پنج الگوی حمله نظامی به ایران

پنج الگوی حمله نظامی به ایران

هر حمله محدود علیه ایران، می تواند زنجیره ای از اقدامات نظامی متقابل و تلافی جویانه ‏را در پیش داشته باشد و به یک درگیری گسترده بینجامد

حسین باستانی

بی بی سی

در پی انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی و تاکید آن بر امکان وجود اهداف نظامی در برنامه هسته ای تهران، گمانه زنی در مورد وقوع حمله نظامی علیه ایران بالا گرفته است.

گروه بزرگی از فعالان و روشنفکران ایران - حتی بسیاری از مخالفان جمهوری اسلامی - از احتمال بروز چنین حمله ای ابراز نگرانی کرده و نسبت به تبعات آن هشدار داده اند.

 ظاهرا جای تردید وجود ندارد که حمله نظامی، به لحاظ انسانی دارای تبعات جبران ناپذیری بوده و به لحاظ حقوقی نیز، با انتقادات فراوانی در سطح جهان رو به رو خواهد بود.

اما گذشته از جنبه های انسانی و حقوقی، این حمله تا چه اندازه ممکن است برای انجام دهندگان آن "نتیجه بخش" باشد؟

برای پاسخ دادن به این سوال، مرور چند الگوی "موفق" عملیات نظامی غرب در سالیان اخیر و مقایسه شرایط هر یک از آنها با وضعیت موجود ایران مفید خواهد بود:


 ۱- حمله به لیبی

 ۲- حمله به عراق در جنگ اول خلیج فارس

 ۳- حمله به عراق در جنگ دوم خلیح فارس

 ۴- حمله به صربستان

 ۵- ضربه نظامی به ایران در آخرین سال جنگ هشت ساله

 

۱- الگوی حمله به لیبی

در این الگو عملیات نظامی علیه کشور هدف برای تقویت اپوزیسیون مسلح و کمک به سقوط حکومت انجام می شود.

این روش اخیرا در مورد کشور لیبی مورد استفاده قرار گرفت و در پی تصرف مناطقی از لیبی توسط مخالفان، نیروهای ناتو با پشتیبانی هوایی، اطلاعاتی و تدارکاتی، به سرنگونی حکومت کمک کردند.

اما به نظر نمی رسد که اپوزیسون فعال در داخل ایران، اعتقادی به انجام عملیات مسلحانه علیه حکومت داشته باشد و حتی در صورت اعتقاد نیز، از توانایی در پیش گرفتن این روش برخوردار نیست.

گذشته از این واقعیت، نباید فراموش کرد که در الگوی لیبی، مخالفان حکومت باید توانایی مقابله زمینی موثر با حکومت در نقاطی از کشور را داشته باشند تا سپس بتوانند با استفاده از حمایت هوایی و تدارکاتی نیروهای خارجی به جنگ با نیروهای حکومتی بپردازند.

یادآوری ساختار نظامی جمهوری اسلامی ایران، به تنهایی توضیح می دهد که چرا امکان پیاده شدن الگوی لیبی در ایران بسیار دور از ذهن است.

با توجه به جمعیت بیش از ۱۱ برابری ایران، نمی توان گفت که ارتش و حتی سپاه پاسداران قدرت نظامی قوی تری را در مقایسه با نیروهای مشابه خود در کشوری چون لیبی تشکیل می دهند. اما وجود یک نیروی شبه نظامی بسیار بزرگ به نام بسیج، و به ویژه پراکندگی بالای این نیرو در سر تا سر کشور، قطعا مزیت بزرگی است که مشابه آن، نه در لیبی و نه احتمالا در هیچ کشور دیگری در منطقه – جز اسرائیل – قابل جستجو نیست.

مقام های حکومتی ایران مدعی وجود ۱۲ میلیون عضو - یا حتی بیشتر- در بسیج هستند که البته بسیار اغراق آمیز به نظر می رسد.

با وجود این، کارشناسان مسائل نظامی ایران تردیدی ندارند که بسیج، دارای چند میلیون نفر عضو است.

