لحن تند باراک اوباما علیه ایران
باراک اوباما گفت: «هیچکس خواهان یک نیروی اتمی جدید در منطقه خاورمیانه نیست». وی احتمال عملیات نظامی علیه ایران را منتفی ندانست و همزمان از دولتهای روسیه و چین خواست تا علیه برنامه اتمی ایران با جامعه جهانی همکاری کنند.
باراک اوباما رئیس جمهوری امریکا یک بار دیگر بر سازشناپذیری ایالات متحده بر سر برنامه اتمی ایران تاکید کرد و گفت هیچ گزینهای برای توقف برنامه اتمی ایران از روی میز حذف نشده است. وی گفت: «ما هیچ گزینهای را حذف نکردهایم. نه تنها دنیا بلکه رژیم ایران متوجه خواهند شد که ما چقدر مصمم هستیم».
نشریه اشپیگل آنلاین در گزارش خود از «تند شدن لحن اوباما» درباره پرونده اتمی ایران سخن گفته است. وی که در اجلاس سران کشورهای آسیا و اقیانوسیه در هونولولو پایتخت هاوایی سخن میگفت، اظهار داشت که تمامی راهها برای حل دیپلماتیک مسئله اتمی ایران بررسی شده است. اوباما در حاشیه این جلاس با دیمیتری مدودیف، رئیس جمهوری روسیه و هو جین تائو رئیس جمهور چین ملاقات کرد و خواهان همکاری بیشتر روسیه و چین در مقابله با برنامه اتمی ایران شد. باراک اوباما تاکید کرد که مسکو و چین بر سر این موضوع توافق دارند که ایران نباید به سلاح اتمی مجهز شود و نیز مسابقه تسلیحاتی در خاورمیانه نباید دربگیرد.
واشنگتن در هفته جاری با چین و روسیه مشورت خواهد کرد تا ببینند چه گزینههایی پیش رو دارند. اوباما خواهان فشار اقتصادی بیشتر بر ایران است و اظهار داشته که تحریمهای اقتصادی علیه این کشور تشدید خواهند شد. اما روسیه و چین با تشدید تحریمها علیه ایران موافق نیستند و هفته گذشته رسما تشدید فشار بر ایران را رد کردند.
رقابت اوباما و جمهوریخواهان بر سر ایران
این سخنان باراک اوباما پس از آن اظهار میشود که روز شنبه (۱۲ نوامبر/ ۲۱ آبان) هشت نامزد حزب جمهوریخواه ریاستجمهوری آمریکا در مناظرهای پیرامون سیاست خارجی آمریکا، برنامههای خود را درباره برنامههای هستهای ایران اعلام کردند.
تمامی هشت نامزد جمهوریخواه بر توقف برنامه اتمی ایران متفقالقول بودند. «میت رامنی»، یکی از این نامزدها که به نظر میرسد از موفقیت بیشتری برای جلب نظر رأیدهندگان این حزب برخوردار است، در سخنان خود خاطر نشان ساخت، چنانچه وی در انتخابات آینده برگزیده شود، مانع از دستیابی ایران به سلاحهای اتمی خواهد شد.
او گفت: «اگر ما مجددا باراک اوباما را انتخاب کنیم، ایران سلاح اتمی خواهد داشت، اما اگر من را به عنوان رئیسجمهور آینده انتخاب کنید، این امر تحقق نخواهد پذیرفت».
«نیوت گینگریچ» رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا و دیگر نامزد جمهوریخواهان نیز خواهان اجرای "عملیات مخفیانه" علیه ایران و ایجاد اختلال در فعالیتهای هستهای شد که ایران بر صلحآمیز بودن آنها و غرب بر نظامی بودنشان تأکید میکند.
وزیر دفاع امریکا؛ مخالف حمله نظامی به ایران
لئون پانهتا، وزیر دفاع آمریکا، روز پنجشنبه (۱۰ نوامبر/۱۹ آبان) در نشست خبری پنتاگون گفت که حملهی نظامی به ایران میتواند پیامدهای جدی برای منطقه و اثرات ناگوار برای سربازان آمریکایی مستقر در منطقه داشته باشد. وی معتقد است که «ابتدا باید تحریمهای شدیدتر اقتصادی و سیاسی علیه ایران اعمال کرد، تا این کشور در رفتارش تجدید نظر کند.»
وزیر دفاع آمریکا در این نشست همچنین تاکید کرد که آمریکا، گزینهی حملهی نظامی به مراکز اتمی ایران را بهطور کلی منتفی نمیداند، ولی در حال حاضر بر گزینهی تحریم علیه این کشور متمرکز است. او همچنین یادآور شد که «حملهی نظامی به مراکز اتمی ایران حداکثر میتواند برنامهی اتمی این کشور را دو تا سه سال به تاخیر اندازد.»
هفته گذشته نشریه "وال استریت ژورنال"، طی گزارشی مدعی شد که آمریکا با فروش بمبهای ویژه، کشورهای پیرامون خلیج فارس را آمادهی مقابله با ایران میکند. امارات متحدهی عربی، از جملهی این کشورهاست که قرار است بهزودی قرارداد خرید ۴۹۰۰ بمب ویژهی ساخت بوئینگ را امضا کند.
نویسنده این گزارش اظهار داشته که آمریکا به کشورهایی که ایران را به حملهی نظامی تهدید میکنند، هشدار میدهد و آن را "آخرین گزینه" میخواند اما همزمان کشورهای همسایهی ایران را با فروش کاراترین ابزارهای جنگی مسلح میسازد.