بررسی روزنامه‌های صبح تهران: پنجشنبه ۱۲ آبان

بررسی روزنامه‌های صبح تهران: پنجشنبه ۱۲ آبان


روزنامه های صبح امروز اظهارات آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی درحمایت از نیروی قدس سپاه پاسداران و همچنین واکنش او به اتهام تلاش جمهوری اسلامی برای ترور سفیر عربستان در واشنگتن را با تیترهایی همچون "آمریکا خودش تروریست است" و "با 100 سند آبروی آمریکا را می بریم" در صدر اخبار و گزارش های خود قرار داده اند.

مخالفت مجلس شورای اسلامی با استعفای علی مطهری و همچنین منتفی شدن دوباره طرح سوال از محمود احمدی نژاد در مجلس از جمله گزارش های مشترک روزنامه های امروز است. همچنین ممنوعیت حزب مشارکت ایران اسلامی، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و نهضت آزادی برای شرکت در انتخابات و همچنین احتمال لغو فعالیت خانه احزاب ایران نیز از جمله گزارش ها و اخباری است که در صفحات نخست امروز به چشم می خورد.

افزایش بی سابقه نرخ ارز و رکورد دلار امریکا به 1340 تومان با گزارش ها و مقالات انتقادی از سیاست های دولت و بانک مرکزی نیز در روزنامه های امروز برجسته شده است.

خانه احزاب تمام شد

اعتماد در یکی از گزارش های امروزش نوشته در شرایطی که احزاب اصلاح‌طلب در دو سال اخیر از برگزاری کنگره و همایش محروم مانده‌اند و حتی پیش همایش شورای هماهنگی جبهه اصلاحات با مخالفت وزارت کشور روبرو می‌شود، یکی از اعضای کمیسیون ماده 10 احزاب، موضوع خانه احزاب فعلی را نیز «تقریبا پایان یافته» تلقی می‌کند و تلویحا آن را غیرقانونی می‌داند.

به گزارش این روزنامه اسدالله بادامچیان با زیر سوال بردن انتخابات شورای مرکزی این تشکل صنفی، اصلاح‌طلبان را متهم به تلاش برای تسلط بر آن کرده و گفته «اگر قرار باشد خانه احزاب با روش‌های غیرصحیح در اختیار بخش خاصی قرار گیرد دیگر نمی‌توان اسم خانه احزاب را به آن اطلاق کرد.»

به نوشته این روزنامه او پیشنهاد تاسیس یک تشکل جایگزین را مطرح کرده و گفته «مجموعه‌یی از احزاب باید با رایزنی و اتحاد، باشگاه احزاب و خانه احزاب راه‌اندازی کنند». تشکلی که قاعدتا برای کسب مجوز و تصویب اساسنامه و مرامنامه باید به کمیسیون ماده 10 احزاب، جایی که خود وی عضو آن است، برود و احیانا «مهندسی»‌های لازم در ساختار آن انجام شود تا شاید مشابه آن تغییراتی که اعضای کمیسیون شوراها و سیاست داخلی مجلس به ریاست روح الله حسینیان، درصدد اعمال آن در قانون احزاب هستند، اعمال شود.

محمدجواد حق شناس هم طی مقاله ای در اعتماد همین موضوع را دستمایه کرده و نوشته تعجب می‌کنم که بادامچیان چطور به عنوان یک عنصر با سابقه و نماینده مجلس که باید به اجرای قانون حساس باشد، مجوز فعالیت تشکلی را که اکثر احزاب عضو آن هستند زیر سوال می‌برد.از طرف دیگر پیشنهاد وی برای تاسیس باشگاه احزاب ایده‌یی است که اجرای آن نیازمند وجود هیات موسس، شخصیت‌های حقیقی و حقوقی و اساسنامه و مرامنامه است، در حالی که خانه احزاب دارای حیات است، به فعالیت خود ادامه می‌دهد و اعضای آن نیز افرادی مشخص و شناسنامه‌دار هستند.