البته بسیاری از اعضای بسیج - که در زیرشاخه هایی چون بسیج دانش آموزی، اصناف، کارمندی، محلات و ... عضویت دارند - فاقد آموزش نظامی یا تعهد جدی به حکومت ایران هستند؛ وبخش بزرگی از آنان نیز، احتمالا به خاطر منافع شخصی به عضویت این نیرو در آمده اند و در مواقع حساس برای حکومت ایران مفید نخواهند بود.

اما علی رغم تمام این واقعیات، قابل انکار نیست که در کل نیروی بسیج، چند صد هزار نیروی وفادار به حکومت ایران و کمابیش تعلیم دیده وجود دارد، و همین نیروها در صورتی که در کنار نیروهای رسمی نظامی کشور قرار بگیرند، احتمالا امکان تکرار الگویی چون لیبی را بسیار ناچیز می سازند.


۲- الگوی حمله به عراق (در جنگ اول خلیج فارس)

در این الگو ترکیبی از تحریم های بین المللی و حمله نظامی، باعث تن دادن کشور هدف به همکاری موثر با نهادهای بین المللی می شود.

این همان اتفاقی است که پس از حمله آمریکا و متحدانش به عراق در سال ۱۹۹۱ میلادی افتاد، حمله ای که بر اثر آن، دولت صدام حسین در موقعیت ضعف قرار گرفت و در نتیجه، به همکاری با سازمان های جهانی متصدی خلع سلاح پرداخت.

به نظر می رسد که سرانجام این همکاری، همان عاملی است که تصمیم گیران نظامی و سیاسی ایران را به این نتیجه رسانده که هرگز تجربه کشور همسایه غربی را تکرار نکنند.

آنها ‏تاکید می کنند که رژیم صدام حسین، به مدت بیش از یک دهه به همکاری با سازمان ‏هایی بین المللی مسئول نظارت بر تولید و نگهداری سلاح های نامتعارف و حتی متعارف پرداخت و این سازمان ها، با ‏پشتکار و دقت هر چه تمام تر، به خنثی کردن قدرت تسلیحاتی عراق پرداختند.

اما سرانجام، وقتی آنها توان ‏دفاعی و تهاجمی بغداد را خنثی کردند و این حکومت دیگر ابزار موثری برای دفاع از خود در اختیار نداشت، ‏دولت بوش به بهانه وجود سلاح هایی که هرگز در عراق وجود نداشت به آن کشور حمله کرد.

البته بعد از چند سال، ‏اشغال کنندگان اعتراف کردند که چنان سلاح هایی در عراق وجود نداشته، اما این، فرقی در نتیجه ایجاد نمی کرد، چون ‏دولت صدام حسین دیگر ساقط شده بود.

نتیجه این تجربه، بسیاری از مسئولان سیاسی - امنیتی ایران را به این نتیجه رسانده که حتی المقدور، تحت فشار بین المللی به همکاری با سازمان ها و فرایندهای "خلع سلاح کننده" خود نپردازند.

این طراحان، ظاهرا به تازگی دلیل جدیدی هم برای پافشاری بیشتر بر دیدگاه خود پیدا کرده اند و آن، سرنوشت حکومت معمر قذافی در لیبی است.

لیبی نیز - که از دهه ۸۰ میلادی در معرض حملات هوایی و تحریم های بین المللی قرار گرفته بود – بعد از سقوط صدام حسین در سال ۲۰۰۳ و برای اجتناب از دچار شدن به سرنوشت او، به طور داوطلبانه به همکاری با خلع سلاح خود توسط سازمان های بین المللی پرداخت.

اما نتیجه این تصمیم، از نگاه حاکمان ایران نه تنها حکومت قذافی را از عملیات براندازانه غرب در امان نداشت، که دست آن حکومت را در مقابله با چنین عملیاتی بست.

با توجه به تجربیاتی از این نوع، احتمال آنکه عملیات نظامی علیه ایران به همکاری واقعی ایران با نهادهای بین المللی بینجامد، بالا نخواهد بود.


۳- الگوی حمله به عراق (در جنگ دوم خلیج فارس)

در این الگو حمله نظامی باعث شکست نظامی کامل کشور هدف و تغییر حکومت می شود.

