جمهوری اسلامی برخلاف تبلیغاتش باید بسیار نگران باشد
مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اکثریت آرا، قطعنامه پیشنهادی عربستان سعودی در مورد طرح ترور سفیر این کشور در آمریکا را تصویب کرد.
در این قطعنامه از ایران خواسته شد تا «به تمامی تعهداتش تحت قانون بینالملل عمل کند» و «با کشورهایی که قصد به محاکمه کشیدن تمامی طراحان، حامیان، سازماندهندگان و تلاشکنندگان اجرای این طرح را دارند، همکاری کند.»
این قطعنامه با ۱۰۶ رأی موافق، ۹ رأی مخالف و ۴۰ رأی ممتنع به تصویب رسید.
در مقابل، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل، آمریکا را به «سناریوسازی علیه ایران» متهم کرد و از کشورهای منطقه خواست «در دام توطئهها و نیرنگهای آمریکا نیفتند.»
بهمن آقایی دیبا، کارشناس حقوق بین الملل و تحلیلگر سیاسی، در گفت و گو با رادیو فردا، دربارۀ رای مجمع عمومی سازمان ملل متحد می گوید:
من فکر میکنم باید به موضوع صدور قطعنامه در سطح مجمع عمومی سازمان ملل متحد با این دید نگاه کرد که یک تحول جدید است. چون معمولا این طور مسایل در شورای امنیت مطرح میشود و کشورهای عمده عضو دائم شورای امنیت و کشورهای عضو غیر دائم با یکدیگر مسایل را مطرح کرده و به توافقاتی میرسند.
در سطح مجمع عمومی تصویب این موضوع یک تحول بزرگ است و نشانه ای مبنی بر این که جامعه بین المللی با دید نگران و منفی به اقدامات جمهوری اسلامی ایران نگاه میکند و مشکوک است که ایران در این گونه برنامهها دست دارد. دراین قطعنامه صریحا از ایران خواسته شده به تعهدات بین المللی خود عمل کند.
مطبوعات ایران از رأی مجمع عمومی ابراز خوشحالی کردند که رأی مجمع وارد عرصه تحریمها نشده است. آیا این برداشت درستی است؟
نه، به هیچ وجه درست نیست. مسئله تحریمها در سطح شورای امنیت سازمان ملل متحد و در سطح شورای حکام و در چهارچوب مذاکرات گروه ۵+۱ با ایران مطرح است و قطعنامه هایی که اخیرا صادر شده، دارد سیر خودش را طی میکند.
در حال حاضر موضوع محکومیت روشهای ایران از نظر حقوق بشر در قالب اقدامات کمیته سوم مجمع عمومی در جریان است و بعدا مسئله در مجمع عمومی هم مطرح خواهد شد. این اقداماتی است که در مجموع جمهوری اسلامی را به انزوای بیشتر میکشاند و دید منفی و مشکوک جامعه بین المللی به فعالیتهای ایران را نشان میدهد.
اگرچه گمانه زنیها و خبرها از اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران خبر میدهد، اما به نظر شما پیامدهای این رویدادها چه خواهد بود؟
شورای امنیت سازمان ملل متحد اجازه دارد در صورتی که مسایلی را در سطحی تلقی کند که صلح و امنیت بین المللی را به خطر بیندازد، در چهارچوب فصل ۷ منشور تصمیماتی اتخاذ کند.
جمهوری اسلامی برخلاف تبلیغاتش در مطبوعات باید بسیار نگران باشد چون هر کدام ازاین اقدامات پلهای است تا رسیدن به وضعیتی در قالب تصمیمات اجرایی فصل ۷ سازمان ملل متحد که قطعنامه هایی صادر شود.
نادر صدیقی (واشینگتن)