روزنامه های امروز صبح در گزارش ها و مقالات مختلف اظهارات سه شنبه شب محمود احمدی نژاد در شبکه ۲ تلویزیون جمهوری اسلامی درباره نقش نداشتن دولت در اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی، تبادل اورانیوم با کشورهای غربی بویژه آمریکا و چگونه هزینه کردن یارانه های نقدی را برجسته کرده و البته مورد انتقاد قرار داده اند.
گفته های آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی درباره این که "دولت کالای خارجی مشابه داخل نخرد" و همچنین گزارش هایی درباره احتمال استیضاح وزیر اقتصاد و برکناری رییس کل بانک مرکزی در صفحات نخست امروز به چشم می خورد.
اخبار و مقالاتی درباره اختلاس بزرگ و روند رسیدگی به این موضوع و همچنین تاکید رییس قوه قضاییه بر برخورد با عاملان این اختلاس با تیتر مشترک "رسیدگی دقیق و بدون توجه به خطوط قرمز توهمی" از دیگر موضوعات مشترک روزنامه های امروز است.
بازهم ماجرای "عده ای نمی گذارند"
تهران امروز در یکی از گزارش های اصلی امروزش نوشته سه شنبه شب گذشته رئیسجمهور در برنامه زنده تلویزیونی حاضر شد و درباره موضوعات مختلفی سخن گفت. بخش مهمی از سخنان محمود احمدینژاد را مباحث اقتصادی تشکیل داد. اظهارات احمدینژاد در مورد اختلاس بزرگ اما بیشترین واکنشها را در پی داشت. رئیسجمهور در مورد اختلاس بزرگ از لزوم اصلاح نظام بانکی سخن گفت و اعلام کرد که عدهای نگذاشتهاند دولت سیاستهای خود را در این بخش انجام دهد. او سیستم بانکی را کشفکننده اختلاس دانست و طوری سخن گفت که عدهای گمان بردند نظام بانکی تحت هدایت دولت نیست.
این روزنامه با طرح این پرسش که «مگر نظام بانکی تحت هدایت و مدیریت دولت نیست؟» در ادامه اضافه کرده محمود احمدینژاد به سبک همیشگیاش سعی کرد دولت را در این اتفاق بیتقصیر جلوه دهد و خود در مقام شاکی از عدهای که نگذاشتهاند دولت در جهت اصلاح سیستم بانکی حرکت کند، سخن گفت. عدهای که از آنها به عنوان اخلالگر یاد میشود و معمولا در هر بحرانی که در کشور رخ میدهد برای توجیه، به یاری رئیس دولت میآیند اما هیچگاه هویتشان برای مردم و مسئولان فاش نشد تا حداقل از اخلالگریهای بعدی آنها جلوگیری شود.
اعتماد هم طی گزارشی واکنش ها به اظهارات محمود احمدی نژاد را منعکس کرده و در بخشی از قول شاپور پولادی از نمایندگان اصولگرای مجلس در این باره نوشته این گفته رییس دولت که مدعی شده دولت تسلط و مداخلهیی در سیسم بانکی ندارد هم بحثی است که مستند ندارد. جای سوال است که پس چه کسی بر سیستم بانکی کشور تسلط دارد، مگر وزیر امور اقتصادی و دارایی منتخب دولت نیست. وزیر اقتصاد رییس شورای عالی پول کشور است، در بانک مرکزی، بانک ملی، صادرات کی عزل و نصب میکند؟ اینها را قوه قضاییه یا مجلس عزل و نصب نمیکنند و دولت این قدرت و اختیار را دارد و در قبال قدرت و اختیاری که دارد باید پاسخگو باشد.
مردم سالاری نیز در سرمقاله امروزش موضوع تکراری بودن گفته های رییس جمهور را پررنگ کرده و نوشته خیلی ها می گفتند حالا که رییس دولت پس از اختلاس بزرگ قبول کردند رودررو با مردم سخن بگویند حتما بسیاری از ابهامات درباره بزرگترین و مهم ترین سوژه خبری این روزهای رسانه ها رفع می شود... اما این گفتگو آن قدر حاوی مطالب تکراری بود که اگر برگزار هم نمی شد اتفاقی نمی افتاد. مثلا به جز دقایقی از این نشست اگر صداوسیما از آرشیو خود یکی از گفت وگوهای قدیمی را پخش می کرد کمتر کسی متوجه آرشیوی بودن گفت وگو می شد.
