وزیر خارجهی ترکیه همچنین تأکید کرد که دولت کشورش به ناآرامی در منطقه بیتفاوت نخواهد ماند: «وقتی دولتی با شهروندان کشور خود برخورد میکند و مردم میگریزند تنها امنیت آن کشور به خطر نمیافتد، بلکه امنیت ترکیه هم تحت تأثیر قرار میگیرد». داوداغلو نگفت که کشورش در مقابله با چنین امری چه واکنشی نشان خواهد داد.
هزاران سوری از بیم خشونتها در کشورشان به ترکیه گریختهاند. شرایط این افراد در مرز ترکیه با سوریه چندان مساعد نیست.