این عضو حزب اعتماد ملی همچنین افزوده ادعاهای دیگر بادامچیان مبنی بر عدم صحت انتخابات شورای مرکزی خانه احزاب نیز یک خلاف آشکار است، زیرا رییس هیات نظارت بر انتخابات این شورا که خودش از نیروهای اصولگرا بود، به‌رغم اعتراض وزارت کشور در دیدار رسمی با مرتضوی معاون سیاسی وزیر کشور، صحت انتخابات را تایید کرد و مسوولیت آن را پذیرفت.ضمن آنکه در همان انتخابات شخصیت‌های اصولگرایی مانند کنعانی‌مقدم، میرمحمدی، مظاهری، ولی‌زاده و... انتخاب شده بودند و شایعه تلاش اصلاح‌طلبان برای تسلط بر خانه احزاب کذب است. جالب این است که دوستان اصولگرا در آن انتخابات به بادامچیان رای ندادند.

تهدید می کنند

جهان صنعت در گفت و گویی با علی مطهری نوشته پیشگام سوال از احمدی‌نژاد امضا دادن‌ها و پس گرفتن‌های مکرر نمایندگان مجلس برای سوال از رییس‌جمهور را سبب تنزل جایگاه مجلس می‌داند، وی همچنین از فشار و تهدید نماینده‌های مجلس برای بازپس گرفتن امضاها می‌گوید و مصداق آن را چنین بیان می‌کند: « گاهی نماینده را تحت فشار قرار می‌دهند مثلا تهدید می‌کنند که فلان پروژه حوزه انتخابیه‌ات متوقف می‌شود.»

به گزارش این نماینده مجلس درباره دیگر تهدیدات برعلیه نمایندگان با اشاره به نطق روز گذشته اش درباره این که « پرونده‌هایی که در اختیار یک فردی است » گفته «من اشاره به همان مطلبی داشتم که یک روزنامه دولتی چندی پیش نوشت که اسناد زیادی از مخالفان خود در دست داریم و به گونه‌ای آنها را تهدید کرد.»

علی مطهری همچنین درباره ارتباط نزدیکان برخی از نمایندگان مجلس با ماجرای اختلاس 3 هزار میلیارد تومانی این اتهامات را رد کرده و گفته «نه افرادی بلکه فردی که این شایعات به او نسبت داده شده فرد پاکی است و ظاهرا مثل روش معمول نمایندگان که برای ایجاد اشتغال در حوزه انتخابیه خود نامه‌نگاری می‌کنند، نامه‌نگاری‌هایی داشته است و قطعا در باند مفسدان نبوده است.»

اعتمادسازی جلب مشارکت

مردم سالاری در سرمقاله امروزش نوشته استان کردستان در سال های اخیر شاهد تحولاتی جدی و آبستن رویدادهای جدی تر بوده و بدون شک در آینده بایستی درانتظار پدیده های جدید مرتبط با این پاره تن ایران زمین باشیم که با منافع ملی ما گره خورده است. بعضی از مدیران ارشد گذشته استان بسیاری از پل های اعتماد بین مردم و نظام را تخریب کرده اند و به عبارتی اگر صدای بی اعتمادی امروز شنیده شود، صدای سازهایی است که در آن سال ها نواخته شده است. به گونه ای که نگرانی در ارتباط با مشارکت سیاسی و اجتماعی این منطقه باید جدی گرفته شود.

اقبال محمدی در این مقاله افزوده متاسفانه شدت و سرعت افزایش رادیکالیسم ناشی از انباشت مطالبات به گونه ای است که ماشین آن از شیوه جدید اعتماد سازی بین مردم و حاکمیت پیشی گرفته و باید نگرانی ها را درک و براساس واقعیت ها عمل و برنامه ریزی کرد. ترویج اعتقادات محلی و فعالیت معمول مذهبی و قومی مبتنی بر ذائقه و ویژگی مردم منطقه سابقه ای به قدمت تاریخ منطقه دارد و از نظر قرآن و قانون اساسی نیز به رسمیت شناخته شده، اما متاسفانه اجازه ندادن به نیروهای معتدل و میانه رو در این وادی، موجب ورود نیروهای رادیکال به بازی شده و این از هر نظر نگران کننده و نشان دهنده این واقعیت است که باید در رفتار گذشته خویش تجدید نظر کنیم و رفتارهای صحیح را تقویت و بدون غرور کاذب از تکرار روش های غلط بپرهیزیم.