غنی سازی و منافع ملی
محمدصفری در سرمقاله سیاست روز نوشته حجتالاسلام جلالی رئیس دفتر آیتالله مصباح یزدی در یک جمع دانشجویی درباره نظر رهبر معظم انقلاب برای تبادل اورانیوم گفته بود وقتی که مسئولان امر خدمت مقام معظم رهبری رسیدند و موضوع تبادل اورانیوم را مطرح کردند، ایشان بلافاصله فرمودند اگر کشتی اورانیوم را تحویل گرفتند و گفتند که غرق شد چه، اگر گفتند دزدان دریایی کشتی را دزدیدند، چگونه ۳۰۰ کیلو اورانیوم را میخواهید پس بگیرید، ما به آمریکاییها اعتماد نداریم.
نویسنده مقاله با این مقدمه اظهارات محمود احمدی نژاد در سفر اخیرش به نیویورک مبنی بر تمایل ایران به تبادل سوخت هسته ای و این که «اگر همین امروز سوخت را در اختیار ما قرار بدهند ما دیگر سوخت با غنای ۲۰ درصد تولید نمیکنیم» را مورد انتقاد قرار داده و نوشته رئیسجمهور این بخش از سخنانشان را در گفتوگوی سهشنبه شب در تلویزیون دوباره مطرح کرد.
سرمقاله نویس سیاست روز همچنین اضافه کرده که در بحث تبادل سوخت و غنیسازی چند نکته حائز اهمیت است. جمهوری اسلامی ایران بارها در گفتوگوهای خود با ۱+۵ و آژانس حسن نیت خود را نشان داده و ثابت کرده که هیچ انحرافی از فعالیتهای قانونی هستهای خود نداشته است. جمهوری اسلامی ایران حتی در زمان دولت اصلاحات مدت زمان طولانی فعالیتهای هستهای خود را به حالت تعلیق درآورد، اما طرف مقابل از این حسن نیت ایران سوءاستفاده کرد و حتی به تعهدات خود نیز عمل نکرد و با دستور رهبری معظم انقلاب بود که فعالیتهای هستهای از سر گرفته شد.
محمد صفری در پایان مقاله پرسیده حال چه اتفاقی افتاده است که ما به ازای دریافت سوخت هستهای غنیسازی خود را کنار بگذاریم. آیا میتوانیم غنیسازی را یک خط قرمز بدانیم؟ آیا میتوان به غرب و آمریکا برای خرید سوخت هستهای اعتماد کرد؟ آیا آنها ضمانتهای لازم را به ما میدهند؟
آقای رییس زودتر کناره گیری کنید
اعتماد طی گزارشینوشته دانشجویان دانشگاه امیرکبیر در دومین روز از تحصن خود پس از جان باختن دختر دانشجوی ورودی ۸۹ کارشناسی ارشد نوبت دوم رشته پلیمر و فرزند شهید زنگنه، بر اثر استنشاق گاز ناشی از اسید خواستار استعفای رئیس دانشگاه شدند.
بنا بر این گزارش دانشجویان طی بیانیه ای خطاب به رییس این دانشگاه نوشته اند شوراهای صنفی پلیتکنیک تهران به عنوان نمایندگان برحق دانشجویان از ریاست دانشگاه تقاضا میکنند به احترام هزاران دانشجوی داغ دیده پلیتکنیک و به احترام چشمان گریان مادر رنجدیدهیی که تا دیروز در سوگ مرگ همسر شهید خود بود و امروز باید در غم از دست دادن یادگار وی بگرید، هرچه زودتر از سمت ریاست دانشگاه کنارهگیری نماید.
اعتماد در این گزارش از قول یکی از دوستان «آمنه زنگنه» دانشجوی فوت شده نوشته چند سال است برخی دانشجویان خاص مدیریت اکثر واحدهای خوابگاهی دانشگاه را برعهده گرفتهاند و بدترین نوع مدیریت را به اجرا گذاشتهاند. سختترین محدودیتها را بر دانشجویان بویژه دختر اعمال کردهاند اما به همان میزان هم امکانات را به صفر رساندهاند! و حتی حاضر به تعمیر و اصلاح امکانات موجود نیز نیستند.
به نوشته این روزنامه این دانشجو همچنین گفته الان در تمام درهای دانشگاه ماموران زن هستند که پوشش دانشجویان دختر را بشدت کنترل میکنند، چگونه این کنترل جدی و دقیق درباره پوشش و موی دختران اعمال میشود اما درباره جان آنها کمترین حفاظت و بیشترین بیتوجهیها رخ میدهد؟ اینها همه نمونههایی از مدیریت کسانی است که متاسفانه بر صندلیهای خود تکیه زدهاند و به چیزی که مطلقا نمیاندیشند رفاه و ایمنی آسایش و حداقل حفاظت از جان دانشجوست. حفاظت از سرمایه های اجتماعی
محسن رهامی در سرمقاله امروز شرق ماجرای اختلاس بزرگ را از زاویه ای دیگر نگاه کرده و نوشته سرمایه اجتماعی در واقع به انسجام فرهنگی و اجتماعی درونی جامعه، هنجارها و ارزشهایی که تعاملات موجود بین افراد و نهادها را اداره میکنند، توجه دارد، به عبارت دیگر سرمایه اجتماعی همچون حلقهای است که افراد جامعه را به هم متصل نگه میدارد و بدون آن هیچ رشد اقتصادی یا رفاه انسانی وجود نخواهد داشت... آنچه که درباره اختلاس بزرگ اخیر در بانکی که زیرنظر دولت و با سرمایه ملی و مردم اداره میشود گفته شده یا گفته میشود، بدون ورود به تفصیل این مباحث، همگی دلالت بر این امر دارد که صرفنظر از ریشهها و علل و عوامل وقوع این جرم بزرگ، آثار و پیامدهای آن بهطور قطع دامنگیر جامعه ایرانی، بدون تردید خواهد شد.
