انتقاد سازمان یهودیان ایرانیتبار از تشدید مجازات سفر به اسرائیل در ایران
سازمان مرکزی یهودیان ایرانیتبار در اسرائیل در بیانیهای به تصویب قانون جدید در مجلس شورای اسلامی ایران در زمینه در نظر گرفتن مجازات حبس تا پنج سال برای سفر ایرانیان به اسرائیل، واکنش نشان داد و آن را در مورد یهودیان، به منزله منع کردن مسلمانان از رفتن به حج نامید.
«سازمان مرکزی ایرانیتباران اسرائیل» در بیانیه خود، تأکید کرده است که سرزمین اسرائیل برای یهودیان جهان مقدس است- همانگونه که مسلمانان برای زیارت مکه و مدینه موظف دینی هستند که به حج در عربستان سعودی بروند.
مجلس شورای اسلامی ایران در روزهای اخیر قانونی را تصویب کرد که بر اساس آن سفر ایرانیان به اسرائیل با حبس تا پنج سال و محروم شدن از داشتن گذرنامه تا پنج سال روبهرو خواهد شد.
«سازمان مرکزی ایرانیتباران اسرائیل» در بیانیه خود، خطاب را به هر دو دولت اسرائیل و ایران کرده و نوشته است: «دولتهای ایران و اسرائیل باید اراده شهروندان دو کشوری را که دارای پیوندهای مشترک و دوستی تاریخی هستند و از فرهنگ و تمدن بسیار غنی و با شکوه برخوردارند، محترم شمرده، به آحاد ملتهای هر دو کشور امکان دهند که آزادانه فرایض مذهبی خویش را به عمل آورده و از اماکن مقدسه خود، آنگونه که در دینشان مقرر گردیده است، دیدار و زیارت نمایند».
مقدسترین مکان در اسرائیل برای یهودیان جهان، «دیوار ندبه» آخرین بخش از «بیتالمقدس یهود» معبد مقدس یهودیان است که در شرق اورشلیم در کنار مساجد الاقصی، عمر و در نزدیکی کلیسای مقبره مقدس محلی که عیسی مسیح در آن مصلوب شد، قرار دارد.
یهودیان جهان با زیارت این دیوار، در پای آن ایستاده و نیایش میکنند. برخی از یهودیان نیز پارهای از فرایض مذهبی خود را در کنار این دیوار به عمل میآورند.
سازمان مرکزی ایرانیتباران اسرائیل ابراز تأسف کرده است که اگر مسلمانان از رفتن به حج در عربستان منع میشدند، چه احساسی میداشتند؟
جمهوری اسلامی ایران سالهای طولانی است که به طور رسمی در گذرنامه شهروندان ایرانی هشدار داده است که سفر به «فلسطین اشغالی» ممنوع است.
علیرغم وجود اعلام در گذرنامههای ایرانی، قانون پیشین درمورد مجازات افراد «خاطی» حداکثر سه ماه حبس یا پرداخت جریمه نقدی حداکثر تا هزار تومان یا هر دو مجازات با یکدیگر بود.
قانون جدید در حالی تصویب شد که تنشهای سیاسی ایران و اسرائیل بر سر برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران به اوج خود رسیده است.
جمهوری اسلامی ایران در دو سال اخیر دو نفر را نیز به اتهام همکاری با تشکیلات اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل اعدام کرد؛ علی اشتری یک کارشناس امور رایانهای ایرانی که با سران سپاه پاسداران و نهادهای مهم اطلاعاتی و امنیتی ایران در ارتباط بود و نیز محمد جمالیفش که به همکاری با موساد در ضربه زدن به دانشمندان هستهای ایران متهم شد.
هر دو اعدامی شهروندان مسلمان ایران بودند. در مورد علی اشتری هرگز گفته نشده بود که او به اسرائیل سفر کرده باشد بلکه ادعا شده بود که او با نمایندگان موساد در کشورهای دیگر ملاقات کرده است. اما ورزشکار صاحب مدال جمهوری اسلامی ایران، جمالیفش در «اعترافات» تلویزیونی خود مدعی شده بود که به اسرائیل سفرکرده و در آنجا برای همکاری با موساد آموزش دیده است.
وظیفه دینی یهودیان برای احترام به قوانین کشور محل زندگی
یهودیان ایران همانند یهودیان در سایرکشورهای جهان وظیفه دینی دارند که به قوانین هر کشوری که در آن زندگی میکنند، احترام کامل بگذارند و از تخطی از آن اکیداً دوری جویند.
