۸۰ هزار دانشجوی ایرانی در خارج از ایران تحصیل میکنند
مدیر کل بورس و امور دانشجویان خارج وزارت علوم ایران از تحصیل ۸۰ هزار دانشجوی ایرانی در دانشگاههای برون مرزی خبر داد.
به گزارش خبرگزاری مهر، حسن مسلمی نائینی، مدیر کل بورس و امور دانشجویان خارج وزارت علوم ایران در حاشیه سومین همایش هماندیشی مؤسسات اعزام دانشجو به خارج، به خبرنگاران گفت وزارت علوم این آمار را از رایزنهای علمی در کشورهای مختلف بهدست آورده است.
وی افزود: "حدود ۷۵ درصد از این ۸۰ هزار نفر، دانشجوی مقطع کارشناسی هستند."
مسلمی نائینی تأکید کرد: "این تعداد دانشجوی لیسانس وقتی در دانشگاههای خودمان صندلی خالی وجود دارد نباید از کشور خارج شوند."
وی درباره تعداد دانشجویانی که به کشور بازگشتهاند، ضمن بیان اینکه به این موضوع توجه دقیق نشده است؛ گفت: "هیچ آمار دقیقی در این زمینه در دست نیست و آمار بازگشتیها را نداریم."
به گفته مسلمی نائینی، اعزام دانشجو به خارج کشور بیشتر در رشتههایی صورت میگیرد که در داخل کشور کمبود آنان حس میشود.
وی افزود رشتههایی چون فنآوری اطلاعات، کامپیوتر، حسابداری، حقوق و معماری از جمله رشتههای پرطرفدار برای اعزام هستند.
شهریورماه گذشته اعلام شد که بیش از یکهزار جوان ایرانی در ۸۰ روز نخست امسال برای ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا با هزینه شخصی از کشور خارج شدهاند.
حسن مسلمی نائینی: هیچ آمار دقیقی از تعداد دانشجویانی که به کشور بازگشتهاند در دست نیست و آمار بازگشتیها را نداریم |
بنا به این گزارش از آغاز سال ۱۳۹۰ خورشیدی تا پایان دهم اردیبهشتماه، ۱۷۵ جوان ایرانی برای تحصیل با هزینه شخصی در مقاطع کارشناسیارشد و دکتری از کشور خارج شدند.
۹۰ نفر از این جوانان که از نظر نظام وظیفه مشمول حساب میشدند در این مدت زمانی ۴۰ روزه برای تحصیل در مقطع فوق لیسانس و ۸۵ نفر برای تحصیل در مقطع دکترا از کشور خارج شدهاند.
این جوانان به ترتیب دانشگاههای آمریکا، کانادا، انگلستان، استرالیا، آلمان، مالزی و ایتالیا را برای ادامه تحصیل انتخاب کردهاند و نزدیک به ۲۵ درصد آنها موفق به دریافت کمکهزینه تحصیلی از دانشگاههای این کشورها شدهاند.
بر اساس برنامه پنجم توسعه ۳۰ درصد دورههای دانشگاهها باید به تحصیلات تکمیلی اختصاص پیدا کند و بر اساس همین قانون باید امکان ادامه تحصیل ۲۰ درصد از فارغالتحصیلان کارشناسی در دورههای کارشناسیارشد در هر سال فراهم شود.
مسئله مهاجرت نخبگان از ایران، سالهاست که یکی از موضوعات مهم در این کشور است و همچنان سالانه تعداد بسیاری از دانشجویان ایرانی که برای ادامه تحصیل از کشور خارج میشوند دیگر به ایران بازنمیگردند.
وزارت علوم ایران هیچگاه آماری درستی از این تعداد دانشجویان ارائه نداده است.