به اعتقاد تحلیل گران نظامی جمهوری اسلامی ایران، یکی از ‏درس های مهم تجربه سقوط صدام حسین در جریان جنگ دوم خلیج فارس (۲۰۰۳) ناموفق بودن استراتژی دفاعی عراق در مقابله با دشمن قوی تر است.

استراتژی ارتش عراق، بر مقابله با آمریکا در داخل مرزهایش استوار بود؛ در حالی که ارتش عراق در داخل کشور، چاره ای جز اتخاذ موضعی تدافعی در مقابل یک ارتش به ‏مراتب مسلح تر نداشت و سرنوشت چنین نبردی، از همان ابتدا مشخص بود.

برای دچار نشدن به سرنوشت عراق، مسئولان نظامی ایران بارها تأکید کرده اند که در صورت حمله نظامی آمریکا، این جمهوری اسلامی است که ‏"میدان نبرد را تعیین خواهد کرد".

معنی واضح تر این تهدید آن است که در صورت حمله آمریکا، نیروهای ایرانی نه فقط در مرزهای خود، که در عراق، افغانستان، ‏لبنان، فلسطین، کشورهای خلیج فارس که میزبان پایگاه های آمریکایی هستند، یا حتی مناطق دیگر خواهند جنگید.

طبیعتا یکی از ‏ابزارهای مهم ضربه زدن جمهوری اسلامی به آمریکا و متحدانش در منطقه، نیروهایی چون سپاه قدس ‏هستند؛ اما در کنار آنها، متحدان بالقوه و بالفعل تهران در منطقه نیز به همان اندازه در هنگام یک درگیری احتمالی با آمریکا تعیین کننده خواهد بود.

برخی از متحدان شیعه تهران، ‏تاکنون به طور بالفعل در کشورهایی چون لبنان یا عراق نقش آفرینی موثری در مقابله با آمریکا و متحدانش کرده اند.

به علاوه، برخی از ناظران غربی معتقدند که تهران با گروه های مسلح سلفی نیز علیه ناتو همکاری کرده است.

در مورد این ادعا، نظرات موافق و مخالف بسیاری وجود دارد. اما حداقل این طور به نظر می رسد که در صورت درگیر شدن جمهوری اسلامی در یک نبرد "مرگ و زندگی" با ایالات متحده، تهران حاضر خواهد بود با هر گروهی که حاضر به قبول مساعدت ایران برای ضربه زدن به آمریکا و متحدانش باشد - فارغ از ایدئولوژی آن - همکاری کند.

با توجه به مجموعه این حقایق، تکرار تجربه شکست صدام حسین در پی یک عملیات نظامی برق آسا، به سادگی در ایران قابل تکرار نخواهد بود و به علاوه، ممکن است هزینه های آن برای غرب به مراتب از منافعش بیشتر باشد.


۴- الگوی حمله به صربستان

در این الگو یک عملیات نظامی حساب شده و محدود، باعث شکسته شدن اقتدار حکومت و تشجیع اپوزیسیون برای براندازی آن می شود.

نمونه قابل توجه اجرای این الگو، به دنبال حملات هوایی ناتو علیه صربستان در سال ۱۹۹۹ صورت گرفت که با هدف قرار دادن مراکز مهم حکومتی همراه بود و به تظاهرات چند صد هزار نفری مخالفان و سقوط دولت به فاصله یک سال انجامید.

نتیجه قابل تاملی که نیروهای تندروی حاکم بر نهادهای امنیتی ایران از مطالعه چنین تجربیاتی گرفته اند، لزوم ریشه کن کردن کامل اپوزیسیون داخلی در صورت بروز تهاجم خارجی است.

بر مبنای این دیدگاه، علاوه بر آماده سازی های نظامی برای مقابله با حمله احتمالی آمریکا و متحدانش، روش مکمل دیگری نیز باید در داخل کشور ‏برای بی اثر کردن عملیات تغییر رژیم به کار گرفته شود.

این عملیات، می تواند سرکوب تمام نیروهای سیاسی و اجتماعی ای باشد که ‏ممکن است قدرت های خارجی، برای دوره "پس از جمهوری اسلامی" - ولو در آینده ای دور- بر ‏روی آنها حساب باز کنند.