به عقیده نویسنده بیاعتمادی اجتماعی نسبت به نهادهای اقتصادی و بنگاههای مالی و دولتی، بیاعتباری مقامات اقتصادی در نگاه جامعه، ضعیفبودن قوانین نظارتی و دستگاههای ناظر و... و بهطور کلی آسیبدیدن جدی سرمایه اجتماعی در جامعه ایرانی که بزرگتر از هر سرمایه دیگری است، از جمله آثار نگرانکننده و غیرقابل جبران این اختلاس بزرگ است.
ابتکار هم در سرمقاله اش به موضوع اختلاس بزرگ پرداخته و نوشته آیا قوانین و مقررات، آنچنان نارسا، ناکارا و ناقص است که زمینه چنین سوءاستفادههایی را فراهم کرده است؟ و آیا فقدان نهادهای ناظر مردمی و پاسخگو نبودن مدیران در پستهایشان، عامل چنین وقایعی است؟ از طرفی، وقتی چنین مواردی تیتر رسانهها میشود، در روح و ذهن و جان مردم تأثیرگذار است و ابهامات بیشماری را ایجاد میکند. همچنین جو اعتماد عمومی و اعتماد به این نهادها را دستخوش تغییر میکند و در مشارکت اجتماعی و سیاسی شهروندان تأثیرگذار است. سرمایه اجتماعی مجموعهای از اعتماد، هنجارها و شبکههایی است که باعث مشارکت میشود و عامل مهمی برای توسعه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی است.
رضا افشاری با این توصیه که «هزینه جرایم این چنین را بالا ببرید» همچنین خاطرنشان کرده که شهروندان باید با تمام وجود احساس کنند که قانون فقط برای افراد فاقد قدرت نیست و حتی صاحبان زور نیز از حیطه نظارت و رسیدگی قانونی بر کنار نیستند. دراینصورت مشارکت، انسجام و اعتماد اجتماعی افزایش یافته و شرایط برای اجرای برنامههای مناسب توسعه اقتصادی و اجتماعی فراهمتر میگردد. اختلاس اخیر دارای پیامدهای تکاندهندهای در سطح داخلی و خارجی است و تناسب مجازات عاملان با بزرگی جرم مذکور از ضروریات است.
لطفا لیست را مشخص کنید
جهان صنعت طی مقاله ای نوشته وقتی احمدینژاد در گفتوگوی تلویزیونی آغاز اجرای قانون هدفمندی یارانهها را اعلام کرد، از مردم خواست تا از خرید کالاهای غیرضروری (یخچال، گاز، فرش و...) بپرهیزند اما نکته اینجاست با گذشت ۱۰ ماه از اجرا باز هم از طریق رسانه ملی درخواست خود را تکرار کرد.
مژگان فرجی این درخواست رییس جمهور را بر عدم رضایت دولت از روند اجرای هدفمند کردن یارانه ها قلمداد کرده و ادامه داده با شنیدن این درخواست برای دومین بار شکی باقی نمیماند که اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها آنطور که دولتیها پیشبینی میکردند جلو نرفته است زیرا با نگاهی به جامعه و با توجه به رشد تورم به نظر میرسد پولی که به حساب مردم تحت عنوان یارانهها ریخته میشود شاید به زحمت هزینههای اصلی (آب، برق، تلفن و...) مردم حداقل در شهرها را پر کند.
نویسنده مقاله همچنین یادآور شده آقای رییسجمهور در توضیحات خود باید معنای خرید ضروری و غیرضروری را مشخص سازد تا مردم تکلیف خود را بدانند. از طرف دیگر اگر دولت در اجرای قانون با مانع یا مشکلی روبهرو شده بهتر آن است تا با همکاری مجلس به رفع آن بپردازد چون شواهد نشان از این دارد که توان اقتصادی مردم رو به تحلیل است و در چنین شرایطی درخواستهای دولتی کار به جایی نمیبرد.
+0
رأی دهید
-0
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.