روایت سفیر بریتانیا از خرابکاری بسیار کینه توزانه مهاجمان ایرانی
آقای چیلکات تازه یک ماه پیش کارش به عنوان سفیر جدید بریتانیا در تهران را آغاز کرده بود
دامینیک چیلکات، سفیر سابق بریتانیا در ایران که این هفته با تصمیم مجلس اخراج شد، می گوید که بسیار روشن است که یورش و غارت سفارتخانه کشورش در تهران تحت حمایت حکومت جمهوری اسلامی بوده است.
آقای چیلکات در اولین واکنش به این ماجرا در گفتگو با بی بی سی اعلام کرد که در راس هرم رهبری ایران، جدال قدرت وجود دارد و بعضی از شخصیتها می کوشند اعتبار و آوازه انقلابی خود را تقویت کنند.
او اعلام کرد در عرصه سیاست ایران، "می توانید با کوبیدن بریتانیایی ها خیلی پیشرفت کنید."
آقای چیلکات درباره نقش حکومت ایران در حمله به سفارت بریتانیا گفت: "ایران از آن دست کشورهایی نیست که گروهی بصورت خودجوش تظاهرات و بعد به سفارتی خارجی حمله کنند. این نوع حرکت تنها با رضایت و حمایت حکومت صورت می گیرد. چندین دلیل هست و حالا که به گذشته نگاه می کنیم، می بینیم کاملا روشن است که این (حمله) تحت حمایت حکومت بوده است."
سفیر بریتانیا همچنین احتمال داد که حکومت ایران پاسخ لندن به این یورش را دست کم گرفته بود. او گفت: "این خطر هست که بعضی از افراد حکومت که ایده رویارویی را به دلیل بسیج مردم پشت سر رژیم می پسندند، درباره شدت پاسخ ما غلط محاسبه کرده باشند. احتمالا انتظار نداشتند که ما سفیر ایران در لندن را اخراج کنیم و می توان از نحوه پاسخگویی شان به این حرکت دید که بعضی از این تحریک آفرینی ابراز تاسف کرده اند."
آقای چیلکات تازه ماه پیش کارش را در تهران آغاز کرده بود.
او ماجرای حمله به سفارتخانه بریتانیا و کارکناش را "هولناک" خواند.
آقای چیلکات می گوید: "ما هیچ نمی دانستیم که حمله چگونه پایان می یابد. به نظر می رسید خرابکاری بسیار کینه توزانه و نابخردانه است، ولی چندان هم نابخردانه نبود. همه دستگاه الکترونیکی را برداشتند، از تلفن موبایل گرفته تا رایانه های شخصی، هر چیزی که ممکن است حاوی اطلاعاتی باشد درباره این که با چه کسانی حرف می زنید یا چکار می کنید."
سفیر سابق بریتانیا افزود که هفت نفر از کارکنانش در باغ قلهک را مهاجمان گرفته و با آنها "بسیار خشن" رفتار کرده بودند.
مقامهای پلیس ایران می گویند که این هفت نفر را از دست مهاجمان نجات دادند، ولی می گویند آنها به گروگان گرفته نشده بودند.
اظهارت سفیر بریتانیا اندکی پس از خروج کلیه دیپلماتهای ایرانی مقیم لندن منتشر شد. آنها در پایان ضرب الاجل ۴۸ ساعته ویلیام هیگ، وزیر خارجه بریتانیا، لندن را به مقصد تهران ترک کردند.
تشنج اخیر پس از آن رخ داد که مجلس ایران در روز یکشنبه در واکنش به تحریم شدن بانک مرکزی جمهوری اسلامی از سوی بریتانیا تصمیم به کاهش سطح روابط دوجانبه از سفیر به کاردار گرفت.
دو روز بعد چند صد نفر از نیروهای تندرو حامی حکومت ایران مقابل سفارت بریتانیا در خیابان فردوسی تجمع کردند. در حالی که تصاویر این اعتراض زنده پخش می شد، شماری از آنها با غلبه بر مقاومت پلیس از دیوار و دروازه سفارتخانه بالا رفتند و اقدام به تخریب اموال و مدارک کردند.
ساعاتی پس از آن یورشی مشابه به مجتمع مسکونی دیپلماتهای بریتانیایی در باغ قلهک نیز صورت گرفت.
حکومت ایران هرگونه اتهام دخالت در این حمله را رد کرده و بابت آن ابراز تاسف کرده است.
دامینیک چیلکات، سفیر بریتانیا در تهران، در زمان حمله معترضان داخل سفارت بریتانیا در تهران بود. آقای چیلکات در گفتگو با بی بی سی از آنچه در روز حمله اتفاق افتاد توضیح می دهد.