افزون بر وظیفه دینی بردوش یهودیان در مورد رعایت کامل قانون در هرسرزمینی که هستند و احترام گذاشتن به نظام حاکم بر آن کشور، یهودیان نیایش ویژهای نیز برای رهبران حکومت کشورهایی که در آن زندگی میکنند، دارند که آن را در مراسم خاص قرائت میکنند.
این نیایش درمورد حکومت حاکم بر ایران نیز صدق میکند و یهودیان ایرانی به ایران و هر حکومتی که در آن سرکار بوده، وفادار هستند و برای حفظ تندرستی رهبران ایران همواره دعا کردهاند.
قانون دینی یهودیان، آنان را نیز از دخالت در امور سیاسی در کشورهای «گالوت» (یا «سرزمین های پراکندگی» که منظور همه سرزمینهای جهان غیر از ارض اسرائیل است) منع میکند. لذا یهودیان ایران هرگز در امور سیاسی ایران، چه حال و چه درگذشته هیج دخالتی نداشتهاند.
انتخاب نماینده یهودیان در مجلس شورای اسلامی ایران نیز به دلیل قانون خود جمهوری اسلامی ایران است که فارغ از شمار پیروان اقلیتهای دینی توحیدی در ایران، برای آنان نماینده همان دین یکتاپرست را در نظر گرفته است.
سازمانی به نمایندگی ۲۵۰ هزار یهودی ایرانیتبار
«سازمان مرکزی ایرانیتباران اسرائیل» حدود ۲۵۰ هزار نفر از ایرانیزادگان اسرائیل را که خود یا والدین و اجدادشان ایرانی هستند، نمایندگی میکند.
در یک قرن اخیر و بویژه از هنگام استقلال اسرائیل قریب هشتاد هزار نفر از یهودیان ایران به اسرائیل مهاجرت کردهاند که اکنون با احتساب فرزندان و نوادههایشان به حدود ۲۵۰ هزار نفر میرسند.
این یهودیان ایرانیتبار در اسرائیل به شدت به ایران وفادار هستند و به ایران عشق میورزند و حتی گاه ایرانیان مسلمان از سایر کشورهای جهان در مورد ایرانیان یهودی در اسرائیل نظر دادهاند که هیچ ایرانی در جهان به اندازه ایرانیان یهودی، به ایران عشق نمیورزد.
یهودیان ایرانی در اسرائیل خود را «پارسی» معرفی میکنند و از سوی اسرائیلیها نیز «پارسی» خطاب میشوند.
اسرائیل در همه سالهایی که از خطرات برنامه هستهای ایران سخن گفته بود، تا چندی پیش سیاست مشخصی در مورد ایران نداشت. از جمله هرگز در قوانین اسرائیل سفر به ایران و حتی معامله با ایران ممنوع نشده بود.
چند ماه پیش که ماجرای فروش یک فروند کشتی از یک شرکت بینالمللی متعلق به خاندان «عوفر» به ایران تأیید شد و خاندان «عوفر» گفتند که معامله به صورت غیرمستقیم صورت گرفته و آنها در جریان فروش بعدی کشتی به ایران از سوی خریدار ظاهری اولیه نبودهاند، قانونی در کنست اسرائیل تصویب شد که معامله با جمهوری اسلامی ایران و عوامل این حکومت را ممنوع میکند.
در حدود سه سال اخیر دو مورد از ایرانیان یهودی که به ایران سفر کرده بودند و در بازگشت به اسرائیل مورد بازجویی تشکیلات امنیت داخلی اسرائیل قرار گرفتند، در رسانهها بازتاب یافت. این رسانهها مدعی شدند که این افراد مأموریتهایی از جمهوری اسلامی ایران در سفر به ایران برای ضربه زدن به امنیت اسرائیل گرفته و سپس رها شدهاند هرچند که دیگر در رسانههای اسرائیل از عملی شدن حبس برای این افراد سخنی مطرح نشد.
برخی از کشورهای عربی نیز که خود را خصم اسرائیل میدانند، در مورد رفتن شهروندان خود به اسرائیل حساسیت داشتهاند اما از وجود قوانین مشخصی دراین کشورها -مانند قانون تازهای که در روزهای گذشته در مجلس ایران تصویب شده است، گزارش روشنی در دست نیست.