صولت مرتضوی، معاون سیاسی وزیر کشور و رئیس ستاد انتخابات کشور
رئیس ستاد انتخابات کشور از ابلاغ نامه وزارت کشور به استانداران مبنی بر محدودیت عزل و نصب فرمانداران در آستانه انتخابات مجلس نهم خبر داد.
صولت مرتضوی چهارشنبه، ۱۱ آبان ماه در گفتوگو با خبرگزاری قارس، علت این ابلاغیه را نیاز فرمانداران برای کسب آموزشهای لازم برای برگزاری انتخابات مجلس نهم عنوان کرده است.
این مقام مسئول در حالی از ایجاد محدودیت برای عزل و نصب در سطح فرمانداران سخن میگوید که در چند ماه گذشته، تعداد زیادی از فرمانداران تغییر کردهاند، مسئلهای که به زعم شماری از منتقدان دولت، هدفگذاری سیاسی انتخاباتی قلمداد شده است.
براساس آئیننامه اجرایی انتخابات مجلس، فرمانداران و بخشداران مسئولیت نظارت بر اجرای قانونمند انتخابات را برعهده دارند.
آنها موظفاند از آغاز انتخابات و پس ازدریافت احکام اعضای هیئتهای نظارت شورای نگهبان با دعوت از آنها موجبات نظارت کامل را در کلیه مراحل اجرایی انتخابات فراهم کنند و کلیه صورتجلساتی که به امضای هیئت اجرایی رسیده است به امضای هیئت نظارت مربوط نیز برسد و یک نسخه از هر یک از صورتجلسات تنظیمی به هیئت مذکور تسلیم شود.
علاوه بر این، تیرماه همزمان با پایان مهلت قانونی استعفای داوطلبان نمایندگی از مجلس از پست دولتیشان، تعداد زیاد از معاونین استانداریها استعفا دادند که در یکی از موارد، هر سه معاون استاندار لرستان، پست سازمانی خود را واگذار کردند.
موضوعی که به باور اصولگرایان هوادار آیتالله خامنهای، تلاش دولت برای بهدست آوردن کرسیهای بیشتر مجلس در انتخابات پیشرو تعبیر شد.
از چند ماه پیش اصولگرایان دولت و بهویژه «جریان انحرافی» را متهم میکنند که میخواهد با استفاده از امکانات دولتی در انتخابات مجلس نهم که در اسفندماه امسال برگزار میشود، پیروز شود.
«جریان انحرافی» به اسفندیار رحیممشایی، رئیس دفتر محمود احمدینژاد و همفکران او در دولت آقای احمدینژاد گفته میشود که به گفته منتقدان آنها، قصد دارند آقای احمدینژاد را از آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و آرمانهای انقلاب دور کنند.
در همین رابطه، محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران ایران اوایل خردادماه هشدار داد که «جریان انحرافی» برای دستیابی به اهداف خود و اثرگذاری در انتخابات آینده از طریق پول و رانت، بهدنبال یارگیری است.
با اینحال، مصطفی محمدنجار، وزیر کشور، سوم خردادماه گفت که این دولت که به زعم او «یکی از قانونمندترین دولتهاست» در انتخابات مجلس نهم دخالت نخواهد کرد.
این اظهارات در حالی بیان میشود که طیف وسیعی از شرکتکنندگان در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۸۸، دولت محمود احمدینژاد را به دخالت در انتخابات و تقلب در نتیجه آن متهم کردند که منجر به شکلگیری ناآرامیهای گستردهای در خیابانهای تهران و دیگر شهرهای کشور شد.
انتخابات مجلس نهم به این دلیل که اولین انتخاباتی است که پس از انتخابات بحثانگیز ریاستجمهوری سال ۸۸ برگزار میشود، از حساسیت خاصی برخوردار است.
بعضی از تحلیلگران سیاسی معتقدند با توجه به برگزاری بحثانگیز انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۸، میزان مشارکت مردم در انتخابات مجلس نهم بسیار کم خواهد بود.
بر همین اساس است که طیفهای معتدلتر اصولگرایان از شرکت اصلاحطلبان استقبال کردهاند و حتا محمدرضا باهنر چندی پیش گفت که از اصلاحطلبان «خواهش» میکند، در انتخابات شرکت کنند.
اما اصلاحطلبان و به طور مشخص، محمد خاتمی، رئیسجمهوری پیشین ایران، آزادی زندانیان و ایجاد فضای آزاد برای همه احزاب و گروهها را شرط حضور اصلاحطلبان در انتخابات عنوان کردهاند، در حالی که اصولگرایان گفتهاند که با شرط و شروط مخالفند.