این عضو فراکسیون اقلیت مجلس در ادامه نوشته از بعد فرهنگی هم صدای یکسانی از رسانه های نحیف و کم رمق استان کردستان شنیده می شود، که به هیچ وجه بازتاب خواست مردم نبوده و تداوم آن برای منافع ملی خطرناک است. ادامه تحمل نکردن صدای متفاوت، نشنیدن واقعیت ها و نادیده گرفتن ذائقه مردم در سطح کلا ن می تواند هزینه های زیادی روی دست کشور بگذارد. نباید انتظار داشت که مردم کردستان مانند تهران و قم و اصفهان فکر کنند. در آن سوی مرزهای این جغرافیا صداهای جدید اعم از مذهبی، قومی، پیشرفت و توسعه و البته ترور و خشونت به گوش می رسد و بازیگران استعمار در فضایی جدید به دنبال منافع خود هستند.

گزارش تحقیق و تفحص مفقود شد

ابتکار در یکی از گزارش امروزش نوشتهتحقیق و تفحص از تامین اجتماعی و شرکت های وابسته به آن که طی روزهای گذشته حاشیه های بسیاری برای مجلسیان، تامین اجتماعی و حتی رسانه ها داشت و اخبار مرتبط با آن نیز مدام تایید و تکذیب می‌شد،این بار توانست حاشیه ای پر رنگ تر از متن را به چشم ببیند. این حاشیه چیزی نیست جز مفقود شدن گزارش های کمیته تحقیق و تفحص مجلس.

به نوشته این روزنامه عضو هیات رئیسه کمیته تحقیق و تفحص از سازمان تامین اجتماعی که این خبر را اعلام کرده با اعلام اینکه گزارش‌های کارشناسان این کمیته درباره تامین اجتماعی مفقود شده است، هشدار داده است که« کسانی که مرتکب این تخلف شده‌اند باید هرچه سریعتر گزارش‌ها را ارائه کنند در غیر این صورت من هفته آینده تمام مسائل و کسانی که در مفقود شدن این گزارش‌ها دست داشتند را به طور علنی مطرح می‌کنم .»

به گزارش این روزنامه مهدی عیسی زاده علت اصلی قرائت نشدن این گزارش درمجلس را این مساله عنوان کرده و گفته «مگر امکان دارد که اسناد طبقه بندی شده و محرمانه از اطلاعات یک محیط اقتصادی و درمانی مفقود شده باشد. این اصلا قابل قبول نیست. زمان زیادی گذشته و جوسازی های زیادی ایجاد شده است. من می‌خواهم از حیثیت و آبروی خودم به عنوان نماینده مردم و آبروی کمیسیون اجتماعی دفاع کنم.»

جمهوری اسلامی در سرمقاله اش رای مجلس به ابقاء وزیر اقتصاد را مورد توجه قرار داده و نوشته استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارائی توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی در روز سه شنبه این هفته اقدام درستی بود که در جهت مقابله با فساد بزرگ مالی و بانکی صورت گرفت ولی بدون نتیجه باقی ماند. هر چند رأی دادن یا ندادن به ابقاء یک وزیر از اختیارات و حقوق نمایندگان مجلس است، لکن ابقاء وزیری که در مجموعه نظارتی وزارتخانه او فساد عظیم و بهت آوری همچون اختلاس سه هزار میلیارد تومانی صورت گرفته، برای مردمی که از وقوع چنین فسادی بهت زده شده اند، کاملاً غیرمنتظره بود.

به نوشته این روزنامه با اینکه کمیسیون اصل 90 مجلس، تعدادی از مقامات وزارت اقتصاد را در این فساد مقصر دانست و نمایندگان استیضاح کننده نیز بر این نکته تأکید کردند که با توجه به جریان داشتن ماجرای اختلاس در مدت سه سال، عدم برخورد با آن نشانه عدم کفایت وزیر است و او باید استعفا بدهد و برود، 141 نفر از نمایندگان مجلس به ابقاء وزیر رأی دادند و در نتیجه وی در رأس وزارتخانه‌ای که مسئول مستقیم این رسوائی بزرگ مالی است باقی ماند.