در این ارتباط نیز، تجربه عراق از جمله درس هایی است که مورد توجه استراتژیست های امنیتی جمهوری اسلامی قرار گرفته ‏است.

این استراتژیست ها معتقدند همان نیروی مهاجم خارجی که در سال ۲۰۰۳ حکومت صدام حسین را سرنگون کرد، در سال ‏‏۱۹۹۲ نیز ارتش عراق را شکست داد، اما به یک دلیل ساده، در نوبت اول این پیروزی به تغییر حکومت در عراق نینجامید: ‏‏وجود نداشتن گزینه جایگزین برای صدام.

با اتکای به چنین شواهدی است که دستگاه نظامی – امنیتی ایران، بر این ‏باوراست که دشمن خارجی، حتی در صورتی که به لحاظ نظامی قدرت شکست دادن جمهوری اسلامی را ‏داشته باشد، تا وقتی که جایگزینی داخلی برای این رژیم موجود نباشد، امکان سرنگونی آن را نخواهد داشت.

به عبارت دیگر حمله نظامی به ایران، اگرچه نتایج مبهمی در تغییر رفتار استراتژیک حکومت ایران خواهد داشت، اما ممکن است تبعاتی سریع و جبران ناپذیر برای اپوزیسیون داشته باشد.


۵- الگوی ضربه نظامی به ایران (در آخرین سال جنگ هشت ساله)

در این الگو، عملیات نظامی محدود باعث بالا رفتن هزینه های کشور هدف می شود و حاکمان را به تجدید نظر در رفتار خود ترغیب می کند.

مسئولان دست اندرکار در زمان جنگ ایران و عراق، تاکنون به دفعات یادآور شده اند که یکی از دلایلی که تهران را متقاعد ساخت به پذیرش قطع نامه ۵۹۸ کرد، ضربات محدود نیروهای نظامی ایالات متحده علیه اهداف ایرانی (سکوها، شناورها و حتی یک هواپیمای ایر باس مسافربری) در سال پایانی جنگ بود.

آیا چنین الگوی مشابهی ممکن است در شرایط فعلی نیز منجر به عقب نشینی جمهوری اسلامی در مقابل غرب بر سر موضوعاتی مانند برنامه هسته ای بشود؟ به نظر می آید دادن پاسخ مثبت به این سوال تنها در صورتی ممکن است که وضعیت موجود جمهوری اسلامی ایران را - پس از ۱۲ سال تقویت توان نظامی و حضور منطقه ای خود - مشابه وضعیت آن در سال آخر جنگ با عراق بدانیم.

حکومت جمهوری اسلامی ایران، قاعدتا ترجیح می ‏دهد که مورد تهاجم نظامی قرار نگیرد. اما درعین حال، مسئولان نظامی ایران تاکید دارند که اگر چنین ‏تهاجمی صورت بگیرد، باید برای حداکثر کردن هزینه دشمن، آمادگی پرداخت هر ‏بهایی را داشت.

این مسئولان به کرات گفته اند که تفاوت نیروهای آنها با غربی ها، آمادگی ‏برای هزینه دادن است. ممکن است بخش مهمی از این اظهارات، کارکرد تبلیغاتی داشته باشد. اما تجربه عملیات انتحاری نیروهای ضد غربی در کشورهایی چون عراق و افغانستان، حاکی از موثر بودن این نوع عملیات علیه مهاجمان خارجی است.

در نگاه مسئولان نظامی و امنیتی ایران، اگر چه قدرت نظامی کشورهای غربی بیشتر از جمهوری اسلامی است، اما در مقابل، ظرفیت آن برای پرداخت هزینه های مادی و ‏انسانی، محدود است.

در این کشورها، بر خلاف ایران، حتی افزایش شدید قیمت ‏نفت یا دادن چند هزار نفر کشته، ممکن است حزب حاکم را در انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری به زمین بزند. این در حالی است که مسئولان ایرانی، خود را به گونه ای مشابه نیازمند به آرای عمومی یا تحت نظارت رسانه ها و سیاستمداران رقیب نمی بینند.

