وزیر دفاع آمریکا: ما فعلا بر تحریم ایران تمرکز داریم
آقای پانه تا می گوید حمله نظامی به ایران میتواند اثرات جدی بر منطقه و نیروهای آمریکا در منطقه بگذارد
لئون پانه تا، وزیر دفاع آمریکا می گوید حمله نظامی به مراکز اتمی ایران می تواند برنامه اتمی این کشور را فقط بین دو تا سه سال به تاخیر بیندازد.
به گفته آقای پانه تا، تمام پیامدهای احتمالی و ناخواسته اقدام نظامی علیه ایران باید به دقت مورد بررسی قرار بگیرد.
دولت باراک اوباما گزینه حمله به مراکز اتمی ایران را برای خود محفوظ می داند اما می گوید که فعلا بر گزینه تحریم علیه این کشور تمرکز دارد.
وزیر دفاع آمریکا هم در نشست خبری پنتاگون (روز پنجشنبه ۱۰ نوامبر - ۱۹ آبان) بر خط مشی غیرنظامی و تحریم تاکید کرده و درباره حمله احتمالی به مراکز هسته ای ایران گفت: "این کار نه فقط امکان دارد که مانع از فعالیت های اتمی ایران نشود بلکه می تواند اثرات جدی بر منطقه و نیروهای ما در منطقه بگذارد."
آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی اخیرا هشدار داده که کشورش هرگونه تهدید یا حمله نظامی را باشدت پاسخ می دهد.
به گفته او ایران هر گونه حمله نظامی "بلکه هر گونه تهدیدی" را طوری پاسخ خواهد داد که "متجاوزان را از درون متلاشی کند".
این اظهارات پس از انتشار گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی بیان شده است. گزارش مفصلی که ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران را برای اعضای این آژانس تشریح کرده است.
ایران این سند را غیرواقعی و تحت تاثیر تحولات سیاسی می داند و آن را "بی ارزش" خوانده است.
با این وجود وزیر دفاع آمریکا گزارش آژانس را دلیل دیگری بر مقاصد نظامی برنامه اتمی ایران دانسته است.
به گفته او: "مهم است که کشورهای جهان موضع واحدی اتخاذ کنند و تحریم های بیشتری علیه ایران در نظر بگیرند تا این که برای این کشور آشکار شود که اگر مواضع اتمی خود را تغییر ندهد هزینه سنگینی پرداخت خواهد کرد."
ایران برنامه اتمی اش را صلح آمیز می داند و می گوید که تسلیم فشارها نخواهد شد.
وزیر دفاع آمریکا تاکید کرد که ایالات متحده و اسرائیل دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای را "غیرقابل قبول" می دانند.
مخالفت دبیرکل سازمان ملل با حمله نظامی به ایران
رئیس جمهوری ایران می گوید که دولتش سر سوزنی از برنامه اتمی کوتاه نخواهد آمد
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل، در واکنشی آشکار به تشدید احتمال حمله نظامی اسرائیل به ایران خواهان راه حلی دیپلماتیک برای مناقشه اتمی جمهوری اسلامی شد.
مارتین نسیرکی، سخنگوی سازمان ملل، به خبرنگاران گفت: "او (آقای بان) بر درخواستش برای پایبندی ایران به تمام قطعنامه های مرتبط شورای امنیت و شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکید کرد. دبیرکل سازمان ملل بر باورش مبنی بر این که مذاکره و نه راه حل نظامی تنها شیوه حل و فصل این مساله است، صحه گذاشت."
از هفته پیش گزارشها درباره احتمال حمله اسرائیل به تاسیسات اتمی ایران بیشتر در رسانه های جهان انتشار یافت. همچنین از قول مقامهای اسرائیل نقل شد که گزینه نظامی نزدیکتر شد، اما آنها اصرار کردند فعلا برنامه ای برای حمله ندارند.
این تهدیدها در آستانه انتشار گزارش تازه یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیتهای هسته ای جمهوری اسلامی مطرح شد.
در این گزارش، ایران به تحقیق روی الگوهای رایانه ای کلاهک اتمی و انفجار همزمان مواد منفجره قوی به نیت ساخت بمب هسته ای متهم شد.
ایران مدارک ضمیمه این گزارش را ساختگی و بی اعتبار خواند و آقای آمانو را متهم کرد این گزارش را به سفارش آمریکا و اسرائیل تهیه کرده است.
حالا سخنگوی دبیرکل سازمان ملل می گوید که موضع آقای بان این است که ایران وظیفه دارد ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی اش را اثبات کند.
شورای امنیت سازمان ملل از دسامبر سال ۲۰۰۶ تاکنون چهار دوره تحریم بین المللی علیه جمهوری اسلامی وضع کرده، اما به نظر می رسد چین و روسیه مخالف وضع تحریمهای سنگین تر علیه بخش انرژی و بانک مرکزی ایران باشند.
دیپلماتهای اروپایی می گویند دولتهای اتحادیه اروپا احتمالا دور تازه تحریمها علیه ایران را ظرف هفته های آینده تصویب خواهند کرد.
یک دیپلمات غربی به خبرگزاری رویترز گفته است که کارشناسان اتحادیه اروپا در حال بررسی چند گزینه موجودند، ولی دشوار می توان نتیجه مباحثه آنها را پیش بینی کرد.
بعضی از دیپلماتها احتمال داده اند پیش نویس دور تازه تحریمهای اروپا علیه ایران تا نشست وزرای خارجه این اتحادیه در بروکسل در اول دسامبر آماده شود.