جمهوری اسلامی در پایان مقاله خاطرنشان کرده که این واقعه، قطعاً برای مجلس هشتم یک عملکرد غیرمنطقی است و نمره‌ای منفی را در کارنامه مجلس به ثبت می‌رساند. مهمتر آنکه با رأی اعتماد مجدد مجلس به وزیر اقتصاد، از این پس امیدی به برخورد جدی و قاطعانه با دانه‌درشت‌ها وجود نخواهد داشت درحالی که برخورد قاطعانه با دانه درشت هاست که می‌تواند نظام را از فساد حفظ کند و راه انواع سوءاستفاده‌ها را در رده‌های مختلف سد نماید.

افزایش نرخ ارز و اهداف دولت

شرق طی گزارشی افزایش نرخ ارز و رسیدن قیمت دلاربه 1340 تومان را برجسته کرده و نوشته حتما می‌دانید که قیمت دلار و البته دیگر ارزهای رایج در بازار سوار بر موج گرانی به پیش می‌روند و ریال ایران عملا شانسی برای برابری در مقابل آنها ندارد. وضعیت آنچنان غیرقابل پیش‌بینی و بحرانی است که کسی مگر به ضرورت اقدام به خرید و فروش نمی‌کند. به عبارت دیگر همه برای تصمیم‌گیری جدید دست نگه داشته‌اند و منتظر فرصت مناسب هستند. آنهایی که در سبد دارایی‌هایشان دلار و یورو و پوند جایی دارد فعلا قصدی برای فروش آنها ندارند.

به گزارش این روزنامه مشتریانی که چاره‌ای جز خرید ندارند هم نه می‌توانند برای خریدهای جدید دست نگه دارند و نه می‌توانند به این راحتی‌ها دل به دریا و دست به معامله بزنند. حرفه‌ای‌های بازار هم از دایره سرگردانی بیرون نیستند. یعنی آنها هم دقیقا نمی‌دانند چه بر سر قیمت‌ها خواهد آمد و بانک مرکزی چه خوابی برای آنها دیده است؟ بانک مرکزی از مدت‌ها پیش اعلام کرده تمام‌قد در برابر رشد قیمت‌ها خواهد ایستاد اما این خط و نشان کشیدن‌ها تنها یکی، دو هفته توانست از رشد نرخ‌ها جلوگیری کند. بعد از آن همان شد که انتظار می‌رفت. گرانی دوباره به بازار آمد و رکوردهای جدیدی به ثبت رسید.

دنیای اقتصاد نیز در سرمقاله اش به همین موضوع پرداخته و نوشته ناامید شدن فعالان صنعتی و اقتصادی از وعده‌های بانک مرکزی و دولت منجر به اعتراض آنها شده و در محافل و مجامع خود به دولت هشدار می‌دهند که ادامه وضع فعلی در بازار ارز موجب ابهام و مخدوش شدن اعتماد به بانک مرکزی و دولت خواهد شد. فعالان بخش خصوصی در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران درباره وضع فعلی بازار ارز نکات قابل‌توجهی ارائه کرده و احتمالا در روزهای آتی باز هم نکات مهمی را مطرح خواهند کرد.

محمدصادق جنان صفت در این مقاله تاکید کرده که برخی سیاست‌گذاری‌های اقتصادی نشان از آن دارد که کوچک‌ترین علاقه‌ای به دانش رایج اقتصاد و رفتار مستقل از قدرت سیاسی متغیرهای اقتصادی وجود ندارد. این بی‌اعتنایی و نادیده گرفتن آموزه‌های علم اقتصاد به این دلیل است که برخی اهداف دولت با آموزه‌های دانش اقتصاد به تعارض می‌رسند و البته دولت ترجیح می‌دهد اهداف خود را به هر شکل پیگیری کند. در همین مساله 3 نرخی شدن ارز و روند فزاینده قیمت ارزهای معتبر به ریال، این شبهه وجود دارد که بازار ارز ابزاری برای پیگیری سایر اهداف دولت شده است و می‌تواند پیامدهای مخاطره‌آمیزی را بر اقتصاد تحمیل کند.
+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.