در این میان، اگرچه قابل تصور است که مجموعه تمهیدات نیروهای نظامی و امنیتی ایران برای مقابله با مهاجمان خارجی، در صورت انجام یک حمله فراگیر به مرحله اجرا در آید. اما در این میان سوال مهمی مطرح است: آیا بروز یک حمله ‏"محدود" نیز ممکن است فعال شدن این سازوکارها را به دنبال داشته باشد؟

دستگاه نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی، قاعدتا ‏اطمینان نخواهد داشت که یک ضربه نظامی محدود، مثلا به تاسیسات هسته ای ایران، مقدمه یک فرایند "تغییر رژیم" - هچون آنچه در صربستان به وقوع پیوست - خواهد بود یا نه.

به همین علت، حکومت احتمالا ترجیح خواهد داد به محض دریافت ضربات ‏نظامی محدود، با تمام قوا با آن مقابله کند.

یکی از تمهیدات لازم در همین ارتباط، ممکن است این باشد که حکومت، بکوشد با تکرار الگوهایی مانند الگوی تابستان ۱۳۶۷، تکلیف بسیاری از نیروهای سیاسی و اجتماعی مخالف را برای همیشه یکسره کند.

از سوی دیگر، در بعد نظامی، حتی یک حمله ‏محدود به تاسیسات حساس ایران، به طور ناگزیر حملاتی متقابل را در نقطه ای در خارج از مرزها در پی خواهد داشت. چرا که فرماندهان نظامی ایران، پس از سال ها نمایش سازش ناپذیری و سرسختی در مقابل ‏دشمنان خارجی، نخواهند توانست به تبعات حیثیتی "پاسخ ندادن" به حمله خارجی - که به سرعت جایگاه آنان را در نزد ‏وفادارانشان در داخل و خارج از کشور پایین می آورد - تن بدهند.

در جانب دیگر، تصور این سناریو هم غیرممکن است ‏که آمریکایی ها و متحدانشان بتوانند مقابله به مثل نیروهای ایرانی یا متحدانشان علیه نیروهای آمریکایی یا کشور اسراییل را، بدون ‏پاسخ بگذارند.

به این ترتیب هر حمله محدود علیه ایران، می تواند زنجیره ای از اقدامات نظامی متقابل و تلافی جویانه ‏را از دو طرف در پیش داشته باشد و به یک درگیری گسترده بینجامد. ‏

در نهایت، به نظر می رسد مروری بر تجربیات حاصل از عملیات نظامی غرب در کشورهای مختلف و مقایسه شرایط انجام آنها با وضعیت احتمالی طرفین درگیری در صورت حمله نظامی به ایران، دارای درس های مهمی برای تحلیلگران مسائل نظامی و امنیتی خواهد بود.

البته، وضعیت ایران ممکن است در آینده دستخوش تحولاتی شود که متغیرهای جدیدی را در محاسبه نتیجه احتمالی حمله به این کشور دخیل کند.

اما اگر قرار باشد گمانه زنی در مورد نتیجه حمله به ایران را بر مبنای شرایط موجود ایران انجام دهیم، به این جمع بندی می رسم که تبعات این حمله، احتمالا به کلی متفاوت با نتایج عملیات "موفقی" خواهد بود که در گذشته، در مناطق مختلف جهان - از صربستان تا لیبی - صورت گرفته است.

