آشنایی با خواص و مضرات شکلات تلخ
با توجه به توصیه روزافزون به مصرف کاکائوی تلخ، بر آن شدیم تا مروری بر خواص و مضرات این ماده غذایی داشته باشیم.
دانه کاکائو یکی از مواد غذایی است که بومی مناطقی از آمریکای مرکزی و جنوبی و آفریقا است. بومیان قاره آمریکا کاکائو را غذایی از جانب خداوند میدانند و برای مردم آن منطقه کاکائو بسیار مورد احترام است.
کاکائوی تلخ به دلیل داشتن میزان بیشتری کاکائو نسبت به کاکائوی معمولی، حاوی پلی فنولها که آنتی اکسیدان بسیار قوی است، میباشد. ترکیبات فلاوونوییدی موجود در کاکائو باعث از بین بردن رادیکالهای آزاد موجود در جریان خون شده و از بروز سرطانها و بیماریهای قلبی - عروقی و تصلب شرایین جلوگیری میکند.
همچنین فلاوونوییدهای موجود در کاکائوی تلخ باعث افزایش انعطاف پذیری دیواره عروق شده و خطر افزایش فشار خون و سکتههای قلبی و مغزی را میکاهد. مطالعات نشان میدهد که خوردن یک تکه شکلات تلخ در روز میتواند فشار خون را به حالت متعادل در بیاورد.
ترکیبات پلی فنیلی موجود در کاکائوی تلخ باعث بهبود روند خون رسانی بدن به ویژه بهبود خون رسانی به مغز و در نتیجه عملکرد مغز میشود به علاوه کافئین موجود در آن برای افزایش تمرکز نیز مفید است.
کاکائوی تلخ از پوست در برابر تاثیرات پیر کننده نور خورشید محافظت میکند. و خطر ابتلا به سرطان پوست را نیز کاهش میدهد.
کاکائوی تلخ در افراد مبتلا به بیماریهای کبدی مانند یک مرهم عمل میکند و مصرف آن در کنار دارو میتواند در تسریع روند درمان این بیماری موثر باشد.
موارد احتیاط در مصرف کاکائوی تلخ
در افراد مبتلا به آلرژیهای غذائی، شکلاتهای تلخ بهدلیل داشتن میزان زیاد مادهٔ خشک ممکن است آلرژی آنها را تشدید کند.
همچنین این شکلاتها در افرادیکه مبتلا به عارضهٔ کهیر هستند، ممکن است موجب تشدید بیماری شود.
برای افراد مضطرب نیز توصیه میشود مصرف این شکلاتها محدود شود، زیرا شکلاتها بهدلیل داشتن کافئین زیاد، باعث افزایش اضطراب میشوند.
با توجه به اینکه شکلات یکی از موادی است که نسبت آرژینین به لیزین در آن زیاد است، به افرادیکه زمینهٔ تبخال زدن دارند توصیه میشود کمتر شکلات مصرف کنند و با توجه به اینکه درصد مادهٔ خشک شکلات تلخ زیاد است در افراد مبتلا به این عارضه، محدودیت مصرف این نوع شکلات باید بیشتر رعایت شود.
بررسیهای بلندمدت نشان میدهند که مصرف این نوع شکلات بهدلیل داشتن کافئین زیاد در زنان مبتلا به بیماری فیبروکیستیک پستان باعث تشدید عوارض بیماری میشود.
کافئین اسیدمعده را افزایش میدهد، مصرف موادغذائی حاوی کافئین زیاد، مانند شکلات تلخ، ممکن است باعث وخامت زخممعده در افراد مبتلا به این بیماری شود. همچنین بیماران مبتلا به رفلاکس معدی مری باید مصرف موادغذائی حاوی کافئین زیاد را محدود کنند.
کافئین مادهای محرک است و تأثیرات آن تا ۲۰ ساعت در بدن باقی میماند. از اینرو، افراد مبتلا به بیخوابی باید از مصرف اینگونه شکلاتها خودداری کنند.
افرادیکه کلیهٔ سنگساز دارند و همچنین افراد مبتلا به سیروز کبدی مصرف این نوع شکلاتها به ترتیب بهدلیل داشتن اگزالات و مس زیاد توصیه نمیشود.
|
|
|
|