ابراز نگرانی از دسترسی ایران به اطلاعات هواپیمای سرنگون شده آمریکا
یک هواپیمای RQ-170
یک «مقام آگاه نظامی» ایران می گوید که اقدامات عملیاتی علیه هواپیماهای «متجاوز» محدود به مرزهای کشور نخواهد ماند و همزمان یک مقام نظامی آمریکا از دسترسی تهران به اطلاعات محرمانه هواپیمای جاسوسی این کشور که دو روز پیش توسط ایران سرنگون شد ابراز نگرانی کرد.
رسانه های ایران روز یکشنبه اعلام کردند که نیروهای مسلح جمهوری اسلامی موفق شدند تا یک فروند هواپیمای بدون سرنشین پیشرفته جاسوسی آمریکایی از نوع RQ170 را سرنگون کنند.
یک فرمانده نظامی جمهوری اسلامی که خبرگزاری ایسنا از وی به عنوان «مقام آگاه نظامی» نام برده است، گفته که «این هواپیما با اندک خسارتی سرنگون شد و در اختیار نیروهای مسلح قرار گرفت.»
وی که نامش فاش نشده است با اشاره به اینکه این هواپیما در مناطق مرزی شرقی ایران ساقط شده است، گفت: «نظر به وقوع تجاوز آشکار مرزی، اقدامات عملیاتی و الکترونیکی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران علیه پرنده های متجاوز، به مرزهای کشور محدود نخواهد ماند.»
همچنین محمد گلپایگانی، رییس دفتر رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز سه شنبه در شهرکرد، سرنگون کردن هواپیمای آمریکایی را «کار بسیار بزرگی» خواند.
در همین حال، خبرگزاری آسوشیتدپرس از یک مقام نظامی آمریکایی نقل و قول کرده که گفته است، «آنها نگران هستند ایران به اطلاعات محرمانهای که توسط هواپیمای تجسسی بدون سرنشین ضبط شده است، دسترسی یابد.»
این مقام آمریکایی افزوده است که هواپیمای یاد شده، در روزهای گذشته در حال چرخ زنی در مرزهای غربی افغانستان بوده که در خاک ایران افتاده است.
اطلاعات تازه درباره هواپیمای سرنگون شده تجسسی
از سوی دیگر، روزنامه آمریکایی لوس آنجلس تایمز به نقل از یک مقام نظامی که نخواسته نامش فاش شود، گفته است که این هواپیما در حال انجام عملیات تجسسی برای سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) بوده است.
این روزنامه می گوید که مشخص نیست عملیات این هواپیما در خاک ایران بوده یا اینکه به صورت اتفاقی وارد حریم هوایی ایران شده است.
هواپیماهای تجسسی آر کیو ۱۷۰، نسل جدید هواپیماهای بدون سرنشین تجسسی هستند که قابلیت شنود تلفن های همراه از ارتفاع زیاد را دارند و همچنین می توانند بدون آنکه شناسایی شوند در کشور متخاصم به جمع آوری اطلاعات بپردازند.
این هواپیما با دستگاه های بسیار پیچیده ای که بر روی آن نصب شده است می تواند بوی آزمایشگاههای هستهای زیرزمینی را شناسایی کند و همچنین از سیستمهای عکسبرداری بسیار پیشرفتهای بهره میبرد.
روزنامه آمریکایی لوسآنجلس تایمز افزوده است: توانایی، قیمت، اندازه دقیق و حداکثر سرعت این هواپیما تجسسی، توسط وزارت دفاع آمریکا فاش نشده است.
این روزنامه به نقل از برخی تحلیلگران غربی مینویسد که ممکن است اطلاعات فیزیکی و یا اطلاعات جمعآوری شده توسط این هواپیما، مورد استفاده ایران قرار نگیرد، اما آنها میتوانند این اطلاعات را در اختیار چین و روسیه، رقبای آمریکا، قرار دهند.
این در حالی است که برخی تحلیلگران نظامی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته اند که حتی اگر ایران به اجزایی از این هواپیما دست پیدا کرده باشد، آن چنان اطلاعاتی به دست نخواهند آورد چرا که این هواپیمای تجسسی از ارتفاع بسیار زیادی سقوط کرده و احتمالا اجزای آن بسیار آسیب دیده اند.
اما جان کیربی، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) گفته است: هنگامی که این گونه هواپیماها، چه با سرنشین و چه بدون سرنشین، از دست بروند همیشه موجبات نگرانی را فراهم می آورد. خصوصا اینکه در جایی باشد که نیروهای آمریکایی به آن دسترسی ندارند.