+57
رأی دهید
-109

golly47 - فوكشتاد - المان
پس نتیجه اینکه با جنگ کردن هیچ کشوری نمیتواند از پس ایران براید مگر اینکه خود ملت بخواهند
دوشنبه 23 آبان 1390 - 14:47
greentree - تهران - ایران
تمام سرویسهای امنیتی کشورهای پیشرفته با هم یکی‌ شدند که ایران رو له‌ کنند این هست سرنوشته رهبری که در برابر مردم ایران بگه باید احمدی نژاد دوباره بیاد بر سر قدرت ،،حالا دیگه آمریکا فهمیده که مردم ایران از رژیم متنفرند آن‌ دیگه با ان رهبر همکاری نمیکنند،،از همین الان در تمام بدنه سپاه نفوذ کردند و خراب کاری‌ها رو آغاز کردند
دوشنبه 23 آبان 1390 - 15:20
SHEKAN - تهران - ايران
همه اینها حرفه . اگر می خواستن حمله کنند چند سال پیش این کارو می کردن . به عراق و افغانستان حمله کردن ولی حریف ایران نشدن . زهی خیال باطل .
دوشنبه 23 آبان 1390 - 14:57
potatis - مالمو - سوئد
و اما راه ششم انجام خراب کاری در ایران است که یکیش رو چند وقت پیش شاهد بودیم و از طرفی‌ ایران جرات مقابل به مثل نداره چون بدون مدرک نمیتونه به کشوری حمله کنه وگرنه کارش ساختس و از طرف دیگر اسرائیل جهت نابودی چند تا دیگه از موشک‌های دوربرد ایران اقدام خواهد کرد و شمار اونها که کاهش پیدا کرد نوبت یه حملهٔ موشکی به تاسیسات ایران که اسرائیل انجام خواهد داد و چند تا موشک پرتاب شده از طرف ایران رو هم با پاتریت‌های پیشرفت دفع خواهد کرد ادامه
دوشنبه 23 آبان 1390 - 17:02
potatis - مالمو - سوئد
و این یک جنگ دوسر باخت واسه ایرانِ اما تغییر حکومت بستگی به مردم داره که همون طور که توی مقاله گفت شده حزب یا اپزسیون شاخصی نداریم که جایگزین حکومت فعلی بشه و ممکنِ یا مجاهدین قدرت رو به دست بگیرند که با توجه به تنفر مردم به این حزب زیاد امکان نداره یا حزب نایاک که در آمریکا خوب پر و بال گرفته و آدم حسابی‌ هم به نظر نمیان و اگر کمتر از حکومت آخوندی نباشن ، بیشتر نیستن پس حقیقت تلخ اینه که آینده یه روشنی در کل برای ایران نمی‌شه متصور بود اما خبر خوب اینه که مردم زیادی در ایران به شعور سیاسی دست یافتند و چنانچه حکومت دست روشن فکر‌های ایرانی‌ بیوفته می‌شه به آینده امیدوار بود
دوشنبه 23 آبان 1390 - 17:15
borzoopersia - بیرمنگهام - انگلستان
الگوی ششم: تخریب مراکز مهم دولتی و نظامی با به کار گیری بمبهای هوشمند و دقیق( مجلس کاخهای ریاست جمهوری و رهبری. پادگانهای سپاه و مراکز موشکی و فرودگاه ها)- ممنوع کردن هر گونه پرواز در آسمان ایران- استفاده از ناراضییان کرد(کومه له و پزاک) جدائی طلبان خلق عرب و مهم تر از همه مسلح کردن دوباره مجاهدین خلق. البته در این میان بلوچها هم بیکار نخواهند نشست. با توجه به اینکه 85درصد مردم ایران ناراضی هستند و دنبال فرصت میگردند کافی است دو شب بمباران ادامه پیدا کند روز سوم اثری از آخوند و آخوندیسم نخواهیم دید. این حزب الله و حماس هم نان را به نرخ روز میخورند و به مفتخوری عادت کرده اند وحتی یک موشک هم به طرف اسرائیل شلیلک نخواهند کرد چون اسرائیل این توانائی را دارد که همه شان را به دریا بریزد و آنها هم این را میدانند. گفتنی است که در میان نظامیان ایران هم ناراضی زیاد هست.
دوشنبه 23 آبان 1390 - 17:18
مهرداد2538 - تهران - ایران
هر جوری حمله بکنند مهم نیست. فقط باید اول از همه, صدا و سیمای این نظام را با خاک یکسان کنند که هر چه می کشیم از مداحان و چاپلوسان و دروغ پردازان این سازمان کثیف است. اینها فقط با تبلیغات این سازمان زنده هستند.
دوشنبه 23 آبان 1390 - 17:47
hashamdar - تهران - ایران
آخه این چه حرفیه این موسوی اشغال از طرف همین رژیم مامور بود که براندازهارو مشخص کنه.. دیگه صداشم در نمیاد چون کارش تموم شده دیگه. شاید نداره دیگه.. یعنی‌ چی‌ که حکومت، بکوشد با تکرار الگوهایی مانند الگوی تابستان ۱۳۶۷، تکلیف بسیاری از نیروهای سیاسی و اجتماعی مخالف را برای همیشه یکسره کند.
دوشنبه 23 آبان 1390 - 18:30
kamran63 - ليون - فرانسه
این حضرت ساندیس خور یادشون رفته که در ۳۰ سال پیش اینها حتّی حریف عراق هم نشدند کشوری که یک سوم ایران بود ! و آخرش هم با اون وضع افتضاح آتش بس رو امضا کردند، در حالی‌ که عراق کاملا تمام منطق اشغالی رو ترک نکرده بود !! حالا اینها میخوان جلوی آمریکا، فرانسه، انگلیس، .. مقاومت کنند !؟ با حرف که تو پوز همه میزنند، ولی‌ مرد عمل کجا پیدا میشه !!؟ هر چند که گمون نمیکنم که حمله‌ای در کار باشه، لااقل تا امروز دلیل محکمی در دست نیست....
دوشنبه 23 آبان 1390 - 17:58
morid - بوشهر - ایران
potato -مالمو -سوید- بیدار شو لنگه ظهره. چقدر خواب میبینی تو؟ هنوز زاییده نشده کسی که بتونه با ایران مستقل بجنگه ونه در اینده به دنیا خواهد امد.جنگ سالاران امریکا اول این دو شکمی که در عراق و افغانستان زاییده اند بزرگ کنند بعد دندوناشو به دیگران نشون بدن......خوب حالا برو قرصاتو بخور.
دوشنبه 23 آبان 1390 - 18:36
ماه شب هفت - کرج - ایران
morid - بوشهر - ایران : الان داری خواب میبینی نه؟یا چیزی مصرف کردی تو توهمی ؟
دوشنبه 23 آبان 1390 - 20:09
ali1111 - تهران - ایران
اگر امریکا و انگلستان بخواهد همانطور که کار افغانستان و عراق را ساختند، امنیت آنجا را هم میتوانند تامین کنند ولی‌ نمی‌خواهند اونجا کاملا امنیت پیدا کند چون مجبور میشوند آنجا را ترک کنند. قرار نیست بعد از این همه هزینه سریع نیروها بیایند بیرون،حالا بگذارید چند ترقه هم اونجا بترکه. من تا اونجا که می‌خونم و فهمیدم نقشه زیاد برای خاور میانه دارند. تاریخ مصرف این آخوندها هم سر اومده و الان مزاحمتشون بیشتر از منفعتشونه
دوشنبه 23 آبان 1390 - 20:54
IRAN+ISRAEL+USA 4EVER - مونیخ - آلمان
گزینه دیگری هم وجود دارد که به دلایل امنیتی اشاره به آن نمیخواهم بکنم!همینقدر میتوانم بگویم که این گزینه به حدی با ظرافت و پرفکسیون برنامه ریزی شده که چه جلادان در داخل حکومته فاسد جهلو سیاهی... و چه مزدوران ایشان در سایت‌های اینترنتی مثله این بی‌ سواد ... مرید.بوشهر- ایران و بقیه... دیگر حتّی به عقله ناقصشان هم نخواهد رسید! با دروده فراوان به ارتش آمریکا،اسرائیل،ناتو
دوشنبه 23 آبان 1390 - 21:22
دستان - تهران - ایران
البته گزینه دیگری هم هست که مربوط میشه به بعضی از همین پیام گزاران الکی خوش و بعضی از خود فروخته ها مانند مونیخ -آلمان و سوئد -مالمو و سایرین بله کسانی که با خودفروشی اسباب دلخوشی بیگانگان شده اند البته خود دشمنان با این بی عقلیشان به این مسئله واقفند که این هیاهو ها فقط تبلیغات رسانه ای بیش نیست وایران هم عراق و افغانستان نیست ولی چه میشه کرد که جماعت بیگانه تبار و ایرانی نشان البته آن هم شاید نام ایرانی شاید .باید به این افراد گفت اسباب دلخوشی دشمنان و دشمن شاد کن های بی خطرکه فقط در فضای مجازی و مخفیانه رندند.
‌سه شنبه 24 آبان 1390 - 11:33
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.